U kojoj vodi za kupanje novorođenče - je li potrebno kuhati vodu i dodati kalijev permanganat?

Već prvog dana, kad se novorođenče pojavilo u kući nakon porodilišta, mladi roditelji suočavaju se s teškim zadatkom - da ga prvi put otkupi. I ovdje se pojavljuju mnoga pitanja:

 • Kakva bi trebala biti voda?
 • Moram li kuhati?
 • Je li potrebno dodati kalijev permanganat?

U kojoj se vodi dijete okupa

Prvo na što morate obratiti pozornost je kupaonica za dijete. U posebnoj dječjoj kupki lakše je oprati bebu, au velikoj kupki je pogodno voditi gimnastiku s njim. Tu su i posebno dizajnirani krugovi za plivanje koji podupiru bebu ispod vrata. S njim se mrvica može pomicati u samoj vodi.

Kupka mora biti napunjena vodom. Pedijatrijski liječnici savjetuju kupanje bebe u običnoj vodi iz slavine. Dovoljno je čisto i prikladno za novorođenče. A da biste dezinficirali pupčanu ranu, možete napraviti slabu otopinu morske soli.

Svi bi to trebali znati! Bebe se kupaju u vodi s temperaturom od 37 stupnjeva.

Mnogi vjeruju da kupanje u biljnoj juhi donosi veliku korist za novorođenče. To je, naravno, istina, ali nemojte pretjerati. Za takvu mrvicu, čak i izvarak je moćan lijek, pa prije nego što ih primijenite, obratite se svom liječniku.

Svaka biljka ima različit učinak na kožu djeteta:

 • Kamilica uklanja suhoću
 • Niz pomaže kod pelenskog osipa
 • Lovorov list - s dijatezom

Kuhajte vodu za kupanje ili ne?

Normalna voda iz slavine je pogodna za kupanje bebe, ne morate je kuhati. Kuhanje ne čini vodu mekšom. Da bi se poboljšala kvaliteta vode, prihvatljivije je koristiti posebne dječje kupke od 0+ ili dodati malu količinu morske soli. Samo se stvarno prljava voda, koja može biti štetna za mrvice, mora kuhati prije kupanja.

Treba li mangan dodati u vodu?

Naše majke i bake smatrale su obveznim dodati nekoliko kristala kalijevog permanganata u vodu za kupanje djeteta. To je učinjeno za dezinfekciju. Moderni pedijatri ne preporučuju dezinfekciju vode na ovaj način, budući da je kalijev permanganat vrlo agresivna tvar, pa čak i slaba otopina osuši osjetljivu kožu mrvica.

Danas tržište nudi široku paletu objekata za kupanje novorođenčadi. Vaš izbor je bolje za roditelje da vjeruju provjerenim brandovima proizvođača koji imaju dugogodišnje iskustvo, a bolje ih je kupiti u ljekarni.

U kojoj se vodi za kupanje novorođenče, kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Mladi roditelji, prvi put kupajući svoju bebu, moraju odgovoriti na niz hitnih pitanja:

 • U kojoj se vodi za kupanje novorođenčeta?
 • Moram li (dezinficirati vodu ključanjem)?
 • U kojim slučajevima je potrebno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj se vodi dijete okupa

Prije svega, morate pregledati kupaonicu. Odlučite koju kupku ćete koristiti za kupanje - veliki ili posebni rasadnik. U rasadniku je lakše nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka će vam omogućiti vodenu gimnastiku s djetetom, a ako kupite poseban gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebali biste odlučiti u kojoj se vodi okupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, osobito ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana u malu koncentraciju možete dodati otopinu morske soli, što će dodatno dezinficirati još uvijek zacijeljenu pupčanu ranu.

Mnoge majke vole koristiti umak od raznih trava za kupanje. Međutim, ne bi se trebali uplitati u njih, trebate stroge indikacije za njihovu uporabu - za dijete to je snažan lijek.

U svakom slučaju, potrebno je poznavati najčešće korištene biljke u različitim kožnim stanjima novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte otisak kamilice u kupku,
 • ako ste primijetili pelenski osip - ulijte izvarak vlaka (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavi dijateza - upotrijebite slabu haljinu lovorovog lista.

Prokuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u prokuhanu vodu samo zbog želje da ga učinite mekšim. Bolje je kupiti kupku od pjene ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja mnogo da se poželi i postoji mogućnost da se zarazi bilo kojom infekcijom, onda vodu treba samo kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Prije nekoliko desetljeća naše su majke dodavale u otopinu kalijevog permanganata kako bi dezinficirale vodu. Do danas, dokazano je da nema potrebe za kupanjem novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, štetno djeluje na kožu djeteta, sušenjem.

Također je potrebno odabrati pravo sredstvo za kupanje, stvoreno posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje je kupiti ih u ljekarni, onda neće biti razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti dječju kožu koja još nije postala jača i zadržat će zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapis

Jastuci za plivanje

Dojenčad često protestira i ponaša se kad se unese u kadu i spusti u vodu, a kako bi se beba smirila blagim nježnim glasom, za njega pjevaju posebne pjesme koje se već dugo koriste u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti kup-kup,
Prema malo vode, gnojnica?
U kadi brzo skoči, skoči, skoči,
u kadi sa suhom nogom, trzaj!
Sapun će se pjeniti
I prljavština će otići negdje.

Plivamo, prskamo,
I u vodi s vama zabavite se!
Nogu gore, nogu dolje!

Pen gore, olovka dolje!
Noge se uvijaju,
I plivajte kao uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno oprati bebu mekanom rukavicom ili spužvom, pjevajući pjesmu ili malo:
Ići ćemo plivati
I pljuskanje po vodi,
Prskanje, igranje,
To će se oprati.
Mi peremo noge
Naša slatka mala
Idemo oprati male ruke
Slatki dječače,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to što
Dragi moj sine!

Ai, frets, frets,
Ne bojimo se vode
Očistite pranje
Mama se smiješi.
Voda teče
Dijete je blag
Uz gusku vodu -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Wow moje lice
Pogledao je u oči
Da bi obrazi pocrvenjeli
Smijeh rotok,
Taj zub.

Riba u jezeru je živjela,
S vama su plovili do nas (u isto vrijeme, podignite ruku pod vodu, kao da riba pliva).
Dušo, oprati ćemo se,
Ulovit ćemo ribe.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Evo je! (posuti malo vode na dijete)

Pozdrav djevojke! Danas ću vam reći kako sam uspio doći u formu, izgubiti 20 kilograma i konačno se riješiti jezovitih kompleksa debelih ljudi. Nadam se da će vam informacije biti korisne!

Želite li prvo pročitati naše materijale? Pretplatite se na naš telegramski kanal

Ritty.ru

Ženski online magazin za divne dame

U kojoj se vodi treba kupati novorođenče

 • djeca
- 17.1.2018. 17.01.2018. 7,6190


Napokon se u stanu pojavilo dugo očekivano dijete. I s njom su se pojavljivale dnevne brige, koje se na prvi pogled čine neukrotivima. Mladi roditelji iz bilo kojeg razloga postavljaju tisuće pitanja. Pogotovo su zabrinuti zbog pitanja u kojoj vodi da kupaju novorođenče.

Koju kupku je bolje okupati dijete

Za početak, roditelji moraju odlučiti u kojoj kupelji (posebno dijete ili odrasla osoba) je prikladnije da se kupaju.

Baby kupka je vrlo povoljno. Prvo, prikladno je napuniti kupku za bebu s malo vode željene temperature. Drugo, stavljanjem kupke na stolicu, stavljanjem novorođenčeta u nju, vrlo je pogodno za pranje, igranje s njom, i to je uvijek u kontroli u kupki za bebe.

Kupaonica za odrasle je dobra jer ima puno mjesta za dijete. Može se koristiti kao bazen. Ovdje je bebi lako naučiti plivati, voditi aerobik u vodi, ovdje se također može kupati na krugovima na napuhavanje ili madracima. Djeca vole tako malo jezero.

Po mom mišljenju, korisnije je koristiti malu kadu dok dijete još nije naučilo sjediti, a kasnije će velika kupaonica za bebu biti zanimljivija.

Moram li kuhati vodu za kupanje novorođenčeta


Pedijatri savjetuju za kupanje koristiti običnu vodu iz vodovodne instalacije, koja je prošla kroz filtar. Ako nema filtera, ne filtrirajte ga, samo ga omekšajte dodavanjem morske soli u maloj količini i dobro otopite. Beskorisno je kupati novorođenče u kuhanoj vodi, samo ako je voda iz slavine previše loša.

U kojoj vodi da se okupa novorođenče

Temperatura vode za kupanje


Temperatura vode koju koristite za kupanje novorođenčadi bi u idealnom slučaju trebala biti 37 stupnjeva. Postupno, ova se temperatura može smanjiti na dvadeset pet stupnjeva. To dobro učvršćuje dijete, neće se prehladiti i neće se bojati bilo kakve infekcije.

Aditivi za novorođenčad za kupanje

- Kupanje u kalijevom permanganatu

Kalijev permanganat za kupanje novorođenčadi koristi se dugo vremena. Naše su bake i majke bile uvjerene da je kupanje u manganu nužno. Kalijev permanganat je dobro sredstvo za oksidaciju i dezinficira vodu. To je pozitivna strana kalijevog permanganata. No činjenica da kalijev permanganat suši osjetljivu kožu dojenčadi, mnogi čak ni ne sumnjaju. Liječnici su uvjereni da kupanje u kalijevom permanganatu za bebe čini više štete nego koristi.

- Kupanje uz dodatak izvaraka bilja

Prilikom dodavanja decoctions of bilja u vodi za kupanje bebe, pokušajte da ne pretjerati - previše koncentracija decoction može naškoditi novorođenčetu. Nanesite izvarke iz serije, kamilice, koprive, valerijane, smreke, lavande, nevena, matičnjaka, lovora. Obično, nakon takvih kupki, beba bolje spava, njegov forebane, pelenski osip, dijateza nestaju.

- Kupanje s posebnim sadržajima

U svakoj dječjoj prodavaonici prodaje se kupka s mjehurićima, gelovi. Možete odabrati domaće ili uvezene proizvode.

Koliko često se kupa novorođenče


Liječnici preporučaju kupanje beba novorođenčetu barem jednom dnevno, ili bolje dva puta. Roditelji bi trebali odrediti vrijeme kupanja u skladu s karakterom, ponašanjem i režimom djeteta. Neka djeca dobro spavaju nakon kupanja, drugi, naprotiv, postaju aktivniji i počinju se igrati. Oni se ne mogu spavati nakon kupanja. U ljeto, beba se više znoji, pa se kupka mora uzimati češće. Kada dijete ima zaraznu bolest ili prehladu, bolje je otkazati kupku. Umjesto toga obrišite ga mokrim ručnikom.

Kako se kupati dijete

Prvo napunite kadu (kupka za bebe) vodom na željenoj temperaturi. Ako želite, upotrijebite aditive za kupanje (izvarak ljekovitog bilja, posebni proizvodi za kupanje). Neophodno je da se novorođenče okupa u prokuhanu vodu, svaki roditelj odlučuje za sebe, ali pedijatri ne insistiraju na tome.

Drugo, uronite dijete u vodu. Neki roditelji izostavljaju bebu umotanu u pelenu. Ali mislim da će to samo spriječiti bebu da se brže prilagodi vodenom okolišu. Ostavite bebu na lijevoj ruci, stavljajući mu potiljak na glavu. Vrlo ugodna posebna dječja mreža za kupanje ili anatomska kupka za bebe. Ovdje će obje ruke majke biti slobodne.

Treće, pjenite cijelo dijete (od vrata do nogu), a zatim ga isperite.

Četvrto, operite mu glavu. Da biste to učinili, najprije ga natopite običnom vodom, a zatim je na glavi masirajte šamponom za bebe bez suza. Nježno isperite glavu vodom. Kako bi spriječili prodiranje sapunice u oči, koristite poseban vizir za novorođenčad.

Peto, isperite bebu još jednom čistom vodom (njezina temperatura bi trebala biti za jedan stupanj niža nego u kupaonici).

Šesto, omotajte dijete mekim ručnikom, namočite cijelo tijelo, ali ga ne trljajte.

Nakon kupanja, nemojte odmah staviti pelene na novorođenče, neka se dijete dobro savija kako bi se osušilo. Ako je soba dovoljno topla, nakon normalne kupaonice, beba može uzeti više zraka.

Koliko dugo možete kupati novorođenče

Vrijeme kupanja ovisi o raspoloženju novorođenčeta. Najčešće kupka umiruje najzapaženije dijete. Minimalno vrijeme za kupanje je pet minuta, maksimalno - svaka majka sama određuje. U prosjeku, to je 30-40 minuta.

Djeca za kupanje - Škola doktora Komarovskog:

Kako ojačati bebu u kupaonici

Stvrdnjavanje je vrlo korisno za novorođenčad jer je mnogo manje osjetljivo na različite infekcije. Počnite uzimati kupke s temperaturom vode od 37 stupnjeva. Svaki put smanjite temperaturu za jedan do dva stupnja. Zaustavite se na temperaturi vode od oko 25-26 stupnjeva. Ali nemojte dopustiti da dijete samo leži u hladnoj kupaonici, dajte mu priliku da se preseli. Da biste to učinili, kupite poseban gumeni prsten koji se stavlja na bebin vrat. A dijete ne samo da neće potonuti u velikoj kupaonici, nego će i naučiti plivati.

U kojoj se vodi za kupanje novorođenčeta?

Roda, koja je letjela kroz prozor mlade obitelji, zajedno s vrištavim svežnjem, ostavila je mnogo naizgled tvrdokornih pitanja. Dakle, 9 mjeseci čekanja ostalo je iza sebe, test koji se zove porođaj, veličanstveni otpust iz rodilišta, a sada je novorođenče svečano doneseno u stan. Od tog trenutka počinje najvažnije razdoblje u životu svake osobe - njegove prve godine života, od kojih će svaki dan, na ovaj ili onaj način, zauvijek ostati u sjećanju roditelja.

Prvi test, čak i prije predstojeće besane noći, prvo je kupanje djeteta. Taj je proces uzbudljiv i radostan na svoj način, ali je nemoguće ne uzeti u obzir određene nijanse koje mogu potamniti i imati štetan učinak na buduće zdravlje djeteta.

Što vam je potrebno da se pripremite za kupanje bebe?

Prije svega, čak i prije početka svlačenja novorođenčeta, potrebno je pripremiti sve što je potrebno kako bi djetetovo uranjanje u vodu bilo ugodno:

Soba ili kupaonica treba dobro zagrijati, jer je ova kategorija beba najosjetljivija na temperaturne promjene. Temperatura zraka u ovoj prostoriji mora biti iznad 24 ° C.

Dakle, za cijeli proces kupanja potrebno je pripremiti sljedeće:

 1. Kupka se mora dekontaminirati. To se može učiniti jednostavnim sapunom, a zatim ga temeljito oprati, preliti preko kipuće vode.
 2. Ako postoji umetak koji podupire bebu - također se dezinficira kadom.
 3. Pripremite nekoliko malih mekih ručnika ili ručnika iz iste tkanine. Koža novorođenčeta lako prolazi kroz ozljede i infekcije - bolje je ne koristiti tradicionalne dječje ručnike.
 4. Dječji ručnik za iznošenje bebe iz kupke.
 5. Baby sapun s neutralnim PH-medijem.
 6. Odjeća set: prsluci - 1 komad, u hladnom vremenu - 1 jednostavna i 1 od flanel tkanina.

Što bi trebala biti voda za kupanje?

Voda za prvo kupanje ima možda najvažniju ulogu. Da je to glavni faktor uspjeha cijelog procesa. Razmotrimo, dakle, kakve su zahtjeve za kvalitetu vode napredne moderne pedijatrije:

 1. Temperatura vode: ne smije biti niža od 37 ° C i veća od 37,5 ° C. Za precizno mjerenje, industrija moderne dječje robe nudi širok raspon termometara za vodu.
 2. Voda mora biti prethodno inzistirana - kako bi se sve štetne nečistoće riješile, mora se filtrirati i prokuhati. Zatim se mora ohladiti na željenu temperaturu.
 3. Za dodatnu dezinfekciju u vodu se dodaje unaprijed pripremljena otopina kalijevog permanganata: prikupi se 400 ml vode (2 obične šalice) i manganov prah postupno se dodaje u vodu u svijetlo ružičastoj boji. Više zasićenih boja već je opasno za dječju kožu.
 4. Često se u vodu dodaju razno povrće. Međutim, to se ne isplati činiti kada se kupa prvi put, osim ako su potrebne preporuke neonatologa u rodilištu ili osobnog pedijatra. Treba imati na umu da daljnja česta upotreba ovih komponenti, kao što je kalijev permanganat, može dovesti do alergijskih reakcija i narušiti prirodnu ravnotežu kože djeteta.

Što se može dodati vodi?

Od biljnih sastojaka dodanih u vodu, moguće je nanositi:

 1. Bujon okreće - pomaže riješiti pelenski osip i potnichek.
 2. Bujon Conifer - preporuča se za nemirnu djecu, ali njegovo korištenje do 1 mjesec moguće je samo na recept.
 3. Odvarka kamilice također je izvrstan sedativ, a osim toga stabilizira probavu.
 4. Valerianina esencija je sedativ i analgetik, ali vrijedi napomenuti da to ne podnose sva djeca.
 5. Otklon rakova - ima učinak koji stvara, zateže rane, liječi mikropukotine na koži.

Rješenja ne bi smjela biti jaka, jer bi inače moglo doći do ozbiljnih posljedica na osjetljivu kožu djeteta.

Kupanje za bebe: savjeti

U idealnom slučaju, oba roditelja bi trebala kupati novorođenče - jedno da ga zadrži u vodi, posebno u glavi, a drugo da kožu nekoliko puta operi nježnim pokretima ručnikom ili posebnom krpom. U ranim danima bolje je ne koristiti sapun, a bebina koža mora se u potpunosti prilagoditi novim uvjetima života.

Ako je dijete okupano od strane samo jedne odrasle osobe, važno je koristiti poseban umetak koji se prodaje zajedno s modernim kupkama, ili zadržati dijete tako da mu glava leži na laktu.

Nakon kupanja

Pupčana rana se najprije tretira vodikovim peroksidom, zatim otopinom briljantno zelene boje (na kojoj se nalazi rana) i otopinom klorofilipa (može se lagano povrijediti).

Zatim se nosi pelena i sva pripremljena odjeća, nakon čega se dijete nježno povija i uklapa.

Kupka se dezinficira i prije kupanja i nakon nje, jer je u procesu korištenja u plastici moguće stvaranje površinskih pukotina koje u procesu sušenja mogu akumulirati ostatke kozmetičke nečistoće, što kasnije može imati lošu ulogu u zdravlju djeteta.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja cijeli je događaj (osobito ako je prvi nakon rodilišta). Kao i svaki vrlo odgovoran posao, ovaj proces postavlja mnoga pitanja: kako i kada se okupati, kuhati vodu ili ne, je li moguće dodati uvarke bilja i koliko često se to radi, je li opasno dobiti vodu u uši i tako dalje. Poznati pedijatar Evgeny Komarovsky u svojim je knjigama i člancima u više navrata govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja postupaka vode za dijete.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati kako bi kupanje donijelo zadovoljstvo i korist djetetu i njegovim roditeljima.

Značajke

Tretmani vodom su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici su mrvice u vodenom okolišu, pa im je stoga poznato i drago. U vodi se dijete osjeća kao kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak kojim se želi osigurati čista koža i dlaka djeteta. Kupanje potiče fizički razvoj, nosi element igre, te stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj djeteta.

Prije nekoliko desetljeća pedijatri su kategorički zabranili kupanje djeteta s nezdravom pupčanom ranom, suprotstavili se sirovoj neobrijanoj vodi i uspostavili mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju puno manje poteškoća kada prvi put kupe novorođenče kod kuće od novih majki i očeva, koji su prije samo nekoliko sati primili svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da se spartanski mir održi. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete treba imati sve što je potrebno za ugodno kupanje. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično dobivaju potrebnu opremu. Ne bacajte novac i kupujte puno viška - na primjer, nekoliko kompleta gumenih igračaka za igranje u vodi. Prema Komarovskom, najneophodnije je:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi s kupanjem u velikoj kupelji ili zajedničkim postupcima vode, Evgeny Olegovich savjetuje da kupite plastičnu kupku obične male djece i koristite prva 2-3 mjeseca života djeteta. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je ugodnije, lakše je napuniti malu kadu toplom vodom, čak i ako ne postoji opskrba toplom vodom, te je lakše čistiti i čistiti od velike kupke, koju koristi ne samo dijete, već cijela obitelj.
 2. Termometar za vodu. U početku, roditelji će to trebati kako se ne bi zamijenili s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će razumjeti kakvu vodu dijete voli više, i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Međutim, termometar kasnije može dobro doći ako roditelji odluče ojačati dijete, a Komarovsky to preporučuje svima bez iznimke. Sada su na prodaju igračke termometri (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada počne svjesno igrati tijekom večernjeg kupanja.
 3. Sapun. Kupite bi trebao biti poseban sapun za bebe. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često ga koristiti. Liječnik vjeruje da je sasvim dovoljno da se dijete kupa sapunom 1-2 puta tjedno. Ne smijete kupiti spužve i čistače, jer je bebina koža vrlo nježna i ranjiva. Evgeny Olegovich smatra da je najbolja opcija sapuniti svoju ruku i lako obrisati kožu djeteta. Ako stvarno želite sapunom s nečim, bolje je dati prednost posebnim rukavicama za kupanje beba. Novostvoreni i reklamirani način "bez suza" će doći malo kasnije na polici kupaonice. U prvih nekoliko mjeseci života takvi gelovi i šamponi nisu potrebni djetetu.
 4. Ručnik. Dijete treba imati svoj ručnik. Dječji ručnik ili ručnik nisu prikladni za bebu. Morate odabrati vrlo mekani proizvod velike veličine tako da se mrvice mogu umotati u njega od glave do pete. Komarovsky skreće pozornost na tekstilnu boju, koja može biti vrlo alergična za dječju osjetljivu kožu. Bolje je dati prednost bijelim ili svijetlim ručnicima od prirodnih tkanina (bez bojila).
 5. Klizna ili viseća mreža. To je prikladan uređaj za kupanje u odsustvu dodatnog para ruku. Ako nema pomoći i nije predviđena, neće biti teško otkupiti bebu uz pomoć plastičnog klizača ili viseće viseće mreže, koja je postavljena na rubovima kupke za bebe.

U kojoj se vodi treba kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kojoj se vodi voda za kupanje novorođenčeta.

Prije nego što krenete u proces kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna jaslica, koja ne zahtijeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta? Moje je mišljenje da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, ne možete se uopće brinuti o novorođenčetu. Kuhanje neće omekšati vodu, kao što misle neke mame i tate.

Voda se ispumpava u slavine stanova već u pročišćenom i filtriranom obliku, tako da nije potrebno bojati se da će vaše novorođenče biti zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji još jedna strana problema u ovom pitanju, kada je ključanje vode za kupanje novorođenčeta nužno. Ako voda koja dolazi iz vašeg cjevovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, treba je prokuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo za dezinfekciju.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj se alat često koristi za dezinfekciju vode za kupanje, kao i za prevenciju dermatoloških bolesti kod novorođenčeta. Ali činjenica da se uz pomoć pogodnosti mogu primijeniti i na odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo osjetljiva i osjetljiva.

Ako se voda ne može prokuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte u nju nekoliko šalica vode (dva će biti dovoljno);
 • Dodajte manganov prah u posudu s vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u posudu i promatrajte boju vode. Vaša ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojenu kalijevim permanganatom. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu nijansu.

Važno je! Ako je voda vrlo tamna, svijetla, zasićena boja, može oštetiti kožu novorođenih mrvica.

Nema potrebe dodavati kalij permanganat u vodu sa svakim kupanjem novorođenčeta. Prekomjerno isušuje kožu i može uzrokovati oštećenje ili infekciju. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Kako bi se poboljšao i ojačao imunitet i zdravlje djece, u vodu za kupanje možete dodati ukrase raznih ljekovitih biljaka:

Ali s tim alatima morate biti iznimno oprezni da ne pretjerate i da ne uzrokujete alergijske reakcije.

Koje su biljke najbolje koristiti za kupanje novorođenčeta i za što su korisne?

 • Izvarak vlaka uklanja iritaciju iz kože novorođenčeta, pomaže u uklanjanju bora i bubuljica:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i ima pozitivan učinak na probavu djeteta; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada kupanje u bujonu hrastove kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskom drogom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Židar, dodan vodi za kupanje, liječi mikroskopske rane, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhe nisu jake. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotan.

Stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi voda trebala biti za kupanje novorođenčeta? Prije svega, to se odnosi na njegovu temperaturu. Da biste ga jasno izmjerili, trebat će vam poseban termometar, dobro, sada ih nema. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijski oblici i drugo.

Nemojte zagrijavati prostoriju u kojoj ćete oprati novorođenče. To je štetno za dijete da se u sobi gdje je vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode uvijek mora biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete spaliti dijete. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće htjeti kupati.

U prvim danima života novorođenčeta, bolje je isprati čistom vodom, ili dodati malo biljnog izljeva vodi za kupanje.
O tome kako se kupati beba, pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće oprati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti u tu svrhu.

Dječje trgovine do danas nude širok izbor sapuna napravljenih od prirodnih sastojaka i bez kemijskih dodataka. Ne sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritaciju i alergijske reakcije.

Sapun za bebe može se koristiti za kupanje u roku od nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Odaberite proizvod koji ne miriše, jer je vaša glavna zadaća očuvati kožu novorođenčeta čistom i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Operite dijete sapunom ne više od 1 puta tjedno. U svim drugim kupkama dovoljno je oprati bebu toplom vodom.

Načela i pravila za kupanje novorođenčeta

Rođenje djeteta je velika radost za svaku obitelj. No, po dolasku kući iz rodilišta, novorođeni roditelji postavljaju mnoga pitanja o njezi djeteta. To vrijedi i za vodu u kojoj se kupa novorođenče. Uostalom, savjeti baka koje već imaju iskustva u skrbi za bebe, vrlo se razlikuju od preporuka suvremenih liječnika. I kako biti u takvoj situaciji, ne zna svaki roditelj.

Načela kupanja novorođenčeta

Ranije se smatralo da se novorođeno dijete može kupati tek 7 do 9 dana nakon rođenja. Međutim, moderni liječnici kažu da je moguće provesti vodene postupke trećeg dana nakon rođenja, ako nema kontraindikacija za to, na primjer, kožne bolesti.

Ako dijete ima čistu i zdravu kožu, plivanje će, naprotiv, vrlo dobro utjecati na njegovu emocionalnu pozadinu. Budući da je beba stalno bila u vodi tijekom prenatalnog razdoblja, nagla promjena okoliša može negativno utjecati na njegovo ponašanje. Na primjer, on može stalno biti kapriciozan, plakati.

Također se ranije smatralo da je bolje da se novorođenče okupa u prokuhanu vodu, jer mu nedostaju bakterije i drugi uzročnici raznih bolesti. Zapravo, nema potrebe kuhati vodu. Suvremeni liječnici to utvrđuju činjenicom da se, kada se dijete dovede kući iz rodilišta, već suočava s učincima patogenih mikroorganizama. Njihova prisutnost u vodi neće ni na koji način utjecati na zdravlje djeteta, već će, naprotiv, doprinijeti proizvodnji antitijela imunološkim sustavom i jačanju obrambenih mehanizama tijela.

Stoga se novorođenče može okupati vodom iz slavine. Glavno je da odgovara željenom temperaturnom režimu. No temperaturu vode treba pažljivo pratiti. Za dojenčad, optimum je 36-40 stupnjeva.

To mora regulirati sam roditelj, ovisno o potrebama djeteta. Vrlo ih je lako identificirati. Ako je voda za bebu hladna, tada će se za vrijeme kupanja početi sabijati i tresti. Kada, naprotiv, voda novorođenčeta izgleda vruće, njegova koža će početi crveniti, a on postaje trom.

Roditelj će s vremenom moći odrediti optimalnu temperaturu vode za dijete. Pa, u početku, možete učiniti sljedeće: upišite u kadu s vodom i stavite lakat u nju. Ako se ispostavi da je voda ugodna, to jest da se neće osjetiti ni hladnoća ni toplina, tada je temperatura normalna za kupanje novorođenčeta.

Neki roditelji svjesno postupno smanjuju temperaturu vode kako bi dijete otvrdnuli. Međutim, liječnici su kategorički protiv takvih pokusa u tako ranoj dobi, budući da je imunološki sustav djeteta još uvijek slab i da se lako može razboljeti. Stoga je bolje da dijete ojača nakon 2-3 godine.

U isto vrijeme, prostorija u kojoj će se kupati novorođenče mora biti stalno emitirana i to mora biti učinjeno prije i poslije kupanja. U vrijeme vodnih procedura nacrti ne bi trebali biti. Temperatura zraka u prostoriji trebala bi biti u rasponu od 20-25 stupnjeva.

Ne zaboravite na higijensku stranu ovog procesa. Najbolje je koristiti kupku za bebe u kojoj će samo beba plivati. Nakon svake obrade mora se temeljito oprati.

Ako roditelji odluče da će bebu kupati samo u odrasloj kupki, prije svakog zahvata treba je tretirati otopinom za dezinfekciju i temeljito oprati tekućom vodom. Inače sredstva koja se koriste mogu ostati na površini kupke, kada kupanje novorođenčeta može biti u kontaktu s kožom djeteta i uzrokovati alergije.

Što se može dodati vodi?

Vjeruje se da je prilikom kupanja novorođenčeta u vodi potrebno dodati različite sastojke koji će pomoći u smanjenju pelenskog osipa i iritacije. Zapravo, to nije potrebno raditi bez potrebe.

Ranije je uvijek bilo rečeno da se prije kupanja novorođenčeta u vodu dodaje slaba otopina kalijevog permanganata. No, to se ne može učiniti, jer suši kožu. Novorođene bebe imaju vrlo nježnu kožu i nakon takvih postupaka mogu početi guliti.

Što se tiče ljekovitog bilja, bolje je koristiti ih kada postoji stvarna potreba za tim, na primjer, dijete ima bodljikavu toplinu. Ali to treba učiniti vrlo oprezno, budući da dječje tijelo može osjetiti aktivne sastojke bilja kao nadražujuće, zbog čega može doći do alergijske reakcije, sve do angioedema.

Međutim, u nekim slučajevima, korištenje ljekovitog bilja može biti korisno, na primjer:

 1. Ako beba ima bodljikav ili pelenski osip, prije kupanja u vodu dodajte izvarak iz žice. Međutim, ona ne bi trebala biti jaka. Ne zaboravite da su i najsigurnija bilja za novorođenče snažni lijekovi koji mogu izazvati neočekivanu reakciju u tijelu.
 2. Kada beba ima suhu kožu (koža je vrlo ljuska), u vodu se može dodati slaba otopina kamilice. I još bolje bez njega i nakon kupanja samo podmazati kožu mrvica s bilo kojim hipoalergijskim uljem, koje se danas može kupiti u bilo kojoj ljekarni.
 3. U slučaju da dijete ima kongenitalnu dijatezu, teško će je se riješiti uz pomoć bilja. To zahtijeva sveobuhvatan tretman koji može propisati samo liječnik. A za ublažavanje svraba i ublažavanje stanja bebe tijekom perioda akutne bolesti, možete dodati vosak lovora u vodu prije kupanja.

Ne zaboravite da sve ove biljke ne možete koristiti u svakoj kupki. To treba raditi u tečajevima, čije trajanje nije dulje od 7 dana, ili dodati bilje u vodu svakih 2-3 dana.

Kupanje novorođenčeta nužna je procedura. A ako znate kako ga pravilno provoditi, to će donijeti puno radosti i djetetu i njegovim roditeljima. Neophodno je svakodnevno okupati dijete (ljeti može biti nekoliko puta dnevno), temeljito isprati sva nakupljena zagađenja od bora (ostaci majčinog mlijeka, formula za dojenčad, itd.) Iz bora.

Ako to nije učinjeno, beba može imati osip od pelena koji će uzrokovati neugodnost djetetu. No, u svakom slučaju, ako roditelji ne znaju kako se pravilno kupati novorođenče i kako, trebali bi se posavjetovati s pedijatrom. S obzirom na osobitosti djetetove kože i stanje njegovog zdravlja, on će vam reći koja se sredstva mogu dodatno upotrijebiti za kupanje iu kojoj količini.

U KOJOJ VODI BUBE NOVINAR

Koliko problema i brige novorođenče treba! Ako su roditelji prvo dijete, onda uopće nemaju pojma koja će se pitanja u vezi s brigom o bebi pojaviti u njihovoj glavi: kako staviti bebu u krevet, koliko će hodati, u kojoj vodi da kupa novorođenče?

Okružni pedijatar i medicinska sestra u pravilu odgovaraju na ova pitanja tijekom početnog pokroviteljstva. Ali sumnje ostaju, bake savjetuju kipuću vodu, drugi dodaju kalijev permanganat ili vlak, a pelene su položene na dno...

Toliko informacija, često pomiješanih s medicinskim indikacijama i popularnim vijećima, zbunjuje mlade roditelje. Stoga ćemo se u ovom članku dotaknuti teme kupanja djeteta: u kojoj vodi da se okupa novorođenče, bilo da je vrijedno kuhanja ili dodavanja ukrasa bilja.

Kada mogu kupati dijete?

Obično se dijete dovede iz rodilišta nakon što se otječe ostatak pupčane vrpce. Preostala rana zahtijeva pažljivo i pažljivo liječenje, jer prekomjerna vlaga može dovesti do upijanja pupka i infekcije. Postoji rizik od pojave maligne bolesti - upale pupka. Stoga je uobičajeno da se bebe rane ne liječe u kadi. I samo za brisanje vlažnom spužvom, obraćajući pozornost na brojne nabore. Higijenske postupke treba provoditi svakodnevno.

U kojoj se vodi za kupanje novorođenčeta?

Vrlo ovisi o kvaliteti vode u području u kojem će dijete živjeti. Ako se u njega dodaju sredstva za dezinfekciju, primjerice, provodi se kloriranje, a ne preporuča se kupanje novorođenčeta u takvoj vodi. Beba može imati problema, od povećane suhoće kože, a završava alergijskim dermatitisom. Kuhanje ne štedi vodu od izbjeljivača, ali vrijedi braniti. Destilirana voda se ulije u kadu i dodaje se u vrelu dok se ne postigne potrebna temperatura.

Vruća voda je potrebna kada je u vašem gradu bilo slučajeva trovanja vodom iz slavine. Uz njegovu pomoć mogu se širiti enterovirusi ili neke protozoe, primjerice Giardia. Kuhanje će ih uništiti.

Razgovarajmo sada o temperaturi. Kod novorođenčeta optimalna vrijednost će biti 36–37 ºS. To je zbog činjenice da je termoregulacija takvih mrvica još uvijek nezrela i lako se mogu hladiti. Da biste odredili temperaturu, možete koristiti starinski, lakat, ali je bolje kupiti termometar.

Međutim, nakon mjesec dana možete pokušati smanjiti temperaturu vode za jedan stupanj - drugi. Uostalom, poznato je da najbolji način kaljenja jednostavno ne postoji! Osim toga, hladna voda potiče dijete u vodi.

Ima li plahta na dnu kade?

Razumijete, temperatura vode od 36 ºS neće dopustiti bebi da se smrzne, tako da se zagrijavanje pelena ili listova odmah dovodi u pitanje. Bolje se pobrini da nema nacrta. Zašto ih onda bake stavljaju na dno kupelji?

Jednom davno, kad su se bebe okupale u drvenim koritima, nešto je sigurno stavljeno na dno, tako da mrvica nije dobila prskalicu. Korita su odavno zamijenjena udobnim plastičnim posudama, ali tradicija je ostala. Stoga kupanje bez pelena nije samo moguće, nego i korisno. Za novorođenče to je novi taktilni osjećaj, novo iskustvo i poticaj za razvoj.

Što je bolje, biljke ili proizvodi za kupanje?

Dakle, u kojoj se vodi za kupanje novorođenčeta, otkrili smo, sada ćemo se baviti trgovinom alata i bilja.

Industrijski gelovi za kupanje sadrže površinski aktivne tvari koje ispiru masnoću i prljavštinu s kože. Koža beba je vrlo tanka, žlijezde lojnice i znojnice su neaktivne. Stoga sapun možete koristiti jednom tjedno. Iznimke su bebe s atopijskim dermatitisom. Za njih postoje posebni "meki" proizvodi za kupanje.

Bebe s problemima kao što su pelenski osip i bodljikava vrućina mogu se okupati u bujonu majčine dušice, kamilice ili hrastove kore. Odcjepci povrća su dobri za djecu koja nisu sklona alergijama.

Usput, dodavanje kalij permanganata bez posebnih dokaza nije potrebno. Bebu ne treba čuvati u sterilnom okruženju. Osim toga, ako je on neoprezan, ako kristal kalijevog permanganata dospije na kožu, može doći do kemijske opekline.

Kupanje!

Većina beba se kupa prije spavanja, vrlo je pogodna, osim što stvara neku vrstu rituala, signalizirajući da je vrijeme da se pripremite za krevet. Zadatak kupanja je opustiti se i smiriti. Ali neke mrvice samo okrepljuju nakon kupanja i uopće ne žele spavati. Stoga se njihovo pranje može pomaknuti na dnevnu.

Tako smo otkrili kakva je voda za kupanje novorođenčeta, i otkrili smo da će jednostavna voda bez ljekovitog bilja i kemijskih dodataka otkupiti vašu malu osobu gore nego s njima. Ali mama će imati malo više slobodnog vremena!

U kojoj vodi da se okupa novorođenče

Novorođena beba toliko je naviknuta na kretanje sporog vala unutar majčinog trbuha da se u prvim danima osjeća pomalo neugodno daleko od vode. Zato je kupanje ugodan postupak za dijete. Ali nisu sve mame dijele njegovu radost, umovi mnogih su puni strahova vezanih za kupanje. U kojoj se vodi za kupanje novorođenčeta? Koja bi trebala biti temperatura? Što se može dodati vodi?

Da biste raspršili sve legende i mitove o kupanju, trebate uvesti podršku moderne književnosti. S obzirom na činjenicu da su se problemi majčinstva smatrali tvrdokornim, savjeti stručnjaka sovjetskog kaljenja i moderne medicine su vrlo različiti. Na primjer, sljedeće izjave su se promijenile:

 • Dijete se mora okupati tjedan dana nakon rođenja. U stvari, kupanje samo po sebi ne nosi nikakvu opasnost, stoga stručnjaci, u pravilu, procjenjuju stanje kože djeteta. Ako su čisti, bez suhoće i drugih nedostataka, onda im je dopušteno da dijete okupaju 3. dan nakon rođenja. Zatim se postupak ponavlja svakodnevno. Ako se dijete cijepi za bilo što, medicinska sestra za cijepljenje treba objasniti na koji dan možete mokri mjesto uboda i okupati dijete.
 • Voda za kupanje mora biti prokuhana. Moderni pedijatri savjetuju mlade majke da ne pridaju veliku važnost vodi, jer se vjeruje da svi mikrobi koje dijete dobiva po dolasku kući ojačavaju otpornost tijela. Dakle, od ključanja vode za kupanje već preselio. Moguće je kupati se u običnoj vodi iz dizalice.

Kuhajte vodu za kupanje novorođenčeta?

Pitanje je: trebate li kuhati vodu za kupanje novorođenčeta, nije značajan problem za iskusne roditelje i bake. Oni, u pravilu, imaju svoje mišljenje o tome. No, mlade majke, nakon što su čule dovoljno kontroverznih savjeta, potpuno su izgubile glavu. Razmotrimo ovo pitanje sveobuhvatno i donosimo vlastite zaključke.

Zašto moram kuhati vodu za kupanje novorođenčeta?

Oni koji smatraju da je nužno prokuhati vodu za kupanje, vode se prema dva cilja:

Koliko ključanja pomaže u postizanju tih ciljeva?

Za i protiv kuhanja

dezinfekcija

Želja nekih nemirnih mumija, a posebno baka, da dijete drži sterilnom u čistoći, ne dopuštajući mu bilo kakve bakterije, kao da je astronaut na nepoznatom planetu, nema znanstvene osnove. Praksa pokazuje da kupanje u vodi iz slavine, pod uvjetom da imate dobre filtre i čistu vodu, ne uzrokuje nikakvu štetu djetetu.

Ali ako je kvaliteta tople vode u slavini u nedoumici, ima tamnu boju ili neugodan miris - svakako je kuhajte! U tom slučaju, trebat će vam kupka za kupanje novorođenčadi: lakše ga je napuniti prokuhanom vodom.

Bit će ispravno kuhati vodu u prvom mjesecu života novorođenčeta - sve dok se pupčana rana ne zacijeli. Tijekom tog razdoblja, mjere opreza ne smetaju. Štoviše, mangan se koristi za dodatnu dezinfekciju.

Omekšavanje vode

Suprotno uvriježenom mišljenju, voda ne postaje mekša od ključanja. Omekšivači vode obično koriste soda ili proizvode namijenjene za tu svrhu, prodaju se u trgovinama - neke su posebno dizajnirane za kupanje djece.
Posebni filter također može smanjiti tvrdoću vode.

Je li potrebno dezinficirati s kalijevim permanganatom?

Kalijev permanganat, koji se obično naziva kalijev permanganat, prodaje se kao tamni kristalni prah. Ovo je priznato sredstvo za dezinfekciju. Koristile su nas naše bake, a moderni roditelji ih ne zanemaruju. Njegova uporaba opravdana je u razdoblju liječenja pupčane rane.

Ako koristite kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta, voda nije potrebna za kuhanje. Osim ako, naravno, topla voda iz vruće slavine ne uzrokuje ozbiljne sumnje.

Kako uzgajati mangan za kupanje novorođenčeta

Nekoliko kristala se pažljivo razrijedi u zasebnom spremniku. Uvjerite se da su svi kristali otopljeni: kontakt s njima može uzrokovati opekotinu djeteta. Izlijte dobivenu otopinu u kupelj. Boja vode mora biti blijedo ružičasta.

Gdje kupiti kalijev permanganat

Obično se kalijev permanganat prodaje u ljekarnama u vrećicama od 3 g, no nedavno je lakše naručiti on-line, jer nije dostupan u većini ljekarni. Postoji još jedan izlaz: trgovine za vrtlara. Ovdje je pakiran u kilogramima. Takvo skladište uz odgovarajuće skladištenje bit će dovoljno za vaše unuke i praunuke.

Pravilno spremanje

Kalijev permanganat ne voli vlagu i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolji kapacitet za njegovo skladištenje je čvrsto zatvorena limenka, bolje neprozirna. Za malu količinu idealnih staklenki kreme.

Upotreba sode bikarbone za kupanje novorođenčadi

Potrebno je samo omekšavanje vode ako je voda iz slavine jako tvrda: isušuje kožu i ostavlja naslage na posuđu i kućanskim aparatima.
Mnoge majke preferiraju soda za pečenje u brojnim omekšivačima vode kada kupaju bebe. Jer je jeftinije i nije toliko zastrašujuće ako beba slučajno proguta malo otopine sode.

Koncentracija sode treba biti unutar: 3-5 žlica sode dovoljno je za bebinu kupku.

Do koje godine dijete treba kipuću vodu?

Koliko dugo morate kuhati vodu? Dijete ne treba prokuhanu vodu, već čistu vodu. U bilo kojoj dobi. Ako imate lošu vodu iz vodovoda, instalacija filtera je neizbježna: ne možete kuhati zauvijek.

Preporuke dr. Komarovskog: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta

Poznati liječnik ne preporučuje kipuću vodu, savjetujući da stavite visokokvalitetne filtre. On također predlaže da se suzdrži od plivanja dok se pupčana rana ne zacijeli.

Ne morate kuhati vodu prije svakog plivanja i brinuti se o svojoj bebi, ako stavite filtre za vodu. U slučaju da to nije moguće, ključanje je neizbježno. Izuzetak je kratko razdoblje prije zacjeljivanja pupčane rane: ako ćete u to vrijeme okupati novorođenče, morate prokuhati vodu ili je dezinficirati otopinom kalijevog permanganata.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori