Mješavina za djecu bez laktoze

Sažetak članka

Jedan od problema s kojim se majka i njezino dijete mogu suočiti je nizak stupanj (ponekad potpuna nemogućnost) apsorpcije laktoze ili, vrlo rijetko, galaktoza u djetetovom tijelu. U tim slučajevima, možda ćete morati odrediti posebnu terapijsku smjesu.

Koje mješavine se odnose na laktozu i njihov sastav

Smjese koje karakterizira potpuna odsutnost laktoze ili njezine količine u tragovima (ne više od 0,1 g / l gotovog proizvoda) nazivaju se specijaliziranim smjesama bez laktoze. Pakiranje smjesa bez laktoze označeno je s "BL" (eng. "LF") ili jednostavno označava da je bez laktoze.

Proteinska komponenta takvih smjesa može biti različita. Ako dijete nema alergiju na hranu na bjelančevine, najčešće je proteinska komponenta prilagođenih mliječnih formula bez laktoze predstavljena proteinima sirutke i albuminom u omjeru 40/60 ili 50/50, ali takve smjese mogu sadržavati tragove laktoze. Potpuno se laktoza ne nalazi u formulama mlijeka na bazi kalcijevog kazeinata, koje ne sadrže proteine ​​sirutke. Sve ove smjese, u pravilu, mogu se primijeniti od rođenja do 12 mjeseci. U slučaju galaktosemije, tendencije djeteta do alergija na hranu ili kada je posljedica nedostatka laktaze, koriste se smjese s drugim proteinskim komponentama: hidrolizirani protein sirutke ili kazein, izolat soje, au posebno teškim slučajevima mješavina sintetičkih aminokiselina koje zamjenjuju proteine.

Više o hipoalergenim i sojinim smjesama pročitajte u ovim proizvodima.

Uloga ugljikohidratne komponente u takvim smjesama, ovisno o dobi djeteta, igra maltodekstrin, djelomično hidrolizirani škrob bez glutena, glukoza, saharoza. Inače se takve smjese malo razlikuju od uobičajenih prilagođenih ili djelomično prilagođenih smjesa i mogu sadržavati dodatne korisne aditive.

Navedite smjese bez laktoze

Popis mješavina bez laktoze s djetetovom sklonošću alergijama na hranu

Što je najbolja mješavina bez laktoze

Svaka mješavina bez laktoze ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je jasno da će samo iskusni liječnik i liječnik moći odrediti koji je bolji za vaše dijete.

Kada je propisana mješavina bez laktoze

Smjesa bez laktoze propisana je za bolesti povezane s potpunom ili djelomičnom netolerancijom na laktozu ili galaktozu, koja je dio laktoze. Te bolesti uključuju:

 • nedostatak laktaze, što se očituje u smanjenju aktivnosti enzima laktaze (sekundarni nedostatak laktaze) ili u odsutnosti njegove aktivnosti (primarni nedostatak laktaze);
 • galaktozemija - kršenje pretvorbe galaktoze u glukozu pomoću enzima galaktoza-1-fosfat-uridil-transferaza.

Hranjenje mješavinom bez laktoze u slučaju nedostatka laktaze treba provoditi tek nakon što je liječnik propisao terapijsku hranu kada je dijagnoza potvrđena laboratorijskim podacima. Ako dijete ima tekuću zelenu stolicu, to ne znači da ima manjak laktaze.

Posebno pažljivo s dijagnozom nedostatka laktaze treba biti u odnosu na novorođenčad. Većina djece ima malu aktivnost laktaze od rođenja, ali se povećava za 2-3 mjeseca. Ovo stanje se ne odnosi na patološki i predstavlja varijantu norme. Simptomi slični nedostatku laktaze mogu se pojaviti iu slučaju alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka, ali u ovom slučaju trebat će vam druga hrana koja ne sadrži taj alergen.

Smjese bez laktoze s nedostatkom laktaze

Kod primarnog nedostatka laktaze (vrlo rijetko), dijete se odmah prebacuje u mlijeko bez laktoze. U budućnosti, dijeta bez laktoze traje cijeli život. Kod sekundarnog nedostatka laktaze situacija je nešto složenija.

Važno je! Kod primarnog nedostatka laktaze (vrlo rijetko), dijete se odmah prebacuje u mlijeko bez laktoze. U budućnosti, dijeta bez laktoze traje cijeli život.

dojenje

Majčino mlijeko je najvažniji proizvod u prehrani malog djeteta, pa je njegova zamjena umjetnim smjesama izuzetno nepoželjna. U tom smislu, najprije propisane pripravke laktaze, koji su pomiješani s malom količinom izraženog mlijeka i dati djetetu prije dojenja. Učinkovitost uzimanja lijeka više, ako nastala smjesa ne daje odmah, već nakon 15-20 minuta, tako da laktaza ima vremena djelovati na mliječni šećer. Smjesa bez laktoze propisuje se samo u slučaju neuspjeha liječenja enzimskim pripravcima. Smjesa se uvodi postupno, počevši s malim količinama, čime se obujam do 1/3 - 2/3 volumena majčinog mlijeka koje dijete pojede na jednom hranjenju. Tipično, vremensko razdoblje tijekom kojeg beba počinje konzumirati potrebnu količinu smjese (prosječno 30-60 ml) za jedno hranjenje je 3-5 dana. Činjenica da je sve učinjeno ispravno ukazuje na smanjenje simptoma nedostatka laktaze.

Važno je! Ako su enzimski pripravci nedjelotvorni u liječenju nedostatka laktaze tijekom dojenja, za djelomičnu zamjenu majčinog mlijeka propisane su mješavine bez laktoze. Dojenje se mora nastaviti.

Kod umjetnog hranjenja

Za hranjenje bocom, umjesto mješavina koje ne sadrže laktozu, koriste se samo mješavine s niskom razinom laktoze, jer je potpuna eliminacija laktoze iz prehrane djeteta puna ozbiljnih posljedica za njeno zdravlje.

Važno je! Kod umjetnog hranjenja propisuju se mješavine s niskim sadržajem laktoze, budući da potpuna eliminacija laktoze može rezultirati razvojem disbakterioze i nedostatkom galaktoze neophodne za stvaranje dječjeg živčanog sustava.

Simptomi nedostatka laktaze s pravilno odabranom formulom za dojenčad i njenom dozom nestaju nakon 5-7 dana od početka liječenja.

Tijekom uvođenja komplementarne hrane

Kada dođe vrijeme za uvođenje komplementarne hrane, sve se kaše pripremaju u istoj mješavini koju dijete dobije kao tretman. Kravlje mlijeko se ne koristi. Tek od druge polovice godine takva djeca mogu početi davati proizvode niske razine laktoze - svježi sir, tvrdi sir, maslac.

Važno je! U sekundarnom nedostatku laktaze, mješavine bez laktoze se privremeno koriste do normalizacije aktivnosti laktaze u tijelu.

Budući da je sekundarni nedostatak laktaze privremena pojava, nakon 1-3 mjeseca od početka terapijske prehrane, prehrana se proširuje postupnim prelaskom na normalnu prehranu. U tom slučaju, liječnik stalno prati stanje djeteta.

Za nedonoščad

Što se tiče apsorpcije laktoze kod nedonoščadi, nije potrebno posebno ih hraniti smjesama bez laktoze ili laktoze, jer se za njih koriste posebne smjese za nedonoščad, u kojima je sadržaj laktoze već smanjen. To je zbog toga što kod nedonoščadi još nije dovršeno stvaranje enzimske aktivnosti laktaze. Za nedonoščad koja imaju mogućnost dobivanja majčinog mlijeka, važno je da je dobiju, jer će laktoza sadržana u njoj djelovati kao katalizator koji ubrzava sazrijevanje enzima.

Smjese bez galaktozemije bez laktoze

Takve smjese uključuju mješavine na bazi izolata sojinog proteina, kazein hidrolizate, mliječne smjese koje ne sadrže laktozu, kao i smjese na bazi sintetskih aminokiselina. Neprihvatljive su smjese bez laktoze koje sadrže 50-60% proteina sirutke. Najbolja opcija za galaktosemiju su smjese na bazi izolata sojinog proteina, u kojima ne postoji samo galaktoza u sastavu laktoze, već galaktoza, koja se nalazi u biljkama:

 • Nutrilak soja;
 • Nutrilon soja;
 • Frisosoy;
 • Humana SL.

Kada se pojave alergijske reakcije na soju, prebacite se u smjese na bazi kazein hidrolizata ili ih pomiješajte sa smjesama na bazi izolata sojinog proteina.

Uvođenje specijaliziranih mliječnih formula tijekom galaktosemije provodi se postupno, u razdoblju od 5-7 dana. Količina injektirane smjese trebala bi biti 1 / 5-1 / 10 dnevne količine hrane s daljnjim potpunim uklanjanjem majčinog mlijeka ili uobičajene smjese.

Nuspojave mješavina bez laktoze

Kao i kod svih lijekova, mješavine bez laktoze mogu imati nuspojave.

 1. Smjese bez laktoze napravljene na bazi sojinih proteina mogu izazvati alergije kod djeteta.
 2. Dugotrajno hranjenje mješavinama bez laktoze može uzrokovati probleme s probavnim traktom: proljev, nadutost, kolike i disbakteriozu.
 3. Iznenadna primjena smjese bez laktoze može uzrokovati zatvor.

Popis najboljih mješavina bez laktoze za novorođenčad. Značajke recepcije kod nedostatka laktaze

Danas se mnogi roditelji suočavaju s potrebom prenošenja novorođenčeta u određeni prehrambeni plan. Za bebe, kod kojih je smanjena ili odsutna količina enzima laktaze odgovorne za disaharidno cijepanje, nastale su prehrambene formulacije bez laktoze. Također, formule za laktozu koriste se za umjetno hranjenje dojenčadi koja ne apsorbira monosaharid galaktozu.

Tipični sastav mješavina bez laktoze i mogućnosti označavanja

Za bebe s nepodnošenjem laktoze proizvode se posebne mješavine hrane koje ne sadrže mliječni šećer. Na ambalaži takvog proizvoda nalazi se oznaka "LF" (latinična slova) ili "BL" (ćirilica). Ova oznaka ukazuje na odsutnost laktoze u sastavu disaharida ili na njegovu prisutnost u količini manjoj od 0,1 g po litri gotovog proizvoda.

U prehrambenim smjesama na bazi kazeinogena, laktoza uopće nije.

Za dojenčad koja pate od preosjetljivosti na bjelančevine mlijeka naznačene su hranjive smjese s albuminom i proteinima sirutke. Najčešće, u takvim suhim formulacijama, sadržaj proteinskih komponenti je 50 do 50 (ili 60 do 40), a mala prisutnost laktoze je dopuštena.

Za bebe s dijagnosticiranom galaktosemijom i nedostatkom enzima laktaze dostupni su proizvodi s proteinskim kompleksima na bazi hidroliziranih proteina sirutke i sojinih izolata.

Alternativna varijanta proteinskih pripravaka su industrijski nadomjesci za majčino mlijeko na bazi sintetskih aminokiselina. Takva se hrana preporučuje djeci sa složenim slučajevima alergija na hranu.

Kada se preporuča koristiti

Primjena mješavina hrane bez laktoze preporuča se djeci čije tijelo ne može u potpunosti apsorbirati laktozu ili galaktozu. Takav je termin preporučljiv u slučaju dijagnosticiranja sljedećih bolesti:

 1. Nedostatak laktaze u odsutnosti ili smanjenoj aktivnosti enzima laktaze. Postoje dva oblika bolesti: primarni i sekundarni. U slučaju primarnog nedostatka laktaze, enzim je potpuno odsutan, dok je u slučaju sekundarnog nedostatka laktaze prisutan, ali je njegova aktivnost smanjena.
 2. Galaktozemija. Kao rezultat ove bolesti, metabolički mehanizam pretvaranja galaktoze u glukozu je narušen.

Ne paničite i samostalno prenesite dijete na dijetu bez laktoze ako dijete ima zelenu tekuću stolicu. Samo liječnik može odrediti bolest i propisati mješavinu bez laktoze kao glavnu hranu za bebu. Na temelju rezultata niza laboratorijskih ispitivanja dijagnosticira se netolerancija na laktozu.

Vrijedi razmotriti činjenicu da nedostatak laktaze nije uvijek znak bolesti. Kod dojenčadi do trećeg mjeseca, niska aktivnost laktaze je normalna. Simptomi nedostatka laktaze slični su kliničkoj slici alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka. Liječnik, uzimajući u obzir sve čimbenike, dijagnosticira i preporučuje plan prehrane koji isključuje laktozu ili proizvode koji potiču razvoj alergijske reakcije.

Što su i kako različite

Popis nekih mješavina bez laktoze.

NAS (bez laktoze). Koristi se za umjetno hranjenje beba od prvog dana od rođenja do jedne godine. Pakirana u zapečaćenu limenku od 400 g. Sastojci uključuju maltodekstrin, kao i kazein u kombinaciji s proteinom sirutke u omjeru od 40 do 60. Preporučuje se za nedostatak laktaze i poremećaje enzimatske probave u tankom crijevu.

Bellakt. Koristi se za prehranu djece od prvog dana do rođenja. Pakiran u zapečaćenom limenku težine 400 g. Sastav proizvoda je sličan prethodnom. Preporučuje se kod nedostatka laktaze, povećanog nadutosti, uz kolike, neprestane labave stolice.

NUTRYLAK PLUS-FREE. Koristi se za prehranu djece od prvog dana do rođenja. Pakirana u hermetičnoj kutiji od 350 g. Sastojci uključuju maltodekstrin, kao i kazein u kombinaciji s proteinom sirutke u omjeru 50 do 50. Preporučuje se za dojenčad koja ne upijaju biljni protein (gluten) i mliječni šećer (laktoza). Kao i djeca s galaktosemijom i proljevima različite prirode.

NUTRILON PREMIUM bez laktoze. Koristi se za umjetno hranjenje beba od prvog dana od rođenja do jedne godine. Sastojci uključuju kazein i glukozni sirup. Preporučuje se djeci s laktozom.

SYMILAK LOW-LACTOUS. Suhi sastav za pripremu hranjive otopine za umjetno hranjenje. Recept je dizajniran tako da je gotov proizvod bio što bliži prirodnom majčinom mlijeku. Uključuje nukleotide i žive bakterije (probiotike) koje pomažu povećati imunitet i poboljšavaju mehanizam probave. Ne sadrži palmino ulje.

CELIUM bez laktoze. Koristi se za umjetno hranjenje od prvog dana do rođenja. Pakirana u zapečaćenu limenku težine 400 g. Sastojci uključuju maltodekstrin, kao i kazein u kombinaciji s proteinima sirutke u omjeru od 40 do 60. Preporučuje se djeci s nedovoljnim količinama enzima laktaze, akutnog gastroenteritisa, pravilnog proljeva.

BABUSHKINO BOW bez laktoze. Koristi se za umjetno hranjenje od prvog dana do rođenja. Sastojci uključuju maltodekstrin, kao i kazein i tekuću glukozu (sirup). Preporučuje se djeci koja ne mogu tolerirati laktozu.

Što odabrati za alergije na hranu

Hranjive smjese koje se preporučuju za alergije na hranu.

NUTRILONE aminokiseline. Suhi sastav za pripremu otopine za piće, u kojoj je protein u potpunosti zamijenjen aminokiselinama. Pakira se u limenku mase 400 g. Glavni izvor ugljikohidrata je glukoza (sirup). Preporučuje se za umjetno ili mješovito hranjenje djece s lošom probavom laktoze, alergijske reakcije na protein sadržan u kravljem mlijeku.

ALFARE AMINO. Suhi sastav za pripremu otopine za piće za hranjenje bebe. Protein je u potpunosti zamijenjen aminokiselinama. Kukuruzni sirup i krumpirov škrob koriste se kao glavni izvor ugljikohidrata. Preporučuje se djeci koja ne probavljaju laktozu, mliječne proteine, sojine proteine. Pokazuje se za alergijske reakcije na hranu, disfunkciju mehanizma asimilacije hranjivih tvari u tankom crijevu.

NUTRILAK PEPTIDI STST. Mix za hranjenje bebe. Sadrži hidrolizirani protein sirutke, s kojim je rizik od alergijskog odgovora 100.000 puta manji nego kada se koristi protein od punog mlijeka. Pakirano u limenku mase 350 g. Na bazi maltodekstrina i glukoze (sirup). Preporučuje se djeci s galaktosemijom, netolerancijom na laktozu, glutenom, smanjenom apsorpcijom hranjivih tvari u tankom crijevu, redovito ponavljana tekuća stolica.

NUTRYLAK SOYA. Mix za hranjenje bebe. Glavna tvar je sojin protein (izolat). Na temelju aminokiselina i glukoznog sirupa. Preporučuje se djeci s galaktosemijom, lošom probavom, laktozom, glutenom, alergijama na hranu.


Pretplatite se na hranjenje beba na usluzi YouTube!

Što odabrati kada galactosemia

Prilikom odabira obratite pažnju na posebne suhe formulacije koje sadrže izolat od soje. Riječ je o biljnom bjelančevinu dobivenom od soje, pri čemu je potpuno oslobođena ugljikohidrata i masti. Smjese sa sojinim izolatom ne sadrže galaktozu ili laktozu bilo biljne ili životinjske prirode.

U slučaju bolesti galaktosemije, preporučljivo je koristiti posebno razvijene terapeutske mješavine na osnovi produkata hidrolizacije kazeina i sintetskih aminokiselina, čiji je glavni nutrijent kazein. Ne preporučuje se za uporabu u dječjoj hrani u bolesnika s mješavinama galaktosemije koje sadrže 50% ili više proteina sirutke.

Indikativni popis smjesa preporučenih za galaktosemiju:

 • NUTRILAC SOY;
 • NUTRILONE SOY;
 • HUMANA SL;
 • FRISOSOY.

Pedijatar će vam pomoći da se orijentirate pri odabiru optimalne terapijske mješavine, uzimajući u obzir sve okolnosti i osobitosti zdravlja djeteta. Treba imati na umu da se sve promjene u planu ishrane provode postupno. Tijelo djeteta mora se moći prilagoditi.

Preporučuje se uvođenje nove hranjive mješavine u dozi od oko 1/10 dnevne norme. Postupno povećavajte količinu mješavine tako da se u potpunosti odbije od prirodnog majčinog mlijeka u roku od 5-7 dana. Takva shema omogućit će djetetu s galaktosemijom da se nježno prilagodi promjenama u prehrani. Isto tako, dolazi i do prelaska na nove smjese djece s netolerancijom na laktozu.

Vjerojatnost nuspojava

Roditelji beba kojima se preporučuje posebna i terapijska formula za hranjenje, trebaju biti svjesni da se uz pozitivan učinak povremeno mogu javiti neželjeni učinci. U rijetkim slučajevima postoje:

 • alergijske (preosjetljive imunološke) reakcije na proizvode koji sadrže protein soje;
 • produljena upotreba posebnih prehrambenih formulacija može dovesti do funkcionalnih poremećaja gastrointestinalnog trakta u obliku nadutosti, kolike, proljeva, simptoma disbakteriološke insuficijencije;
 • oštar prijelaz iz majčinog mlijeka u hranjive otopine iz suhih smjesa može dovesti do zatvora.

Koja mješavina bez laktoze je bolja za djecu, popis najboljih i popis po ocjeni

Ponekad bebe imaju problema s hranjenjem, a dijeta slabo prihvaća tijelo. To dovodi do odbacivanja hrane i kolika. To je često uzrokovano nedostatkom laktaze. To je zbog nedostatka fermentacije uzrokovanog urođenim i stečenim čimbenicima. Liječnici propisuju mliječne suhe mješavine bez laktoze, omogućujući vam da održite potpunu prehranu, eliminirajući laktozu u svim njenim manifestacijama. Ali morate znati koja je mješavina prikladna za dijete.

Sastav smjesa bez laktoze

Hrana za bebe, u kojoj su potpuno odsutne tvari laktoze, označena je bez laktoze, što je odgovarajući znak na pakiranju.

Glavna komponenta takvih smjesa je protein. Njegovi izvori su različiti. Često se izolira iz mliječnih proizvoda, ali postoji rizik da će u smjesi ostati tragovi laktoze. Da bi se ovaj element u potpunosti uklonio, smjesa se priprema iz kalcijevog kazeinata. Obično se koriste u razdoblju od rođenja do jedne godine.

Ovisno o alergenskom statusu djeteta i reakciji na komponente smjese, proteinska komponenta može biti različita. Važno je odabrati proizvod koji zadovoljava značajke djetetova probavnog sustava.

Škrob, šećer i maltodekstrin se koriste kao ugljikohidrati. Veliku ulogu igraju dob djeteta i stanje njegovog probavnog sustava.

U kojim slučajevima se koriste

Takve se mješavine propisuju za patologije organa probavnog sustava. Češće sve ovo:

 • nedostatak laktaze - nedovoljna proizvodnja enzimskih tvari, koje omogućuju cijepanje i probavljanje komponenti dojke i drugih vrsta mlijeka. Ponekad je ovaj enzim potpuno odsutan;
 • galaktosemija je narušen proces razdvajanja mliječnih komponenti u molekule glukoze zbog nedostatka određenog broja enzima.

Pedijatar uspostavlja dijetu koja je prikladna za bebu, koja provodi pregled i postavlja dijagnozu. On bira najoptimalniji sastav smjese, koji eliminira neugodne čimbenike i istodobno održava punopravnu prehranu za rastući organizam.

Odstupanja u boji fecesa ne ukazuju uvijek na ozbiljne bolesti.

Mnoge novorođene bebe pogrešno dijagnosticiraju nedostatak laktaze. Razlog tome su individualne karakteristike endokrinog sustava, koje kod različite djece počinje raditi punom snagom u različitim dobnim skupinama. Nemojte brkati ovu bolest s drugim vrstama probavnih poremećaja.

Vrste smjesa i njihove karakteristike

Osnova za proizvodnju dječje hrane bez laktoze su proizvodi od soje i mliječni proizvodi. Korištenje mlijeka znači da postoji rizik otkrivanja tragova tvari štetnih za djecu. Takve se mješavine nazivaju proizvodi s malom količinom laktoze. Također su proizvedene mješavine koje ne uzrokuju alergije, smanjuju dozu određenih elemenata. Koju mješavinu koristi pedijatar.

Što je najbolja mješavina bez laktoze

Ne postoji nedvosmislen odgovor na pitanje koja je mješavina bolja, jer svi imaju drugačiji sastav i prikladni su za određene probleme s probavom. Dakle, izbor smjese - liječnika posao.

Ipak, svaki od roditelja želi dati svom djetetu samo najbolje.

U nastavku je popis najpopularnijih formula bez laktoze:

 • Bez laktoze;
 • Enfamil lactofry;
 • Nutrilak;
 • Bellakt;
 • Bez laktoze Nutrilon.

Mala laktoza

Hrana za bebe s niskim sadržajem laktoze naziva se takvim proizvodom, gdje su prisutne komponente laktoze, ali u malim količinama. Paket ima skraćenicu "NL". Takva se prehrana koristi u terapijske svrhe.

Na popisu mješavina s niskim sadržajem laktoze nalaze se:

 • Similac nisko-laktoza;
 • Bellakt NL;
 • Bez laktoze;
 • Humana LP;
 • Humana LP + SCT;
 • Similak anti-refluks;
 • Similac udobnost.

hypoallergenic

Za proizvodnju hipoalergenih proizvoda ne koriste se prirodni sastojci. Elementi su odabrani na takav način da ne uzrokuju alergijske reakcije. Danas se razlikuje od slične dječje hrane: proizvodi bez mlijeka, bez laktoze, iz adaptiranog proteina, bez glutena.

Na ljestvici najboljih su prisutni:

 • Nan hipoalergena;
 • Nutrilon je hipoalergen;
 • Similacna hipoalergena;
 • Nije hipoalergena;
 • Nutrilak je hipoalergen;
 • Bellakt je hipoalergena.

Bez laktoze

Proizvod je izrađen od mliječnih i sojinih komponenata. Soja vam omogućuje da u potpunosti eliminirate laktozu, zadržavajući sve korisne tvari i elemente u tragovima. Dijete dobiva dobru prehranu bez problema s probavom.

Među najpopularnijim smjesama su:

 • Nutrilon Soy;
 • Mamex bez laktoze;
 • Nutrilon bez laktoze;
 • Nutrilak bez laktoze;
 • NAS bez laktoze.

Značajke uporabe u nedostatku laktaze

Dječja hrana bez laktoze koristi se u profilaktičke svrhe, u patologiji netolerancije na laktozu. Glavna komponenta je glukoza. Dijete se prebacuje na specijaliziranu prehranu u prepoznavanju znakova nedostatka laktoze.

Ako je dijete dojeno, proizvod bez laktoze se primjenjuje postupno, zamjenjujući mlijeko, dok se ne završi prijelaz. To se događa od tri do pet dana. Uporaba dječje hrane bez laktoze u kombinaciji s drugim proizvodima u skladu je s liječnikom.

Preuranjeni porod je još jedan od razloga zbog kojih je propisana prehrana bez laktoze.

dojenje

Ako je dojenje potpuno isključeno, primjenjuju se elementi laktoze. Razrjeđuju se majčinim majčinim mlijekom, koje se djetetu daje za dvadeset minuta, a zatim dolazi dojenje. Ako je potrebna djelomična upotreba dječje hrane bez laktoze, ona se primjenjuje postupno. Mlijeko zamjenjuje zamjena. To se radi u tri do pet dana. Istodobno se ukupna količina hrane čuva na potrebnoj razini.

Kod umjetnog hranjenja

Komponente laktoze su potrebne za sve dojenčad. Ali s netolerancijom i probavom, laktoza se mora postupno isključiti. Zamjenjuje se sintetičkim tvarima. To osigurava normalno funkcioniranje probavnog sustava djeteta.

Kod uporabe proizvoda bez laktoze, dojenče ima problema s stolicom. U ovom slučaju:

 • provjerava se mogućnost primanja određene hrane za bebe, traži se zamjena;
 • vrši se konzultacija s pedijatrom.

Uvođenjem komplementarne hrane

Kada novorođenče odraste, problem dodavanja nove hrane hrani postaje važan. Očuvanje netolerancije na laktozu donosi vlastite prilagodbe. Liječnici savjetuju dodavanje dječje hrane bez laktoze žitaricama i drugim jelima. To će omogućiti mekši prijelaz na čvrstu hranu.

Dodavanje komplementarne hrane odvija se u fazama. Roditelji se pobrinu da nema nelagode i problema sa stolicom. Ako je potrebno, uključen je i pedijatar.

Za nedonoščad

Prerano rođene bebe također imaju problem asimilacije proizvoda koji sadrže laktozu. Ne preporučuje se hraniti ih uobičajenom prehranom bez laktoze, jer su proizvodi preporučeni za prehranu nedonoščadi već prilagođeni značajkama djetetovog tijela koje je ranije rođeno.

U isto vrijeme, laktoza, koja ulazi u tijelo, ubrzava proces formiranja enzimske funkcije proizvodnje laktaze. Stoga, korištenje majčinog mlijeka u ograničenim količinama, čak i korisno. Važno je da se djetetu osigura prehrana što je moguće bliže prirodnim i istodobno ne depresivnim nerazvijenim funkcijama tijela.

Pravilan prijelaz na smjesu bez laktoze

Prebacite na dječju hranu bez laktoze samo pod nadzorom pedijatra. On odabire najprikladniji proizvod na temelju podataka iz ankete. U tom slučaju, liječnik prati stanje djeteta i, ako je potrebno, daje preporuke, zamjenjuje hranu ako nije prikladna. Odluka o prelasku na dijetu bez laktoze najčešće se donosi prije godine.

Nuspojave mješavina bez laktoze

Negativni učinci pri uzimanju proizvoda bez laktoze:

 • napadi alergija na određene sastojke;
 • kršenje stolice;
 • s dugotrajnom upotrebom - kršenje mikroflore.

Kada se koristi dječja hrana bez laktoze, jedna se komponenta ne može apsorbirati, što dovodi do sloma probavne funkcije.

Pitanja o formulama bez laktoze u dječjoj hrani

Sve više i više roditelja djece suočava se s problemima probave u svojoj djeci. Roditelji općenito doživljavaju tegobe kao što su poremećaji stolice, nadutost, povraćanje ili prekomjerna regurgitacija, odbijanje jesti. Mnogi traže uzrok u hrani koja nije dobra, značajke probave djece. Ali u većini slučajeva kriva je nedostatak laktaze.

Djeci s tom vrlo uobičajenom starosnom patologijom preporuča se davanje posebne mješavine bez laktoze. Nadalje, razmotrit će se pitanja imenovanja, izbora i primjera koje su mješavine dokazale da su dostojne predstavnici kategorije posebnih proizvoda za dječju hranu.

Što je mješavina bez laktoze

Nedostatak laktaze je enzimopatija (nedostatak enzima) u odraslih i djece, uzrokovana nedovoljnom razinom enzima u tankom crijevu - laktazi. Kod nedostatka laktaze, tijelo ne može djelomično ili potpuno probaviti hranu koja sadrži laktozu, uključujući mlijeko.

Novorođenčad i dojenčad s ovom patologijom prenose se na umjetno hranjenje mješavinama bez laktoze, propisuju se pripravci koji sadrže enzim.

Smjese bez laktoze odnose se na medicinske prehrambene mješavine za dojenčad koje ne sadrže laktozu, ali sadrže sve potrebne hranjive sastojke sintetizirane umjetnim sredstvima i potpuno ih apsorbira dječje tijelo.

Smjese bez laktoze upotrebljavaju se isključivo iz medicinskih razloga i ne mogu se samostalno primijeniti. Dijete jede ovu smjesu samo tijekom tretmana i nakon nekog vremena. Normalizacijom probave dijete se vraća u normalnu prehranu s niskim sadržajem laktoze.

Što razlikuje smjesu bez laktoze od uobičajenog

Glavna razlika je u tome što mješavina bez laktoze nije obična dijeta, kao prilagođena formula za dojenčad. Ona je lijek i daje se prema indikacijama. U normalnoj formuli za dojenčad, laktoza se nalazi u jednoj ili drugoj količini i sama formula prehrane odgovara.

Smjese bez laktoze za novorođenčad i dojenčad imaju posebnu formulu u čijoj strukturi nema laktoze, a komponente kompenziraju nedostatak tvari u tijelu beba.

Sastav takvih smjesa uključuje posebno tretirano kozje ili kravlje mlijeko sa smanjenim sadržajem bjelančevina ili sa svojim nadomjescima koji nisu laktoza, na primjer soja.

U isto vrijeme, u mješavinama bez laktoze, povećana razina vitamina i elemenata u tragovima. Mješavine bez laktoze u kozjem mlijeku, prema istraživanjima, bolje se apsorbiraju i hranjivije.

Kada se djeci daje prehrana bez laktoze

Kao što je ranije spomenuto, glavni razlog prijenosa beba na dijetu bez laktoze je manjak laktaze. To je problem nedostatka laktaze u tijelu i unos laktoze. Laktoza je mliječni šećer u majčinom mlijeku, kravljem mlijeku, kao iu većini mliječnih formula i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Laktaza je crijevni enzim koji razgrađuje laktozu i potiče apsorpciju produkata cijepanja. Zahvaljujući njoj mlijeko je korisno. Otkrivanje nedostatka laktaze kod djeteta je vrlo jednostavno - ako roditelji primijete tjeskobu nakon hranjenja, nadutosti, labave pjenaste stolice ili zaustavljanja dobivanja na težini - razmislite o nedostatku laktaze.

No, osim nedostatka laktaze, mogući su problemi s asimilacijom laktoze s alergijskim reakcijama na njega.

U oba slučaja, roditeljima se preporučuje da privremeno prebace dijete na posebnu dijetu bez laktoze. U europskim zemljama ova se hrana može dobiti samo na recept.

U post-sovjetskom prostoru, kao i mnoge druge stvari, može se dobiti komercijalno. Formulaciju za dojenčad nedostatak laktaze treba odabrati pojedinačno i dati strogo u skladu s uputama liječnika.

Značajke primjene terapijskih smjesa

Mnogi roditelji se pitaju kada biraju mješavinu bez laktoze - koja je bolja? Iako je ključno pitanje drugačije - kako to poduzeti? Uostalom, čak i najbolja smjesa može biti štetna ako se koristi nepropisno.

Najvažnije je znati da je nemoguće odjednom prenijeti bebu na takvu smjesu. To je u sastavu i okus je vrlo različit od uobičajenog mlijeka.

Uvođenje smjese bez laktoze odvija se u četiri faze:

 1. Prvog dana, smjesa se daje između uobičajenih obroka jednom u količini od 30 ml.
 2. Drugog dana, količina smjese i broj obroka povećava se - daje smjesu 2 puta 60 ml. Ako na ovaj način hranite dijete drugog dana, nije bilo moguće živjeti još jedan ili dva dana po rasporedu prvog dana prije ovisnosti.
 3. Već trećeg ili četvrtog dana, mješavina se daje u obliku dva puna hranjenja.
 4. Četvrtog dana, sva hranidba je provedena u smjesi bez laktoze.

Broj dana koji se organiziraju može varirati između dva ili tri dana. No, tjedan dana, beba bi se trebala prebaciti isključivo na prehranu bez laktoze. Smjesa se daje točno onoliko koliko je propisao liječnik - do potpunog oporavka. Samostalno mijenjanje načina rada i doziranje je nemoguće, inače će se izgubiti terapijski učinak.

Koje smjese bez laktoze mogu se dati djetetu?

Trenutno su najpopularnije formule za djecu bez laktoze:

 • NAN bez laktoze
 • Nutrilak bez laktoze
 • Enfamil bez laktoze
 • Bellakt.

Njemački i talijanski miksovi razlikuju se u najboljoj kompoziciji, ali, nažalost, nisu prikladni za svakoga. Mješavina Bellakta proizvedena u Bjelorusiji, koja nema najgore kvalitete, mnogo je jeftinija.

Dakle, ako roditelji u djeteta primijete znakove laktoze ili alergiju na nju (osip, poremećaj stolice, svrbež), prvo je potrebno kontaktirati pedijatra i dobiti preporuke za upotrebu smjese bez laktoze.

Kada se pravilno koriste, takve smjese ne samo da mogu prevladati krizu laktaze, već i ojačati imunitet djeteta.

Autor: Sukhorukova Anastasia Andreevna, pedijatar

Popis najboljih smjesa bez laktoze za novorođenčad: obilježja prijema za nedostatak laktaze

Posebne mješavine bez laktoze - optimalna prehrana za dijete čije tijelo uopće ne prihvaća ili apsorbira laktozu. Potreba za njima nastaje i kada dijete ne može apsorbirati galaktozu. Dvije bolesti koje zahtijevaju promjenu prehrane nisu tako rijetke, pa se postavlja pitanje o vrstama smjesa koje se s njima prikazuju.

Obilježavanje i sastav mješavina bez laktoze

Mješavina bez laktoze označena je kraticom "BL" (u engleskoj verziji "LF"). Ovaj znak pokazuje da se ova smjesa proizvodi bez laktoze ili njezin sadržaj ne prelazi 0,1 grama po litri. Bjelančevine potrebne za novorođenčad mogu biti zastupljene u ovoj prehrani s nekoliko vrsta. Djeca koja pate od alergijskih reakcija na prisutnost bjelančevina u prehrani, prikladne su mješavine bez laktoze s proteinima i albuminom. Oba tipa proteina mogu se prikazati u omjeru 50/50 ili 40/60, ali laktoza je djelomično prisutna u takvim smjesama bez laktoze.

Oni koriste proteine ​​kao što su izolat od soje, hidrolizirani sirutka ili protein kazein. Težak oblik alergije određuje izbor vrste dječje hrane iz mješavina bez laktoze uz zamjenu proteina sintetskim aminokiselinama.

Kada se prijaviti?

Svrha smjesa bez laktoze prakticira se u dijagnosticiranju djeteta s potpunom ili djelomičnom netolerancijom na galaktozu ili laktozu. Naziv bolesti:

 1. Nedostatak laktaze - nepravilna proizvodnja enzima laktaze. Podijeljena je na primarne i sekundarne oblike. Primarni neuspjeh znači potpuno odsustvo enzima, sekundarni neuspjeh određen je smanjenjem njegove aktivnosti.
 2. Galaktosemija je bolest u kojoj se javlja kvar tijekom pretvorbe galaktoze u glukozu.

Oblik bolesti određuje liječnik, on također propisuje mješavinu bez laktoze za hranjenje novorođenčeta. Zaključci o dijagnozi nedostatka laktoze ili laktaze se donose samo na temelju laboratorijskih ispitivanja (više u članku: simptomi nedostatka laktoze u dojenčadi). Tekuća zelena stolica kod novorođenčeta još nije dokaz nedostatka laktaze i nije razlog za mješavine bez laktoze. Odlučite se o zamjeni hrane tek nakon pregleda djeteta.

Opreznost u određivanju dijagnoze, posebno samostalno, povezana je s činjenicom da nedostatak laktaze nije uvijek znak patologije. Za tijelo beba do 2-3 mjeseca karakterizira niska aktivnost laktaze, koja je uključena u indikacije norme. Slični se simptomi javljaju kada ste alergični na kravlji protein. S ovom dijagnozom potrebne su i druge namirnice koje ne sadrže alergene.

Vrste smjesa i njihove karakteristike

Proizvođači nude nekoliko vrsta proizvoda. Liječnik će vam pomoći odabrati onu koja odgovara vašem djetetu. Evo popisa najpopularnijih mješavina:

 • NAS bez laktoze (preporučujemo čitanje: pregled NAS i drugih proizvoda u liniji bez laktoze) - preporučuje se od 0 do 12 mjeseci. Težina jednog paketa je 400 grama. Omjer proteina dobivenog iz sirutke i kazeina 60/40, sastav smjese uključuje maltodekstrin. Koristi se za nedostatak laktaze i poremećaje u tankom crijevu, koji ne apsorbiraju određene hranjive tvari.
 • Bellakt - koristi se od 0 do 12 mjeseci. Smjesa je identična prvoj smjesi. Preporučuje se djeci s nedostatkom laktaze koja boluje od kolika, s produljenim proljevom. Jedna limenka je 400 grama.
 • Nutrilak bez laktoze - za djecu od 0 do 12 mjeseci. Omjer proteina (sirutke i kazeina) 50/50 je maltodekstrin. Indikacije: odbacivanje mliječnog šećera i glutena od strane djeteta, galaktosemija, proljev raznih etimologija. Težina jednog paketa je 350 grama.
 • Nutrilon Premium bez laktoze (preporučujemo da pročitate: koja je razlika između "Nutrilon 1" i "Nutrilon 2"?) - prikazana za hranu od 0 do 12 mjeseci. Protein se zamjenjuje kazeinom. Sastav uključuje sirup iz glukoze. Imenovan djeci čije tijelo ne podnosi laktozu.
 • Similac Low-lactose (preporučujemo čitanje: kako razrijediti smjesu "Similac" od 0 do 6 mjeseci?) - mješavina je blizu majčinog mlijeka, nema palminog ulja (preporučujemo da pročitate: popis dobre formule za dojenčad bez palminog ulja). Dodani su probiotici i nukleotidi koji poboljšavaju probavu i povećavaju imunitet.
 • Celia bez laktoze - od 0 do 12 mjeseci. Jedno pakiranje je 400 grama. Protein za kazein - 60/40. Sastav uključuje maltodekstrin. Koristi se u prehrani djece koja se podvrgavaju akutnom gastroenteritisu, s redovitim proljevom, koji ne tolerira laktozu (vidi također: vrste gastroenteritisa u djece).
 • Bakina košara bez laktoze - od 0 do 12 mjeseci. Sastojci: kazein, glukozni sirup, maltodekstrin. Propisuje se kada dijete ne podnosi laktozu.

Alergijske smjese za hranu

 • Nutrilonske aminokiseline - u mješavini proteina su 100% supstituirane aminokiselinama. Dobavljač ugljikohidrata je glukozni sirup. Dizajniran za hranjenje beba koje ne podnose laktozu i ne apsorbiraju kožu, s alergijama na hranu. Težina - 400 grama.
 • Alphare Amino - proizvod sa 100% zamjenom proteina aminokiselinama. Ugljikohidrati su predstavljeni krumpirovim škrobom i kukuruznim sirupom. Preporučuje se za bebe koje ne podnose laktozu, kravlji protein, soju, sa slabom apsorpcijom hranjivih tvari u crijevima, s kompliciranim alergijama na hranu.
 • Nutrilak PTS sastoji se od proteina sirutke, hidroliziranog do alergijskog indeksa od 100.000 puta manje od bjelančevina cijelog mlijeka. Uključeno u sirup iz glukoze i maltodekstrina. Koristi se kada dijete ne asimilira proteine ​​iz kravljeg mlijeka, soje, manjak laktaze, galaktosemije, alergija na hranu i glutena. Pogodan za hranjenje djece s problemima tankog crijeva i za kroničnu proljev. Težina - 350 grama.
 • Nutrilak soja, glavni element - izolat sojinog proteina, poboljšane aminokiseline, glukozni sirup. Preporučuje se za bebe s dijagnozom netolerancije na bjelančevine sadržane u mlijeku od krava koje ne probavljaju laktazu, tijekom galaktosemije i alergije na gluten. Težina - 350 grama.

Koje su mješavine pogodne za galaktosemiju?

Odabirom koje se formule za dojenčad mogu koristiti s dijagnozom galaktosemije, obratimo pozornost na one proizvode koji sadrže izolat proteina soje (bez masti i ugljikohidrata). Dodijelimo ih optimalnom obliku prehrane za dijete s galaktosemijom, jer ne sadrže ni laktozu ni galaktozu životinjskog ili biljnog podrijetla. Osim toga, dopuštena je primjena mješavina bez laktoze s dominacijom kazeina na temelju sintetskih aminokiselina i kazeinskih hidrolizata. Proizvodi s 50-60% sadržaja proteina sirutke se ne preporučuju. Primjer popisa:

 • Nutrilak soja;
 • Frisosoy;
 • Nutrilon soja;
 • Humana SL.

Koja je marka bolja za vašu bebu - odluči liječnik. Stručnjak će odabrati najbolju opciju za dijete, s obzirom na karakteristike njegova tijela.

Koje su nuspojave?

Važno je da dojilja zna da li takve mliječne formule mogu izazvati negativnu reakciju kod bebe. Popis nuspojava je mali i uključuje:

Formula bez laktoze za hranjenje male djece

Mješavine bez laktoze koriste se kao zamjena za majčino mlijeko ili uobičajene formule u djece s intolerancijom na laktozni šećer sadržan u mlijeku. Slično stanje je kongenitalno ili stečeno na pozadini akutnih i kroničnih patologija djetetovog tijela. Veliki izbor mješavina bez laktoze omogućuje hranjenje bebe bez nutritivnih i energetskih gubitaka.

Razgradnja laktoze odvija se pod djelovanjem enzima laktaze. Njegova maksimalna aktivnost pada u prosjeku za prve dvije godine života djeteta, a zatim se razina postupno smanjuje iz prirodnih razloga.

Mnogi ljudi, nakon sazrijevanja, gube sposobnost normalne apsorpcije mlijeka i određenih mliječnih proizvoda zbog fiziološkog nedostatka laktaze u tijelu.

U nekim slučajevima novorođenčad ima nedostatak ili potpuno odsustvo laktaze. Sadržano u majčinom mlijeku ili dječjoj hrani u nepromijenjenom obliku mliječni šećer ulazi u debelo crijevo, gdje lokalna mikroflora počinje djelovati na njega. Razvijaju se procesi fermentacije s oslobađanjem vodika, metana, ugljičnog dioksida. Nakon svakog hranjenja dijete pati od teških crijevnih kolika, nadutosti, obilnog proljeva, u teškim slučajevima - povraćanja.

Ponekad beba razvija sekundarni manjak laktaze u pozadini upale tankog crijeva infektivnog podrijetla. Kod djece u prvim godinama života netolerancija na laktozu nastaje nakon infekcije rotavirusom, koja ima jak štetan učinak na stanice crijeva.

U starijoj dobi, sljedeći uzroci su sekundarni nedostatak laktaze:

 • alergija na proteine ​​kravljeg mlijeka;
 • Giardiasis i druge parazitske infekcije;
 • kronične bolesti kolona (Crohnova bolest, UC - nespecifični ulcerozni kolitis).

U pedijatrijskoj praksi češći je sekundarni nedostatak laktaze, ali sa stajališta razvojnih mehanizama razlika između tih oblika je beznačajna i ne utječe na daljnje terapijske mjere.

Simptomi nedostatka laktaze kod djeteta:

 1. 1. Napadi crijevne kolike odmah nakon hranjenja ili u drugoj polovici dana, u trajanju od najmanje 3 sata.
 2. 2. Česte tekuće pjenušave žute stolice s kiselim mirisom.
 3. 3. Anksioznost djeteta tijekom korištenja mlijeka s dobrim apetitom.
 4. 4. Nedovoljno dobivanje na težini.

Nedostatak laktaze kod djece prve godine života prilagođava se zamjenom konvencionalnih proizvoda s niskim i laktoznim. Ovisno o sastavu, postoje 3 vrste mješavina bez laktoze: na bazi mliječnih proteina, soje, bjelančevina hidroliziranog kravljeg mlijeka.

U većini ovih proizvoda na bazi mliječnih bjelančevina, potonji je predstavljen kazeinom, laktoza je potpuno isključena, a maltodekstrini, koji se lako apsorbiraju i apsorbiraju, pozitivno djeluju na crijevnu mikrofloru, što je posebno vrijedno za rotavirusne i crijevne infekcije. Popis takvih mješavina bez laktoze:

 • NAS bez laktoze;
 • Nutrilak bez laktoze;
 • Nutrilon premium bez laktoze;
 • Bellakt bez laktoze.

Mješavine soje proizvode se na bazi sojinog proteina. Zbog relativno niske hranjive vrijednosti biljnih bjelančevina, proizvođači su povećali njegov ukupni sadržaj u proizvodima na 18-20 g / l. Količina vitamina i mikroelemenata također se povećava u usporedbi s mješavinama na bazi mliječnih proteina. Dodane su aminokiseline taurin, metionin, triptofan. Ugljikohidrati su zamijenjeni dekstrinskom maltozom i saharozom. Mješavine na bazi soje:

 • Enfamil lactofry;
 • Nutrilak soja;
 • Nan soja;
 • Frisosoy.

Mješavine na bazi sojinih proteina kontraindicirane su u djece mlađe od šest mjeseci.

Mješavine na bazi hidrolizata mliječnog proteina

Često nedostatak laktaze u kombinaciji s alergijama na hranu u obliku netolerancije na proteine ​​kravljeg mlijeka. U tim slučajevima koriste se mješavine na bazi hidrolizata bjelančevina kravljeg mlijeka, za što su indikacije nizak prirast tjelesne težine, kašnjenje u fizičkom razvoju i dugotrajni proljev. To uključuje:

 • Nutrilon Pepti TSC;
 • Alfaro;
 • Damil Pepti;
 • Nutramigen;
 • Pregestimil;
 • Frisopep AU.

Zdrava hrana bez laktoze - tu je, odaberite mješavinu bez laktoze za djecu

Kada hranite, mnogi roditelji primjećuju poteškoće u probavljanju svoje djece. Često bebe imaju tešku nelagodu povezanu s probavom, odbijaju jesti. Jedan od najčešćih uzroka ovog neugodnog fenomena je nedostatak laktaze.

To se događa kada dječje tijelo zbog prirode strukture ili oštećenja stanica crijeva, zaraznih bolesti proizvodi nedovoljnu količinu enzima laktoze.

S tom patologijom, stručnjaci preporučuju da se mješavine koje ne sadrže laktozu unesu u prehranu djeteta. Da biste odabrali pravu mješavinu za djecu bez laktoze, morate znati koje vrste postoje, kako se razlikuju, te kada i kako ih koristiti.

Koje mješavine se odnose na laktozu i njihov sastav

Prilikom odabira hrane na pakiranju se mora naći posebna oznaka. Doslovna kombinacija LF-BL pokazuje da je formula za dojenčad bez laktoze ili njezin udio u ukupnoj masi od 0,1 grama po 1 litri i ne više.

Proteini potrebni za normalan rast prisutni su u formulama za dojenčad koje ne sadrže laktozu u njihovim sortama koje ne uzrokuju negativnu reakciju.

Smjese bez laktoze

Što je mješavina bez laktoze, koje su njezine razlike od uobičajene dječje hrane? Pod mješavinom bez laktoze mislim - potpuno odsustvo laktoze u prisustvu svih drugih, lako probavljivih baterija potrebnih dječjem tijelu, kao i povećanog sadržaja elemenata u tragovima.

Koja je mješavina bez laktoze najbolja za vašu bebu, pedijatar odlučuje o rezultatima pregleda i dijagnoze.

Stručnjaci su sastavili rang najboljih mješavina za novorođenčad:

Nan (Nan) bez laktoze

Sastav smjese vrlo je blizak sastavu majčinog mlijeka, što pomaže normalnom rastu i razvoju djeteta.

značajka:

 • težina: 400 gr;
 • Sastojci: kukuruzni sirup, biljna ulja, proteini sirutke, mikroelementi;
 • naznačeno za uporabu: za povrede u radu tankog crijeva;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pros: blizu sastava majčinog mlijeka.

Cons: moguće promjene boje, neugodan miris u iscjedak djeteta.

Laktoza bez laktoze

Proizvod za djecu s prehrambenim potrebama. Sadrži vitamine, makro i mikronutrijente za skladan razvoj djeteta.

Razmotrite više:

 • težina: 400 gr;
 • Sastojci: minerali, prebiotici, kompleks vitamina, nukleotidi, aminokiseline, maltodekstrin;
 • dob: od 0 do 12 mjeseci;
 • naznačeno za primjenu: u slučaju da se laktoza ne asimilira, djeca koja su imala proljev.

Pros: bez pojačivača okusa, ne sadrži boje, konzervanse, dobro probavljive.

Cons: moguće alergije na neke komponente proizvoda.

Nutrilak (Nutrilak) bez laktoze

Proizvod osigurava potrebe za osnovnim hranjivim tvarima i energijom.

Opis:

 • težina: 350 g;
 • sastav: gluten, proteini, kompleks makro-, mikroelemenata, maltodekstrin, skup vitamina;
 • naznačeno za primjenu: intolerancija na laktozu ili sindrom proljeva, galaktosemija;
 • dob: od rođenja do 1 godine.

Pros: ojačati i stimulirati živčani sustav, mozak, mišić i koštano tkivo.

Propasti: gorak okus, miris, ponekad i alergije.

Nutrilon (Nutrilon) Premium

Nutrilon mješavine su bliske ljudskom mlijeku, preporučuje se za prevenciju bolesti.

Značajke:

 • težina: 400 gr;
 • Sastojci: prebiotici, mliječni proteini, laktoza, masne kiseline, vitaminsko-mineralni kompleks, taurin;
 • naznačeno za uporabu: povećana osjetljivost na hranu;
 • dob: broj 1 od 0 do 6 mjeseci, broj 2 - od pola godine.

Pros: pomoći u razvoju imuniteta, sprječava pojavu crijevnih infekcija, stimulira mozak, središnji živčani sustav, vizualne funkcije.

Cons: sadrži palmino ulje.

Bakina košara bez laktoze

Dječja hrana “Babushkino Lukoshko” razvijena je, proizvedena s obzirom na suvremene zahtjeve, znanstvene trendove.

Razmotrite više:

 • težina: 400 g;
 • Sastojci: kazein, masne kiseline, glukozni sirup, taurin, elementi u tragovima;
 • naznačeno za primjenu: za nedostatak laktaze, galaktosemiju;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci;

Pros: nedostatak proteina sirutke.

Cons: visoka cijena.

Celia (Celia) LF (bez laktoze)

Proizvod osigurava normalan razvoj djeteta i rast. Karinka 2, Celia LF.

Razmotrite više:

 • težina: 400 g;
 • Sastojci: kompleks minerala, biljna ulja, proteini sirutke, vitamini, probiotici;
 • naznačeno za primjenu: nedostatak laktaze, oporavak od gastroenteritisa, proljev;
 • dob: od rođenja do 1 godine.

Pros: blagotvoran učinak na crijeva, poboljšanje imuniteta.

Kontra: sadržaj palminog ulja.

Similac (Similac) niska laktoza

Proizvod pomaže smanjiti nadutost, spriječiti proljev.

Opis:

 • masa: 375 g;
 • Sastojci: koncentrat proteina sirutke, biljna ulja, kalcijev kazeinat, minerali, taurin;
 • naznačeno za primjenu: manjak laktaze, u razdoblju nakon proljeva, gastroenteritisa;
 • dob: od rođenja do 1 godine.

Pros: podržava prirodne zaštitne funkcije tijela, potiče razvoj imunološkog sustava djeteta.

Cons: sadrži kazein, često uzrokuje alergijske reakcije.

Enfamil (enfamil) bez laktoze

Sadrži posebne masne kiseline - ARA, DHA, koje doprinose stvaranju mozga, razvoju djetetove vizije.

Značajke:

 • težina: 400 g;
 • sastav: proteini sirutke i kazeina (20/80);
 • naznačeno za primjenu: primarni i sekundarni nedostatak laktaze, rehabilitacija nakon akutnog gastroenteritisa ili proljeva;
 • dob: od 0 do 1 godine.

Pros: lako probavljanje i asimilacija proizvoda.

Cons: sadrži kazein.

Smjese bez laktoze s djetetovom sklonošću alergijama na hranu

Novorođenčad ima alergiju na nečistoće u mlijeku. Glavni razlog je netolerancija na sadržane komponente. Što je različiti hipoalergeni sastav od uobičajenog? Hipoalergenski proizvod za novorođenčad sastoji se od visoko pročišćenog proteina soje i apsolutnog nedostatka laktoze.

Stoga su proizvodi prikladni za djecu koja imaju netoleranciju na laktozu, proteine ​​kravljeg mlijeka.

Popis mješavina bez laktoze za djecu sklonu alergijama na hranu:

 1. Nutrilonske aminokiseline;
 2. Alphare Amino;
 3. Nutrilon Pepti TSC;
 4. Nutrilak soja;
 5. Frisosoy;
 6. Humana SL.

Kada se susretne s pedijatrom koji podigne ruke i kaže: “Smatraj za sebe kakvu mješavinu bez laktoze treba dati djetetu”, razmisli o potrebi konzultiranja drugog liječnika o uzrocima alergijske reakcije i pomoći u odabiru dijete.

Nutrilon (Nutrilon) aminokiseline

Proizvod se razvija na temelju zamjenjivih i esencijalnih aminokiselina za djecu od rođenja do alergija na hranu. Slika 3, Nutrilon aminokiseline.

značajka:

 • težina: 400 gr.
 • sastav: aminokiseline, glukozni sirup;
 • naznačeno za primjenu: u prisutnosti alergija na hranu, nepodnošenje bjelančevina kravljeg mlijeka i laktoze;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: svi potrebni minerali, vitamini.

Cons: povećana osmolarnost.

Alfare Amino (Alfar Amino)

Uravnotežena prehrana na bazi aminokiselina za bebe s alergijskim reakcijama, nepodnošljivost hrane od rođenja.

Opis:

 • težina: 400 gr.
 • Sastojci: aminokiseline, kukuruzni sirup, krumpirov škrob, trigliceridi;
 • naznačeno za primjenu: netolerancija na laktozu, soja, kravlje mlijeko, problemi u tankom crijevu;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: cijeli niz esencijalnih minerala i vitamina.

Cons: visoka cijena.

Nutrilon (Nutrilon) Pepti TSC

Prehrambeni proizvod namijenjen prehrani. Izrađena na bazi proteina sirutke s nukleotidima.

Opis:

 • težina: 450 g;
 • sastav: hidrolizirani protein sirutke, glukozni sirup, mineralni kompleks;
 • naznačeno za uporabu: neprepoznavanje proteina kravljeg mlijeka, soje;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: lako se apsorbira, jača imunološki sustav.

Cons: blago gorak okus.

Nutrilak (Nutrilak) soja

Preporučuje se za terapijsku i dijetalnu dječju hranu. Sadrži izolat sojinog proteina.

Značajke:

 • težina: 350 g;
 • sastav: mineralni kompleks, izolat sojinog proteina, glukozni sirup, set vitamina;
 • naznačeno za primjenu: u slučaju nevidljivosti goveđih mliječnih proteina, nedostatka laktaze, galaktosemije;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: ne genetski modificirana, s visokom biološkom vrijednošću.

Cons: sadrži palmino ulje.

Friso soja (Frisosoy)

Visoko prilagodljiv proizvod na bazi sojinog izolata, laktoza se zamjenjuje polimerima glukoze, maltoze i glukoze.

Razmotrite više:

 • težina: 400 gr.
 • Sastojci: biljna ulja, izolat sojinog proteina, glukozni sirup, kompleks mineralnih soli, elementi u tragovima;
 • naznačeno za primjenu: u hipo - i alaktaziji različitog podrijetla, galaktosemija, alergija ili imunost na bjelančevine mlijeka;
 • dob: od rođenja do 1 godine.

Pros: potpuno apsorbira i tolerira tijelo djeteta.

Kontra: ne triptofan aminokiselina dopuniti.

Humana SL (Humana SL)

Preporučuje se kao jedna od prehrambenih opcija za miješano ili umjetno hranjenje.

Opis:

 • težina: 500 g;
 • Sastojci: kompleks vitamina i elemenata u tragovima, izolat sojinog proteina, biljna ulja, mineralne soli;
 • naznačeno za primjenu: sa slabom probavom laktoze (hipo- i alaktazija), galaktosemijom, neprepoznavanjem bjelančevina kravljeg mlijeka, alergijama na saharozu, fruktozom;
 • dob: od rođenja do 1 godine.

Pros: sadržaj proteina i elektrolita omogućuje izbjegavanje povećanog stresa na bubrege.

Cons: visoka cijena.

Što je najbolja mješavina bez laktoze

Koji je najbolji proizvod bez laktoze - hitno pitanje na koje će se ljubaznim roditeljima odgovoriti stručnjaci koji su odlučili sastaviti popis najboljih mješavina za bebe bez laktoze:

 1. "Nan bez laktoze";
 2. "Enfamil lactofry";
 3. "Nutrilak";
 4. "Bellakt";
 5. "Nutrilon bez laktoze".

Kada je propisana mješavina bez laktoze

Ako dijete ima simptome probavne smetnje, roditelji se trebaju obratiti liječniku. Kada se potvrdi djelomična ili potpuna netolerancija na laktozu, liječnik prepisuje hranu bez laktoze djetetu.

Kako preći na mješavinu bez laktoze

Nakon što je donio odluku o potrebi prelaska na mješavinu bez laktoze, liječnik obično preporuča proizvod od određenog proizvođača, uzimajući u obzir podatke analiza, značajke tijela djeteta te će dati upute kako nastaviti s mješavinom bez laktoze.

dojenje

Uz potpunu zamjenu majčinog mlijeka - koriste se laktazni pripravci. Dodaju se maloj količini izlučenog mlijeka, čuvaju se oko dvadeset minuta, a potom se hrane bebi prije glavnog dojenja. Za djelomičnu zamjenu majčinog mlijeka, formula za dojenčad bez laktoze koristi se tri do pet dana, postupno povećavajući dodatke i povećavajući volumen do dvije trećine uobičajene stope.

Kod umjetnog hranjenja

Laktoza u mliječnoj prehrani neophodna je za organizam dojenčadi, ali ako je potrebno, propisuje se umjetno hranjenje, nečistoće sa smanjenim sadržajem laktoze i daljnji postupni prijelaz u smjese bez laktoze.

Što učiniti s zatvorom u slučaju umjetnog hranjenja mješavinama bez laktoze:

 1. pregledati nečistoću, provjeriti ispravnost prijema;
 2. posavjetujte se s liječnikom.

Tijekom uvođenja komplementarne hrane

Proširenjem prehrane, kada ostaju simptomi nedostatka laktaze, upotreba terapeutske mješavine hranjivih tvari pomiješana sa žitaricama, različitih jela u mlijeku.

Kako prebaciti iz mješavine bez laktoze na normalno? Prijelaz se mora provesti postupno. Na početku se hrani nečistoća s malom količinom laktoze, a zatim daju pravilan i istisnut laktozu.

Smjese bez laktoze s nedostatkom laktaze

Za prevenciju i liječenje bolesti s nedostatkom laktaze koriste se različiti proizvodi bez laktoze koji sadrže ugljikohidrate pretvorene u glukozu.

Prijenos djeteta na prehranu bez laktoze provodi se odmah, kada se postavi dijagnoza - primarni nedostatak laktaze.

S dojenjem i istodobnim nedostatkom laktaze, mješavina za liječenje se daje djetetu najprije u malim dozama i postupno se povećava na 1/3 - 2/3 norme konzumacije majčinog mlijeka tijekom jednog hranjenja. Period u kojem se bebe prilagođavaju potrošnji mješavina bez laktoze obično je 3-5 dana.

Je li moguće miješati mješavine bez laktoze s redovnim? Pedijatar će odlučiti o pregledu.

Smjese s niskim sadržajem laktoze koriste se umjesto bez laktoze ako se beba hrani bočicom. Tijekom razdoblja prikorma na tim istim smjesama preporučuje se kuhanje žitarica.

Posebna prehrana s smanjenim sadržajem laktoze dodijeljena nedonoščadi.

Tablica smjesa niskog sadržaja laktoze registriranih u Ruskoj Federaciji:

Ako su bebin problemi nestali, ne preporuča se prelazak s laktoze na normalnu mješavinu prije ponovne analize nedostatka laktaze.

Smjese bez galaktozemije bez laktoze

Neuspjeh metabolizma zbog nedovoljne fermentacije tijekom asimilacije galaktoze je bolest galaktozemije. U slučaju alergijske reakcije koriste se Pregestimil, Frisosep AU, Nutramigen. Sastav hranjivih smjesa razlikuje se od ostalih mješavina bez laktoze uključivanjem sojinog proteina, kazein hidrolizata. Dodatni popis mješavina bez laktoze preporučene za uporabu: Frisosa, Nutrilak Soy, Humana SL.

Nuspojave mješavina bez laktoze

Negativne reakcije u tijelu djeteta na ishranu bez laktoze:

 • prisutnost sojinog proteina je moguća alergijska reakcija;
 • prijelaz od dojenja na umjetno - moguće zatvaranje;
 • produljena uporaba - moguća pojava kolike, disbakterioze, proljeva.

Karakteristična značajka problema probave novorođenčadi je povreda crijevne apsorpcije jednog ili više hranjivih tvari.

zaključak

Uočivši negativnu reakciju na laktozu u dojenčadi (povreda stolice, osip na koži, svrbež) ili znakove slabe apsorpcije, roditelji bi trebali što prije posjetiti liječnika. Pravodobnim i pravilnim propisivanjem i primjenom prehrane bez laktoze izbjeći ćete ozbiljne posljedice za tijelo djeteta, kao i osigurati sve što je potrebno za rast.