Standardna veličina dječjeg pokrivača, značajke i vrste proizvoda

Svi roditelji nastoje svojim djetetu pružiti zdrav san. Da biste to učinili, odaberite udoban krevet, madrac, posteljinu i, naravno, deku. Pokušajmo shvatiti kako odabrati deku ovisno o dobi djeteta, koja se veličina smatra standardnom i zašto? Koja je veličina bebe deka za novorođenčad je bolje odabrati i iz kojeg materijala?

Zašto je toliko važno da deka odgovara veličini djeteta?

Naravno, mnogi roditelji, kad se beba rodi, nema pojma da je veličina pokrivača toliko važna. Obično prilikom odabira proizvoda pogledajte materijal, stupanj topline i boje. Zanemarivanje veličine pokrivača može dovesti do nekih problema.

U mnogim trgovinama možete pronaći veliki broj različitih deka za deke. Ali ako, nakon kupnje, saznate da je veličina dječjeg pokrivača u krevetiću nestandardna, onda će kupovina posteljine uzrokovati neke poteškoće, morat ćete napraviti pojedinačnu narudžbu ili početi šivati. Uostalom, čak i naizgled beznačajni 5 centimetara dovode do činjenice da će deka biti zgužvana unutar pokrivača i time donijeti neugodu djetetu.

Prevelika veličina kreveta uzrokuje klizanje.

Pokrivač se ne uklapa na predviđeno mjesto. Pogotovo ovaj problem je relevantan u situacijama kada je proizvod kupljen u dječju kolica ili uspavanku. Na primjer, sintetički modeli su volumetrijski, što nije uvijek zgodno kada se koriste.

Kada se beba aktivno ponaša u snu - vrti se, okreće se, najbolje je da će deka imati marginu u širini, onda ga dijete neće moći lako odbaciti. Slični se problemi mogu pojaviti ako je proizvod premali.

S pravom veličinom, bebino će pokrivač osigurati udoban san za bebu, a roditelji bezbrižni.

Koje su veličine pokrivača za djecu

Proizvodne tvrtke nude širok izbor dječjih pokrivača različitih veličina. To je zbog činjenice da svaki proizvod ima svoju specifičnu svrhu.

Pogledajmo koji je standard predviđen u količini dječjih deka:

80 × 80 cm (može biti 85 × 85 ili 90 × 90). Kvadratni oblik savršen je za novorođenčad. Ove deke se obično koriste za otpust iz bolnice, vrlo su pogodne za povijanje i spremanje u kolicima. Također će se približiti ova veličina dječjeg pokrivača za krevet novorođenčeta.

60 × 90 cm Ovo je najčešća veličina pokrivača. Savršeno za uspavanku, u krevetiću za bebu do godinu dana. Nakon toga se može upotrijebiti za omatanje dječjih nogu u kolicima ili saonicama.

90 × 120 cm, prikladno za djecu od 1-3 godine starosti. To je prikladno za njih da pokriju dijete, jer postoji mogućnost da se ugura proizvod s različitih strana. Važno je samo imati na umu da je u kolica teško staviti pokrivač ove veličine.

100 x 140 cm (ili 110 x 140). Takav će se pokrivač koristiti gotovo do školske dobi, ovisno o tome koliko aktivno dijete raste.

140 × 200 cm, pogodno za tinejdžere. No, može se koristiti za dijete od 5 godina, pod uvjetom da već spava u odraslom krevetu.

Materijali za šivanje

Veličina dječjeg pokrivača za novorođenčad i djecu drugih dobnih skupina je vrlo važan parametar, ali ne treba zaboraviti materijale iz kojih se izrađuju pokrivači.

Što se može naći u materijalima za pokriva:

Pamučne tkanine (saten, izdržljiv grubo platno, krpelje, poplin itd.).

Sljedeći materijali koriste se za popunjavanje pokrivača:

Fluff (patka, guska, labud i drugo).

Vuna (ovce, koze, deve).

Biljna vlakna (kopriva, bambus, aloe itd.).

Svila (prirodna ili umjetna).

Sintepon (ecofiber, sintepukh, holofiber i drugi).

Što su dječji pokrivači

Danas se u tekstilnim trgovinama može naći veliki izbor dječjih pokrivača. Njihove su veličine različite, a proizvode se od modernih materijala. Danas tekstilna industrija omogućuje potrošaču da odabere najbolju opciju među mnogim novim vrstama. Dakle, na policama u trgovinama ponuđeni su sezonski modeli, bilo samo zimi ili ljeti. Pojava novih punila omogućuje potrošaču da odabere sintetička ili prirodna vlakna.

Dakle, deke za bebe su:

Pokrivači za novorođenčad

Kako bi bebi osigurali ugodan i miran san, potrebno je kupiti kvalitetnu posteljinu i pokrivač. Često se u specijaliziranim dječjim prodavaonicama nude gotovi kompleti, koji uključuju deku s jastučnicom i pokrivačem. Veličina dječjeg pokrivača za novorođenče u krevetu iznosi 60 × 120 cm, a rjeđe se koriste kvadratne opcije 90 × 90 cm.

Možete pronaći i druge komplete, koji osim pokrivača uključuju i jastuk, ali je najbolje odabrati takve proizvode iz mješavine prirodnih i sintetičkih vlakana. Primjerice, model "uspavanog gnoma" izrađen je na bazi ecofibera i aloe vere, lako se brine o takvom pokrivaču, praktičan je za korištenje, lagan i ne izlazi.

Deke od 3 godine

Djeca od tri godine trebaju pokupiti deke ovisno o dobu godine i mjestu korištenja. Na primjer, ako dijete spava u krevetiću odvojeno od roditelja, onda je deka od 90 × 120 cm savršena za osiguravanje ugodnog sna za dijete. Djeca od 5 godina često spavaju u velikim standardnim krevetima, možda čak i na krevetima na kat. Za takve dobro prilagođene proizvode veličine 110 × 140 cm, oni su prilično široki i neće ispasti iz djeteta ako je previše aktivan u snu. Svilene deke su vrlo ugodne, ali njihov glavni nedostatak je visoka cijena, iako su vrlo lagane i hipoalergijske.

Savršeno za djecu od tri godine starog frotirnog pokrivača - ispod njih je vrlo udobno za spavanje. Oni su topli, praktični, jednostavni za čišćenje i vrlo lijepi.

Pokrivači za tinejdžere

Za stariju djecu, poželjno je kupiti pojedinačne deke 140 × 200 cm, a danas možete pronaći širok asortiman takvih proizvoda koji imaju različita „punjenja“: od prirodnih vlakana (koprive, eukaliptusa, kukuruza i drugih). Takve deke ne samo da pružaju udoban san, već i imaju blagotvoran učinak na zdravlje djeteta. Ako tinejdžer ima bilo kakvih poteškoća u spavanju ili ima poremećaje živčanog sustava, onda će biti prikladno kupiti posebnu anti-stresnu deku koja je ispunjena cvijećem lavande.

Prilikom odabira pokrivača važno je odabrati ga prema sezoni i vremenskim uvjetima. Kupujte samo visokokvalitetne proizvode, jer to izravno ovisi o udobnosti djetetova sna.

Veličine dječjih pokrivača

Spavanje je potrebno djetetu prvenstveno za zdrav razvoj i održavanje aktivnosti tijekom dana. Osim trajanja sna, važna je i kvaliteta. Spavanje je pod utjecajem mnogih čimbenika, od kojih je jedna kvaliteta bebe deka i točna veličina.

Značajke

Najvažniji parametri za bebi deku su visoka toplinska vodljivost, sposobnost prolaska zraka, zadržavanje topline, hipoalergeničnost i, naravno, veličina. Prije rođenja djeteta, mnogi roditelji uopće ne razmišljaju o tome i kupuju prvu dostupnu deku za bebe u trgovini, a oni to čine uzalud. Također vrlo često, buduće mame i tate pri kupnji obraćaju pozornost samo na toplinu, materijale i dizajn, zaboravljajući na tako važan parametar kao što je veličina.

Naravno, veličina nije najvažniji parametar pri odabiru pokrivača za dijete. Ali to je također vrlo važno. Pokušat ćemo nabrojati sve moguće probleme koji se pojave nakon kupnje pokrivača neprikladne veličine:

 • Pokrivač s pogrešnim odabirom sada može, a zatim skliznuti s krevetića. Ako se ispostavi da je to hrabrije, postoji mogućnost da će noću deka jednostavno skliznuti s kreveta, ostavljajući dijete da se smrzne.
 • Često kupljena deka jednostavno ne odgovara krevetu. Ili se ne uklapa ili je premala. Kao rezultat, to, naravno, pruža mnogo neugodnosti i ne dopušta bebi da mirno i čvrsto spava noću.
 • To može biti vrlo teško kupiti duvet poklopac za prilagođene veličine deka. Stoga je vrijedno razmotriti ovaj trenutak i odmah kupiti prikladno donje rublje.

Veličina dječjeg pokrivača uvijek je vrlo važna, a njegov pravi izbor omogućit će majkama da budu mirne, znajući da njihova djeca dobro spavaju.

standard

Naravno, ne postoji jedinstvena standardna veličina za djecu svih uzrasta i parametara. Sve su bebe toliko različite, osim što rastu i razvijaju se svake godine, au slučaju vrlo male djece, čak i svaki mjesec. Stoga, trebate biti spremni na činjenicu da će s vremena na vrijeme morati mijenjati pokrivač za vaše dijete, jer je to vrlo važno za njegov miran san i zdravlje:

 • Za novorođenče deka bi trebala biti u prosjeku 80x120 cm, budući da je veličina dječjeg krevetića za vrlo malog djeteta oko 120x60 cm, au slučaju da djeca često spavaju svoje deke, možete kupiti veći proizvod. 110x140 cm je savršen za ispunjavanje kreveta s krajevima pokrivača ako je potrebno. Tada možete biti mirni u tome što će mala biti topla i ugodna cijelu noć.
 • Prilikom kupnje pokrivača za ljetnu sezonu obratite pažnju na veličinu 80x100 cm, što je mala veličina, prikladna za toplo vrijeme.
 • Za otpuštanje iz rodilišta potrebno je kupiti deku veličine od 90x90 cm do 100x150 cm, 160x100, 100x160 cm, koja je obično odabrana zbog njezina lijepog izgleda, što nije posve točno, jer je glavna stvar udobnost za majku i dijete.
 • Za šetnje tijekom zime i kasne jeseni vrijedi kupiti pokrivač dimenzija 100x140 cm ili 160x120, 150x115 cm.
 • Nastavljajući temu najmanjih, treba spomenuti da su najčešće veličine pokrivača za najmlađe 90 x 120 cm, 100x120 cm, a deke od 100x140 cm pogodne su za dijete od 3 godine ili 5 godina, a mogu se koristiti do školske dobi. Kada postane malo dijete, morat ćete razmisliti o nabavi novog, pola pokrivača.
 • Tinejdžer treba deku veličine oko 150x200 cm - gotovo odrasle skale.
 • Osim svih gore navedenih parametara, postoje i druge, ne sasvim normalne veličine. Na primjer, ovaj kvadrat 100x100 cm, kao i atipični 100x118 cm, 100x125 cm, 100x135 cm, a njihova raznolikost na tržištu omogućuje roditeljima da pronađu upravo ono što će odgovarati njihovom sinu ili kćeri pojedinačno.

materijali

Danas su dječji pokrivači izrađeni od raznih materijala, koji se razlikuju po cijeni i kvaliteti. Većina njihovih proizvođača nastoji osigurati da ti proizvodi budu što ugodniji, topliji i sigurniji (to jest, hipoalergeni i ekološki prihvatljivi), ali i ne štetni za spavanje i zdravlje djeteta.

flanel

Nježna i mekana navlaka od flanela napravljena je za odrasle i djecu. Najpopularnija opcija je među roditeljima vrlo mladih novorođenčadi. Ovaj materijal ima dugu povijest, većina nas je još uvijek imala vlastite roditelje koji su ih zamotali u biciklističke proizvode. No, ipak, bicikl još uvijek nije izgubio svoju popularnost i relevantnost:

 • Prije svega, ovaj materijal i deke iz njega ostaju popularni zbog svoje prirodnosti i ekološke prihvatljivosti. No postoje i druge prednosti priče. Prvo, to je lakoća. Postoje bebe tako male u svojoj težini da im pokrivači od drugih, težih materijala neće odgovarati. S biciklom se takvi problemi neće pojaviti.
 • Drugo, flanelske deke su vrlo mekane, nježne, ugodne na dodir. Nemaju vlakna koja bi mogla iritirati dijete, a takav proizvod neće ometati kretanje djeteta.
 • Treće, za zdravlje djeteta, deke su također potpuno sigurne i bezopasne. Bicikl je 100% prirodni materijal koji ne može uzrokovati alergije, osip ili probleme s disanjem. Takav proizvod neće dopustiti da se dijete znoji, jer je u stanju "disati".

Ali to nisu sve prednosti flanelskog pokrivača. Vrlo je topla pa je pogodna i za hladno vrijeme. Lako je brinuti o njemu, lako je izbrisati sve mrlje s njega. Dummy deka je izdržljiva, može se koristiti godinama.

Najvažnija prednost ovog pokrivača je vrlo niska cijena uz izvrsnu kvalitetu (oko 400-500 rubalja). Svaka obitelj će to moći priuštiti, a kupnja takvog proizvoda neće pogoditi njegov proračun. Osim toga, dizajni i boje u trgovinama možete pronaći bezbroj.

Najčešće dimenzije flanelske deke su 80x100 cm, 90x100 cm, 110x125, 100x140 cm.

duvet

Pokrivači su kvalitetni i udobni u jednoj boci. Lako je reći da je jedna od najprijatnijih i ugodnijih među mnogim drugim vrstama.

Odmah je vrijedno napomenuti da je kvaliteta dolje deka ne može biti jeftini. To se teško može nazvati prednost, ali uvijek morate dodatno plaćati za visoku kvalitetu. Ako je takav pokrivač jeftin, to znači da se u njegovoj izradi koristila niskokvalitetna dlaka.

Bolje je izbjegavati takve vrste roba, jer oni neće moći pozitivno utjecati na dječji san, pa čak i pogoršati, kao i zdravlje djeteta.

Što se tiče topline, poplun dobro održava toplu temperaturu. To je važno za udobnost djeteta tijekom hladne sezone, osobito zimi. Štoviše, takvi proizvodi su prilično lagani, čak i pod uvjetom da su ispunjeni velikom količinom dlake. Za dijete mogu stvoriti efekt laganog i bestežinskog oblaka, što spavanje čini još ugodnijim, ugodnijim i slatkim. Nijedna druga vrsta pokrivača se ne može pohvaliti ovim.

Proizvodi od dolje su vrlo izdržljivi. Njihov vijek trajanja je oko 20 godina. Međutim, oni zahtijevaju temeljitu skrb. Prvo, nepoželjno je dugo ležati na pokrivaču, jer iz toga može izgubiti otpornost na toplinu. Drugo, potrebno je povremeno protresti pokrivač kako bi se spriječilo stvaranje kvržica. Treće, potrebno je redovito provjetravati prostorije u spavaćoj sobi.

Još jedan nedostatak - ova vrsta deke nije prikladna za djecu koja su alergična na dolje. Za njih je bolje kupiti, na primjer, proizvod od sintetike. Tada se neće pojaviti problemi s osipima na tijelu i otežanim disanjem.

u snopu

Sljedeća vrsta deke koju vrijedi spomenuti je pamuk. Vrlo je popularan u našoj zemlji. Međutim, možete razumjeti zašto. Prije svega, recimo o profesionalcima. To uključuje pristupačnu cijenu, visokokvalitetnu toplinsku izolaciju, hipoalergensku i visoku apsorpciju vlage. Nažalost, time se prestaju sve njegove prednosti.

Unatoč činjenici da su popluni u potražnji, još uvijek imaju više minusa nego pluseva. Takva stvar nije pogodna za one ljude koji ne vole teške posteljine. Nesumnjivo, djeca s debelim pokrivačima će biti neugodno i neugodno. Osim toga, pamučnom punilu nedostaje ventilacija. Dijete koje leži ispod njega lako se može pregrijati.

Vata vrlo brzo upija mirise i vlagu. Za mame, briga o takvoj stvari bit će mnogo teža. Postoji velika vjerojatnost da će se unutar pokrivača stvoriti mali insekti. Za dijete je vrlo opasno! Ali gore je to velika zapaljivost. Najmanja iskra može zapaliti pokrivač.

Naravno, poplun ima vrlo nisku cijenu. Stoga od njega ne treba očekivati ​​visoku kvalitetu i dugi vijek trajanja. Štoviše, ne biste trebali kupiti takav proizvod za dijete, jer je to opasno i vrlo neugodno.

bambus

Neobična opcija - pokrivač od bambusa. Napravljena je od pređe od bambusa koja ima nevjerojatna svojstva toplinskog izolatora. Prednosti bambusovih deka su mnoge. Za početak, zbog posebnih vlakana ovog materijala, proizvodi uopće ne izlaze debeli i prilično lagani, što ih čini ugodnijim. Kao što smo već spomenuli, bambusove ćebe dobro zadržati toplinu, iako se najčešće koriste u toploj sezoni.

Za dijete je takva stvar dobra jer je antialergijska i antibakterijska. Osim toga, bambusova vlakna mogu dobro propuštati zrak. Oni ne zahtijevaju posebno pažljivu brigu, što omogućuje majkama da smanje broj briga. Jedina stvar koja se mora redovito raditi je miješanje i puhanje pokrivača, ali neće biti potrebno puno truda. Pranje se provodi u osjetljivom načinu rada.

Po svojoj mekoći, bambusovo ćebe čak se može usporediti sa svilenom dekom, dok je u isto vrijeme mnogo isplativije po cijeni.

Ovo je najbolja opcija za djecu s alergijama.

vunen

Sljedeći je pogled vuna. Jedna je od najboljih i najkvalitetnijih, jer štiti toplinu i vrlo je ugodna i meka. Vuneni pokrivači su podijeljeni u nekoliko varijanti - to je potpuno vuna, vunena mješavina, vuna od kamile, vuna lama, kašmirske koze, ovce.

Prednosti takvih proizvoda mogu se navesti dugo vremena. Prije svega, dobro zadržavaju toplinu, također su mekani i ugodni u senzaciji, što spavanje čini mirnim i ugodnim. Lako je voditi brigu o takvoj stvari, jer ne skuplja prašinu na sebi i na njoj se ne pojavljuju razni kukci poput krpelja. Također je antialergijski.

Vunena deka može apsorbirati vlagu. Time se poboljšava takozvana mikroklima spavanja, koja je tako važna za djecu. Korisna djeca s poremećajima cirkulacije, bolesti mišićno-koštanog sustava, alergije i astmatičari bit će deke od kamiline kose. Osim toga, oni mogu pomoći nositi čak i s boli u glavi i zubima.

Pokrivači od lama vune mogu imati pozitivan učinak na dijete, jer su njihova vlakna prekrivena prirodnim voskom iz vune. Imaju antialergijske i antibakterijske učinke.

Ovčja vuna je najbolji snježnobijeli materijal. Ugodan je na dodir, ima izvrsnu strukturu i elastičnost. Stvari napravljene od ove vrste vune obično traju jako dugo.

Plišani su također izrađeni od vune koju će svaki roditelj malog djeteta biti ugodan za šetnju s kolicima ili, primjerice, dugom vožnjom vlakom ili automobilom.

runo

Flis je sintetička poliesterska pletiva tkanina, vrlo topla i ugodna na dodir. Obično se od njega izrađuju odjeća, primjerice džemperi, jakne, šeširi, šalovi, ali i deke izrađene su od ove vrste materijala. Mnogi vjeruju da nijedna sintetička tkanina ne može "disati", a time i štetne za bebe. Ali u slučaju runo, to uopće nije tako. Flis "diše" zbog činjenice da se pri izradi samog premaza stvara veliki broj pora, koji osiguravaju prodor zraka u materijal tijekom rada.

Ovaj materijal ima i prednosti i nedostatke. Počnimo s profesionalcima. Prvo, runo vrlo dobro zadržava toplinu i dijete ga neće zamrznuti u hladnoj sezoni. U isto vrijeme, ljeti i toplo proljeće, runo će stvoriti osjećaj ugodne hladnoće i neće dopustiti da se beba znoji. Drugo, runo je vrlo udobno i ugodno na dodir, kao i lagano i gotovo bestežinsko. S njim će dijete uvijek biti vrlo udobno.

Treće, vrlo je lako brinuti se za takvu tkaninu kao što je runo. Može se prati u perilici rublja i brzo se suši. Nema potrebe boriti se protiv dosadnih kliješta i moljaca. Četvrto, ova stvar ima prilično dug životni vijek.

Ali čak i ovaj naizgled savršen pokrivač ima svoje nedostatke, i vrlo značajne. Za početak vrijedi reći da je ovaj materijal potpuno nesiguran. Vrlo je zapaljiv i elektrificiran. Na njemu se često javlja stvaranje peleta, odnosno brzo gubi svoj lijepi izgled i kvalitetu.

Kvaliteta runa izravno je povezana s brojem vlakana u materijalu. Preporučljivo je odabrati takve proizvode u kojima je broj vlakana od 225 do 300 / cm2, a zadovoljavajući rezultat je od 190 do 225 / cm, a ne preporučuje se kupovanje runa s brojem vlakana od 190 i niže, loše kvalitete.

Često se kupuje deka od runo za novorođenčad.

Glavna stvar je ne odabrati deshivinu na štetu kvalitete i uvijek zapamtiti o sigurnosnim mjerama u radu stvari.

svila

Svilene deke su najkvalitetnija posteljina. Dolazi iz Kine. Sada svila postaje sve popularnija u Rusiji i svijetu zbog svojih neobičnih svojstava i visoke kvalitete. Osim što je svila mekana, lagana, ugodna tvar, u bilo koje doba godine može održavati ravnomjernu temperaturu u krevetu (premda iz nekog razloga mnogi smatraju da bi se svilene deke trebale koristiti samo tijekom toplije sezone).

Svila nikada ne stvara efekt staklenika. Vrlo je otporan na habanje i izdržljiv. To će biti najbolja opcija za djecu koja su alergična na paperje, perje i druga slična punila. Posebna tvar u sastavu - syricin, pomaže da se odupre razvoju grinja i drugih insekata unutar proizvoda.

Svila je kvalitetan materijal s mnogo prednosti. Savršen je za djecu svih uzrasta.

sintetski

Sintetički pokrivači izrađeni su od modernih materijala kao što su ecofiber, holofiber i sintetika. Za mnoge roditelje, sama riječ "sintetika" može izgledati zastrašujuće, jer se smatra najprirodnijim materijalima najviše kvalitete. Ali to nije uvijek slučaj, a mnogo sintetičkih deka nije ništa gore i na mnogo načina čak i bolje od onih napravljenih od prirodnih materijala kao što su puhanje, vuna, svila.

Tri glavne prednosti proizvoda izrađenih od sintetičkih vlakana su visoka higijenska, hipoalergijska i ekološki prihvatljiva. Ako dijete, na primjer, zbog netolerancije prema prirodnim materijalima, treba pronaći kompromis, bit će sintetička deka. Sve ostalo, cijena sintetičkih proizvoda obično nije vrlo visoka.

Najpoznatiji sintetički materijal je, naravno, sintetički začinitelj. Ali to nikako nije najbolje, budući da je loše disanje, loše pokvareno zbog čestog pranja, i na kraju krajeva, djeca su tako često prljava odjeća i sve oko sebe.

Za djecu, holofiber je mnogo prikladniji. Glavna razlika od poliestera je što praktički ne upija vlagu. Moći će služiti mnogo duže, ostajući jednako kvalitetan dugo vremena. Također, mnogo je lakše brinuti se za holofiber, lako je za pranje i brzo se suši.

Umjetna zamjena je ecofiber, eko-friendly punilo.

To će pomoći u zaštiti proizvoda od opasnih krpelja. Ecofiber se može nazvati ortopedskim, jer vrlo dobro zadržava svoj vlastiti oblik već dugi niz godina. Za rastuće tijelo to je posebno važno. Ovaj materijal je potpuno siguran i ne širi izgaranje, za razliku od, primjerice, istog flisa.

Njega ekofayberom vrlo jednostavna. To postaje vrlo važno kada se domaćica uglavnom bavi brigom za dijete, jer tada pranje, čišćenje i sve ostalo ide u pozadinu. Može se prati u perilici rublja na temperaturi od oko 40 stupnjeva Celzija. Nakon pranja potrebno je dobro istisnuti takav pokrivač i ostaviti da se suši neko vrijeme. Cijeli taj proces ne traje puno vremena.

Na ovom dugom popisu osnovnih vrsta dječjih ćebadi završava. Općenito, materijali ove vrste proizvoda su vrlo, vrlo raznoliki, kako po cijeni tako i po kvaliteti, udobnosti i drugim parametrima. Zahvaljujući tome, nijednom roditelju neće biti teško izabrati pravi proizvod pojedinačno za svoje dijete.

Optimalna veličina dječjeg pokrivača i jastuka za novorođenčad

Snažan, punopravan san novorođenčeta nezamjenjivo je jamstvo zdravlja i pravilnog oblikovanja položaja djeteta. Stoga je važno odabrati pravu verziju posteljine za krevetić.

Veličina posteljine mora odgovarati djetetovom krevetu.

Prilikom odabira potrebno je uzeti u obzir da se beba vrti u snu, kreće se i pokrivač može kliziti. Stoga, da dijete ne ostane otkriveno, bolje je odabrati pokrivač od najmanje 80x120 cm, koji se može staviti ispod madraca, što će pružiti udobnost i toplinu.

Najčešći krevet za djecu je 60x120 cm, a pokrivač 110x140 cm (ruski standard) je najbolji izbor za nju.

Ostale opcije

Za novorođenčad, spavanje je jedan od najvažnijih uvjeta za zdrav razvoj. Tijekom sna dijete raste, razvija se, dobiva na snazi. Udoban krevet ne bi trebao biti samo u krevetiću, već iu kolicima, kolijevci. Bolje je kupiti nekoliko varijanti pokrivača za različite prigode. A također i za hladnu i toplu sezonu - lakše je kontrolirati optimalnu temperaturu za novorođenče.

Ljeti je potrebno dati prednost lakšim, zračnim verzijama, koje karakterizira visoka izmjena zraka, visoka ekološka prihvatljivost i manji su, primjerice, 80x100 cm.

Za dječju kolijevku dobro je prikladna četvrtasta deka - na primjer, 90x90 cm, budući da je manja od standardnog ležaja.

I na otpustu iz bolnice, prije svega, obraćaju pozornost ne na osobine, nego na izgled kuverte. Odaberite lijepu, svečanu mogućnost dizajna. Tako da se pokrivač za pražnjenje može koristiti u svakodnevnom životu, dizajneri su spojili elegantnu omotnicu i standardnu ​​verziju u obliku transformatorskog pokrivača. To je praktična i ekonomična varijanta koja je praktična za hodanje. Takvi transformatori dolaze u različitim modelima i veličinama: od 140x110 do 150x115 cm.

Kolica su također važno mjesto za spavanje za dijete, pa joj treba paziti na pokrivač. Bolje je ako je mali, ali prije svega je potrebno usredotočiti se na veličinu kolica i na vrijeme. Sada tržište nudi veliki izbor posteljine, širok izbor oblika, veličina i boja. Preporučljivo je, prije nego što kupite deku, pokupite pokrivač.

Zahtjevi za novorođenčad

Mala djeca imaju vrlo osjetljivu kožu, njihov imunitet tek počinje jačati, stoga, odabirom pokrivača za novorođenče, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Visoka toplina. Dijete treba biti toplo, udobno. Važno je održavati potrebnu tjelesnu temperaturu - beba se ne smije smrzavati ili pregrijavati.
 • Prirodnost materijala iz kojeg se šiva posteljina. Sintetički proizvodi su mnogo jeftiniji, među njima je više modela, ali bolje je ne štedjeti na zdravlju i odabrati sigurne materijale za okoliš.
 • Hypoallergenic. To je najvažniji pokazatelj. Dječje tijelo je nepredvidljivo: teško je predvidjeti kako će dijete reagirati na kontakt s novim materijalima. Stoga, kako bi se izbjegle reakcije imunološkog sustava, potrebno je pažljivo pregledati oznaku na prisutnost hipoalergeničnosti i odsutnosti štetnih toksičnih tvari.
 • Sastav punila. Najčešće, to je loša kvaliteta punila koja uzrokuje alergije na bebe. Podijeljeni su na sintetičke i prirodne. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Na primjer, topliji luk, ali najčešće na njima dolazi do neželjene reakcije. Bolje je odabrati posteljinu s punilima od poliestera, udobnost. Njihova je sigurnost klinički potvrđena, oni su lagani, praktični za pranje. U ekstremnim slučajevima, možete isprobati pokrivače od hipoalergenske ovce ili kamene vune.

Veličine jastuka

Najmanji liječnici savjetuju da ne kupujete jastuk. Na njemu mogu spavati samo djeca starija od 3 godine. Iznimke su novorođenčad koja imaju problema s kralježnicom. U tom slučaju, potrebno je konzultirati pedijatra koji će savjetovati koji ortopedski jastuk pokupiti. U osnovi, njihov sastav sadrži PUF, lateks.

Prilikom odabira jastuka za stariju djecu, oni su vođeni dužinom ramena i načinom na koji dijete spava. Ako se dobro naspava, tada će se napraviti kvadratni jastuk od 50x50 ili 40x40 cm, a ako se često vrti, treba odabrati varijantu od 50x70 cm, koja je obično sintetički ogrtač, holofiber. Takvi proizvodi se lako pere i suše.

Kupnja posteljine za novorođenčad je odgovoran izbor koji pada na ramena roditelja. Stoga ne smijete zanemariti sigurnosne mjere i kupiti ekološke, hipoalergene, praktične, praktične proizvode.

Inspiriraj nas - podijeli materijal s prijateljima na društvenim mrežama:

Veličina dječjeg pokrivača standardna je u krevetiću

Svatko vjerojatno zna da je za zdrav san potrebno uzeti u obzir određene čimbenike, a važno je i na što osoba spava. To vrijedi i za krevet s madracem i za deku. U ovom članku će se razmotriti potrebni parametri drugog, kao i njegove značajke, znamo standard pokrivača u krevetiću za novorođenčad.

Zašto uzeti u obzir veličinu bebe deka?

Odabir proizvoda za dijete, morate shvatiti da je a priori nestandardno. To proizlazi iz činjenice da se obično radi uz uzimanje u obzir vezova koji dimenzije ponekad dosežu i do dva metra. U opisanoj situaciji, krevet je mnogo manji, stoga bi trebalo biti i pokrivač. Međutim, odabirom zaista visokokvalitetnih proizvoda, pružit ćete svojoj bebi maksimalnu udobnost, a vi sami - bezbrižni. Ali ne zaboravite dodatne značajke:

 • Treba imati na umu da se dijete u snu nevoljno kreće, što znači da bi deka trebala imati slobodan prostor za takve situacije.
 • Ako odaberete proizvod koji je prevelik, tijekom operacije snijet će se, pokucati zajedno s kreveta i spriječiti bebu da spava.
 • Kada ga koristite za skrivanje djeteta u invalidskim kolicima, morate shvatiti da se pokrivač ne može u potpunosti uklopiti. Stoga je za te svrhe najbolje kupiti posebno dizajnirani proizvod.
 • Usput, možete kupiti nekoliko deka odjednom. Budući da postoji mnogo mogućnosti gdje je njezina uporaba nužna, a ta područja zahtijevaju potpuno različite modele koji se ne odnose jedni na druge.

Pokrivači za djecu standardne veličine

Utvrdite veličinu bebi deke u standardu jaslica. Parametri, koji će biti navedeni u nastavku, najbolje se koriste ne samo za kupnju, već iu slučaju da odlučite sami napraviti proizvod. Svaki proizvođač može ponuditi različite vrijednosti. Ponekad čak dođe do činjenice da broj nije višestruki od 10. To je rijetko, ali ipak vrijedi znati o referentnoj točki u ovom slučaju za veću veličinu duvet poklopca. Najčešće korištene opcije su:

 1. 90 * 90 (može se ponuditi 80 * 80). Sve češće, svi roditelji koriste kada omataju novorođenče. Ovaj kvadratni oblik široko se koristi za otpust iz bolnice. Sa svojim malim razmjerima, prikladno je pokriti dijete u hladnom vremenu, izišavši u šetnju od kuće. No, vrijedi se sjetiti da čak i takvi pokazatelji neće pružiti udobnost u preuskim prostorima.
 2. 60 * 90 centimetara. Je u najvećoj potražnji, da tako kažemo, trčanje opciju. Svrha pokriva mnoga područja. To uključuje elementarnu uporabu u krevetiću za bebe koje još nisu naučile prevrnuti. A kada se to dogodi, možete se prikloniti pokrivanju nogu jednogodišnjeg djeteta. Karakteristična značajka je mala mjera širine, zbog toga i za njima postoji velika potreba korisnika.
 3. 90 * 120. Veličina proizvoda prikladna je za stariju djecu do otprilike tri godine. Vrlo dobro u proljetnim ili ljetnim sezonama, kada se pokrivač može poviti nekoliko puta za povijanje, a novorođenče će biti umotano u toplinu. Čak i za one koji su stari 12 mjeseci, postoji mogućnost da se sve ostale tkanine uguraju na sve strane kako bi odgovarale sebi.
 4. Najčešće se proizvodi s parametrima 110 * 140 od ​​110 * 140, ali to također može biti. Te dimenzije već dopuštaju da se djeca koja su u većoj dobi, sve do predškolske dobi, pokriju. Ali opet, sve ovisi o rastu korisnika. Ne bi ih trebalo zanemariti u primjeni najmanje djece u kolicima ili kolijevkama. Budući da proizvod jednostavno ne može stati.
 5. 140 * 200 cm Najbolje je koristiti ga na velikim površinama za spavanje. Primjerice, možete uzeti slučaj kada dijete u odrasloj dobi spava u roditeljskom krevetu. Zatim će deka biti tiho smještena u zgradi i potpuno pokriti jednu osobu. Čak i tinejdžeri mogu stati pod krevet ove veličine na svom zasebnom krevetu.

Mi odstupamo od standarda

Uvijek se može dogoditi da roditelji za svoje dijete steknu posebno mjesto za spavanje neobičnog oblika. Naravno, ovo je svačiji posao, ali ponekad je puno teže odabrati proizvod za nestandardne modele kreveta. To se objašnjava činjenicom da su sve veličine prilagođene veličini kreveta. A tu je i razumna opcija - izrada vlastitog pokrivača. Ovdje možete dodati domišljatost, maštu i osobne preferencije. Također će ovisiti o materijalu iz kojeg će proizvod biti izrađen. Na primjer, tkanine od flanela su veličine 100 x 140 centimetara. Često ih se može naći kod majki koje se bave iglom, kao i na policama trgovine.

Veličine deke za bebe

Mladi roditelji u pravilu nastoje dati najbolju djecu svojoj djeci. U pripremi za rođenje djeteta, oni popravljaju, pažljivo biraju kolica, dječji krevetić, visoku stolicu i još mnogo toga. Jednom riječju, oni čine sve da mrvice učine udobnim i udobnim.

Zdravi potpuni san jedan je od najvažnijih dijelova djetetovog režima u prvim godinama života. Potrebno mu je dijete da raste i razvija se skladno, da bude aktivan i da svakodnevno stvara nova otkrića. Na kvalitetu djetetovog sna utječu mnogi čimbenici u rasponu od sobne temperature do ispravnog madraca i posteljine.

Zašto je važno odabrati pravu veličinu?

Jedna od komponenti kojoj treba posvetiti posebnu pozornost je pravilan izbor pokrivača.

Mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 • visoka toplinska vodljivost (brzo zagrijavanje djetetova tijela, ali ne pregrijavajte ga, osiguravajući pravilan prijenos topline);
 • "Dišite", ovaj izraz se odnosi na sposobnost pokrivača da prolazi zrak;
 • oslobađanje vlage od tijela djeteta (higroskopnost);
 • hipoalergena svojstva.

Važno je da se proizvod lako pere, ne deformira u procesu (naposljetku, dječja odjeća se mora često prati), brzo se suši i ne zahtijeva dodatnu njegu.

Vrlo je važno odabrati veličinu deke za bebu, koja će biti prikladna za korištenje ne samo djeteta, nego i njegove majke. Nepotrebno velika deka može biti teška za bebino nježno tijelo, zauzeti puno mjesta u krevetiću, ograničiti kretanje. Premala opcija također ne može biti vrlo zgodna. To će biti teško u potpunosti pokriti bebu, pouzdano blokiranje pristup hladnom zraku, Osim toga, dijete može razviti na najmanji pokret. U nastavku su preporuke stručnjaka za odabir deke za bebe.

Standardne veličine

Proizvođači posteljine pokušavaju se pridržavati određenih standarda u određivanju veličine proizvoda. Ovi numerički parametri su optimalni, u smislu praktičnosti i praktičnosti, tijekom rada. U pravilu, veličine pokrivača odgovaraju standardima proizvedene posteljine.

Slijedi tablica veličina posteljine:

Veličina lista, cm

Veličina pokrova popluna, cm

Veličine jastučnice, cm

50x70, 60x60, 70x70

Može se primijetiti da standard ne podrazumijeva veliku raznolikost veličina posteljine za bebe, međutim, izbor opcija prikazanih na policama trgovina je mnogo veći. Vrlo je važno pri odabiru posteljine obratiti pozornost na činjenicu da je veličina pokrivača što je moguće bliže veličini pokrivača. Ako je pokrivač prevelik, deka će se stalno isključivati. Štoviše, korištenje pokrivača koji ne odgovara veličini pokrivača popluna može biti opasan po život. Beba se može uplesti u takav pokrivač te se uplašiti ili se čak i ugušiti.

Na tržnici možete pronaći dječje garniture, koje odmah uključuju ne samo posteljinu, nego i pokrivač. Izbor ove opcije je najjednostavniji, jer jamči potpunu usklađenost veličina. Međutim, treba imati na umu da posteljina za dijete zahtijeva često pranje, tako da još uvijek morate uzeti dodatni set za zamjenu.

Dobar izlaz će biti kupnja kvalitetnog pokrivača prikladne veličine, te šivanje seta posteljine po narudžbi ili samostalno. Time ćete izbjeći probleme u pronalaženju prave veličine. I uz samo-krojenje, još uvijek možete dobiti značajne uštede. Mladi roditelji često imaju želju odabrati najprije lijepu posteljinu, a tek tada pokupiti pokrivač prikladan za njega. Međutim, stručnjaci preporučuju platiti više pozornosti na izbor zgodan i praktičan pokrivač.

Pokrivač na ekstraktu

Do danas, proizvođači nude veliki broj opcija za deke i omotnice za otpust iz rodilišta. U pravilu, glavni aspekt kada roditelji odaberu takav dodatak je njegov dizajn. Međutim, obično prekrasne omotnice su prilično skupi i nepraktični.

Možete ih zamijeniti običnim pokrivačem. Medicinske sestre u rodilištu zasigurno će pomoći da se dijete lijepo povije, au budućnosti ga možete koristiti za šetnju u kolicima. U ovom slučaju bolje je kupiti kvadratnu inačicu dimenzija 90x90 ili 100x100 cm, koja će kasnije poslužiti kao ugodna topla podloga za polaganje djeteta kada počne učiti puzati.

Prilikom odabira vrste i debljine proizvoda, potrebno je uzeti u obzir sezonske i vremenske uvjete, koji su posljedica svečanog događaja i prvih 3-4 mjeseca života djeteta. Mala djeca odrastaju prilično brzo, tako da ne biste trebali tražiti skupu ekskluzivnu opciju, dovoljno je imati ispravno odabrane veličine i visokokvalitetno punilo.

Štoviše, pokrivač omotnica može sešiti s vlastitim rukama. A što bi moglo biti bolje od stvari napravljene s ljubavlju prema djetetu? Kako se to radi detaljno je opisano u sljedećem videu.

Kako odabrati jaslice po dobi djece?

Deka u jaslicama trebala bi djetetu pružiti maksimalnu udobnost tijekom dnevnog i noćnog sna. Neispravno odabrana deka može uzrokovati tjeskobu za dijete. Unutarnja veličina standardnog kreveta za novorođenče je 120x60 cm, stoga, odabirom pokrivača, stručnjaci preporučuju da se usredotočite na te karakteristike.

Ako dijete često preokreće u snu, onda je bolje odabrati deku malo više od širine kreveta. Ova rezerva omogućuje vam da je stavite pod madrac i eliminirate mogućnost da se dijete nehotice otkrije u snu, a majka neće brinuti da će se dijete zamrznuti. Za nemirna djeca koja ne spavaju dobro i često se probude, stručnjaci često preporučuju uređenje udobne čahure iz deke, prigušivši je s tri strane. To može zahtijevati veću posteljinu.

Tablica preporučenih veličina pokrivača, ovisno o dobi djeteta i korištenom krevetu.

Veličina kreveta, cm

veličina pokrivača, cm

Dječji krevetić za novorođenče

Ove preporuke su približne, temeljene na prosječnim podacima. Granice starosnog okvira mogu se neznatno razlikovati ovisno o visini i težini djeteta. Kao što se može vidjeti iz tablice, veličine kreveta za dijete starije od 5 godina odgovaraju veličini običnog kreveta. Prema tome, počevši od otprilike ove dobi, za dijete se može smatrati varijantom uobičajenog jednog i pol popluna.

Koje punilo je bolje?

Prirodna punila

Kako bi se djetetu pružila najveća udobnost za vrijeme spavanja, važno je odabrati pravo punilo za bebu. Vrsta punila određuje svojstva uštede topline i utječe na cijenu. Tradicionalna prirodna punila su prozračna i omogućuju tijelu da diše. Međutim, pri odabiru opcije za dijete, treba imati na umu da je takvo punilo povoljno okruženje za reprodukciju krpelja i može uzrokovati alergije.

Postoje mnoge vrste prirodnih punila:

 • Poplun. U takvim pokrivačima, kao punilo koristi se prirodni puder (guska, patka, labud). Ovi proizvodi su vrlo topli i istovremeno svjetlost, što je posebno važno za djecu. Drenažna posteljina savršeno podnosi pranje i zadržava svoj oblik;
 • Vuna. Prirodna vuna se odavno koristi za proizvodnju pokrivača. U tom slučaju, proizvod može biti ili tkani od vune, ili prošiven, s punilom od vune. Potonji tip je vjerojatno najtopliji i preporučuje se za korištenje tijekom hladne sezone. Za toplije vrijeme bolje je odabrati vunenu mješavinu (vuna s pamukom). Odvojeno, potrebno je osigurati pokrivače s punilom od kamilne vune, što ima učinak zagrijavanja. Dječji sustav termoregulacije slabo je razvijen i konačno formiran tri godine, pa je važno ne pregrijati dijete;
 • Flanel. Pokrivač od organskog pamuka. Idealno za toplo ljeto. Dobro prolazi zrak, oduzima vlagu. Lako se pere i suši brzo;
 • Runo. Tanak i lagan deka od runo pogodna je za hodanje. Ovaj materijal ima dovoljno nisku higroskopnost i ne dopušta zrak, stoga se ne preporuča koristiti za spavanje u dječjem krevetu. Međutim, takav je pokrivač neophodan kao dodatna zaštita od hladnoće u invalidskim kolicima, osobito u vjetrovitom ili hladnom vremenu. A mala težina i kompaktne dimenzije omogućuju vam da ih uvijek nosite u dječjoj torbi u slučaju hladnog pucanja;
 • Bambus. Bambusova vlakna imaju dovoljne karakteristike čvrstoće i elastičnosti, pa se koriste samo u mješavini s umjetnim vlaknima. Iako potrošačke kvalitete, proizvodi s dodatkom bambusa su klasificirani kao prirodni. Imaju izvrsnu higroskopnost i vrlo su udobni za korištenje. Međutim, treba imati na umu da bambusovi pokrivači nisu jako topli i uzimaju to u obzir prilikom odabira takvog pokrivača za dijete;
 • Svila. Pokrivači ispunjeni vlaknima dudovog svilca imaju vrlo visoke potrošačke kvalitete. Pod takvim pokrivačem toplo je zimi, a ljeti vruće, prozračno, ne upija vlagu. Ne pokreće krpelja. Jedina mu je mana, osim visoke cijene, to što se takvo pokrivač ne može prati. Stoga, s obzirom na visoku cijenu, svilene deke su prilično rijetke u rasponu dječje posteljine;
 • Podstavljene. Ova vrsta pokrivača posljednjih godina praktički se ne koristi, jer ima niz značajnih nedostataka. Proizvod pun pamuka je pretežak za malo dijete. Osim toga, vata brzo akumulira vlagu i polako se suši, što pridonosi stvaranju okruženja koje pogoduje rastu plijesni i grinja. Stručnjaci kategorički ne preporučuju uporabu pamučnih pokrivača za djecu.

Sintetička punila

Moderna sintetička punila također imaju izvrsne potrošačke kvalitete. Za razliku od prirodnih, grinje se u njima ne razmnožavaju, stoga se proizvodi s takvim punilima osobito preporučuju djeci sklonoj alergijama, kao i djeci s bronhijalnom astmom. Osim toga, posteljina s umjetnim punila su mnogo jeftinije. S obzirom na to da djeca rastu vrlo brzo i da razdoblje korištenja pokrivača nije tako veliko, cijena igra značajnu ulogu u odabiru. Razmotrite sve vrste više:

 • Sintepon. Sintetičko punilo stare generacije. Loše disanje, ne dopuštajući tijelu da "diše". Proizvodi izrađeni od sintetičkog ogrtača brzo gube oblik tijekom rada, osobito nakon pranja. Jedina prednost ovog punila je niska cijena. Ako postoji mogućnost odbiti takvu mogućnost, onda je bolje napraviti izbor u korist modernijih punila.

Veličina deke za bebe

Dječji pokrivač je jedan od važnih detalja na krevetu i mora ispuniti mnoge zahtjeve kako bi u potpunosti obavio svoje funkcije. Čudno je, ali veličina dječjeg pokrivača i njegov sastav utječu na kvalitetu spavanja. Da bi dijete moglo u potpunosti zaspati, potrebno mu je pružiti ugodno okruženje, a da bi to moglo ispravno odabrati gore navedene parametre.

Odabir pokrivača u dječjem krevetiću mora biti ispravno izveden

Kako odabrati pravu veličinu

Približan omjer veličine dječje posteljine i dobi djeteta

Da biste započeli, pitajte se što učiniti kako biste odabrali pravu veličinu pokrivača. Preporučljivo je sustavno pristupiti rješenju i izraditi određeni algoritam. Dakle, ne propustite važne čimbenike i možete odabrati savršenu opciju.

Morate odgurnuti veličinu djeteta. Izmjerite njegovu visinu, težinu i volumen. Dakle, pokrivač ne bi trebao biti prevelik, ali trebao bi biti 10-20 cm. Širina se obično bira prema duljini.

Opisani parametri vrijede na prvom mjestu i za odabir dobrog kreveta.

Da je pokrivač pravilno pokupljen, potrebno je dobiti krevet koji odgovara djetetovim dimenzijama.

Pretpostavimo da je krevet ispravno odabran, uzimajući u obzir veličinu djeteta. Sada ćemo graditi na parametrima kreveta. Tako je standardna deka jednaka duljini kreveta, a širina je veća od 7-10cm. Ova opcija neće dopustiti da se proizvod sklizne s kreveta, dok će biti dovoljno za udobno korištenje.

Zašto je to važno

Kupnja odgovarajuće bebe deka može napraviti razliku između udoban ili neudoban spava dijete.

Mladi roditelji često gledaju na faktor kao što je odabir odgovarajuće veličine za bebe. Ali to ne bi trebalo dopustiti, jer neprikladni parametri mogu uzrokovati neugodnost. Što se događa kada pogrešan odabir dimenzija.

 • Poteškoće u odabiru pokrivača. Često se veličina dječjeg pokrivača odabire pojedinačno, tj. Mjerenja se dobivaju nestandardna. Nakon toga, postoje poteškoće s izborom poklopca, što dovodi do činjenice da će se deka tijekom spavanja smrviti.
 • Klizna deka. Premali proizvod može ispasti iz kreveta, visi pod vlastitom težinom. Zbog toga je poremećen bebin san.
 • Ne uklapa se u krevet. To je ujedno i nedostatak, i ne biste trebali uzimati bebu "za rast". Ako se proizvod ne uklapa po obodu kreveta, on će se zbiti i ometati normalan san.
 • Pokrov pokriva dijete. To se može dogoditi kada je premalo, a kada se beba vrti u snu, sklizne s nje, ostavljajući je otvorenom.

Kao što možete vidjeti, ovaj faktor treba uzeti u obzir, inače je zajamčena pojava neke nelagode i poremećaja spavanja. Ali ovom pitanju treba pristupiti pripremom i uzeti u obzir različite čimbenike koji utječu na izbor.

Na faktore veličine utječu različiti čimbenici.

Tablica standardnih veličina dječjih pokrivača

Za uspješnu kupnju morate uzeti u obzir neke kriterije. Oni će pomoći da se preciznije odredi model. Pokupili smo glavne čimbenike koje treba razmotriti.

 • novorođenčadi;
 • predškolska djeca;
 • učenici srednjih škola;
 • školska;
 • adolescenti;

Sada možete bolje pogledati ove kriterije kako biste lako mogli odrediti što vam je potrebno.

Za svaku dob svoje standarde

Prvi kriterij je dob. Prema tome, ovaj faktor je pokazatelj veličine. Često se po deci označava deka. Stoga, morate znati za koje se godine parametri nude, a ako vaši zahtjevi ne odgovaraju predloženim mjerenjima, odaberite drugu dobnu kategoriju.

novorođenčad

Dječji krevetni pokrivač s sovama za novorođenče

Veličina deke za novorođenčad je obično standardna. Ako kupite omotnicu, u proširenom obliku bit će 80x80cm. Omotnica je najbolja opcija. Već je odabrao optimalnu duljinu i širinu, a nakon pražnjenja možete ga koristiti kao prekrivač za dječji krevetić.

Mala deka za dječji krevetić

Tu su i omotnice 60x60cm i 100x100cm. Izbor ovisi prvenstveno o parametrima djeteta. Valja napomenuti da se standardna omotnica od 80x80cm ne može koristiti za kolijevku, jer je njezina širina 40 cm. Ali, općenito, novorođenče se odmah može smjestiti u krevetić.

Predškolci

Deka za djecu sinteponovoy s podlogom pogodna za predškolsku djecu

Ako odaberete omotnicu 60x60cm ili 40x40cm, tada će predškolac biti nelagodan: za njega je takav proizvod već premalen. U tom slučaju morate kupiti novi, veličine 80x80cm. To je optimalna veličina za djecu od 3 do 6 godina. Ako vidite oznaku na pokrivač "3-6 godina", ona je namijenjena predškolskoj djeci, i ima gore navedene parametre.

Sada možete utvrditi da je iz očitih razloga bolje kupiti kuvertu za ispuštanje u veličinama od 80 cm na jednoj strani. Međutim, sve je individualno, a ako planirate kupiti kolijevku, dajte prednost drugoj veličini, inače se mogu pojaviti problemi, kao što je gore navedeno.

Jasan set posteljine s veličinama

Učenici srednjih škola

Pokrivač - pokrivač za krevet učenice dječaka "Stroj"

Dijete raste, a posebno se brzo odvija u vrijeme osnovne škole. Prema tome, u dobi od 6 do 7 godina, morat ćete zamijeniti bebinu deku, jer će prethodna očigledno postati mala. Sada pokupite proizvod od 100 cm, ovisno o visini i volumenu djeteta.

Pri odabiru je važan ne samo rast već i mjerenje volumena.

Za mlađe učenike, stvar može ostati kvadratna i imati parametre 100x100cm. Ili možete odabrati pravokutni 100x80cm. Ova opcija se također smatra optimalnom. Širina u ovom slučaju ovisi o veličini djeteta, veličini kreveta i stilu spavanja. Ako dijete puno baca, bolje je pokupiti kvadratni pokrov.

studenti

Dječji krevetić s prekrasnim krevetom i prikladnim pokrivačem za djevojčicu

U dobi od 10 godina treba izmijeniti dimenzije posteljine. Širina proizvoda u ovom slučaju je 100-110 cm, a duljina se povećava na 140 cm. No, treba napomenuti da se ova stavka treba zamijeniti kada primijetite da je dijete pod njom neugodno i da je za njega postao mali. Možda za studenta prikladnog formata 100x100cm.

Učestalost zamjene pokrivača utječe na stopu rasta djeteta, bez obzira na dob.

Standard za školsku djecu 100x140cm. Ali ako mu se ne sviđa, odaberite opciju 100-110 cm u širinu od 120 cm. Takvi parametri su također dostupni u trgovinama tekstila.

tinejdžeri

Ručno napravljen jorgan za djevojčicu

Pokrivač 140x100cm prikladan je za tinejdžera, ali ako je već izrastao iz njega, uzmite uobičajenu jednu i pol. Njegovo ime odgovara veličini, dakle duljini 150 cm. Širina je 100-110cm, ovisno o modelu.

Druga opcija je racionalnija. Stjecanje visokokvalitetne queen-size deke za tinejdžera, ne možete brinuti o njegovoj izdržljivosti, jer takav proizvod se također može koristiti u adolescenciji.

1,5 spavaća soba set je pogodan za starija djeca, kada dječja verzija više nije prikladna

Nestandardne opcije

Uradi si sam pokrivač i krevet za krevet na željenu veličinu

Osim gore navedenog, postoje i nestandardni modeli. Dizajnirani su za krevete neobične veličine ili oblika. I također ovise o individualnim parametrima djeteta.

Nestandardnu ​​opciju je teže pronaći u masovnoj prodaji. U tom ćete slučaju najvjerojatnije morati šivati ​​po narudžbi. Međutim, neke modele možete pronaći. Dakle, na tržištu postoje proizvodi formata 100x118cm, 100x125cm, 100x135cm. Nedavno se u trgovinama pojavljuje sve više nestandardnih obrazaca pa se šanse za pronalaženje odgovarajuće opcije, bez traženja pomoći u ateljeu, povećavaju.

Odabiremo materijal

Uz dimenzije treba uzeti u obzir i materijal proizvoda. To je vrlo važan čimbenik. Neizravno, to također utječe na odabir veličine, jer određene tkanine obično sjede nakon pranja. Štoviše, materijal proizvodnje ima izravan utjecaj na spavanje djeteta, tako da se ne može previdjeti.

flanel

Nježna i mekana flanelska deka je bezopasna i ekološki prihvatljiva i pogodna je i za novorođenčad i za stariju djecu.

Počnimo s prirodnim materijalima. Oni su hipoalergeni, pa su izvrsni za djecu.

Pokrivači su poprilično česti. Oni su izvrsni za omatanje mrvica u kolicima dok hodaju u jesen ili na hladne ljetne večeri. U tom slučaju proizvod mora biti kompaktan. Važno je napomenuti da je debljina od 5 mm što je više prikladna za korištenje izvan kuće.

Ovaj se materijal koristi tijekom krojenja kreveta za različite dobne skupine. Vrlo je toplo, ali nije prikladno za zimski period. Izvrsno prozračan i upija vlagu. S takvim pokrivačem vaša mrvica će uvijek biti suha tijekom spavanja.

duvet

Duvets su među najugodnijim i ugodnijim među mnogim drugim vrstama.

S ovim pogledom morate biti oprezni. Za najmanji nije preporučljivo koristiti ga. Pliš od ptica, koji je punilo, lako privlači prašinu. Kao rezultat toga, grinja prašine može početi tamo, uzrokujući razne alergijske reakcije. Za jače tijelo to ne predstavlja veliku opasnost, međutim, za novorođenčad i mlađe učenike bolje je zamijeniti dlake sigurnijim materijalima.

Ali ova opcija ima neke pozitivne aspekte. Pooh je savršeno prozračna i ne dopušta da se dijete puno znoji. Njegova najveća prednost je mogućnost savršenog zadržavanja topline. Ova opcija je savršena za hladne zimske šetnje.

u snopu

Poplun - ne najudobniji i ugodniji tip pokrivača, jer teži puno, upija mirise, vlagu

Još jedna topla opcija. Ovo je dobra alternativa za lukavost. Punilo od vate ima slične parametre, jer ima izvrsnu prozračnost, higroskopnost i dobro zadržava toplinu. Ali, za razliku od prethodnog, ne nastoji nakupiti mnogo prašine. Kao rezultat, nije sredstvo za uzgoj štetnih bakterija i grinja. Dakle, prirodno pamučno punilo je hipoalergeni materijal koji je savršen za toplu posteljinu u bilo kojoj kategoriji djece.

bambus

Neobična opcija - deka od bambusa, dobra jer je antialergijska i antibakterijska

To je kvalitetan materijal koji je hipoalergen i ima antiseptička svojstva. Preporučuje se djeci s oslabljenim imunološkim sustavom i sklonošću alergijama.

Bambus ima izvrsno "disanje", ne akumulira vanjske mirise, a istodobno ima i svoju jedinstvenu aromu koja blagotvorno djeluje na živčani sustav djeteta. Ova vrsta ne zahtijeva posebnu njegu, ne skuplja se nakon pranja i ne ispušta se tijekom nje.

vunen

Vuneni pokrivač je jedan od najboljih i najkvalitetnijih, jer štedi toplinu i vrlo je udoban i mekan.

Prirodne stvari od vune odavno su cijenjene. Oni se savršeno akumuliraju i zadržavaju toplinu. Kamena ili ovčja vuna, koja se koristi kao punilo, ima svoju vlastitu energiju. Vunene deke obično se izrađuju u obliku tepiha, ali postoje modeli s vunenom podstavom. Za dijete će druga opcija biti prihvatljivija. Vuneni proizvodi imaju tendenciju naelektrizirati, bodljikavo na dodir, tako da je njihov kontakt s otvorenom kožom bolje ograničiti.

runo

Fleece deka izrađena je od sintetičke pletene poliesterske tkanine, vrlo topla i ugodna na dodir.

Flis ima dobru teksturu vlakana i vrlo je mekan. Ovo je odlična opcija za sve dobne kategorije. Međutim, pažljivo je da koristite runo i da spriječite dijete da se znoji ispod njega, zbog niske higroskopnosti baze. Zrak također ne prolazi dobro ovaj materijal.

Ova opcija je pogodna za hladne zimske šetnje, jer savršeno zadržava toplinu, ali ne "diše".

Obratite pozornost na sintetiku

Prirodni materijali obično potiču povjerenje i najčešće se koriste za šivanje raznovrsnih dječjih tekstila. Međutim, one također imaju negativne strane, mogu uzrokovati alergije, nakupljati prašinu i statički elektricitet. Stoga, obratite pozornost na visokokvalitetna sintetička punila.

Sintepon - najpoznatiji i najčešći materijal, ali je jako prozračan i brzo propada od pranja

Najčešći je sintepon i holofiber. Imaju dobru propusnost zraka, dobro zadržavaju toplinu. Takvi materijali su hipoalergeni i odavno su postali punopravna zamjena prirodnih punila. Postoje mnoge druge varijante sintetičkih baza za dječji tekstil.

Dječji pokrivač od visokokvalitetnog holofibera će trajati dulje i kvalitetnije.

Odabiremo dizajn

Sada o još jednom kriteriju koji neizravno utječe na odabir veličine. Za početak o općim odredbama o dizajnu.

Pokrivači za bebe puni su raznih otisaka. Ovdje i nevjerojatne crtane likove, prirodu, cvijeće i razne druge crteže. Ovdje mnogo toga ovisi o dobi. Svako razdoblje ima vlastitu temu ispisa. Treba napomenuti da psiholozi ne savjetuju da odaberete presvijetli tekstil za dječji vrtić, jer je to uzbudljiv učinak na psihu djeteta. Također je potrebno uzeti u obzir materijal koji se primjenjuje.

Dječji pokrivači s omiljenim crtanim likovima

Za crtanje slike obavezno odaberite samo visokokvalitetnu boju.

Proizvod se može ukrasiti vlastitim rukama, izraditi vez, dodati rubove. Ovdje je potrebno uzeti u obzir njegove parametre, tako da projekt ne sprječava potpuno izvršavanje njegovih funkcija.

Dječja deka s personaliziranim vezom

S obzirom na gore navedene kriterije, možete odabrati pravu bebu deka, a ne biti u zabludi s veličinom.

Reverzibilna bebina deka s prednjim dijelom ručno zamršenim.