Koliko bi majčino mlijeko ili formula trebalo jesti u jednom danu u prvim danima života?

Beba je rođena. Sretna mama dolazi na vrijeme za brige, brige i brige. Glavna stvar koja sada brine majku koja doji - je li beba dobila dovoljno hrane, masti ili ne?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično dolazi do četvrtog dana. Dijete dođe na prvo hranjenje najčešće drugog dana. A sada mlada mama počinje brinuti da će njezina mrvica ostati gladna, da ima vrlo malo mlijeka. To nije vrijedno učiniti iz nekoliko razloga:

 • Novorođenče je još uvijek slabo siše majčinu dojku (refleks sisa je slabo razvijen), on to mora naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, koji sada proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno da se osigura puni život novorođenčeta.
 • Volumen komore u dojenčadi je još uvijek vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma po hrani također mala, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta od 10 do 12 sati dnevno, to jest, za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će dijete ostati gladno jer ima malo mlijeka. Uskoro će početi stizati. Ali dodatne brige mogu odgoditi povećanje laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeka beba pojede ovisi samo o njegovoj težini i dobi. Iz dana u dan volumen komore novorođenčeta se povećava, a volumen konzumiranog mlijeka se prema tome povećava.

 • Drugog dana, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza je 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, odnosno) i tako dalje.
 • Za dijete prvih 10 dana života moguće je izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za jedno hranjenje, jednostavno množenjem broja dana sa brojem 10.

Formula prehrambene stope prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna opskrba hranom u ml.

Točnije, volumen pojedinačne doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj razini prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je količina pijanog mlijeka. Preporučljivo je vagati nekoliko hranjenja u nizu. Znajući približnu dozu (vidi gore navedene norme), shvatit ćete je li dijete usisalo svoj dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti dijete?

Deset dana kasnije, mamin mlijeko će prestati dolaziti. Sada će se približna količina hrane po danu izjednačiti s petinom težine djeteta.

Pedijatri su došli do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo raspoređenim satima. Bolje je pričekati kada će dijete zahtijevati da ga nahranite. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, beba aktivno siše dojku 15-30 minuta, ponekad i svih 40 godina. Događa se da beba siše sve mlijeko, ali i dalje siše grudi neko vrijeme, ili usisavanjem posljednjih kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisa. Ne dopustite mu da ga siše više od sat vremena.

Koliko bi novorođenče trebalo jesti na jednom hranjenju

Pravilan razvoj dojenčadi određen je kvalitetom i količinom unesenog mlijeka. Da bi se osiguralo da prvi pokazatelj zahtijeva određene uvjete - ispravan izbornik majke, dobar san i odmor. I da biste izračunali koliko grama beba treba pojesti dnevno, primjenjuju se standardna pravila.

Norma za novorođenče

Nakon poroda, ženino tijelo je obnovljeno do novog ritma. Hormonska pozadina se mijenja, počinje intenzivna proizvodnja prolaktina, hormona laktacije. Reorganizacija traje koliko dana, u tom razdoblju se za ženu dodjeljuje samo kolostrum, čija je vrijednost nezamjenjiva za novorođenče. Sastav tekućine je hranjiv, mekan za nepripremljeni digestivni trakt djeteta, lako se probavlja.

Kolostrum se proizvodi onoliko koliko bi novorođenče trebalo jesti dnevno, 40-60 ml, a za jedno hranjenje sisanje 9-11 ml. Ali visok sadržaj kalorija u ovoj hrani osigurava punu zasićenost potrebnim tvarima.

Mlijeko će se pojaviti u roku od 2-4 dana, tako da prvo morate dati dojku novorođenčetu 9-12 puta. Odgovor žlijezde na refleks sisanja potiče visokokvalitetnu laktaciju.

Algoritam za izračunavanje količine mlijeka koje novorođenče treba jesti na jednom hranjenju na samom početku života izgleda ovako:

Norm = K * 10, gdje je K broj dana njegove starosti.

Ako uzmemo u obzir da se u prva 2-3 dana dijete primjenjuje na dojke 9-12 puta, tada, deseti dan, 7-9 puta, norme koliko novorođenče treba jesti na samom početku života sažete su u jednu tablicu:

Mama ne može saznati koliko je dijete jelo u mililitrima dok je sisalo grudi, pa se koristi metoda vaganja na savjet dječjih liječnika. Prije davanja dojki, morate koristiti utege, zapisati brojeve koje su pokazali, nakon obroka učinite isto. Od drugog pokazatelja oduzimamo prvo: razlika će pokazati koliko je novorođenče pojelo na jednom hranjenju.

Koliko puta hraniti dijete

Organi djeteta u prvim danima rođenja vrlo su malog volumena, uključujući i želudac, obrađuju samo 0,1 litara hrane. S godinama se povećava kapacitet gastrointestinalnog trakta, a novorođenče po hrani iz trećeg dana može konzumirati 0,3-0,35 l mlijeka dnevno, traži manje dojki. Dijete mlađe od mjesec dana jede 6-8 puta dnevno.

Koliko će dijete pojesti za 1 mjesec uz pravilan razvoj ovisi o utvrđenim navikama, fiziološkim karakteristikama, ali se moraju poštivati ​​određeni uvjeti.

 • hraniti se ne više od 20 minuta sa svakom dojkom;
 • nema potrebe za vodom
 • bradavicu treba omotati areolom;
 • nanesite pozu ispod ruke;
 • Prije hranjenja trebate preliti prve mililitre.

Poželjno je dojiti na zahtjev. To će zadržati laktaciju i potpuno zasititi dijete. Kada se raspravlja o tome koliko bi novorođenče trebalo jesti, pedijatri savjetuju da se noćenje ne uklanja. Noću se proizvodi maksimalni prolaktin, što pridonosi očuvanju laktacije. Zajedno s noćnim obrocima, 11-12 zahtjeva dnevno zadovoljit će dječju potrebu za mlijekom za 100%.

Izračun po mjesecima

Prvih 30 dana hranjenja se nastavlja u načinu rada "na zahtjev", a posebni algoritmi koriste se za izračunavanje koliko novorođenče treba jesti u tim uvjetima. Prema jednom od njih, od 11. dana predlaže se davanje 0,25 tjelesne težine djeteta dnevno, postupno dodavanje volumena, na 1,5 mjeseca do 0,2 težine na dan (uz normalno regrutiranje). Na primjer, ako je dijete u dobi od 30 dana dobilo 4,0 kg težine, onda bi hrana dnevno trebala biti 800 ml. Pokazatelji imaju pogrešku zbog razlika u individualnoj fiziologiji.

Niti jedan pedijatar neće sa 100% točnosti reći koja je prehrambena stopa dojenčeta po mjesecu za određenu dob, savjetuju se pomoću pravila za izračunavanje prosjeka.

Mjesečna tablica izračuna

Postupno, intervali između hranjenja trebaju se povećati za 25–35 minuta. U dobi od 6 mjeseci, intervali između obroka povećavaju se na četiri i pol sata, vrijeme spavanja - do 8 sati. Popularni pedijatrijski liječnik E.O. Komarovsky savjetuje da ne daju djetetu prsima čim je počeo plakati, razlog nije uvijek glad, nemir u tijelu je moguće - kolike, rezanje zuba, itd.

Kada je potrebna mješovita hrana

Ako test s mokrim pelenama pokazuje nedostatak majčinog mlijeka, morate unijeti suplementaciju. Koliko grama umjetnog mlijeka koje novorođenče treba jesti ovisi o broju lijevih suhih pelena.

Jednokratno mokrenje djeteta do 3 mjeseca troši 60 ml mlijeka. To jest, ako nema dovoljno 4 pelene do 12, onda morate dodati 4 * 60 = 240 ml dodatne hrane dnevno. Što je dijete starije, to je veća količina obrađenog mlijeka. Na primjer, za 5 mjeseci jedna pelena = 80 ml mlijeka.

Pravila za uvođenje dodataka:

 1. Počnite s pola čajne žličice.
 2. Pratite reakciju u jednom danu.
 3. U nedostatku alergija i izražene kolike unesite dodatak.
 4. Volumen svakog hranjenja izračunava se iz ukupne potrebe, podijeljena jednako broju obroka.
 5. Nahranite smjesu nakon dojke.
 6. Možete potpuno promijeniti za umjetnu prehranu jednog hranjenja, a ne dijeljenje na dan.

Kada beba ima 4 mjeseca manje od 160 ml mlijeka, obrok možete zamijeniti bocom smjese ujutro ili dodati 20-25 ml tijekom dana.

Svaka majka može pojedinačno odabrati koliko umjetne smjese dijete treba jesti u vrijeme kada se nadopunjuje. Ako je količina koja nedostaje podijeljena u dvije doze - ujutro hranjenje navečer, a dijete normalno tolerira miješanu hranu, onda je to pojedinačna norma.

Umjetno hranjenje

Prirodno majčino mlijeko se može prilagoditi razvoju tijela novorođenčeta - svaki se mjesec kvantitativni i nutritivni sastav mijenja, raspon korisnih elemenata se širi. Smjesa se ne uklapa na taj način, tako da je uključen ljudski faktor, majka treba izračunati i kreirati jelovnik kako ne bi preopteretila bebin gastrointestinalni trakt viškom ugljikohidrata, masti i proteina.

Metode izračunavanja norme

Umjetno hranjenje novorođenčadi koristi se u 20% slučajeva odmah nakon rođenja. Stopa se može izračunati pomoću gore opisanih pokazatelja volumena po danu. No, budući da se smjesa duže apsorbira u želucu, smanjuje se broj privitaka na prsima i volumen smjese.

 1. Okružuju. Izračunava se kao prirodna hrana, ali budući da će biti manje zahtjeva, možete povećati jednokratni unos za 20 grama. Moramo pratiti povećanje tjelesne težine svaki mjesec: ako je norma premašena, prestanite s dodavanjem volumena.
 2. Kalorija. Da bi se izračunalo koliko bi dijete trebalo jesti, u obzir se uzima sadržaj kalorija u proizvodu. Jedan kilogram normalne hrane trebao bi davati djetetu 120 kalorija do šest mjeseci. Na primjer, kod 700 kcal / l za dijete težine 4 kg, potrebno je 120 * 4 = 480 kcal. Zatim (480 * 1000/700 = 685 ml smjese potrebne dnevno.
 3. Godine. Izračun je predložio jedan od prvih pedijatara Rusije, A. Shkarin. Početna točka je dob od 2 mjeseca, a norma ove dobi je 0,8 l. Za svaki od prvih 8 tjedana stopa je 0,05 litara manja od 800 ml, a za svaki sljedeći mjesec nakon dva mjeseca - 0,05 litara više.
 4. Za punašne bebe. U prvih 30 dana, dajte 800 ml (maksimalno dopušteni volumen), dodajte 0,05 l dnevno za svaku sljedeću, stopa će se približiti 1 l (minimalni skup) za šest mjeseci dnevno.
 5. Po visini i težini. Izračun je predložio profesor pedijatrije Reich početkom 20. stoljeća.

S je dnevna stopa;

Umjetno hranjenje novorođenčadi trebalo bi u potpunosti isključiti savjete "bake" o hranjenju kozjeg ili kravljeg mlijeka od prvih dana. U sastavu takvih proizvoda toliko je kalcija i fosfora da se dječji bubrezi neće nositi s uklanjanjem tih elemenata iz tijela. Rezultat - komplikacije u razvoju koštanog sustava, urogenitalne, vaskularne.

Hranjenje novorođenčadi

4 do 6 mjeseci

Pedijatrija podržava isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, ali se krutine mogu davati između 4 i 6 mjeseci. međutim

Hrana za bebe (0 -6 mjeseci)

Prvih 4-6 mjeseci života bebe, jedina hrana koju trebate je majčino mlijeko ili formula. Tijekom prvog

Savjeti za odvajanje bebe od bradavica

Što prije dijete odbije bradavice, to će biti bolje za njega. Tada će u budućnosti naučiti ispravno izgovoriti

Odvucite dijete od bradavica

Evo nekoliko savjeta za odvajanje bebe od bradavica. Ako vaše dijete ima dvije godine, a on se i dalje drži

Klinac je odbio jesti iz žlice

Vaše dijete je već peti mjesec. I dalje mislite da je vrlo mala, što ne može učiniti ništa osim spavanja i

Napajanje na zahtjev

Nije ni čudo što vaše dijete s vremena na vrijeme plače; To je jedini način da izrazite svoje potrebe. Tako će vam djeca reći, na primjer,

Koristi od dojenja

Dojenje je najkorisnije za dijete. Okus majčinog mlijeka koji beba pije ovisi o tome što jedete.

dojenje

Dojenje je dobro za vaše dijete. Budite sigurni u to i nikada ne zaboravite. Majčino mlijeko mnogo daje vašem djetetu

Nutritivne norme dojenčadi od rođenja do jedne godine dojenja i umjetnog hranjenja

Sve mlade majke zabrinute su zbog istog pitanja: je li moja beba sita? Pogotovo ako je žena prvo dijete. Naravno, na podsvjesnoj razini, svi razumijemo da instinkt samoodržanja neće dopustiti maloj da gladuje, a ipak svaka mama želi da dijete dobro jede i da se pravilno razvija. Za to morate znati o pravilima prehrane. Razlikuju se ovisno o vrsti hranjenja novorođenčeta - prirodnom, umjetnom ili miješanom, dobi malog djeteta i njegovoj težini. Zatim razmotrite sve nijanse ovog važnog pitanja.

Prehrambena obilježja dojenog djeteta

Dojenje (HB) je prirodni nastavak odnosa između majke i djeteta, koji omogućuje bebi da se lakše nosi s stresom pri rođenju. No, u novom svijetu, mrvice moraju naučiti sve, uključujući brojeve i jesti (za to morate razviti refleks sisa). Stoga ne čudi što je novorođena majka doživjela da je njezina beba puna.

Prvo hranjenje

"Kolostrum" ili prvi dio majčinog mlijeka prava je riznica hranjivih tvari za dijete. Dobro zdravlje i dobro koordiniran rad imuniteta mrvica uvelike ovisi o ogromnoj količini vitamina, dobro probavljivih bjelančevina i antioksidanata sadržanih u kolostrumu.

Prvi izvori važni su za cijeli život malog čovjeka.

Ovo je zanimljivo. Volumen želuca novorođenčeta je oko 12 ml.

Prejedanje kolostruma je nemoguće. Na prvom obroku beba jede oko 8 ml. S obzirom da je broj obroka dnevno oko 12 puta, općenito, novorođenče će pojesti otprilike 100 ml tekućine. Svakodnevno će se dnevna stopa povećati za 10 grama.

Tablica prehrambenih standarda za dijete 2-4 dana života

Postoji još jedna opcija za izračunavanje količine pojedene količine. To zahtijeva matematičko rješenje jednadžbe X x 10 = ml u jednom obroku, gdje je X dob, dakle dani života djeteta. Na primjer, novorođenče 7. dana nakon rođenja treba pojesti oko 70 ml majčinog mlijeka u isto vrijeme.

Tablica prehrambenih standarda za dijete od 2 tjedna do jedne godine

Stope hranjenja daju se u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima se, počevši od 6 mjeseci, u prehranu djeteta uvodi dopunska hrana (povrće, voćni kaše, nemliječne žitarice itd.).

Stope hranjenja su dizajnirane uzimajući u obzir uvođenje komplementarne hrane od dobi od šest mjeseci.

Napominjemo da su ove brojke približne, tako da razlika od plus ili minus 5-10 grama nije značajna. Ali ono što je doista važno je interval između hranjenja. U početku, ne bi trebalo biti više od 2 sata. Tada će se intervali povećavati, jer će dijete intenzivnije sisati, odnosno dobiti više tekućine. Poboljšanje refleksa sisa dovest će do činjenice da će se vrijeme hranjenja smanjiti.

Kako odrediti količinu mlijeka koje se mora konzumirati (ovisno o težini djeteta)?

Dakle, brojevi su dobra stvar, ali mnoge mumije definitivno će imati apsolutno logično pitanje: kako znate koliko je dijete pojelo?

Najlakši način da saznate koliko je dijete pojelo jest vagati dijete prije i poslije jela

Da biste to učinili, možete vagati dijete prije i poslije hranjenja. Razlika će biti željena vrijednost. Da biste izračunali dnevnu normu, morate zbrojiti sve rezultate hranjenja 24 sata. Ova metoda je pogodna i za prirodnjake i za umjetnike.

Koliko da beba ostane na dojci?

U prosjeku, beba ostaje na dojci svakih 2-3 sata. I koliko bi trebao trajati obrok? Stručnjaci za dojenje kažu da oko 30-40 minuta, ako dijete ne otpusti dojku ranije. Usput, hranjenje za 15-20 minuta nije odstupanje od norme, ako dijete dobiva na težini dobro i nije hirovita. No, ostati na prsima duže od 40 minuta znači da beba koristi bradavicu kao bradavicu, tj. Da se igra. U budućnosti, to može stvoriti mnogo neugodnosti i za majku i za bebu, pa je bolje ne donositi takvu vrstu zabave.

Video. Dr. Komarovsky: najbolji način hranjenja novorođenčeta

Prehrambene karakteristike umjetno hranjenog djeteta

Umjetno hranjenje (IV), za razliku od GV, zahtijeva točnije izračune, jer se smjesa probavlja teže od majčinog mlijeka, tako da lomljenje može dovesti do problema s bebinim gastrointestinalnim traktom. Ali takav zadatak je izvediv za mladu mamu.

Dijeta i vrijeme hranjenja

To je najvažnija komponenta pravilne skrbi za dojenčad-pješadiju.

Za pravilan razvoj djeteta-umjetnik treba udovoljavati prehrani

Dijete mlađe od 2 mjeseca bi trebalo jesti 8–9 puta s prekidom od 2,5–3 sata, u 2-3 mjeseca - 7–8 puta, u 4 mjeseca - 6–7 puta, u 5-6 mjeseci - 5-6 puta, a od 7 mjeseci do godinu dana - od 4 do 6 puta dnevno. U tom slučaju, jedno hranjenje neće trajati više od 15 minuta, jer je pijenje iz bradavice puno lakše nego sisanje dojke.

Prehrambene norme za IV

U pravilu, doze i količine proizvođača mješavina pokazuju na ambalaži. No, srednja vrijednost, približna, podaci još uvijek ne štete znati.

Tablica prehrambenih normi za djecu od 10 dana do godine dana

Koliko grama u dnevnoj i pojedinačnoj dozi i kako ih izračunati?

Izračunajte količinu smjese prema formuli: težina / broj dnevne doze ovisno o težini = dnevna doza smjese u ml, podijelite dnevnu dozu s brojem obroka = pojedinačna doza.

Norme za djecu različitih uzrasta moraju biti naznačene na staklenkama s mješavinom.

Ovo je zanimljivo. Najpopularnija formula izračuna dnevne i pojedinačne doze mješavine za djecu na IV se zove metoda Geibenera i Chernija.

Primjerice, beba teži 4.850 grama. Star je 2 mjeseca, što znači da bi trebao konzumirati 1/6 težine dnevno. Prema tome, 4850/6 dobivamo dnevnu dozu od 808 ml. Tu količinu dijelimo s brojem hranjenja, dobivamo jednu dozu - 135 ml. Drugi primjer: novorođenče teži 4.000 grama, jede 1/5 svoje težine, ispada da je dnevna doza 800 ml, a jedna doza - 100 ml.

Metode za izračunavanje količine smjese za djecu od 10 dana do mjesec dana

U prvom mjesecu beba se tek počinje prilagođavati novoj prehrani. Prema tome, izračunavanje količine smjese se malo razlikuje od gore opisanog. Postoje dva načina.

 • Koristite formulu Zaitseva. 2% tjelesne težine pri rođenju pomnoženo je s danima starosti, što daje dnevnu dozu. Rezultat se dijeli s brojem obroka, koji je jednak volumenu pojedinačne doze.
 • Koristite Finkelsteinovu formulu. Ako je beba pri rođenju težila manje od 3,200 grama, tada se dob u danima množi sa 70, a dobivena vrijednost će biti dnevna doza. Ako je porođajna težina veća od 3,200 grama, tada da bi se dobila dnevna norma, dob u danima mora se pomnožiti sa 80.

U oba slučaja, za određivanje pojedinačne doze, dnevnu količinu treba podijeliti s brojem obroka.

Koliko hraniti se konzerve od 400g smjese?

Opet, ovi proračuni će biti približni, jer sve ovisi o tome koliko vaša beba teži i koliko puta dnevno ga hranite. Osim toga, što je dijete starije, to više jede. U prosjeku, do 2 mjeseca traje 1 banka za 5-6 dana, 5 limenki mjesečno. U 3-4 mjeseca, 1 banka će biti dovoljno za 3-4 dana, što znači da je 7,5 banaka potrebno mjesečno.

Koliko mješavina beba treba za miješano hranjenje?

U ovom slučaju, matematika će biti vrlo teška. Preporučujemo da koristite jedan od dva načina uvođenja dodatka.

Kada se miješano hranjenje još uvijek smatra glavnim majčinim mlijekom.

 • Mama uvodi smjesu, počevši s minimalnom količinom. Na primjer, 30 ml 1-2 puta dnevno. Jednom tjedno majka provodi kontrolna vaganja i, kada regrutira manje od 125 g / tjedan, povećava količinu dodatka dnevno za minimalnu količinu: dodaje još 1-2 obroka po 30 ml svaki. Ako se hranjenje od 30 ml nakupilo 6-7, počinje povećanje volumena jednokratnog hranjenja: 6 obroka od 30 ml + 1 hranjenje od 40 ml za sva hranjenja od 40 ml, itd. Povećanje suplementacije treba prekinuti kada dijete počne dobivati ​​125 g / tjedan ili više. Moguće je provesti još jedno dodatno kontrolno vaganje (kontrolni - ne onaj prije i poslije obroka, već kontrolni - 125 g ili više) kako bi se osiguralo da je takav volumen dovoljan.
 • Mama broji broj uriniranja djeteta i dodaje oko 30 ml dodatne hrane za svako vrijeme koje nedostaje. Primjerice, beba je pisala 8 puta dnevno. U normalnim uvjetima nedostaje mu 2-4 puta, što znači da se minimalna količina nadomjestka može podesiti na 2 hranjenja po 30 ml. Nakon dva ili tri dana ponavlja se broj mokrenja. Čim je količina mokrenja malo iznad minimalne stope (12-14), povećanje dodatka se zaustavlja. Upozorenje: ova metoda zahtijeva potvrdu kontrole povećanja težine! tj nakon postavljanja potrebnog broja uriniranja, potrebno je jedno ili dva vaganja s pauzom od 7 dana kako bi se osiguralo da je debljanje 125 g / tjedan ili više.

3 pravila za hranjenje djece na CB

Poštivanje ovih savjeta omogućit će vam da hranite bebu bez smanjenja laktacije.

 • Smjesa ne daje bocu, već iz žlice. To će izbjeći situaciju u kojoj će beba biti lijen kako bi sisala dojke, ako postoji lakša mogućnost - piti kroz bradavicu.
 • Dodatak treba dozirati u malim obrocima, to jest, potreban dnevni volumen se dijeli na nekoliko puta.
 • Smjesa se mora dati strogo po satu. Za ostatak vremena, potreba za hranom koja će zadovoljiti dojke.

Kako utvrditi je li dijete jelo mlijeko?

Postoje 4 glavna znaka da je dijete puno:

 • dobro spava, aktivan je u vrijeme budnosti;
 • beba ima stabilne stolice koje nisu popraćene nadimanjem ili tantrumima;
 • mrvica održava razmake između obroka, noću su dvostruko veća;
 • tjedno dijete dobiva na težini za 150-200 g.

Ako se dijete nestrpljivo smjesti na bocu ili dojku, ovaj put će ili ovaj put postati gladan ili ne jesti

Za bebe od 1-2 mjeseca postoji stara, “baka” način određivanja sitosti: pelena se skida s djeteta, a pelene se broje, što on zagađuje dnevno.

 • 12 i više - norma.
 • 8 - beba nije u potpunosti hranjena, trebate povećati broj hranjenja ili količinu smjese;
 • manje od 7 - beba je vrlo pothranjena.

Power mode baby night

Do 6 mjeseci djeca mogu jesti noću i danju u redovitim intervalima. U ovom slučaju, vrsta hrane nije važna.

Spavanje i hrana najvažniji su čimbenici za rast djeteta

Ovo je zanimljivo. Neki pedijatri inzistiraju na tome da se od 3 mjeseca beba treba postupno podučavati da uzima režim dana, a za to prebacivanje intervala noćnog hranjenja 20-30 minuta.

Polugodišnje bebe obično se probude i jedu u drugoj polovici noći. Međutim, ovaj način može biti prekršen ako dijete

Ovo je zanimljivo. Ako je dijete na IV, onda je mješavina bolje kuhati u večernjim satima, a noću samo za zagrijavanje. To će uštedjeti vrijeme i izbjegavati povrede doziranja koje uspavana majka može učiniti budnom.

Hranidbeni standardi novorođenčadi važan su problem, čiju teoriju moraju pažljivo proučavati mladi roditelji. U ovom slučaju, u praksi se mogu izbjeći mnoge pogreške. Beba će biti puna i zadovoljna, neće jesti, a mama i tata moći će prilagoditi san i budnost cijele obitelji.

Koliko bi majčino mlijeko ili formula trebalo jesti kod jednog hranjenja: stol s normama mjesecima

S dolaskom djeteta, s radošću, u kuću dolazi mnoštvo pratećih nevolja. Ono što jednostavno ne mora brinuti novoosnovane roditelje da stvore sve uvjete za ugodan život djeteta, ali od svih raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za svaku mamu na prvom mjestu je hranjenje, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Čini se da takav jednostavan dnevni proces, kao što je hranjenje, ne može prouzročiti poteškoće, ali za sve mame to je povezano s mnogim tjeskobama i brigama. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti dijete, kontrolirati količinu unesenog mlijeka. Na to koliko novorođenče treba jesti pod utjecajem su dva faktora:

 • vrsta hranjenja;
 • beba dobi

dojenje

Najteže tijekom dojenja je prvi tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete samo uče kako se razumjeti i prilagoditi novim uvjetima. Novorođenčad dosta jede i to je sasvim prirodno, jer je njihov sisački refleks još uvijek slabo razvijen. Oni samo uče jesti majčinu dojku i brzo se umaraju. Tijekom dana majka može primijeniti mrvicu do 10-12 puta, a ponekad i više.

Vrlo je važno da mlada mama ostane mirna ovih dana i da ne brine da beba može dobiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u beba prvih dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, dakle, može držati ne više od 7-9 ml po hranjenju (to je oko 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja u tijelu majke se ne proizvodi mlijeko, već kolostrum. Hranjiva i masna, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. Ali dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon poroda, većina mama dobiva mlijeko. Sada količina mlijeka koju dijete prima ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina želuca, što znači da se povećava količina mlijeka. Već drugog dana, beba pije 20 ml majčinog mlijeka za jednu vezanost za dojku, što je 200-240 ml dnevno. Treći dan, ova brojka se povećava na 30 ml, odnosno dnevna stopa treba biti 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestane hraniti - od tog trenutka količina mlijeka koju dijete obično traži za hranjenje je petina njegove težine.

Osim količine mlijeka potrebnog djetetu, mame zanimaju:

 1. kada pričvrstiti dijete na dojku (preporučujemo da pročitate: kako se pravilno nanosi na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo dopustiti djetetu da sisa (preporučamo čitanje: koliko dugo novorođenče treba sisati majčinu dojku?).

Pedijatrijski pedijatri danas preporučuju pridržavanje proizvoljnog režima: ne hraniti se strogo svaka 3 sata, kako je inzistirao prije, nego na zahtjev djeteta. S ovim pristupom, dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Za to vrijeme dijete aktivno jede dojke i ima vremena da se riješi. Istina, često se susreću iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, mlijeko može ispustiti dojku za 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela mrvica nastavlja ostati na prsima sat vremena ili duže. U ovom slučaju, najvjerojatnije mu se samo sviđa taj proces, ali je bolje pokušati ne dopustiti da dijete traje predugo (više od 60 minuta) na majčinim dojkama.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta na njegov zahtjev - na taj način će se moći nadoknaditi režim koji je prikladan za dijete, te ga se pridržavati u budućnosti

Uobičajene norme u prehrani djeteta

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu do 1 godine:

Kako saznati da je beba pojela dio majčinog mlijeka? Da biste to učinili, potrebne su vam uobičajene dječje ljestvice. Razlika dobivena vaganjem djeteta prije i neposredno nakon obroka je količina mlijeka koju je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini, a može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo čitanje: dijete ne dobiva na težini dok je dojeno), Ako je beba umjereno dobro hranjena i zdrava, ne smijete je stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 mjerenje mjesečno u bolnici.

Redovito vaganje radi samodopadnosti roditelja je besmisleno osim ako dijete ima urođene bolesti.

Hranidbene nijanse

Kada je dijete umjetno, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete treba hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više detalja vidjeti članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želudac sporije probavlja dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka kreće se od 2,5 do 3 sata, a između noćnih obroka može doseći 5-6 sati.
 3. Važno je da ne prehranite bebu. U ranim danima, refleks sisa će se već dobro razviti, a sisanje bradavice je puno lakše nego u prsima.
 4. Ne brinite ako je kikiriki pojeo mlijeko ili mlijeko manje od uobičajenog. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jesti više nego što bi trebao biti? tako da nije potrebno prisiliti ga da hrani cijelu normu. Bolje je pričekati dok opet ne postane gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela dijete počne plakati, nema potrebe žuriti i natjerati ga da opet jede. Vjerojatno mu boli želudac zbog zraka koji je tamo stigao. Pomozite djetetu da podrigne držeći ga uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne potrebe za djecom na umjetnom hranjenju

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojeno, ali jede smjesu. Svako pakiranje formule pokazuje točno koliko bi novorođenče trebalo jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu brzinu?

Dnevni obrok mlijeka za zanatlije do 1 godine:

Koliko bi majčino mlijeko ili formula trebalo jesti u jednom danu u prvim danima života?

Dugo očekivani izgled djeteta karakterizira pojava mnogih novih ugodnih obveza za majku. Najvažnija stvar o kojoj žena dojilja razmišlja je hoće li biti dovoljno mlijeka ili formule koju dijete pojede? Važno je nazvati činjenicu da sve majke ne razumiju kada je vrijedno hranjenja djeteta. Mnogi su vođeni satom, s obzirom na to da se dijete mora naučiti određenoj rutini od djetinjstva, dok drugi vjeruju da je prirodna potreba djeteta glavna.

Dojenje u prvim danima života

Četvrti dan karakterizira povećanje mlijeka. Mrvice se majci donose radi prehrane drugog dana, zbog čega postoji potpuno logičan strah da neće biti dovoljno hrane. Pedijatri uvjeravaju da ozbiljni razlozi za strah ne bi trebali nastati:

 • Dijete nema razvijeno refleksno sisanje, tako da ne osjeća potrebu za obilnom količinom mlijeka;
 • Koncentracija mlijeka, koja se formira u tijelu dojilje, karakterizira povećani sadržaj masti i prisutnost hranjivih tvari. To omogućuje zdrav razvoj novorođenčeta;
 • Parametri želuca u dojenčadi su 100 ml, stoga je količina koja se jede tijekom hranjenja 7-9 ml;
 • Broj hranjenja djeteta - 10-12 puta dnevno. Može se reći da je potreban volumen mlijeka 100 ml;
 • Beba neće biti gladna zbog činjenice da je prijeko potrebno mlijeko relativno malo. Morate biti strpljivi i to će se početi povećavati, a tjeskobno emocionalno stanje može utjecati na njegovu količinu.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Količina mlijeka koju pije novorođenče izravno ovisi o karakteristikama težine i dobi, zbog čega je sve individualno. Povećanje volumena djetetovog trbuha doprinosi povećanju volumena mlijeka koje konzumira, kako u jednom procesu hranjenja tako iu jednom danu.

Drugog dana beba može popiti već 20 g u jednom procesu hranjenja, dok dnevna stopa može doseći 200-240 ml;

Tijekom trećeg dana - 30 ml (dnevno - 300-340 ml);

U prvih 10 dana života potrebno je izračunati količinu konzumiranog mlijeka tijekom jednog procesa hranjenja (broj živih dana pomnoži se s 10).

Određivanje najtočnijeg dijela mlijeka, koji je namijenjen za mrvice, možda ako vagate dijete na medicinskoj ljestvici prije procesa hranjenja i nakon njegovog završetka. Rezultat je razlika u količini mlijeka koju beba pije. Najbolje je vagati nekoliko hranjenja u nizu. Znajući približan dio, možete shvatiti da li dijete prima dio koji će mu biti dovoljan.

Kada i kako najbolje hraniti dijete?

Deset dana kasnije, majčino mlijeko prestaje dolaziti. Prema tome, približna količina konzumirana dnevno će biti jednaka petini težine djeteta.

Stručnjaci u području pedijatrijske pedijatrije vjeruju: ne bi se trebali strogo pridržavati posebnih sati hranjenja. Potrebno je pričekati, kada će mrvica dati da shvati da želi jesti. Najčešće, ova potreba nastaje 10-15 puta dnevno s učestalošću od 1,5-2 sata.

Dijete dobiva mlijeko iz dojki pola sata u vrijeme hranjenja. Postoje slučajevi kad je mlijeko usisano, ali beba nastavlja držati bradavicu usnama. Možda mu se sviđa proces sisa ili je sranje kapi. Ne dopustite djetetu da drži bradavicu s usnama dulje od jednog sata.

Tablica prehrambenih standarda do godinu dana

Hranidbene nijanse ovisno o dobnim karakteristikama:

 • 3-4 dana (za jedno hranjenje: 20-60 ml, ukupno dnevno - 200-300 ml);
 • 7 dana (50-80 ml - 400 ml);
 • 14 dana (60-90 ml - 20% težine djeteta);
 • 1 mjesec (100-110 ml - 600 ml);
 • 2 mjeseca (120-150 ml - 800 ml);
 • 3 mjeseca (150-180 ml - 1/6 težine djeteta);
 • 4 mjeseca (180-210 ml - 1/6 djetetove mase);
 • 6 mjeseci (210-240 ml - 1 litra);
 • 12 mjeseci (210-240 ml ml - 1 / 8-1 / 9 masa).

Umjetno hranjenje

Puno se beba hrani umjetnim formulama. Koje su nijanse koje treba zapamtiti prilikom izračunavanja količine mlijeka ili smjese?

 • Usklađenost s rasporedom snage. Hranjenje mrvica košta do 8 puta dnevno;
 • Izračun normi je istovjetan dijelovima tijekom dojenja, ali u slučaju da beba rijetko jede, možete pribjeći povećanju norme;
 • Najvažnije je da ne prehranite dijete. Refleks sisa djeteta nakon nekoliko dana života je bolje razvijen, mnogo je lakše sisati iz bradavice;
 • Ako vam je draže mješavina mlijeka treba imati na umu da paket označava dozu, koja je prikladna za svaku određenu dob.

Izračun dnevne stope tijekom umjetnog hranjenja

 • Od 10 dana do 1,5 mjeseca - 1/5 mase djeteta
 • 1,5-4 mjeseca - 1/6 mase djeteta
 • 4-6 mjeseci - 1/7 mase djeteta
 • 6-8 mjeseci - 1/8 mase djeteta
 • 8-12 mjeseci - 1/9 mase djeteta

Moguće je analizirati kako izračunati količinu smjese, koja će biti dnevna norma za dojenčeta koja se hrani u dobi od jedne godine.

Primjer: u dobi od dva mjeseca dijete ima težinu od 4800 grama. Potrošnja mlijeka po danu: 4800/6 = 800 ml. Kada se podijeli s brojem obroka dnevno, možete dobiti jednu dozu: 800/6 = 130 ml.

Nutritivne značajke s umjetnim hranjenjem

Nema potrebe biti uznemiren kada dijete troši mnogo manje od propisanog dijela. U sljedećem hranjenju moći će jesti više, što će omogućiti dobivanje potrebne količine.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da djetetov želudac, dok se hrani smjesama, probavlja hranu puno sporije (mlijeko ili smjesa). Tijekom dana treba ga hraniti nakon 2,5-3 sata, a noću 5-6 sati.

Ako se dijete probudi nakon što se hrani i plače, ne morate ga još hraniti. Možda jednostavno nije podrignuo zrak, zbog čega mu boli želudac. Najbolje je držati ga u okomitom položaju, dati podrigivati ​​zrak i pustiti da zaspi.

Ako dijete nije popilo sve norme, moći će ga piti kasnije, kad sazna da je stvarno gladan.

Kako utvrditi je li dijete puno?

Pažljiva majka može razumjeti nekoliko znakova da je dijete puno:

 • Ima mirno dijete;
 • Zvuk sna;
 • Izvrsno dobivanje na težini;
 • Redoviti proces mokrenja i defekacije (12-15 puta dnevno).

Ako je čest plač, ne smatrajte ga pokazateljem da dijete ostaje gladno. Moguće je da je uzrok plin ili kolika.

BabyMother

S pojavom bebe u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve kako treba. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenče. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane djeteta. Na prvi pogled, čini se da nema više prirodnog procesa nego hranjenja djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta da li je mrvica dovoljno jela, ima li dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenje dnevno smatra normalnim. Postavlja se više pitanja kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prebacuje u posebno prilagođenu mješavinu, ali i tu postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije prehrambene standarde dojenčadi: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule treba jesti novorođenče.

Danas se pristup dojenju dramatično promijenio u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset do trideset godina. Sve se više žene obraćaju HB savjetnicima koji detaljno govore mladim majkama o pravilima prehrane dojenčadi, tehnika dojenja i drugih nijansi. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda procesa osigurava dojenje djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica pojavljuje povećana količina hormona u tijelu, koje je odgovorno za proizvodnju mlijeka.

Što ako mu to nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No, majke se često brinu u prvim danima nakon rođenja djeteta, kada mlijeko kao takvo nije prisutno, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja dijete prima oko 1,5–2 ml kolostruma.

Stručnjaci su pokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelemenata, imunoglobulina, antitijela, ali i puno proteina. Stoga liječnici diljem svijeta inzistiraju na tome da se mrvice odmah nakon rođenja ili u prvim satima života nanose na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani dijete hranjivim tvarima, već također pomaže u aktiviranju obrane tijela.

Kolostrum, koji ulazi u tijelo mrvica, potpuno se upija, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža djetetu pasivni imunitet, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma lagano se povećava i dostiže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, beba jede oko 20-30 ml tekućine drugog i trećeg dana nakon rođenja.

Međutim, mnoge žene su zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta trebate hraniti smjesu. To je netočna tvrdnja: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sve potrebe djeteta za hranjivim tvarima. Stoga žene ne bi trebale brinuti o tome.

Dodatno hranjenje prilagođenom mješavinom novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh dojke. Beba će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće htjeti izvoditi aktivne pokrete sisa kako bi dobila mlijeko. Također, beba će uzeti manje majčinih dojki, što će zauzvrat dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka kod žena.

Stoga stručnjaci tvrde: za djetetove prve dane života dovoljno je prehrane koju prima tijekom dojenja. Također je vrijedno spomenuti da je volumen želuca novorođenčeta vrlo mali i iznosi oko 10 ml. Stoga je 7–8 ml kolostruma, poje- denog za jedno hranjenje prvog dana, sasvim dovoljno za mrvice.

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i uči kako pravilno uhvatiti majčine dojke kako bi izvukao vrijednu tekućinu. Volumen želuca se povećava svaki dan, tako da beba počinje jesti više mlijeka. Beba se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojci kako bi se stimulirala proizvodnja mlijeka kod žene. Uostalom, tijelo radi na principu "ponude-potražnje", što više mrvica jede, to više mlijeka dolazi. I prvi mjesec je vrlo važan: u ovom trenutku dojenje postaje sve bolje.

Postoji formula s kojom je lako odrediti kolika je stopa mlijeka koje se jede za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koju beba treba jesti na jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Ponekad liječnici odrede koliko mlijeka dijete pojede vaganjem djeteta. Neophodno je vagati bebu prije hranjenja i odmah nakon nje. Razlika u težini i pokazuje koliko je tekućine dospjelo u tijelo djeteta u procesu hranjenja. Ponekad se žene brinu zbog toga u vrijeme otpuštanja iz rodilišta, djeca gube na težini. Liječnici su u žurbi da umire, to je normalna pojava: nakon rođenja djetetovo tijelo se čisti, višak tekućine odlazi, pa se njegova težina smanjuje. To ne znači da beba nema dovoljno mlijeka.

Ako je dijete zdravo, aktivno, ne biste trebali posebno kupovati vage i izvagati ih kod kuće prije i nakon svakog hranjenja. Sve potrebne izračune obavlja pedijatar jednom mjesečno tijekom zakazanog pregleda. On izračunava optimalni dobitak težine, ako je sve normalno, zatim mrvice dovoljno mlijeka.

Kako organizirati režim hranjenja novorođenčeta

Danas liječnici savjetuju hraniti djecu na zahtjev. Ako raniji dječji liječnici inzistiraju da je moguće staviti bebu na dojku ne prije tri ili tri i pol sata nakon prethodnog hranjenja, sada se situacija promijenila. No, stručnjaci upozoravaju mlade majke da ne smiju miješati glad s željom da zadovolje refleks sisa. Dijete ne smije biti na dojci danju i noću. Obično beba jede svaka 2-3 sata, a broj obroka se smanjuje kako stari. Ako je u prva dva - tri dana života beba tražila dojku oko 10 puta dnevno. Zatim do dva tjedna dijeta postaje sve bolja: tijekom dana dijete se može probuditi 5-6 puta, a noću 1-2 puta. Neka djeca trebaju manje, primjerice, mogu spavati noću i ne tražiti hranu.

Dr. Komarovsky objašnjava da je to prije svega zgodno za mamu. Uostalom, sreća djeteta ovisi o emocionalnom stanju roditelja. Ako je majci prikladnije hraniti mrvicu po satu i želi ga priviknuti na režim, to je također varijanta norme. Pedijatar inzistira da beba ne bi trebala sisati dojke satima kako bi se smirila, čak i ako se beba hrani na zahtjev.

O tome ovisi koliko dugo dijete može ostati na dojci. Neka djeca jedu 15 minuta, a drugima oko 30-40 minuta. U ovom slučaju, svi pojedinačno. Ali majka bi trebala jasno znati da ne smijete djetetu davati sisanje više od sat vremena. Potrebno je pokušati odvratiti mrvice nečim drugim.

Sve majke shvaćaju da zdravlje i normalan razvoj djeteta ovise o dobroj prehrani. Stoga, zabrinutost oko toga je li zrnatost dosadna, ne ostavljajte mnogo žena. Da bi bio siguran u pravilan razvoj mrvica, pedijatar jednom mjesečno pregledava bebu. Glavni kriterij je težina i visina mrvica. Liječnik će vagati i mjeriti dijete, usporediti podatke s brojevima koji su bili u vrijeme rođenja i otpusta iz rodilišta, i iz toga izvlačiti zaključke.

Ako je dijete aktivno, ima dobar apetit, dodaje težinu i visinu prema normama, onda mu je sve u redu i ima dovoljno mlijeka.

Drugi kriterij je količina mokrenja i defekacije. Test za mokre pelene prepoznaju liječnici diljem svijeta i daje jasan odgovor: je li beba dnevno jela dovoljno mlijeka. Broj putovanja do djeteta u kupaonicu varira ovisno o dobi:

 • u prva tri dana nakon rođenja dijete može pisati samo tri puta dnevno;
 • do kraja prvog tjedna broj urina se povećava i iznosi 4-8 puta u 24 sata;
 • od drugog tjedna nakon rođenja, mrvica odlazi u zahod malo 12 ili više puta dnevno.

Pedijatri objašnjavaju roditeljima, ako dijete u dobi od 14 dana do 6 mjeseci pees 12 puta, onda je sve normalno i ima dovoljno mlijeka za njega. Ako se količina mokrenja smanjila i do 8-10 puta - količina mlijeka kod majke se smanjila. No, 6 ili manje mokre pelene sugerira da beba nema dovoljno mlijeka, pa je potrebna hitna konzultacija s pedijatrom.

Postoje i različite metode za izračunavanje količine mlijeka koje bebe trebaju u različitim godinama.

Osnova ove metode je težina djeteta i broj kalorija u mlijeku:

 • u 1 litri majčinog mlijeka oko 700 kcal;
 • od rođenja do tri mjeseca djetetu je potrebno 125 kcal po kilogramu težine;
 • od tri mjeseca do pola godine 115 kalorija na 1 kg težine dojenčadi;
 • u drugom šest mjeseci života i do 12 mjeseci - 105 kcal.

Za izračun koristimo sljedeću formulu: težina novorođenčeta u kg mora se pomnožiti s brojem kalorija, ovisno o dobi djeteta. Dobivena količina kalorija prevodi se u mililitrima. Kao rezultat toga, dobivamo potrebnu količinu mlijeka, koju mrvica mora pojesti dnevno.

Primjerice: dijete je staro 2 mjeseca, a težina mu je 4 kg, što znači 125 kcal po kilogramu težine. 4 x 125 = 500 kcal. Zatim izračunamo količinu mlijeka: 1000 * 500/700 = 715 ml. Tako bi beba trebala pojesti 715 ml mlijeka dnevno.

Ova metoda se temelji na težini djeteta: količina potrebnog hranjivog sastojka izravno ovisi o dobi i kilogramu. On je prilično točan.

Primjerice, beba teži 7800 grama na 7 mjeseci. Tako bi dnevno trebao dobiti 7800/8 = 975 ml mlijeka.

Shkarinova metoda

Formula je vrlo jednostavna: beba koja u 8 tjedana treba pojesti najmanje 800 ml mlijeka. Da biste izračunali količinu vrijedne tekućine koju trebate:

 • za bebu mlađu od 8 tjedana uzmite 50 ml tjedno;
 • za djecu preko ove dobi dodajte 50 ml mlijeka, ali ne svaki tjedan, već svaki mjesec.

Ova metoda se smatra najjednostavnijom, ali nedovoljno točnom, jer je svako dijete individualno i nisu sve bebe dodavale istu količinu grama težine od mjeseca do mjeseca.

Koliko bi novorođenče trebalo jesti za umjetnu prehranu

Djeci koja jedu posebnu prilagođenu smjesu, strogo ga rasporedite. Pedijatri inzistiraju na tome da ne možete prehraniti dijete, pa oni dobivaju dječju hranu 7–8 puta dnevno s intervalom od 3–3,5 sati između hranjenja.

Noću, interval između hranjenja može se povećati na 5-6 sati. Ako se beba ne probudi i ne pita za hranu, onda su mu dovoljno hranjive tvari koje je dobio prije spavanja. Nemoj ga probuditi.

Neke majke, ipak, prehranjuju bebe: čim beba počne plakati, a još nije došlo vrijeme da pojedu smjesu, oni ne stoje i hrane djecu prije vremena. Liječnici objašnjavaju da je bebi mnogo lakše dobiti hranu iz boce nego iz majčine dojke. Dakle, mrvica ne jede toliko koliko treba da zadovolji svoju glad, nego koliko njegova majka daje bocu. Prehranjenost je puna mnogih problema s probavom, pa pedijatri inzistiraju da roditelji slijede raspored hranjenja umjetne djece.

Prvi korak je savjetovanje sa svojim liječnikom i pregled informacija o pakiranju smjese. Moraju postojati upute i količina praška za djecu različite dobi. Međutim, postoje posebne formule, pomoću kojih možete brzo saznati koliko smjese treba dati mrvicama kako bi on mogao jesti, ali ne i jesti.

Za djecu u prvih 10 dana života, količina smjese može se izračunati prema metodama Finkelsteina ili Filatova, koje smo razmotrili gore.

No, najpopularnija metoda kojom se određuje potrebna količina smjese temelji se na težini djeteta, koja se mijenja svaki mjesec.

Rezultirajući volumen prilagođene smjese mora se podijeliti s brojem obroka kako bi se izračunao volumen dovoljan za jedan obrok.

Ovo se pitanje odnosi na mnoge roditelje, jer mješavina nije jeftina, ali ako žena ne može dojiti, nema drugog izlaza. Nemoguće je točno reći koliko je dana dovoljna prosječna limenka mješavine težine 400 grama. Činjenica je da to ovisi o apetitu mrvica: što je dijete starije, to je veća smjesa koju jede.

Količina mješavine koja se mora razrijediti u vodi određuje se mjernom žlicom. U jednoj žlici bez brda oko 4,3 grama praha.

U posudi od mješavine od 400 grama sadrži oko 93 kašike praha. Dan hranjenja novorođenčeta treba 24 žlice smjese. Dakle, uz uvjet osam obroka dnevno, jedna limenka smjese će trajati tri i pol dana za dijete od rođenja do dva tjedna. I jednomjesečna beba jedan paket je dovoljna za 5 dana. Mjesečno, roditelji moraju kupiti šest limenki dječje hrane.

Iskustvo mame: koliko limenki smjese nježno beba do godinu dana

Ako je dijete miješano hranjenje: koliko dati smjesu

Neke bebe jedu i majčino mlijeko i prilagođenu formulu. Ako dijete ne dobiva na težini dobro, pedijatar može preporučiti hranjenje sa smjesom. No, princip također vrijedi i ovdje: nemojte prehranjivati ​​dijete. Da biste izračunali koliko grama smjese beba treba, preporučuje se konzultirati liječnika.

Liječnici savjetuju provođenje testa za mokre pelene. Ako beba ode na zahod manje puta, onda mu nedostaje mlijeka.

Prema rezultatima testa, izračunajte količinu smjese za hranjenje dojenčeta. Jedno nestalo mokrenje ima određenu količinu dječje hrane:

 • od rođenja do tri mjeseca - 30 ml;
 • 4 mjeseca - 40 ml;
 • 5 mjeseci - 50 ml;
 • pola godine - 60 ml;
 • stariji od šest mjeseci - djeci se daju suplementi, pa pitanje o dodatku odlučuje samo liječnik.

Na primjer, dijete u pet mjeseci piškiti 10 puta, po stopi od najmanje 12 urinacija dnevno. Potrebno mu je još 100 ml smjese.

Koliko će dijete pojesti mlijeko ili mješavinu, ovisi njegov puni razvoj. Uostalom, ovo je glavna i jedina hrana za djecu prvih šest mjeseci života. Roditelji i liječnici pažljivo nadziru da mrvica dobije težinu i ima dobar apetit. Ako beba nema dovoljno majčinog mlijeka, liječnik može preporučiti da se dijete hrani smjesom ili da se prenese na umjetno hranjenje. No, liječnici diljem svijeta inzistiraju da je najbolja hrana za mrvice - majčino mlijeko. I samo u ekstremnim slučajevima potrebno je prenijeti bebu u smjesu.

(2 glasova, prosječno: 4 od 5)

Beba je rođena. Sretna mama dolazi na vrijeme za brige, brige i brige. Glavna stvar koja sada brine majku koja doji - je li beba dobila dovoljno hrane, masti ili ne?

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično dolazi do četvrtog dana. Dijete dođe na prvo hranjenje najčešće drugog dana. A sada mlada mama počinje brinuti da će njezina mrvica ostati gladna, da ima vrlo malo mlijeka. To nije vrijedno učiniti iz nekoliko razloga:

 • Novorođenče je još uvijek slabo siše majčinu dojku (refleks sisa je slabo razvijen), on to mora naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, koji sada proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno da se osigura puni život novorođenčeta.
 • Volumen komore u dojenčadi je još uvijek vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma po hrani također mala, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta od 10 do 12 sati dnevno, to jest, za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će dijete ostati gladno jer ima malo mlijeka. Uskoro će početi stizati. Ali dodatne brige mogu odgoditi povećanje laktacije.

Koliko mlijeka beba pojede ovisi samo o njegovoj težini i dobi. Iz dana u dan volumen komore novorođenčeta se povećava, a volumen konzumiranog mlijeka se prema tome povećava.

 • Drugog dana, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza je 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, odnosno) i tako dalje.
 • Za dijete prvih 10 dana života moguće je izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za jedno hranjenje, jednostavno množenjem broja dana sa brojem 10.

Formula prehrambene stope prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna opskrba hranom u ml.

Točne skale za mjerenje težine novorođenčeta

Točnije, volumen pojedinačne doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj razini prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je količina pijanog mlijeka. Preporučljivo je vagati nekoliko hranjenja u nizu. Znajući približnu dozu (vidi gore navedene norme), shvatit ćete je li dijete usisalo svoj dio ili ne.

Deset dana kasnije, mamin mlijeko će prestati dolaziti. Sada će se približna količina hrane po danu izjednačiti s petinom težine djeteta.

Pedijatri su došli do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo raspoređenim satima. Bolje je pričekati kada će dijete zahtijevati da ga nahranite. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

Čitamo o prednostima i nedostacima hranjenja na zahtjev -

U pravilu, beba aktivno siše dojku 15-30 minuta, ponekad i svih 40 godina. Događa se da beba siše sve mlijeko, ali i dalje siše grudi neko vrijeme, ili usisavanjem posljednjih kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisa. Ne dopustite mu da ga siše više od sat vremena.

O umjetnoj prehrani

Sve što je već spomenuto odnosi se na dojenje. A ako vaše dijete dobije umjetnu prehranu? Kako izračunati potrebnu količinu mlijeka ili smjese?

 1. Ovdje je dijeta važna. Neophodno je hraniti dijete najmanje 8 puta dnevno.
 2. Standardi se izračunavaju kao za dojenje, ali ako dijete jede rjeđe, stopa se može blago povećati.
 3. Glavna stvar - ne prehraniti dijete. Uostalom, lakše je sisati mlijeko iz bradavice, a refleks sisa bebe u roku od nekoliko dana nakon rođenja je vrlo razvijen.
 4. Ako dijete ne hranite mlijekom, već mliječnom formulom, još je lakše - paket sadrži dozu potrebnu za svaku dob (vidi članak o mješavinama i kako odabrati smjesu za novorođenče).

Da vidimo kako izračunati potrebnu količinu hrane dnevno za umjetno dijete do godinu dana? Ova tablica će vam pomoći u tome.

Na primjer: Koristite tablicu. Dijete je staro 2 mjeseca, težina - 4800 gr. Dnevna količina mlijeka: 4800/6 = 800 ml. Podjelom broja obroka dnevno dobivamo jednu dozu: 800/6 = 130 ml. Dakle, u jednom hranjenju, beba bi trebala pojesti 130 grama mlijeka / formule.

Kako utvrditi je li dijete puno?

Pažljiva majka će na mnogo načina odrediti da je dijete puno:

 • On je smiren;
 • Spava dobro;
 • Dobar dobitak težine (Vidi članak o povećanju težine);
 • On redovito piše (12-15 puta dnevno) i redovito hrani (vidi članak koliko je puta novorođenče poops dnevno).

Kada dijete često plače, to nije pokazatelj nedostatka hrane. Najvjerojatnije ga jednostavno muče plinovi i kolike.

Ako je vaše dijete nemirno, ne spava dobro, često se budi, povećanje tjelesne težine je malo u usporedbi s normom, s pohlepom na prsima (ili bocom smjese), onda beba očito ima problema s hranom i poželjno je konzultirati liječnika.

Pročitali smo detaljno: kako saznati da se novorođenče ne hrani majčinim mlijekom, detaljni uzroci i rješenje problema -

Postoji mnogo savjeta o dojenju, ali ih ne slijedite slijepo. Zapamtite da je sve vrlo individualno. Budite pažljivi i strpljivi, i uskoro će vaše dijete imati svoju prikladnu prehranu.

Treba imati na umu da s bilo kojom, bilo dojkom ili umjetnim hranjenjem, svakako treba dati bebi malo tople, prokuhane vode (Pogledajte članak o tome treba li piti novorođenče s vodom).

Čim se režim prehrane vrati u normalu, ne možete brinuti o tome koliko je vaša beba pojela. On će jesti koliko mu je potrebno.

Izgradnjom sna-prehrane-spavanja za mog sina, pitao sam se koliko bi moje dijete trebalo jesti. tako je imao ugodan san.

Već nekoliko dana primjećujem da nakon hranjenja mučimo štucanje, počeo sam tražiti uzrok - to definitivno nije hipotermija i ostaje gutanje zraka pri sisanju ili prejedanju. Ako je prekjučer jeo u jednom sjedenju min. -7-10 i spava 3-3,5 sati. Sada jede 15 minuta. i probuditi se češće ili nakon promjene podgoza, i dalje dovršiti hranjenje.

Naprezanje s pumpicom za grudi, u razmacima između hranjenja, soj je 100 ml. s dvije dojke nakon hranjenja! ako to ne izrazim, prije nego se sin probudi, sve sise će teći i boljeti strašno.

Tako sam pronašao tablicu moći izračuna, možda će netko biti koristan!

Proračuni za određivanje količine hrane koju dijete ima u prvih 10 dana života:
Jedan opskrbni volumen izračunava se pomoću sljedeće formule:

N (broj dana života) x 10 = jednokratna opskrba.

To je najlakši način da se odredi jedna količina mlijeka za bebu u prvih deset dana.

Dnevna količina prehrane izračunava se prema tjelesnoj težini djeteta u dvije varijante (ovisno o težini djeteta) kako slijedi:

1. S tjelesnom težinom od 3200 grama. i ispod dnevnog volumena mlijeka = starost u danima (N) × 70

Primjer: Dijete je staro 5 dana, tjelesna težina je 3100. Dnevni volumen mlijeka iznosi 70 x 5 = 350 ml.

Kako bi se izračunao jednokratni volumen, dnevnu količinu treba podijeliti s brojem obroka (u ovoj dobi za bebu u hrani s formulom ima 8). To jest, za ovo dijete jednokratni volumen bit će 350 = 8 = 43,75 ml (zaokružen na 45).

2. S tjelesnom težinom iznad 3200 g. dnevni volumen mlijeka = starost u danima (N) × 80

Primjer: Dijete je staro 7 dana, tjelesna težina je 3800. Dnevni volumen mlijeka bit će = 7 × 80 = 560 ml. Jedan volumen će biti 70 ml.

Izračun dnevne količine hrane za dijete od 10 dana do oko godinu dana: U dobi od 10 dana do 6 tjedana - 1/5 tjelesne težine;

Od 6 tjedana do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine;
Od 4 mjeseca do 6 mjeseci - 1/7 tjelesne težine;
Od 6 mjeseci do 8 mjeseci - 1/8 tjelesne težine;
Od 8 mjeseci do 12 mjeseci - 1/9 tjelesne težine.

Primjer broj 1: dijete 1 mjesec, težina 4100 grama. Dnevni volumen mlijeka za njega = 4100 = 5 = 820 ml.

Primjer 2: Dijete je staro 3 mjeseca, težina 5700. Dnevni volumen mlijeka za njega = 5700 = 6 = 950 ml.

Ovi su izračuni primjenjiviji na bebe koje se hrane na bočicu. Za mrvice s dojenim mlijekom, broj obroka je oko 10-12, tako da jednokratna količina mlijeka može biti manja.


Kako utvrditi je li za bebu dovoljno mlijeka?

Ako ste zabrinuti za pitanje - je li vaše dijete dobilo dovoljno majčinog mlijeka, trebali biste se također usredotočiti na njegovo povećanje težine. Ako beba na dojenju doda 150-200 grama tjedno, onda su dodaci adekvatni. Ako je povećanje tjelesne težine dojenčadi manje od 100 grama tjedno, onda biste trebali biti zabrinuti i poduzeti mjere, jer najvjerojatnije nema mlijeka, ali mogu postojati i drugi razlozi. O ovoj temi pročitajte članak "Loši porast tjelesne težine u dojenčadi".

Jedna količina prehrane za bebe koje su dojene može biti manje volumena, jer bebe jedu do 12 puta dnevno. Da biste točno odredili količinu unesenog mlijeka, koristite kontrolno vaganje - dijete je vagano prije i poslije obroka (u istoj odjeći i pelenama), razlika u težini će značiti količinu isisanog mlijeka.

Hranjenje beba vodom je potrebno tijekom hranjenja bocom, kao i dojenje ako je indicirano (vruće vrijeme, sezona grijanja, masna hrana koju majka jede).

Nemam vage, tako da ga ne mogu vagati, i općenito sam čuo da je nemoguće preliti se na GW. Što mislite - je li moguće prejesti mačku? biti na GW?

I kako se hranjenje događa u prvim tjednima života?

S dolaskom djeteta, s radošću, u kuću dolazi mnoštvo pratećih nevolja. Ono što jednostavno ne mora brinuti novoosnovane roditelje da stvore sve uvjete za ugodan život djeteta, ali od svih raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za svaku mamu na prvom mjestu je hranjenje, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njenoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka među najgorljivijim su za mlade mame.

Čini se da takav jednostavan dnevni proces, kao što je hranjenje, ne može prouzročiti poteškoće, ali za sve mame to je povezano s mnogim tjeskobama i brigama. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti dijete, kontrolirati količinu unesenog mlijeka. Na to koliko novorođenče treba jesti pod utjecajem su dva faktora:

 • vrsta hranjenja;
 • beba dobi

Najteže tijekom dojenja je prvi tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete samo uče kako se razumjeti i prilagoditi novim uvjetima. Novorođenčad dosta jede i to je sasvim prirodno, jer je njihov sisački refleks još uvijek slabo razvijen. Oni samo uče jesti majčinu dojku i brzo se umaraju. Tijekom dana majka može primijeniti mrvicu do 10-12 puta, a ponekad i više.

Vrlo je važno da mlada mama ostane mirna ovih dana i da ne brine da beba može dobiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u beba prvih dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, dakle, može držati ne više od 7-9 ml po hranjenju (to je oko 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja u tijelu majke se ne proizvodi mlijeko, već kolostrum. Hranjiva i masna, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. Ali dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Otprilike 3-4 dana nakon poroda, većina mama dobiva mlijeko. Sada količina mlijeka koju dijete prima ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina želuca, što znači da se povećava količina mlijeka. Već drugog dana, beba pije 20 ml majčinog mlijeka za jednu vezanost za dojku, što je 200-240 ml dnevno. Treći dan, ova brojka se povećava na 30 ml, odnosno dnevna stopa treba biti 300-340 ml.

Postoji jednostavna formula koja pomaže da se prvih deset dana života lako izračuna koliko bi majčino mlijeko trebalo jesti za svako hranjenje novorođenčeta. Dovoljno je pomnožiti broj dana od datuma rođenja sa 10 i dobiti ćete rezultat interesa.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestane hraniti - od tog trenutka količina mlijeka koju dijete obično traži za hranjenje je petina njegove težine.

Osim količine mlijeka potrebnog djetetu, mame zanimaju:

 1. kada staviti dijete na dojku;
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. Koliko dugo bi beba trebala sisati (koliko dugo bi novorođenče trebala sisati majčinu dojku?).

Pedijatrijski pedijatri danas preporučuju pridržavanje proizvoljnog režima: ne hraniti se strogo svaka 3 sata, kako je inzistirao prije, nego na zahtjev djeteta. S ovim pristupom, dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Za to vrijeme dijete aktivno jede dojke i ima vremena da se riješi. Istina, često se susreću iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, mlijeko može ispustiti dojku za 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela mrvica nastavlja ostati na prsima sat vremena ili duže. U ovom slučaju, najvjerojatnije mu se samo sviđa taj proces, ali je bolje pokušati ne dopustiti da dijete traje predugo (više od 60 minuta) na majčinim dojkama.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta na njegov zahtjev - na taj način će se moći nadoknaditi režim koji je prikladan za dijete, te ga se pridržavati u budućnosti

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu do 1 godine:

Kako saznati da je beba pojela dio majčinog mlijeka? Da biste to učinili, potrebne su vam uobičajene dječje ljestvice. Razlika dobivena vaganjem djeteta prije i neposredno nakon obroka je količina mlijeka koju je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Majke, posebno one koje imaju prvo dijete, vrlo su zabrinute da će njihova beba dobiti na težini, a može vagati mrvicu ako ne svaki tjedan, onda 2-3 puta mjesečno (beba ne dobiva na težini dok je dojena). Ako je beba umjereno dobro hranjena i zdrava, ne smijete je stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 mjerenje mjesečno u bolnici.

Redovito vaganje radi samodopadnosti roditelja je besmisleno osim ako dijete ima urođene bolesti.

Kada je dijete umjetno, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete treba hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više detalja vidjeti članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želudac sporije probavlja dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka kreće se od 2,5 do 3 sata, a između noćnih obroka može doseći 5-6 sati.
 3. Važno je da ne prehranite bebu. U ranim danima, refleks sisa će se već dobro razviti, a sisanje bradavice je puno lakše nego u prsima.
 4. Ne brinite ako je kikiriki pojeo mlijeko ili mlijeko manje od uobičajenog. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jesti više nego što bi trebao biti? tako da nije potrebno prisiliti ga da hrani cijelu normu. Bolje je pričekati dok opet ne postane gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela dijete počne plakati, nema potrebe žuriti i natjerati ga da opet jede. Vjerojatno mu boli želudac zbog zraka koji je tamo stigao. Pomozite djetetu da podrigne držeći ga uspravno nekoliko minuta.

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojeno, ali jede smjesu. Svako pakiranje formule pokazuje točno koliko bi novorođenče trebalo jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu brzinu?

Dnevni obrok mlijeka za zanatlije do 1 godine:

Pomoću podatkovne tablice nalazimo stopu jednog hranjenja za dvomjesečno dijete težine 4800 grama. Podijelimo njegovu težinu za 6 i dobivamo stopu mlijeka dnevno - 800 ml. Dalje, podijelite 800 ml primljenih po broju hranjenja po danu 6. Kao rezultat toga, za jedan pristup, dijete mora primiti 130 ml mlijeka ili formule za dojenčad.

Trajni plakanje nije pokazatelj pothranjenosti, ali ako dijete ne spava dobro i nemirno, stalno zahtijeva dojke i sranje željno, a mjesečni dobitak težine i dalje je mali, uvijek trebate kontaktirati svog okružnog ili drugog pedijatra. Svjesnost roditelja će omogućiti isključivanje ozbiljnih povreda djetetova zdravlja.

Kako saznati od djeteta da je jeo?

Postoje standardni znakovi koji ukazuju na to da novorođenče jede pravu količinu hrane:

 • mirno ponašanje;
 • zdrav san;
 • dovoljan porast tjelesne težine svaki mjesec;
 • redovito mokrenje i defekacija.

Glavna stvar - zapamtite da je svako dijete individualno i zahtijeva odgovarajući stav. Vaše malo čudo najbolje zna kada i koliko treba jesti. Budite oprezni, budite strpljivi i tijekom vremena režim prehrane će se poboljšati.

Roditelji trebaju znati koliko dijete treba jesti mlijeko ili formulu u prvom mjesecu života. Potrebno je uzeti u obzir vremenski interval između obroka i osobitosti dobivanja na težini. Ovo znanje pomoći će u procjeni stanja i zdravlja djeteta. Zdravstveni stručnjaci postavljaju standarde koji pomažu u određivanju da li ima dovoljno mlijeka za pravodobno prilagođavanje bez narušavanja organizma.

Odmah nakon rođenja djeteta, primjenjuje se na majčinim dojkama kako bi se naučio čin sisanja. Prva tri dana umjesto mlijeka proizveo je kolostrum. Vrlo je hranjiv, malen, ali je dovoljan za mali želudac. Samo 1 čajna žličica - i beba će biti puna.

Drugog dana, potreba djeteta za hranom se povećava, on jede više i počinje češće tražiti mlijeko, za oko tri sata. Koliko jede u ovom trenutku? Za jedno hranjenje beba pojede oko 20 grama. Tijekom dana novorođenče treba dobiti oko 90 grama kolostruma. Jede oko 10 puta dnevno, pa i više.

Do trećeg dana, dijete se više navikava na nove uvjete postojanja, tehnika sisanja se poboljšava. Mlijeko postaje sve veće. Dojenje se poboljšava sa svakom vezom za prsa. Za jedno hranjenje, može pojesti oko 30 grama. Tijekom dana dijete jede oko 170 ml mlijeka.

Koliko bi trebalo majčino mlijeko sisati u 7 dana? Do kraja tjedna života za jedno hranjenje, on jede 60 grama. U dan će biti 400 ml. Za dva tjedna beba pojede oko 500 ml majčinog mlijeka.

Do kraja prvog mjeseca, broj hranjenja po danu treba biti 6-7. Za jedan mjesec hranjenja beba treba sisati 90-100 grama.

Stopa potrošnje potrebne količine hrane za dijete prvih deset dana može se izračunati na sljedeći način: broj dana života pomnožite s 10. Na primjer, novorođenče u dobi od 6 dana pije oko 60 g.

Da biste utvrdili koliko grama beba jede, trebate vagati dijete prije hranjenja i nakon njega. Razlika između brojki na ljestvici bit će jednaka količini utrošenog mlijeka.

Postoji još jedan način da se to odredi - izlučivanje mlijeka prije hranjenja. Nalivši mlijeko u bocu, možete vidjeti količinu hrane. Potrebno je samo uzeti u obzir da dijete uspije sisati 20-30 grama više.

Stručnjaci kažu da nije potrebno hraniti dijete u jednom mjesecu silom ili uspostaviti strog režim po satu, pogotovo ako je dojen. Neophodno je da je dijete zatražilo jesti. U isto vrijeme, on će početi plakati, a kad u usta dovede savijeni mali prst, on će okrenuti glavu i sisati ga.

Koliko vremena treba trajati? Trajanje boravka djeteta za 1 mjesec na dojci može biti od 15 do 40 minuta. Ne ostavljajte dijete u blizini dojke duže vrijeme.

Postoje slučajevi kada je mjesec dana dijete, visjelo na prsima cijeli dan, i dalje gladno. Nakon toga se otkrije loš dobitak težine. U većini slučajeva to znači nedostatak odgovarajuće prehrane. Potrebno je uložiti svaki napor kako bi se prilagodila laktacija ili prebaciti dijete na miješano hranjenje. Nemojte ga odmah prevesti u smjesu. Bolje majčino mlijeko ne može biti ništa.

Ponekad dijete može odbiti dojku. Uzrok može biti loš osjećaj, nazalna kongestija ili grčevi u trbuhu. Mama će morati točno odrediti uzrok, to će pomoći savjetu stručnjaka. Reći će vam koliko bi dijete trebalo jesti i nakon koje vrijeme.

Da bi se povećala laktacija, potrebno je češće stavljati bebu na dojku, piti više tekućine u obliku topline, ne žuriti s bebom dok doji (trebala bi biti najmanje 20 minuta prije dojke).

Mama treba strogo nadzirati njihovu prehranu. Uvođenje proizvoda koji ima oštar miris i okus može odgurnuti dijete od dojke. Hrana koju dojilja konzumira može izazvati alergijske reakcije, pa je vrijedno ograničiti unos određene hrane.

Kako dijete raste, potreba za hranom se povećava. Tijelo raste i razvija se, beba jede više, jer treba hranjive tvari. Postoji povećanje težine, što ukazuje na normalno stanje.

 1. U razmaku između prvog i drugog mjeseca, beba jede 700 grama mlijeka dnevno, po 120 ml.
 2. Do 4 mjeseca, količina mlijeka koje se jede u jednom trenutku treba biti 150 ml. Dijete treba hraniti ne više od 6-7 puta s intervalom od 3-3,5 sati.
 3. Između 4 i 6 mjeseci bebe jedu 180-200 ml. Interval između hranjenja može se povećati do 4 sata. U ovom trenutku počinje prvo hranjenje, tako da morate uzeti u obzir njihov dio. O svakom uvođenju novog proizvoda treba razgovarati s liječnikom kako se ne bi naškodilo probavnom sustavu djeteta.
 4. U razdoblju od 6 mjeseci do jedne godine hranjenje mlijekom ili mješavinom treba zamijeniti komplementarnom hranom. Mlijeko, pojede oko 220 ml 5 puta dnevno.

Kada se dijete hrani i ima dovoljno mlijeka, on je zadovoljan, ne kapriciozan, dobro spava. Tu je povećanje težine. Za dojenje bebe treba dodati oko 180 ml tjedno. Ako je povećanje manje od 100 ml, potrebno je poduzeti mjere.

Količina mokrenja također pomaže utvrditi je li dijete puno ili nije. Trebalo bi mokriti 12-15 puta dnevno, stolica bi trebala biti normalna i odgovarati vrsti hranjenja, bez zatvora. Plakanje se može pojaviti zbog kolike u želucu, ali to ne znači da nema dovoljno mlijeka.

Nema potrebe dopuštati plakanje. Za to je vrijedno ispitati znakove da je dijete gladno:

 • glava se okreće u različitim smjerovima;
 • otvaranje usta i izbočeni jezik;
 • sisa prst, kut pokrivača, kameru.

Majčino mlijeko sadrži antitijela koja mogu zaštititi tijelo djeteta od raznih infekcija. Stoga, barem do 6 mjeseci, morate mu osigurati takvu prehranu.

Smjesa se sporije probavlja u želucu malog djeteta, tako da se interval između hranjenja povećava. To je oko 3 sata. Noću, mjesečno dijete ne može tražiti jesti do 5 sati.

Dojenje, koje se hrani bocom, ne može biti prekomjerno hranjenje. Ako se probudio ubrzo nakon hranjenja i zaplače, ne miješajte ponovno smjesu. Možda ima bol u trbuhu, ili postoji još jedan razlog. Inače možete oštetiti probavni trakt i dobiti višak kilograma.

Strogo je potrebno pridržavati se uputa za doziranje i uzgoj. Pri odabiru smjese treba uzeti u obzir osobitosti djetetova zdravlja i dobi.

Koliko mješavine treba piti dijete? Na posudi s mješavinom uvijek postoje preporuke o tome koliko mjernih žlica trebate uzeti i koliko vode treba razrijediti. Približna količina prehrane izračunava se prema težini djeteta.

 1. Od rođenja do mjesec i pol, volumen smjese je 1/5 tjelesne težine (težinu treba podijeliti s 5).
 2. Od 1,5 do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine.
 3. Do šest mjeseci - 1/7 dio.
 4. Od 6 do 8 mjeseci, količina hrane će biti 1/8 težine bebe.
 5. Posljednja dva mjeseca do godine volumen razrijeđene prilagođene smjese bit će jednak 1/9 dijelova.

Primjerice, beba teži 4000 g na 1 mjesec, stoga, da biste izračunali koliko bi dijete trebalo piti mlijeko dnevno, potrebno je 4000/5 = 800 ml. Na 1 mjesec, novorođenče jede oko 8 puta dnevno. Da biste saznali koliko bi beba trebala pojesti po hranjenju, trebate 800/8 = 100 ml.

Umjetno hranjene bebe ne mogu se napuniti. Ako je dijete zdravo, ali je istovremeno i hirovito i ne spava dobro, možda će biti potrebno povećati dio smjese. Neka djeca možda neće trebati količinu serviranja koja su navedena u opće prihvaćenim standardima.

Stanje i ponašanje djece uvijek će vam reći ima li dovoljno mlijeka ili ne. Glavna stvar je da otkrijete problem na vrijeme i započnete radnje da ga popravite. Nedostatak hranjivih tvari dovodi do činjenice da tijelo slabi, aktivnost je izgubljena i povećava osjetljivost na razne zarazne bolesti.

S rođenjem djeteta, sretna mama počinje brinuti o njegovoj prehrani. Koliko bi novorođenče trebalo jesti na jednom hranjenju, je li dovoljno mlijeka i je li predebelo za želudac mrvica? Nesumnjivo, sva ta pitanja uznemiruju roditelje.

Ova tema danas ne gubi na značaju. Svaka žena koja ima djecu, barem jednom u životu, ali je razmišljala o tome koliko novorođenče treba jesti. Najčešće je zabrinutost mlade majke uzrokovana zaključkom pedijatra. Nakon pregleda djeteta, liječnici zaključuju da je beba puna ili pothranjena na temelju povećanja tjelesne težine (ili nedovoljno).

Treba imati na umu da će glavni kriterij za pedijatra uistinu biti mjesečni porast od 600-800 g. Međutim, suvremeni stručnjaci osporavaju to stajalište jer se pitanje povećanja tjelesne težine ili nedostatka težine kod djeteta ne smije ograničiti samo na jedan pokazatelj. I danas se suština suštine razumijevanja i odnosa prema dojenju radikalno promijenila.

Mlada je majka teško samostalno i sveobuhvatno procijeniti hrani li novorođenče svoju normu ili ne. U pravilu, čini se da je beba pothranjena, ali ne biste trebali žuriti da ga nahranite. Pravilno organizirano dojenje daje bebi potpunu prehranu koja mu je potrebna. Mame djece-umjetno, naravno, treba izračunati pokazatelj koliko bi smjesa trebala jesti dijete u vrijeme hranjenja i po danu.

Fiziološki je predviđeno da žena nakon rođenja još uvijek nema mlijeka. Beba može jesti samo kolostrum. U prosjeku, mlijeko dolazi za 3-4 dana. Naravno, svakoj majci se čini da je njezino dijete pothranjeno i ostaje gladno. To je uobičajena zabluda o nedovoljnoj količini majčinog mlijeka koju proizvodi žensko tijelo. Treba imati na umu da:

 1. Novorođenče ima slabo razvijen refleks sisa, to mora naučiti. Zato beba jede, u pravilu, vrlo malo, sranje slabo dojke.
 2. Prva 3 dana hranjenja beba jede kolostrum, a zasigurno je i vrlo masna i hranjiva. Žensko tijelo proizvodi ga na takav način da osigurava opskrbu svim potrebnim vitaminima i hranjivim tvarima za pravilno funkcioniranje mrvica.
 3. Volumen želuca novorođenčeta je još uvijek vrlo mali, tako da dijete ne može mnogo jesti za 1 hranjenje. U prosjeku, ova brojka nije veća od 10-12 ml, pa kolostrum također treba dobiti oko 8-10 ml.
 4. U prva 2-3 dana beba bi trebala jesti 10-12 puta dnevno, pa će pojesti oko 100-110 ml kolostruma.

Najvažnija stvar koju uvijek treba imati na umu je da tjeskoba i uzbuđenje negativno utječu na dojenje. Potrebno je osigurati maksimalnu mirnoću kako bi žena imala dovoljno mlijeka.

Koliko mlijeka novorođenčeta treba u prvim danima nakon rođenja izravno ovisi o dva faktora: težini i starosti. Svakog dana trbuh mrvica raste, povećava se u veličini. Dijete siše sve više i više, proizvodi se određeni raspored hranjenja.

Već drugog dana, dijete treba piti 2 puta više hranjivog majčinog mlijeka. Sada mu je potrebno oko 200-240 ml dnevno, to jest oko 20 ml po hranjenju.

Trećeg dana dijete treba pojesti oko 30 ml mlijeka. Tako će dnevna stopa biti oko 300-340 ml.

Kako izračunati potrebnu količinu majčinog mlijeka, koja bi trebala dobiti mrvicu u dobi od 4-10 dana od rođenja? To je vrlo lako za napraviti. Potrebno je samo međusobno umnožiti broj dana i broj 10.

Formula će izgledati ovako:

N (broj dana od rođenja) * 10 = potrebna količina majčinog mlijeka po jednom hranjenju.

Tablica prehrambenih standarda za dijete prve godine života