Interval između hranjenja u 2 mjeseca

Sažetak članka

Način rada je raspored akcija koje se izvode u određenom redoslijedu i, najčešće, sa strogim vremenskim ograničenjima. Dnevni režim u djetinjstvu neophodan je za zdravo funkcioniranje živčanog sustava, skladan rast i pravilan tjelesni razvoj. Dobro osmišljen režim štiti dijete od prekomjernog rada, omogućuje organsko trošenje energetskih resursa i razvija se u skladu s dobnim normama.

Približan način djeteta u dva mjeseca

Neki vjeruju da dvomjesečnom djetetu nije potreban režim, ali nije. Nalog ne mora biti tako težak kao u dobi od 1-3 godine, ali određeni postupak treba razraditi na početku trećeg mjeseca života - to će omogućiti djetetu da se navikne na tradicije usvojene u njegovoj obitelji i izbjegne mnoge poremećaje u ponašanju koji nastaju zbog nedostatka organizacije tijekom dana.

Kako promijeniti prehranu u 2 mjeseca

Režim djeteta u 2 mjeseca uključuje 4 glavne komponente: hranjenje, spavanje, fizički razvoj (masaža, gimnastika) i šetnje. Stručnjaci smatraju da je najvažniji dio režima prehrana. Zdravlje djeteta, stanje imunološkog sustava, osnove intelektualnog razvoja - sve ovisi o tome koju vrstu hrane dijete prima u prvih 6 mjeseci života. Trebala bi biti redovita i kvalitetna, osobito ako se dijete miješa ili umjetno hrani.

Prvo hranjenje obično nastupa u 6-7 sati, a posljednje - u rasponu od 22 do 24 sata. Točno vrijeme ovisi o biološkim ritmovima i prirodi djeteta, kao io obilježjima dnevne rutine usvojene u određenoj obitelji.

Dnevni režim dvomjesečnog dojenog djeteta

Ako majka doji bebu, pedijatri preporučuju pridržavanje hranjenja na zahtjev, ali postoje i iznimke. Unatoč savjetu da se djetetu da dojke kada to želi, vrijedi ograničiti učestalost i trajanje hranjenja u sljedećim slučajevima:

 • interval između primjene je manji od 2 sata;
 • dijete traži prsa za bilo kakvo emocionalno iskustvo;
 • česte vezanosti imaju negativan učinak na fizičko stanje majke (povećan umor, bol pri dodirivanju bradavica, pukotina i oštećenja mliječnih žlijezda);
 • beba obilno pljuje nakon svake primjene, a u izlučenim masama ima čestica sirovog mlijeka.

Tijekom hranjenja, trebate tiho razgovarati s djetetom, možete ispričati bajku ili pjevati pjesme - to pomaže jačanju veze između majke i djeteta i ima pozitivan učinak na psiho-emocionalni razvoj djeteta.

Važno je! Ako dijete prečesto traži dojku, dok se ponaša nemirno i brzo oslobađa bradavicu nakon početka hranjenja, posavjetujte se s liječnikom - probavni poremećaji kao što su nedostatak laktaze ili intestinalni kolitis mogu biti uzrok takvog ponašanja. Prosječni interval između hranjenja u dvo-mjesečnom djetetu treba biti između 2,5 i 3 sata.

Način rada djeteta na umjetnom ili miješanom hranjenju

Ako dijete iz nekog razloga primi umjetne zamjene za mlijeko kao glavnu hranu, potrebno je strogo pratiti količinu pojedene mješavine i intervale između hranjenja. Bebe koje su u potpunosti hranjene bočicom moraju već u ovoj dobi hraniti. To će osigurati dovoljnu proizvodnju enzima potrebnih za razgradnju i asimilaciju proteina mlijeka, koji je složeniji u sastavu u odnosu na proteine ​​koji čine majčino mlijeko. Jedenje u isto vrijeme također značajno smanjuje vjerojatnost kolika i regurgitacije, pa je zadaća roditelja u ovoj dobi naučiti dijete da se hrani po rasporedu.

Važno je! Djeca koja redovito dobivaju mliječne formule treba kuhati s prokuhanom vodom. Kod mješovitog hranjenja bolje je piti piće iz žlice, a djeci se „umjetnost“ može dati flaširana voda.

Zdrave bebe starije od dva mjeseca obično se hrane na sljedeći način:

 • broj hranjenja - 6-7 dnevno;
 • volumen jednog dijela smjese je od 130 do 150 ml (ovisno o odabranoj smjesi i individualnim karakteristikama djeteta);
 • Maksimalna dnevna količina smjese nije veća od 900 ml.

Noćni feedovi: koliko i kada

Noćno hranjenje kod dojenčadi koja prima majčino mlijeko treba provesti na zahtjev. Neke bebe dobro spavaju i budi se za hranjenje samo 1-2 puta po noći, ali postoje bebe kojima je potrebno 2 do 4 privitka tijekom noći kako bi zadovoljili svoje potrebe.

Bebe koje se hrane na bočicu u roku od 2 mjeseca obično dobro spavaju 5-6 sati zaredom, tako da rijetko trebaju više od 1 hranjenja po noći.

Pročitajte i članke o prehrani:

Koliko treba spavati beba u 2 mjeseca

Spavanje kod dvo-mjesečne djece je duže i mirnije u odnosu na mjesečno dijete, ali je i dalje osjetljivo, budući da je faza dubokog sna u ovoj dobi prilično mala. Prosječni noćni san u ovoj dobi je 8-10 sati, ako se noćni san računa od posljednjeg večernjeg hranjenja (obično u 22-23 sata) do prvog jutarnjeg obroka (oko 5-6 sati). Većina djece nakon prvog hranjenja je budna 30-40 minuta, nakon čega ponovno zaspu.

Tijekom dana dijete se i dalje puno odmara - aktivno povećanje razdoblja budnosti počinje od početka četvrtog mjeseca života. Nakon 2 mjeseca dijete mora spavati 3 puta tijekom dana tijekom 1,5-2 sata. Neka djeca spavaju 2 puta dnevno, ali trajanje sna može biti do 3-3,5 sati. Ova se opcija može smatrati varijantom pojedinačne norme, ali samo ako se dijete razvija u skladu s općeprihvaćenim pokazateljima. Ako beba u ovom načinu rada postane uspavana, hirovita, slabo jede i ne pokazuje interes za svijet oko sebe, treba preispitati način rada i izvršiti ispravke, nakon savjetovanja s pedijatrom.

Važno je! Ukupno trajanje sna u 2 mjeseca treba biti od 16 do 18 sati.

Što učiniti ako dijete ne spava tijekom dana

Poteškoće sa spavanjem tijekom dana, česti usponi noću mogu biti normalna varijanta, jer je spavanje djece u ovoj dobi u većini faza površno. Da biste djeci pomogli da bolje spava, možete koristiti sljedeće savjete.

 1. Za vrijeme spavanja, dijete treba biti zaštićeno od glasnih i neočekivanih zvukova, jer sluh djeteta postaje oštriji za 2 mjeseca i svi izvori oštrih zvukova mogu ga probuditi.
 2. Odjeća za spavanje treba biti izrađena od 100% mekog pamuka. To je najbolje odabrati zatvoreni slipy - oni će pomoći da se toplo, ako se dijete otvara noću. Ako financijske mogućnosti dopuštaju, bolje je odabrati odjeću bez unutarnjih šavova.
 3. Temperatura u prostoriji mora biti u skladu sa sanitarnim standardima. Za dvomjesečno dijete kreće se od + 16 ° do 18 ° C.
 4. Tri sata prije spavanja, nemojte hraniti dijete kako bi se dobro hranio na posljednjem hranjenju i nije se probudio noću od gladi.
 5. Svjetlo bi također trebalo biti prigušeno. Neke bebe moraju potpuno ugasiti svjetlo kako bi dobro spavale cijelu noć. Netko mora ostaviti tamnu noćnu svjetlost. Roditelji trebaju gledati dijete i bilježiti uvjete pod kojima lakše spava.

Uzrok poremećaja spavanja u 2 mjeseca je vrlo često bolni crijevni grčevi. S njima se možete boriti uz pomoć masaže trbuha, suhe topline i lijekova (“beba mirno”, “Bobotik”, “espumizan”, “plantex”).

Njega djece i šetnje

Sastavni dio režima u 2 mjeseca su higijenske mjere i šetnje. Hodanje s dvomjesečnom bebom može biti dugo, jer u ovoj dobi djeca dobro spavaju na ulici i mogu bez hranjenja 2-3 sata. Bolje je odvojiti hoda 2 puta za 1,5-2 sata, ali u lošim vremenskim uvjetima možete se ograničiti na jednu dvosatnu šetnju. U ovom trenutku, dobro je biti blizu kuće, tako da možete brzo hraniti ili mijenjati bebu ako je potrebno.

Među higijenskim i temperacijskim postupcima pedijatar posebno razlikuje kupanje. Najbolje je da se dijete okupa prije spavanja, ali ima djece koja su nakon vodenih zahvata dugo u uzbuđenom stanju i ne mogu spavati. Bolje je kupati takve bebe po danu. Trajanje postupka ne bi trebalo biti dulje od 10-15 minuta - dulje kupanje umoriti će dijete, a on može zaspati prije nego što pojede propisanu količinu mlijeka, što će dovesti do poremećenog noćnog sna.

Pročitajte i članke o razvoju djeteta:

Način rada za svako dijete je vrlo individualan, ali je neophodan za zdrav razvoj i rast djeteta. Ne biste trebali početi sa strogim pravilima i pokušati odmah naviknuti mrvicu na određeni raspored. To može potrajati nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, pa je važno biti uporan i strpljiv, a ne odstupati od zadanog cilja - ne samo zdravlje djeteta, već i mir i udobnost cijele obitelji.

Približan način dana djeteta u 2 mjeseca (po satu). Savjeti i trikovi

Dnevna rutina dvomjesečne mrvice mora se sastojati od ispravnog slijeda spavanja, hranjenja i buđenja, naizmjenično s provedbom obveznih higijenskih postupaka.

Približna (!) Dnevna rutina bebe koja je dojena

 • 6:00 Prvo hranjenje, jutarnje higijenske procedure (mijenjanje pelena, pranje, čišćenje nosnih prolaza, rezanje nevena. Čitamo o higijeni novorođenčadi);
 • 7: 30-9: 30 Jutarnji san;
 • 9: 30-11: 00 Buđenje, stavljanje djeteta na trbuščić (kako se dijete raširi pravilno na trbuh). Drugo hranjenje (novorođeno dijete mora se držati u "stupcu" kako bi se spriječila regurgitacija). Idemo u šetnju;
 • 11: 00-13: 00 Dnevni san. Bolje tijekom šetnje;
 • 13: 00-14: 30 Treće hranjenje;
 • 14: 30-16: 30 Spavanje;
 • 16: 30-17: 30 Četvrto hranjenje. Razvojne aktivnosti: manipulacije zveckanjem, fiksiranje pogleda na igračku, popraćeno pjesmama, rimama, žurbom;
 • 17: 30-19: 30 Spavanje;
 • 19: 30-21: 00 Peto hranjenje. Higijenski postupci: kupanje djeteta (ako temperatura u sobi nije niža od 22 stupnja, ne možete žuriti s hranom za novo kupljenu bebu, pet minuta dajući mu priliku da ostanu goli);
 • 21: 00-23: 30 Spavanje;
 • 23: 30-00: 00 Šesto hranjenje;
 • 00: 00-6: 00 Noćni san. Ovaj vremenski interval smatra se idealnim za noćni odmor dvomjesečnog djeteta, ali, u pravilu, beba se budi noću, ponekad čak i više puta - ne biste trebali odbiti hranjenje.

Možete preuzeti i ispisati približan dnevni raspored iz našeg Yandex.Disk - https://yadi.sk/i/Jz8U8o4YoUQUw

Druge opcije za dnevni režim za djecu od 1 do 3 mjeseca:

Ovaj raspored može se ispraviti, uzimajući u obzir individualnost djeteta. Oslabljene bebe često trebaju više sna. Možete upoznati dijete koje je gladno ranije od zadanog vremena (15-20 minuta ništa ne rješava). Napravljena je ista prilagodba i vrijeme spavanja: hirovita i preopterećena mrvica može biti rano položena, a onima koji spavaju može se malo više zaspati.

Međutim, sve se to tiče samo manjih odstupanja od rasporeda koji smo mi predstavili. Neke mlade majke koje ne znaju kako ispravno protumačiti ponašanje svoje bebe počinju se prilagođavati svakoj od svojih nezadovoljnih škripanja. Kao rezultat toga, raspored hranjenja, spavanja i budnosti se povlači, ustupajući mjesto nesustavnom i kaotičnom.

Čak i ako postoje bilo kakva odstupanja u ponašanju djeteta (na primjer, on može zbuniti doba dana, biti budan noću i spavati tijekom dana), oni mogu i trebaju biti pojednostavljeni. Ako to ne učinite na vrijeme, prekomjerna majčinska toplina će dovesti do toga da će pogrešno ponašanje djeteta postati norma, što će organizaciju obiteljskog načina života učiniti neugodnom za ostale članove obitelji.

O načinu današnje bebe umjetnosti

Dnevna rutina djeteta za 2 mjeseca, hranjena umjetnim formulama, bit će malo drugačija nego za mrvice koje dobivaju majčino mlijeko. To se objašnjava duljom (u usporedbi s majčinim mlijekom) asimilacijom umjetnog proizvoda. U tom smislu, pauze između hranjenja trebaju biti najmanje četiri sata, tako da će raspored hranjenja umjetnog umjetnika biti sljedeći: 6:00 | 10:00 | 14:00 | 18:00 | 22:00 | Dva sata

Što se tiče razdoblja budnosti i sna, oni ostaju isti kao i za bebe koje jedu majčino mlijeko. Ovisno o individualnim karakteristikama tijela svakog djeteta, u ovom načinu rada mogu se izvršiti neke manje prilagodbe.

O važnosti sna

Kvaliteta sna određuje obilježja fizičkog i emocionalnog stanja djeteta. Ako dobro spava, to znači da će imati dovoljno snage za aktivnu percepciju svijeta, igre i komunikaciju s voljenima, kao i veliki apetit. Beba koja ne spava neće biti ravnodušna i hirovita.

Dvo-mjesečna beba mora spavati najmanje 16 sati dnevno, a beba ne treba nikakvu mučninu i moždani udar. Ako je zdrav, hranjen i položen u krevet na vrijeme - ne bi trebalo biti problema sa zaspavanjem, jer mu je potreban fiziološki san.

Ako i dalje postoje poremećaji spavanja kod 2-mjesečnog djeteta, potrebno je razumjeti razlog tog neprirodnog fenomena. Beba može loše spavati zbog:

 • nedostatak aktivnosti tijekom budnosti;
 • povećana razdražljivost živčanog sustava, osjetljiva čak i na slabe podražaje (na primjer, svjetlo u susjednoj sobi, dolazi u vidno polje djeteta);
 • učinci traume pri rođenju (ova vrsta anksioznosti javlja se do oko tri mjeseca starosti);
 • osjećaj nelagode (neudoban krevet, mokre pelene, osjećaj gladi ili prejedanje);
 • presvijetlo svjetlo;
 • bučno okruženje;
 • visoka vlažnost ili suhi zrak;
 • temperaturne povrede u dječjoj sobi (optimalna temperatura je od 20 do 24 stupnja);
 • bol u želucu.

Također smo pročitali o tome koliko vremena novorođenče spava tijekom dana - http://razvitie-krohi.ru/razvitie-rebenka-do-goda/skolko-spit-novorozhdennyiy-rebenok.html

Dojenčad koja su navikla da se ljuljaju na rukama mogu imati velike poteškoće pri spavanju. Nakon što smo otkrili uzrok poremećaja spavanja, potrebno je poduzeti mjere za njegovo uklanjanje (pustiti dijete da se kreće dok je budna, stvoriti mirnu atmosferu prije spavanja: isključiti zvuk televizora, ne dopustiti drugim članovima obitelji da glasno razgovaraju u sobi u kojoj dijete spava). Glavni čimbenik koji pridonosi normalizaciji sna je ujedno i polaganje djeteta. Nakon što se navikne na režim, on će početi zaspati sam.

Organizacija spavanja

Za spavanje, dijete treba imati udoban krevet s čvrstim elastičnim madracem (kako odabrati madrac) i ravnim jastukom. Da bi beba mogla potpuno spavati, potrebno je stvoriti optimalne uvjete:

 • dobro prozračite dječju sobu;
 • ponovno postavite jasle, pazeći da list ne tvori nabore koji mogu uzrokovati nelagodu;
 • ako je soba na sunčanoj strani, potrebno je zasjeniti prozor;
 • mijenjati krevet ili pelenu prije spavanja;
 • nahranite dijete.

Budući da dvomjesečna beba još uvijek treba bliski kontakt sa svojom majkom, on osjeća njezinu odsutnost čak iu snu. Sleep baby staviti u krevet, karakterizira kratkog trajanja i povremene. Mnoge majke to bilježe kada nakratko napuste sobu u kojoj dijete spava.

Posve drugačija situacija je uočena ako je majka u blizini: maca spava čvrsto i dugo. Zato pedijatri savjetuju dojilje da danju ne dođu dojiti s dojke tijekom dojenja i leže četrdesetak minuta do njega. Prednosti su dvosmjerne: majka dobiva priliku da se opusti i odmara od kućanskih poslova, a beba - da dobije snagu za sljedeću budnost.

Učinite noć spavati dulje i potpunije možete kupanje postupak, pre-hranjenja beba.

Mnoge su majke zainteresirane za pitanje svrsishodnosti umotavanja dvomjesečne bebe prije spavanja. Prethodnih godina ova je manipulacija smatrana obveznom. Moderni pedijatri smatraju da to uopće nije potrebno. Iznimke su slučajevi kad maca spava nemirno, maše rukama. Ponekad loša povijanja pomažu u rješavanju ovog problema.

Značajke hranjenja

Dojenje je idealna opcija za pravilan razvoj djeteta, jer majčino mlijeko savršeno apsorbira djetetovo tijelo, sadrži sve potrebne hranjive tvari i antitijela koja štite dijete od djelovanja patogenih mikroorganizama.

Nijanse dojenja

Smatra se da je najviše fiziološki slobodno dojenje kada dijete dobiva pristup majčinom mlijeku "na zahtjev". Zahtjevan plakanje ili tjeskoba koju pokazuje beba znak je da je gladan.

Unatoč naizgled spontanoj prirodi ovog pristupa, ispostavilo se da se potreba za osvježavanjem dolazi iz mrvica svaka tri sata tijekom dana i četiri noći, tako da je to potpuno isto kao i dnevna rutina koju preporučaju moderni pedijatri.

Upravo taj režim hranjenja prakticira najiskusnije majke, tvrdeći da on ne samo da zadovoljava psihološke i fiziološke potrebe djeteta, već i smanjuje rizik od stagnacije mlijeka (laktostaza). Bebe koje primaju dojku na zahtjev, praktički ne plaču, jer ne osjećaju samo sitosti, već i stanje spokojstva i udobnosti bliske onome što su doživjele tijekom razdoblja intrauterinog razvoja.

Dnevna količina majčinog mlijeka za dvomjesečnu bebu je približno 900 ml (pojedinačna doza - 130 ml). Kako pratiti - da li dijete dobiva normu? Vodič može biti trajanje njegovog boravka na prsima. Prosječno trajanje jednog hranjenja je dvadeset minuta (najaktivnije i najjače bebe mogu dobiti dovoljno za četvrt sata). Pročitali smo detaljno o tome koliko bi majčino mlijeko ili formula trebali jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdennyiy.html

Ima djece koja se okrenu od prsnog koša u roku od pet minuta. Ovaj trenutak nije dovoljan da zadovolji dijete. Obično je to slučaj s oslabljenim bebama koje se hrane isključivo "lakim" mlijekom, koje bez ikakvih poteškoća ulazi u njihova usta. Prekidom takvog "podnošenja" prestaju sisati. Da bi malena lijenčina jela onako kako bi trebala biti, stručnjaci preporučuju majkama da preliju prvi dio mlijeka. Onda će mrvica sisati točno onoliko koliko mu treba.

Međutim, s ovom vrstom hranjenja, beba može osjetiti nedostatak tekućine, jer „prednje“ mlijeko sadrži više tekućine, a „leđa“ mlijeka sadrži više masti. Da bi se isključila mogućnost takve neravnoteže, majka bi se trebala posavjetovati s pedijatrom - on će joj pomoći da odabere potrebnu taktiku hranjenja.

Također je nepoželjno predugo držati dijete na dojci. Za neke bebe proces hranjenja traje oko sat vremena. Nakon prvih dvadeset minuta jedenja, oni jednostavno drže bradavicu u ustima, povremeno ga usisavajući. Mame ovih beba trebaju biti svjesne da to može utjecati na stanje bradavica.

Zbog stalnog mehaničkog utjecaja na njih mogu se stvoriti pukotine koje mogu uzrokovati izuzetno bolne osjećaje tijekom svakog hranjenja. Da biste to spriječili, pažljivo uklonite bradavicu iz usta već zasićene bebe.

Još jedan pokazatelj dovoljnosti dojenja je broj mokrih pelena i pelena koje je beba umrljala. Dvo-mjesečna beba koja od majke dobiva dovoljno mlijeka urinira između 12 i 15 puta dnevno. Način rada stolice može biti različit. Neke bebe kakaa nakon svakog hranjenja, u drugima stolica se javlja dva do četiri puta dnevno: to se također smatra normalnim (umjetne životinje to rade rjeđe - ne više od jednom ili dva puta dnevno).

O hranjenju artefakata

Bebe koje se hrane na bočicu hrane se samo u određeno vrijeme. To je nužna mjera, s obzirom na činjenicu da je za probavu umjetne mješavine, iako je analogna majčinom mlijeku, ali nešto drugačija od sastava i korisnih svojstava, potrebno više vremena.

Dijete u dobi od 2 mjeseca hrani se prilagođenom formulom za mlijeko broj 1. Broj hrane (5-6 puta) i volumen jedne porcije (120-140 ml) navode se na svakom pakiranju. Ne preporuča se prekoračenje propisanog doziranja i broja obroka. Nedonoščad i bebe s vrlo niskom težinom su na posebnom režimu hranjenja koje kontrolira i propisuje pedijatar.

Dok dojite, pitka se voda daje bebi samo u posebno vrućim danima - ugasiti žeđ (majčino mlijeko je i piće i hrana za njega), onda je to za umjetne osobe apsolutno potrebno. Umjetnoj vodi treba dati vodu za piće u pauzama između hranjenja.

Unatoč činjenici da se hranjenje umjetnih žena izvodi iz boce, majke treba hraniti ne u jaslicama, već ih držati u rukama: ovako je potreban tjelesni kontakt s najdražom osobom.

Nakon hranjenja djece (i beba i umjetnih), potrebno ih je držati uspravno tri minute, dopuštajući da dio zraka koji je ušao u želudac napusti. Prisutnost izobilja ("fontane") podrigivanja je razlog za upućivanje na pedijatra, jer to može ukazivati ​​na neke patologije gastrointestinalnog trakta.

Značajke budnosti

2 mjeseca - vrijeme kada mrvica počinje obraćati pozornost na svijet oko sebe. Ako su ranije njegova buđenja bila povezana samo s potrebom za jelom, sada je u stanju ostati budan sat i pol.

Kako dijete razvija psiho-emocionalni i mentalni razvoj, njegova aktivnost se također povećava. Osjećajući sposobnost kontrole mišića (zbog slabljenja tonusa fleksorskog mišića), on počinje izvesti mnoge ciljane pokrete. Vizija i sluh, koji se iz dana u dan poboljšavaju (dječak može vidjeti predmete koji su udaljeni sedam metara od njega), omogućuju mu prepoznavanje voljenih i postupno orijentiranje u prostoru. To je uvelike olakšano jačanjem vratnih mišića, što omogućuje mrvicama da okrenu glavu u smjeru koji mu je potreban.

hodanje

Izuzetno korisna za svakog djeteta na svježem zraku. Njihovo trajanje u toploj sezoni može biti najmanje jedan sat i pol. Najbolje vrijeme za ovo je jutro (prije 11) i večernje (nakon 16) sati. Najbolje je hodati u čipkastoj hladovini stabala, štiteći dijete od jakog sunca.

Zimi, hodanje s djetetom od 2 mjeseca moguće je samo na temperaturama iznad -10 stupnjeva. Najbolja odjeća za neaktivne mrvice je polu kombinezon obložen prirodnim krznom, a donji dio u obliku omotnice.

Budno dijete mora izaći iz kolica i pokazati mu svijet oko sebe. Šetnja s djetetom trebala bi biti na mjestu daleko od gasovitih autocesta: mirni park ili mirno dvorište.

Nastava i obrazovne igre

Dva mjeseca starosti je sjajno vrijeme za treniranje svojih osjetila. Da bi mrvica naučila pratiti pokretne objekte, fokusirajući se na njih, potrebno je steći nekoliko vrlo svijetlih i svijetlih zveckanja obojanih u crvenu, žutu i narančastu boju, jer sada percipira samo ove boje tople skale. Zvuk zveckanja ne bi trebao biti zastrašujući, ali ugodan.

 • Uzimajući zveckanje, možete otići na stranu djeteta i protresti ga tridesetak centimetara od njega, uzrokujući da mrvica okrene glavu prema zvuku. Nakon što je igračku pomaknula u drugu ruku, na isti način postižu i okretanje glave u suprotnom smjeru. Mama može samo nazvati bebu nježnim glasom, dolazeći na krevetić s različitih strana, tako da on, kao odgovor na zvuk, okrene glavu u pravom smjeru;
 • Korisno je staviti zveckanje u djetetu. Slabi prsti mogu ga držati samo trideset sekundi. Ovo je izvrsna vježba koja priprema mišiće ruke za čin hvatanja;
 • Na ležaju mrvica možete objesiti vijenac od svijetlih zveckanja, tako da je može dosegnuti rukama ili nogama. Zvuk koji je vijenac izradio kao odgovor na dodir djeteta dovodi ga do čuda i užitka, prisiljavajući ga da sve više zamahne rukama i pomiče noge;
 • Možete staviti sjajnu zveckanje ispred mrvica koje se nalaze na trbuhu (bolje je to učiniti u krevetiću bez madraca ili u areni). Zdrava beba treba podići glavu, nasloniti se na podlaktice i, podići dojku, gledati naprijed. Svijetli objekt sigurno će privući njegovu pozornost i natjerati ga da provede neko vrijeme u tom položaju, uzimajući u obzir predmete koji leže ispred njega;
 • Da biste razvili motoričke sposobnosti malih mišića, možete se igrati s djetetom u svraku-beloboku. Okrećući i masirajući svaki prst, potrebno je izgovoriti tekst rime.

Trajanje razvojnih aktivnosti s djetetom ne bi smjelo biti dulje od dvadeset minuta. Potrebno je s njim razgovarati nježno, emotivno, često mijenjajući intonaciju, čitati dječje pjesme, pjevati jednostavne pjesme. Slušajući kako je beba "gulit", potičući mamu da komunicira, potrebno je odgovoriti na njegov poziv. Inače će se „preglas“ uskoro prestati, što će neminovno dovesti do kašnjenja govora i narušenog emocionalnog razvoja.

Gimnastika i masaža

Izvođenje gimnastike je najbolje ujutro:

 • Stavljanje djeteta na leđa, podizanje i spuštanje ruku (prvo naizmjenično, zatim u isto vrijeme);
 • Širenje ruku, prelazeći ih pred grudima, ostavljajući lijevu ili desnu dršku na vrhu;
 • Naizmjenično povucite ručicu, oponašajući kretanje boksača;
 • Uzimanje mrvica za petama, imitiranje bicikliranja nogu;
 • Savijena u koljenima, noge vode do trbuha, zatim se uspravi;
 • Podupirući mrvicu ispod ruku, podignite je i spustite, prisiljavajući noge da se odgurnu od nosača.

Masaža će također pomoći bebi koja pati od plina. Da biste to učinili, morate staviti dijete na leđa, savijati noge u koljenima i unutar nekoliko minuta laganim kružnim pokretima udariti trbuh.

Kada stavljate mrvice na trbuh (najmanje tri puta dnevno), možete nježno udariti leđa, ruke, noge i stražnjicu. Ova masaža pomaže u poboljšanju probave.

Čitamo korisne materijale s video uputama: prava masaža za dijete u prva tri mjeseca života

kupanje

Kupajući dvo-mjesečno dijete, morate slijediti niz jednostavnih pravila:

 • Upotreba posebnih deterdženata dopuštena je samo jednom tjedno;
 • Za svakodnevno kupanje, mrvice koriste čistu čistu vodu;
 • U prisutnosti dječje keramike ili pelenskog osipa može se dodati dodatak kamilice i sukcesije u kadu;
 • Optimalna temperatura za kupanje dojenčeta je trideset sedam stupnjeva;
 • Nije potrebno kupati mrvice prije odlaska na noćni odmor. Ako dijete prosvjeduje i je nestašno, to možete učiniti popodne ili ujutro kad je budan.

Briga o dvomjesečnoj bebi nije lako i vrlo odgovorno poslovanje. Ako će brižna i voljena majka stalno slijediti istu dnevnu rutinu, ubuduće će moći zaštititi svoju obitelj od problema s kojima se suočavaju roditelji mališana koji su odrasli bez ikakvog sustava. Što prije dijete navikne na red - lakše se prilagođava uvjetima okolnog svijeta.

Video: Koji je način za dijete?

Pozdrav djevojke! Danas ću vam reći kako sam uspio doći u formu, izgubiti 20 kilograma i konačno se riješiti jezovitih kompleksa debelih ljudi. Nadam se da će vam informacije biti korisne!

Želite li prvo pročitati naše materijale? Pretplatite se na naš telegramski kanal

Dojenje na 2 mjeseca

Značajke dojenja u 2 mjeseca

Dakle, prvi mjesec života bebe je gotov, drugi dolazi. Nastavite ga hraniti majčinim mlijekom iz dojke, ali počinjete imati pitanja. Trebam li stabilizirati broj i vrijeme obroka, bilo da poduzimam bilo kakve radnje o vlastitoj prehrani tijekom dojenja 2 mjeseca i tako dalje. Pokušajmo sve srediti.

Koristi guv u 2 mjeseca i njegove značajke

Što se tiče načina i broja privitaka, u ovoj fazi nema značajnijih promjena. Naravno, razdoblja budnosti djeteta od dva mjeseca stare su dulje od novorođenčeta, a ako se tijekom tih razdoblja ne osjeća najbolje ili je samo nevaljao, broj privitaka može se čak i povećati.

Ako je dijete mirno, veselo i zadovoljno životom, potpuno izdržava stanke od 3-3,5 sati, a može se hraniti i noću. Stoga je potrebno prilagoditi dijetu djeteta 2 mjeseca dojenja, uzimajući u obzir ponašanje i dobrobit djeteta. Definitivno nije vrijedno prisiliti dijete da se premjesti na neki određeni strog raspored - po vlastitom nahođenju ili na preporuku rodbine.

Važno je razumjeti da je dobrobit majčinog mlijeka za dvomjesečnu bebu teško precijeniti. Sadrži sve sastojke potrebne za bebu - masti, bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, vitamine. Budući da je u ovom dobu majčino mlijeko gotovo uvijek jedini proizvod koji dijete dobije, na njemu ovisi zdravlje, rast i razvoj mrvica.

Kriza dojenja za 2 mjeseca: kako se nositi s tim?

Najčešće, prva laktacijska kriza, praćena smanjenjem proizvodnje mlijeka, javlja se na 1 mjesec, a sljedeća se može očekivati ​​za tri mjeseca. Međutim, ponekad taj problem prevladava majku i dijete koje doje nakon 2 mjeseca.

U ovoj situaciji, glavna stvar nije panika i zapamtite da je kriza privremena pojava i traje, u pravilu, ne više od nekoliko dana. Osim toga, mlijeko u tom razdoblju ne nestaje, nego jednostavno smanjuje njegovu proizvodnju. Trebalo bi je često nanositi na bebu na prsa, prvo, kako ne bi ostao gladan, drugo, kako bi reagirao na tijelo da sisa i što je prije moguće uspostaviti laktaciju. Uvođenje komplementarne hrane u 2 mjeseca kada je dojenje nepraktično, kao i pokušaj ispunjavanja nedostatka tekućine vodom ili obmanjivanje mrvica dudom. No, noćne hranjenje za vrijeme krize dojenja nisu zabranjene, naprotiv, čak su i dobrodošle.

Novi proizvodi s dojenjem 2 mjeseca: što i kako uvesti

Do ovog doba dojenče već ima dovoljno formiran enzimatski sustav, a crijevna mikroflora je spremna prihvatiti nove sastojke. Dakle, prehrana majke može se proširiti. Primjerice, žena može sigurno ući u njezin izbornik kada doje na 2 mjeseca:

 • meso peradi ili meso bez masti bolje je domaće;
 • krumpir, kuhani kupus, nekoliko rajčica;
 • orasi - preporučeni orasi i bademi;
 • jagodičasto voće, sokovi od voća i povrća, džemovi.

Možete se čak i pokušati počastiti medom u malim količinama.

Pravila za ulazak u prehranu dva mjeseca dojenja novog proizvoda ne razlikuju se mnogo od pravila koja se primjenjuju na druga razdoblja:

 • isprobajte svaki novi proizvod u razmaku od 2-3 dana;
 • to prije prije i poslije podne;
 • koristite novi sastojak za svoje dijete u malim količinama, postupno povećavajući dio;
 • promatrajte reakciju mrvica. Kod najmanjih odstupanja od norme, proizvod koji ih je uzrokovao treba odmah isključiti iz prehrane. Možete pokušati ponovno za 2-3 tjedna.

Kakva bi mogla biti devijacija? Pospanost ili, naprotiv, uznemirenost, nerazumno plakanje, tjeskoba. Često su proljev ili konstipacija nakon 2 mjeseca dojenja također rezultat uvođenja neprikladnog proizvoda od mrvica u majčinu prehranu. A osip koji se pojavio razlog je da bude još oprezniji, jer može ukazivati ​​na alergijsku reakciju.

Završetak dojenja dojenčadi u 2 mjeseca: kako to učiniti ispravno?

O nezamjenjivim prednostima majčinog mlijeka za dijete ove dobi već je rečeno ranije. Zbog toga je presavijanje vlasnika na 2 mjeseca iznimno nerazumna i neopravdana odluka. Nažalost, postoje okolnosti koje ne ovise o potrebama djeteta, niti o željama majke. Kako biti u takvim slučajevima?

Najbolje je isključiti hranjenje postupno, zamjenjujući dio aplikacije umjetnom mlijekom. Ova metoda je što ugodnija za majku i dijete. Ako je to potrebno hitno, na primjer, iz medicinskih razloga, važno je obratiti posebnu pozornost na mliječne žlijezde: izabrati potporno, ali ne i steže donje rublje, dekantirati do potpunog pražnjenja, ali minimalno, samo smanjiti gravitaciju i napetost, nanijeti hladno na grudi oblozi.

Povremeno, ali se ipak dogodi da dijete sam odbija dojiti 2 mjeseca. U tom slučaju, ne biste trebali ići na malog diktatora tom prigodom i odmah isključiti stražare. Morate pokušati saznati razlog odbijanja: to može biti loše stanje vašeg djeteta, odstupanja u sastavu mlijeka, koji utječu na njegov ukus, pa čak i neugodan položaj djeteta tijekom hranjenja. Nakon uklanjanja prepreka, beba će biti sretna da se vrati majčinim dojkama, a dojenje može trajati još dugo.

Intervali hranjenja od 2-3 mjeseca

Oni koji su na GW-u. Zainteresirani za dan i noć. Hvala svima

Svaka 2 sata, kada manje spava dnevno.

Nikada nismo imali intervale)) kada sam htjela, onda sam pitala! Ali ne više od 2 sata! 3 sata samo jednom dnevno, tijekom dnevnog sna

Sada nemamo grafike za spavanje. Ako ne zaspiš, onda se možeš smiriti samo sise i onda nema vremena. I od 1,5 do 3 sata poslijepodne. A noću 4-5 sati noćnog sna i 3-4 sata jutarnjeg sna - odgovarajući i intervali... Jedna loša stvar već je bila meka, a sada opet, kao na početku - što je dulji razmak, jače dojka postaje kamen..

Tijekom dana bez rasporeda, kao što želite, od 5 do 7 hranjenja, noću pita 1-2 puta noću i to je negdje ujutro.

Dojenje: 8 glavnih pogrešaka skrbnih mama

Nepravilno organizirano dojenje može dovesti do zdravstvenih problema kod većine dojilja i do smanjenja, au najgorem slučaju do prestanka dojenja. Da vidimo koje se pogreške najčešće događaju.

Larisa Shumina
Pedijatar, Elizabethansko sirotište, Moskva

Pogreška jedan. Planirano hranjenje

Pedijatri i specijalisti za dojenje preporučuju pridržavanje besplatnog dnevnog režima, u kojem dijete sam postavlja optimalan raspored za sebe, na temelju svojih potreba. Majčino mlijeko u potpunosti je prilagođeno bebinom gastrointestinalnom traktu i brzo se apsorbira, tako da se beba može i treba primijeniti na dojku onoliko često koliko želi. To je tzv. Hranjenje na zahtjev, pri čemu dijete postavlja intervale između hranjenja i trajanje sisanja. Djetetov želudac ima mali volumen i namijenjen je primanju mlijeka u malim porcijama. Ako se razmaci između hranjenja po rasporedu povećaju na 3 sata, beba treba puno više mlijeka nego što može apsorbirati, što dovodi do preopterećenja stijenki želuca i povraćanja.

Osim toga, sisanje grudi za novorođenče je težak posao. On se može jednostavno umoriti i ne sisati dovoljno mlijeka u jednom hranjenju. To jest, u jednom hranjenju, dijete može sisati dosta mlijeka, ali nakon 20-30 minuta, zamolite dojku da ponovno pojede.

Važno je upamtiti da što je češće majka stavlja bebu na dojku, to će se više proizvoditi u sljedećim danima. Dakle, kako bi se isprva održala puna laktacija, potrebno je najmanje 10-12 zahtjeva dnevno. Uz rijetka hranjenja po rasporedu, nema dovoljno stimulacije dojki i, kao rezultat, smanjenja količine mlijeka.

Po načinu rada
Održavanje trosatnog intervala hranjenja preporučuje se samo za bebe koje se hrane hranom za bocu, budući da se mliječne formule razlikuju u sastavu od majčinog mlijeka i potrebno je određeno vrijeme da se probave proteini, masti i ugljikohidrati.

Pogreška dva. Poništavanje noćnih feedova

U vrijeme kada su naše majke i bake odgajale djecu, vjerovalo se da beba ne bi trebala ometati majku i oca noću. Roditelji su svim mogućim metodama (bolest kretanja na rukama ili u krevetiću, hranjenje vodom, usisavanje dude) pokušavali osigurati da dijete cijelu noć spava bez buđenja. Noćne su se hrane također "zabranile" jer se vjerovalo da će se bebinom želucu noću odmarati od hrane.

Trenutno postoji potpuno drugačija stajališta - potrebne su noćne emisije. A da bi stavio mrvicu na prsa trebala bi biti onoliko puta noću koliko želi. Tijelo djeteta je dizajnirano tako da mu želudac može probaviti majčino mlijeko bez prekida. Osim toga, nakon kontinuirane intrauterine prehrane, beba ne može izdržati duge pauze između obroka, a prirodno je da se probudi i pojede noću.

Noćno hranjenje potiče proizvodnju dovoljno mlijeka i uspostavljanje dobre laktacije. Maksimalna količina prolaktina (hormona na kojem ovisi količina laktacije) formira se noću: od 3 ujutro do 7 sati ujutro. Ako se beba ne nanosi na dojke noću, onda se prolaktin proizvodi u malim količinama i posljedično se smanjuje proizvodnja mlijeka.

Pogreška tri. Granica hranjenja 10-15 minuta

Pravilno organizirano dojenje podrazumijeva da beba sama utvrđuje trajanje hranjenja. Jedno od pravila uspješne laktacije je: beba treba držati na dojci koliko je potrebno, tj. hranjenje treba završiti kada on sam oslobodi dojku.

Svako dijete uzima različitu količinu vremena za hranjenje: netko treba 5 minuta, a netko 30 minuta. Neka djeca se brzo usisavaju i otimaju se od dojki, dok drugi zaspe dok drugi sisanje dugo i zadovoljno. To u velikoj mjeri ovisi o djetetovom temperamentu, adaptacijskim procesima, stanju njegovog živčanog sustava i dobi. U pravilu, bebe usisavaju duge dojke u prvim tjednima života, kada zaspu, kada su bolesne, u prisutnosti psihološke nelagode. Kratka hranjenja najčešće su povezana s potrebom ugasiti žeđ ili se smiriti u majčinim prsima u stresnoj situaciji, strahu, boli.

Ograničavanje vremena hranjenja može dovesti do neugodnih posljedica. Ako majka prekine hranjenje prije vremena, beba ne dobiva natrag dio mlijeka, koji je bogat hranjivim tvarima i enzimima. Neprobavljene tvari (laktoza) iz "prednjeg" dijela mlijeka ulaze u debelo crijevo, gdje uzrokuju probavne smetnje u obliku fermentacije, povećane proizvodnje plina, abnormalnih stolica i grčeva u želucu. Sve to, zauzvrat, dovodi do slabog povećanja tjelesne težine kod bebe, tjeskobe, poremećaja spavanja.

Osim toga, loše pražnjenje dojki s nedovoljno dugim sisanjem dovodi do smanjenja proizvodnje novog dijela mlijeka, a može također doprinijeti razvoju stajaćeg mlijeka (laktostaze).

Pogreška četiri. Nahranite bebu mješavinom

Mnoge dojilje misle da ako se dijete često primjenjuje na dojku, to znači da ne jede dovoljno i treba ga hraniti mliječnom formulom. Zapravo, nije.

Za bebe prvih mjeseci života, često se nanosi na prsa normalni i prirodni proces. Činjenica je da je u dobi od 3 mjeseca dojenje djeteta potrebno ne samo za hranu. Uz pomoć sisa zadovoljava svoje brojne potrebe: u fizičkom i emocionalnom kontaktu sa svojom majkom, u toplini, u sigurnosti, u neprekidnoj brizi i ljubavi. Osjećajući neugodu, beba poziva mamu. Ne zaboravite da mala djeca imaju dobro razvijen refleks sisa i beba treba zadovoljiti svoju potrebu za sisanjem.

Osobito je česta privrženost prsima karakteristična za djecu prvog mjeseca života. Novorođenče može zatražiti do 12 do 16 puta dnevno. Ali od otprilike 2 mjeseca počne to činiti rjeđe, a do 3 mjeseca njegov raspored hranjenja bebe formira se s pauzama od 2-3 sata.

Upozorenje!
Samo liječnik može pred-hraniti dijete formulaciji za dojenčad, procjenjujući njegovo opće stanje i debljanje.

Peta pogreška. Dodajte vodu bebi

Pitanje potrebe za napajanjem djeteta vodom jedan je od najčešće postavljanih pitanja od strane stručnjaka. Činjenica je da je u sovjetskim vremenima bilo uobičajeno davati bebi vodu između hranjenja. Danas je jedno od pravila za uspješno dojenje, kao što je naznačeno u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sljedeće: "Nedostatak suplementacije i unošenje drugih stranih tekućina i proizvoda do 6 mjeseci". Stoga djetetu koje je dojeno ne treba davati dodatne tekućine do 6 mjeseci.

Ovo pravilo ima jednostavno objašnjenje. Majčino mlijeko sadrži dovoljnu količinu vode, otprilike 85–90%, i može u potpunosti zadovoljiti potrebe djeteta u tekućini. Osim toga, dodavanje vode štetno utječe na laktaciju. Čak i mala količina vode ispunjava bebin trbuh i stvara osjećaj lažne zasićenosti. Rijetko ima želju da se veže za dojku, a količina proizvedenog mlijeka se smanjuje.

Pogreška šesta. Squash nakon svakog hranjenja

Ako majka hrani bebu na zahtjev, nema potrebe za redovitim pumpanjem dojki. U tom slučaju dolazi do dovoljne stimulacije mliječnih žlijezda, a ženino tijelo «broji» koliko mlijeka proizvodi. Majka koja doji dijete dojke na zahtjev i ispušta dojku nakon svakog hranjenja, izaziva povećanje proizvodnje mlijeka. Dakle, dojka prima "lažne" informacije o tome koliko je mlijeka potrošeno. Sljedećem hranjenju stiže mlijeko u količini: isisan od djeteta i izraženo. Beba ne može jesti veliku količinu mlijeka koja se stvara, stagnira u dojkama i, kao rezultat, povećava se vjerojatnost razvoja laktostaze i mastitisa (upala mliječnih žlijezda).

Naprezanje dojki je neophodno za takav problem kao što je nabreknuće dojke, u liječenju laktostaze, mastitisa, pukotina bradavica, s nedostatkom mlijeka za povećanje proizvodnje, u slučaju prisilnog odvajanja majke i djeteta.

Pogreška broj sedam. Pijenje velikih količina tekućine

Najčešća pogreška koju njeguju majke je piti puno tekućine. Mnogi vjeruju da što više žena pije tekućine, ona proizvodi više mlijeka. Zapravo, proces proizvodnje mlijeka nije reguliran količinom tekućine koja ulazi u tijelo majke, već hormonima hipofize (prolaktin i oksitocin).

Osim toga, stručnjaci za dojenje tvrde da višak tekućine ne samo da ne stimulira laktaciju, nego ga može i smanjiti. Prekomjerni unos tekućine često dovodi do stvaranja više nego što beba treba, količine mlijeka, što zauzvrat često uzrokuje laktostazu. Za stabilnu laktaciju dojilja treba piti 1,5-2 litre dnevno.

Pogreška osam. Stroga dijeta

Za mnoge žene dojenje je povezano sa strogom dijetom, koju su liječnici nedavno preporučili da prate majku tijekom prirodne prehrane. Smisao prehrane bila je isključivanje iz menija dojilje svih proizvoda koji mogu uzrokovati alergijske reakcije ili probavne smetnje kod bebe. Kompetentan pristup problemu hranjenja dojilje trenutačno prati reakciju djeteta na jedan ili drugi proizvod koji se jede od majke i ne odustaje od njih. To jest, proizvodi koji uzrokuju povrede kod bebe, isključeni su činjenicom, a ne unaprijed.

Osim toga, dojilja ne bi trebala jesti dvostruko više od uobičajene. Ovo je samo mit. Količina pojedene hrane ne utječe na količinu i kvalitetu proizvedenog mlijeka. Svakog dana dojilja treba dobiti potpunu i uravnoteženu prehranu. Sadržaj kalorija bi trebao biti 400-600 kcal dnevno više nego inače, budući da se dnevno potroši otprilike toliko kalorija u proizvodnji majčinog mlijeka.

Kako bi se izbjegla pogreška tijekom dojenja, u slučaju različitih pitanja i poteškoća, dojilja može potražiti pomoć od pedijatra ili specijaliste za dojenje.