Na kojem akušerskom tjednu napravite prvi ultrazvuk

Tijekom trudnoće, tijelo buduće mame treba redovito pregledavati i pratiti proces nošenja djeteta, tako da morate znati koliko tjedana morate obaviti prvi ultrazvuk tijekom trudnoće.

Ovaj pregled vam omogućuje da uvijek držite situaciju pod kontrolom i da dobijete podatke koji će biti u stanju voditi ginekologa za daljnje postupke ako su potrebni. Uz niz pokazatelja koje samo liječnik razumije, trudnica će moći dobiti vizualne informacije o svojoj bebi.

Princip istraživanja je eholokacija: ultrazvučni valovi se reflektiraju od tkiva u koje prodiru. Istovremeno se na zaslonu pojavljuju slike tih tkiva. Reflektirane zrake prima senzor, koji prima primljene signale ovisno o gustoći tkiva. To vam omogućuje da na zaslonu prikažete jasnu sliku fetusa.

Danas su takva istraživanja najsigurnija i najučinkovitija. Koristi se već 40 godina, ali do sada nije zabilježen nikakav negativan utjecaj na buduću bebu. Da vidimo kada je najbolje napraviti prvi ultrazvuk kada dođe do trudnoće.

Vrijeme prvog istraživanja

Svaka trudna majka mora znati kada možete napraviti prvi ultrazvuk kako biste potvrdili trudnoću. Izvodi se 3-5 tjedana nakon početka posljednje menstruacije. Danas opstetricija koristi dvije dijagnostičke metode:

 • kroz trbušni zid;
 • transvaginalnom primjenom vaginalnog senzora, koji se stavlja na poseban kondom.

Važno je znati da bez obzira koliko dugo radite prvi ultrazvuk tijekom trudnoće, vaginalni pregled povećava točnost i točnost primljenih informacija, jer je senzor u kontaktu s unutarnjim organima. U tom slučaju nema potrebe napuniti mjehur prije dijagnoze. Već na 4-5 dana kašnjenja, možete potvrditi činjenicu okupacije. Ispada da se embriološka trudnoća određuje za razdoblje od 2 tjedna.

U trenutku kada je već moguće napraviti svoj prvi ultrazvuk u prisutnosti trudnoće, promjer jajne stanice je samo oko 5 mm. Za određivanje točnog datuma potrebno je izmjeriti veličinu embrija od glave do repne kosti. Vjerojatnost pogreške u ovom slučaju nije veća od tri dana. Ako nema potrebe za potvrđivanjem činjenice začeća, a izostanak ili prisutnost patologije maternice je utvrđena na drugi način, prvo planirano putovanje do ultrazvuka provodi se tijekom trudnoće do 12 tjedana.

Shvatili smo kada možete otići na prvi ultrazvuk tijekom trudne maternice, a sada ćemo razumjeti što pokazuje:

 • 7 tjedana - glava embrija;
 • 8 tjedana - fetalni udovi;
 • 9-11 tjedana - kosti udova i točka okoštavanja;
 • 11-14 tjedana - prisutnost ili odsutnost želuca, bubrega, mjehura, svih prstiju fetusa.

Kada se tijekom prve trudnoće provodi prva ultrazvučna studija, potrebno je izmjeriti “ovratnički prostor”. Normalna veličina - najviše 3 mm. Sa 3 mm ili više, vrat fetusa počinje nabreknuti, što ukazuje na kromosomski poremećaj i rizik od simptoma Downa.

"Ovratnik" je važan za mjerenje pri nošenju blizanaca. Što ga prije pronađete, to će biti točniji rezultat testiranja na prisutnost Downovog sindroma, budući da su tijekom velikih trudnoća moguće pogreške prilikom otkrivanja tog simptoma.

Rano držanje

Ponekad liječnik odluči prepisati ultrazvučnu dijagnozu ranije nego obično. To se događa kada postoji rizik od razvoja patologije.

Postoji nekoliko slučajeva u kojima se prvi ultrazvučni pregled, kada se pojavi trudnoća, provodi prije propisanog roka.

 1. Rizik od abnormalnog razvoja genitalija.
 2. Diferencijalna dijagnoza žena s tumorima ili fibroidima maternice.
 3. Sumnja na prodor mjehurića, nedovršena trudnoća.
 4. Sumnja na razvoj cjevastih i drugih ektopičnih trudnoća.
 5. Mogući pobačaj.

U tim slučajevima, žena ima određene simptome, zbog čega liječnik mijenja period u kojem je napravio prvi ultrazvuk trudnice. Najozbiljniji simptom je krvarenje nakon odgođene menstruacije i pozitivan test. O visokom tlaku u kasnoj trudnoći.

Krvarenje može ukazivati ​​na bilo koji od gore navedenih stanja. Kod izvanmaterične trudnoće i pobačaja žene imaju bolove u trbuhu niže.

Ako postoji mjehurić, fetus se ne razvija i fetalne membrane počinju rasti u obliku mjehurića, koji rastu u maternicu, mogu ući u mozak i pluća. Ovo stanje može se odrediti veličinom maternice, koja počinje rasti brže od normalne. Dobrobit žene se pogoršava i, ako se ne poduzmu nikakve mjere, smrt je moguća.

Pregled u prvom tromjesečju

Prvi ultrazvuk probira se izvodi u gestacijskoj dobi od 10 do 14 tjedana. Koristi se za identifikaciju fetalnih razvojnih abnormalnosti, genetskih abnormalnosti i također pomaže u dijagnosticiranju mogućih problema s placentnim protokom krvi i fetalnim položajem. Probir se može izvoditi vaginalno i kroz trbuh.

Prvi planirani izlet

U prvom slučaju, morat ćete se skinuti ispod pojasa i leći, savijenih nogu, nakon čega liječnik umetne tanak senzor u vaginu. Postupak ne donosi neugodne osjećaje, ali sljedeći dan može se pojaviti krvarenje. Kada pregledate želudac, morate se skinuti do struka ili podići svoju odjeću. Stručnjak nanosi posebnu tekućinu na trbuh i pomiče senzor duž njega.

Nakon pregleda, liječnik sastavlja protokol u kojem bilježi glavne parametre utvrđene tijekom ispitivanja. To uključuje:

 • broj otkucaja srca;
 • parietalna veličina trtača;
 • snimanje embrija;
 • veličina ovratnika;
 • struktura koriona;
 • mjesto choriona;
 • strukturne značajke zidova maternice;
 • osobine maternice.

Nakon ultrazvuka pacijent se upućuje na biokemijsku studiju, koja je također uključena u prvi postupak probira. Stručnjak uzima krv iz vene kako bi dobio potrebne informacije. Posljednji obrok trebao bi biti četiri sata prije testa.

Čim ste shvatili kada napraviti prvi pregled ultrazvuka tijekom trudnoće, ne treba oklijevati. Pomoću dijagnostike moguće je odrediti vremensko ograničenje dana, saznati kako se razvija fetus, postoje li nedostaci ili značajke genitalija koje mogu otežati proces nošenja djeteta ili ga potpuno prekinuti.

Uzi pomaže odrediti položaj

Priprema za studiju

Čim se odlučite kada je bolje otići liječniku i napraviti prvi ultrazvuk u vrijeme trudnoće, trebali biste se pripremiti za studiju. Ako se dijagnoza izvrši kroz želudac, dva sata prije zahvata, morat ćete popiti oko dvije litre vode bez plina. Nemojte mokriti prije zahvata.

Ako odlučite kako se pripremiti za prvi ultrazvučni pregled s kratkom gestacijskom dobi, morate znati što trebate ponijeti sa sobom liječniku:

Kondom je potreban da bi se stavio na transvaginalni senzor. Neke plaćene klinike pružaju potrošni materijal koji je uključen u trošak prijema. Stoga ih nemojte nositi sa sobom. Provjerite ove informacije kod administratora. Tijekom trudnoće koristite skupljanje prsa.

Također, prije obavljanja pregleda morate potkopati vanjske genitalije i staviti na čisto rublje. Dan prije planirane studije, potrebno je potpuno eliminirati prženu i masnu hranu, ograničiti uporabu morskih plodova, čokolade, agruma.

Čim shvatite u koje vrijeme liječnici rade prvi ultrazvučni pregled s kratkom gestacijskom dobi, zakažite sastanak. Vi ste sada buduća mama, pa se pobrinite za svoju bebu i učinite sve da ga zaštitite od raznih bolesti.

Na kojem akušerskom tjednu napravite prvi ultrazvuk

Dugo ste planirali postati roditelji, ali još uvijek sumnjate da će ultrazvuk pokazati ranu trudnoću, čak i ako je test krvi potvrdio pozitivan rezultat? Kako je ultrazvuk i koja ograničenja postoje? Pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja.

Je li opasno za budućnost mrvica?

Brojne studije jednoglasno potvrđuju visoku učinkovitost i sigurnost ultrazvuka tijekom trudnoće. I premda postoje glasine o opasnostima manipulacije senzorima i štetnom učinku ultrazvučnih valova među budućim majkama, njihovim starijim rođacima, pa čak i ponekad starom školovanju medicinskog osoblja iz antenatalnih klinika i rodilišta, ta iskustva su neutemeljena.

U pravilu, u nedostatku patologija stanja trudnice i fetusa, četiri puta se propisuje ultrazvučni pregled. Mnogi propuste prvi ultrazvuk u ranoj trudnoći zbog gore opisanih strahova, koji mogu biti prepuni izostavljanja od vrste razvojnih anomalija djeteta i ozbiljnih komplikacija kod majke, sve do razvoja tubalne trudnoće.

Kako bi pronašli unutarnju ravnotežu i mir uma, vrlo je važno da budući roditelji znaju može li se ultrazvuk obaviti u ranim fazama trudnoće ili ne.

Vrste ultrazvuka

Ultrazvuk je vrsta dijagnostičkih mjera, čiji se princip sastoji u prolasku ultrazvučnih valova kroz meka tkiva. Koja vrsta ultrazvuka u ranoj trudnoći?

 1. 2D - dvodimenzionalna slika fetusa (visinska širina) omogućuje liječnicima da u maternici otkriju vezano jaje fetusa, da procijene stanje i razvoj nerođenog djeteta, njegov rast i veličinu. 2D je najjeftiniji tip manipulacije, široko rasprostranjen u antenatalnim klinikama i državnim rodilištima. Cijeli postupak traje od 10 do 20 minuta.
 2. 3D - volumetrijski trodimenzionalni ultrazvuk u boji u kojem je slika prikazana na zaslonu monitora. Budući roditelji moći će pogledati voće i vidjeti njegove prve pokrete, pa čak i izraze lica! Kvaliteta rezultata istraživanja znatno je viša od dvodimenzionalne, dok je razina zračenja ista. Trajanje se kreće od 30 do 50 minuta, što je povezano sa stalnim kretanjem djeteta i potrebom za mjerenjem mnogih važnih parametara.
 3. 4D - ista trodimenzionalna slika, ali pokreti nerođenog djeteta na zaslonu uređaja prikazani su u stvarnom vremenu. Mnoge majke mahnu dlanom s ekrana, protrljaju oči i čak sišu prstom. S 4D dijagnostikom moguće je stvoriti videozapis.

Je li ultrazvuk štetan u ranoj trudnoći? Definitivno ne.

Trodimenzionalni i četverodimenzionalni tip istraživanja preporučuje se u razdoblju od 11 tjedana ili više, jer u ovom trenutku već možete razmotriti bebine noge i čak odrediti njegov spol.

Vrste senzora ultrazvučni stroj

Konvencionalni ultrazvučni stroj ima dva senzora: transvaginalni i transabdominalni.

Transabdominalni ultrazvuk tijekom trudnoće

Površinski ili transabdominalni ultrazvuk široko se koristi u dijagnostici mnogih bolesti.

Proizvodi se na sljedeći način:

 • trudnica leži na leđima, otkrivajući trbuh i donji dio trbuha;
 • Mala količina univerzalnog kontaktnog gela nanosi se na kožu blizu pupka, osiguravajući maksimalni kontakt senzora s površinom epidermisa;
 • liječnik pokreće uređaj uz želudac, lagano pritiskajući; Slika maternice s fetusom prikazana je na monitoru.

Transvaginalni ultrazvuk

Transvaginalni senzor je mala cijev sa zaobljenim krajem; često se koristi za ultrazvuk za određivanje rane trudnoće.

Da bi se provela ova anketa, žena leži na leđima, izložena je ispod pojasa i širi koljena savijena u stranu. Obični tanki kondom stavlja se na senzor uređaja iz higijenskih razloga. Potom se nježno umeće u vaginu na pregled.

Transvaginalni ultrazvuk će pokazati ranu trudnoću vjerojatnijom od klasične studije. Ima niz prednosti:

 • omogućuje vam otkrivanje ektopične trudnoće u vremenu (oplođeno jajašce može biti fiksirano u jajniku, u jajovodu, pa čak i na vratu maternice) i spriječiti razvoj peritonitisa i unutarnjeg krvarenja;
 • će moći odrediti nisku povezanost jajne stanice;
 • otkriti ozbiljne patologije fetalnog razvoja u vrijeme pobačaja.

Trebam li se pripremiti za postupak?

Dakle, snimljeni ste na uzbudljivoj proceduri i želite znati trebate li neku vrstu preliminarne pripreme.

U proučavanju transvaginalnog senzora zdjeličnih organa nije potrebna posebna obuka, osim osnovnog pridržavanja pravila higijene. Morate biti mirni i podešeni na pozitivan rezultat, onda beba neće previše lupati i dopustiti liječniku da provede temeljito ispitivanje.

Transabdominalni ultrazvuk može u nekim slučajevima zahtijevati ispunjen mjehur. Ova nijansa je potrebna za razjašnjenje tijekom snimanja postupka. Ponesite bocu čiste pitke vode i čokoladnu šipku. Kakao će pomoći da se dijete uzbudi i natjera ga da usvoji držanje koje je prikladno za inspekciju.

Kada učiniti ultrazvuk u ranoj trudnoći?

Iskusne babice savjetuju vam da podvrgnete ultrazvuku najmanje četiri puta tijekom razdoblja trudnoće. Ponekad se povećava broj preventivnih studija, što je povezano s novootkrivenim komplikacijama i osobitostima tijeka trudnoće (abnormalni položaj fetusa u maternici, prisutnost zaplitanja, prev. Placente ili njegova kratka dužina).

Prvi ultrazvuk

Prvi ultrazvuk fetusa u ranim fazama trudnoće obično se provodi nakon početka kašnjenja i sumnje na oplodnju kako bi se to potvrdilo.

Prvi pregled

Prvi pregled provodi se kao standard u terminima od 11. do 13. tjedna, a može dodatno uključivati ​​i uzorkovanje venske krvi za genetska istraživanja. Prvi pregled osigurava procjenu anatomije budućeg djeteta, identificirajući najveće razvojne anomalije (Downov sindrom).

Drugi pregled

Ponovljeni pregled liječnika propisao za razdoblje od 20-23 tjedna identificirati malformacije fetusa i posteljice. Ispitivanje već formiranih unutarnjih organa fetusa, ultrazvuk srca i mozga.

Treći pregled

U 30.-32. Tjednu trudnoće, žena je poslana na treći planirani pregled. Uzdist dijagnosticira moguće kasne abnormalnosti u strukturi unutarnjih organa, procjenjuje veličinu mrvica, njihovu težinu i korespondenciju tih parametara s očekivanim datumom. Provjerava se ispravnost položaja fetusa u maternici, daju se preporuke o načinu izvođenja (carski rez ili prirodni porod). Moguće je da će žena proći ultrazvučnu dijagnostiku fetusa prije hospitalizacije i rodilišta.

Učinite ultrazvuk tijekom trudnoće u ranim fazama, je li to potrebno?

To je prva ultrazvučna procedura koja uzrokuje takvo uzbuđenje i nalet sumnji. Ako još uvijek sumnjate da li ćete napraviti ultrazvuk u ranoj trudnoći (3-5 tjedana, odmah nakon kašnjenja menstruacije), predlažemo da razmotrite sve njegove prednosti:

 1. Dijagnoza trudnoće, otkrivanje jajne stanice u maternici, procjena mjesta njegovog vezivanja (relevantno za multipar nakon carskog reza).
 2. Pravovremena dijagnoza ektopične trudnoće, njezino mjesto i veličina. Kada je oplođeno jajašce fiksirano u jajniku ili jajovodu, postoji velika vjerojatnost da će se organ probiti i doći će do unutarnjeg krvarenja, a kirurška intervencija će vjerojatno biti potrebna.
 3. Dijagnoza tzv. Lažne trudnoće, povezana s rastom tumora u maternici. Kašnjenje menstruacije u ovom slučaju je simptomatsko, uzrok - hormonalni neuspjeh.
 4. Točno određivanje gestacijske dobi, procijenjenog datuma začeća, datuma isporuke.
 5. Provjerite otkucaje srca.
 6. Dijagnoza višestruke trudnoće (broj oplođenih jajnih stanica u maternici).
 7. Rana dijagnoza prijetnje pobačaja. Najsjajniji simptom mogućeg prekida, vidljivog tijekom ultrazvučnog pregleda, je hipertonus maternice.

Ako sumnjate u potrebu manipulacije senzorom, ali želite biti sigurni da je došlo do začeća, možete donirati krv za hCG - ova analiza je također vrlo informativna.

Strašne priče o ultrazvuku

Mnogi od najkontroverznijih mitova cirkuliraju među ljudima o ultrazvučnoj proceduri. Najistaknutije je to što su sami liječnici proširili značajan dio njih.

Mit jedan. Utjecaj ultrazvučnog aparata na fetus nije ispitan do kraja i može pridonijeti abnormalnostima i malformacijama.

Zapravo, svaka suvremena osoba je pod utjecajem svake sekunde života zahvaljujući velikom rasponu različitih zraka od mikrovalne pećnice do kućne Wi-Fi mreže. I to još uvijek nismo uzeli u obzir stalnu radijacijsku pozadinu gradova i mjesta!

Drugi mit. Transvaginalni senzori mogu potaknuti pobačaj u kratkom roku.

Priroda se pobrinula za naš opstanak, zbog čega se nije lako riješiti djeteta. Tijekom trudnoće, mnogi se i dalje bave tjelesnim vježbama, nose težine i imaju seks. Neagresivno prodiranje okruglog glatkog objekta u vaginalnu šupljinu neće uzrokovati nikakvu nelagodu fetusa.

Treći mit. Ultrazvuk utječe na mozak embrija, zagrijava ga i dovodi do nepovratnih mentalnih bolesti.

Za početak, za razdoblje od 3-4 tjedna, embrij još nema mozak, a za sada je i sam ugrušak nekontroliranih stanica koje se dijele. Da, i nijedna toplina ne može biti fizički čista: ultrazvučni valovi utječu na ljudsko tkivo na drugačiji način.

Na pitanje je li moguće napraviti ultrazvuk u ranim fazama, dajemo jasan odgovor: morate!

Vaš prvi ultrazvuk

Što se provodi ultrazvuk (ultrazvuk) tijekom trudnoće

Sada je ultrazvuk uključen u popis besplatnih studija preporučenih za trudnice. Zašto se nekim ženama preporuča ultrazvuk za 5 tjedana, a drugi za 12 tjedana? Zašto neki pacijenti moraju popiti određenu količinu tekućine prije provođenja ove dijagnostičke procedure? Kakve zaključke liječnici mogu izvesti iz rezultata ove studije? Odgovore na ova pitanja čitatelj će pronaći u našem članku.

Kako, kada i zašto provoditi istraživanje

Ultrazvučna metoda temelji se na načelu eholokacije. Poseban senzor emitira ultrazvučne valove koji se, prolazeći kroz tkiva i organe, reflektiraju od njih, vraćaju se i opažaju pomoću senzora. Organi različite gustoće odražavaju ultrazvučne valove na različite načine i "isporučuju" različite signale odgovora senzoru. Nakon što "mozak" uređaja obradi primljenu informaciju, na zaslonu se pojavljuje slika određenog poprečnog presjeka istraživanog organa (ili fetusa tijekom trudnoće).

Pomoću ehografije u većini slučajeva moguće je dobiti dovoljno informacija o stanju bolesnika i fetusa.

Prednosti ove metode su:

 • vrlo informativan;
 • relativnu jednostavnost i brzinu istraživanja;
 • visoka razina sigurnosti;
 • nema potrebe za posebnom pripremom pacijenta;
 • mogućnost provođenja ponovljenih istraživanja za praćenje prirode tijeka trudnoće, fetalnog razvoja ili za praćenje učinkovitosti terapije.

Ultrazvuk se koristi već više od 40 godina s dijagnostičkom svrhom. Tijekom tog razdoblja nisu utvrđeni štetni učinci ove metode dijagnoze na fetus. Ultrazvučni senzor je u načinu zračenja ne više od 0,1% vremena istraživanja, a ostatak vremena prima ultrazvučne valove reflektirane od objekta. Stoga je metoda neškodljiva ne samo za ženu, već i za njezino nerođeno dijete.

Trenutno se u opstetriciji široko koriste dvije glavne ultrazvučne tehnike: istraživanje kroz trbušni zid i istraživanje pomoću vaginalnog pretvornika (transvaginalna metoda).

Ultrazvučni valovi slobodno prolaze kroz tekućinu, što je za njih neka vrsta prozora. Kod kratkotrajnog pregleda zdjeličnih organa ne-trudnica i trudnica, ulogu ovog prozora obavlja ispunjeni mjehur. Zbog toga pacijent treba piti 500-700 ml tekućine oko 1,5 sati prije zahvata 1. Povećanjem gestacijskog perioda povećava se volumen amnionske tekućine, što je oko fetusa čini dostupnim za ultrazvuk, tako da potreba za punjenjem mjehura postupno nestaje.

U posljednjih nekoliko godina, u mnogim slučajevima, korištena je transvaginalna metoda, u koju je poseban senzor umetnut u vaginu s kondomom koji je stavljen u higijensku svrhu. Zbog bližeg položaja unutarnjih organa, bolje ih je pregledati, što poboljšava točnost dijagnoze. Osim toga, ova studija eliminira potrebu za punjenjem mjehura.

U normalnom tijeku trudnoće i odsutnosti dodatnih indikacija, dovoljna su tri planirana ultrazvučna pregleda (jedan u svakom tromjesečju: u razdoblju od 10-14 tjedana, 20-24 tjedna i 36-38 tjedana).

Što može biti razlog za ultrazvuk do 10-12 tjedana trudnoće

Ako postoje dokazi, ultrazvučna se dijagnoza može provesti u bilo kojem (uključujući i najranije) razdoblje trudnoće i više od jednom.

U prvom tromjesečju trudnoće može se propisati ultrazvuk kako bi se pojasnilo trajanje trudnoće ako pacijent ima nepravilan menstrualni ciklus.

Osim toga, za razdoblja do 10-12 tjedana, studija se propisuje ako se kod žena sumnja na sljedeća patološka stanja:

 • opasnost od spontanog pobačaja i prisutnosti povećanog tonusa maternice, koji se manifestira nižim abdominalnim bolovima, krvavim iscjedkom iz genitalnog trakta;
 • trudnoća koja se ne razvija (ultrazvuk će otkriti odsustvo otkucaja srca i motoričku aktivnost u embriju), druga patološka stanja (na primjer, žučni mjehur 2); prisutnost izvanmaterične trudnoće;
 • prisutnost tumora i tumorskih formacija maternice (miom, endometrioza) i privjesaka (ciste i tumori jajnika);
 • abnormalnosti genitalnih organa (na primjer, udvostručenje maternice, prisutnost septuma u maternici, itd.).

Dijagnoza brojnih bolesti omogućuje nam pružanje hitne pomoći pacijentu i izbjegavanje ozbiljnih komplikacija u budućnosti.

Vrlo je važno da uz pomoć ultrazvuka dijagnosticirate višestruke trudnoće.

Što i kada se "vidi" na ultrazvuku

Trenutno, uz primjenu transvaginalnog ultrazvuka, moguće je utvrditi prisutnost uterine trudnoće već od 4 do 5 dana, to jest, istinski ili embriološki, gestacije 2–5 tjedana (4-5 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije)., Tada je promjer jajne stanice oko 5 mm.

Najranije moguće, u maternici, nađeno je fetalno jaje promjera nekoliko milimetara. Kasnija gestacijska dob utvrđuje se mjerenjem vrha-parijetalne veličine embrija (određuje maksimalnu udaljenost od njegovog kraja do repne kosti). Dobiveni rezultati uspoređuju se s postojećim regulatornim pokazateljima. U ovom slučaju, pogreška obično ne prelazi 3 dana. U gestacijskoj dobi od 3 tjedna određuje se zametak, a istodobno je i najčešće vidljiv otkucaj srca. U to vrijeme, veličina zametka zametka zeca iznosi oko 4 mm. Njegova glava postaje vidljiva na ekranu monitora od 7 tjedana trudnoće, udovi od 8 tjedana, i kosti u njima nakon pojave osifikacijskih središta (u 9-11 tjedana). U razdoblju od 11-14 tjedana možete vidjeti broj prstiju, što vam omogućuje dijagnosticiranje brojnih patoloških sindroma. Vizualizacija fetalnog želuca i mjehura s transvaginalnom ehografijom moguća je u gotovo svim slučajevima do 11-12 tjedana, au bubrezima od 12-13 tjedana trudnoće. Dijagnoza spolnog odnosa u prvom tromjesečju obično se ne radi, pa ćete najvjerojatnije moći dobiti prve informacije o ovom pitanju za razdoblje od oko 15-16 tjedana (u nekim slučajevima moguće je, koristeći najnoviju opremu, pokušati instalirati pod malo ranije). Ali točnija definicija spola moguća je tek kasnije - 22-25 tjedana 3.

Dakle, većina organa i sustava fetusa postaje vidljiva nakon 11-12 tjedana trudnoće. Međutim, do 12-14 tjedana ultrazvukom mogu se otkriti samo grubi defekti (to može biti razlog umjetnog prekida trudnoće) i nemoguće je pouzdano procijeniti detaljnu anatomiju fetusa: u ovom trenutku možete posumnjati samo na neke grube urođene mane na fetusu. U budućnosti, radi razjašnjavanja situacije, provode se ponovljeni ultrazvuk i dodatne istraživačke metode.

U posljednjem desetljeću, tzv. “Ovratnički prostor” (obično je to 2-3 mm) sve se više mjeri tijekom ultrazvuka. Liječnici su primijetili da je prisutnost "edematous" (više od 3 mm) zona u fetalnom vratu često kombinirana s različitim kromosomskim abnormalnostima. Ta je značajka karakteristična za prvo tromjesečje trudnoće, stoga se mjerenje debljine "ovratničkog prostora" provodi u razdoblju od 10-14 tjedana. Ovaj pokazatelj omogućava razlikovanje rizika kod trudnica kod djece s nasljednom patologijom tijekom ultrazvučnog pregleda. Te trudnice trebaju redovito provoditi dodatne preglede u uvjetima specijaliziranih ustanova (po mogućnosti laboratorija za prenatalnu dijagnostiku).

U zaključku treba napomenuti da ultrazvuk ne bi trebao postati dijagnostička metoda trudnoće: činjenica trudnoće može se utvrditi jednostavnim i jeftinijim metodama. Osim toga, unatoč sigurnosti ultrazvuka, u ranim fazama trudnoće poželjno je izvršiti ga samo kada je to potrebno. Moderna medicina nema dokaza da intenzitet izlaganja ultrazvuku koji se danas koristi u dijagnostičkim uređajima može prouzročiti bilo kakvu štetu fetusu i majci. Međutim, ipak biste trebali izbjegavati ponovljene studije provedene bez liječničkog recepta.

Prilikom upućivanja pacijenta na ultrazvučni pregled, liječnik bi trebao dati specijalistu za ultrazvučnu dijagnostiku informacije o indikacijama za ovu studiju, bilo usmeno ili pismeno. Činjenica je da se rutinsko rutinsko ispitivanje provodi brzo i ne uvijek pažljivo, tako da vjerojatnost otkrivanja nekih fetalnih razvojnih abnormalnosti može biti manja nego kod ciljanog pregleda kada se traži da se pronađu ovi nedostaci. U slučaju otkrivanja određene patologije, posebice - koja zahtijeva pobačaj, preporučuje se ponavljanje studije, po mogućnosti u uvjetima prenatalnog laboratorija.

Vrlo je važno da pacijent zadrži rezultate ultrazvučnih pregleda. To će omogućiti liječniku da procijeni prirodu tijeka trudnoće, dinamiku razvoja fetusa, kao i da na vrijeme identificira nove komplikacije.

1 Prije obavljanja ultrazvučnog pregleda, posavjetujte se s liječnikom o tome koliko tekućine trebate piti i trebate li uopće piti.
Teška bolest koja se očituje proliferacijom chorion tkiva. Embrio u početku ne postoji ili umire na samom početku trudnoće.
Treba imati na umu da se, kada se pojave medicinske indikacije, provode brojne složene dodatne studije (amnionska tekućina, korionska biopsija) kako bi se odredio spol fetusa (ako se sumnja da ima prirođenu patologiju povezanu sa spolom), koji se izvode u prenatalnom laboratoriju. Više informacija o određivanju spola djeteta pomoću ultrazvuka potražite u članku E. Tiščenka "Ultrazvučna dijagnoza spola djeteta" u članku №2-3 / 2001.

Taimuraz Guriev
Stručnjak za ultrazvučnu dijagnostiku, docent, Zavod za akušerstvo i ginekologiju, FPPO MMA nazvan po Sečenova

Prvi ultrazvuk tijekom trudnoće

Ultrazvuk je jedan od najpreciznijih načina dijagnosticiranja trudnoće i praćenja njegovog razvoja. Sve buduće majke zabrinute su za pitanje - kada treba napraviti prvi ultrazvuk? Prema normama Svjetske zdravstvene organizacije, ovo razdoblje je definirano kao 10-14 tjedana. Ali gotovo svaka trudnica radi prvi ultrazvuk mnogo ranije, želeći se uvjeriti da je njezina trudnoća maternica i da se pravilno razvija.

Je li ultrazvuk štetan tijekom trudnoće?

Vrlo često na forumima možete pronaći mišljenje da je ultrazvuk tijekom trudnoće, a posebno u prvom tromjesečju, vrlo štetan. Čak i primjeri su dani - "u posljednjoj trudnoći učinio sam ultrazvuk i fetus se smrznuo, ali ovaj put nisam radio ultrazvuk i sve je u redu." Zapravo, ovo je subjektivno mišljenje koje se temelji na slučajnoj slučajnosti. Postoji mnogo istraživanja o ovoj temi, ali do sada nitko nije uspio dokazati specifičnu štetu koju ultrazvučni valovi donose bebi u maternici; kao što je, recimo, šteta od rendgenskih zraka dokazana. Naravno, ne biste trebali svakodnevno raditi fanatično, napraviti ultrazvuk svaki tjedan, ali ne biste trebali zanemariti ovo istraživanje zbog njegove mitske štete.

Dakle, imate kašnjenje. Test pokazuje dugo očekivane dvije crte. Dakle, želite napraviti ultrazvuk kako biste bili sigurni da je sve u redu. Ali ne treba žuriti, u ovom razdoblju čak i najmoderniji uređaj još uvijek ne može “vidjeti”. Za vlastiti mir, možete početi s analizom ljudskog korionskog gonadotropina (hCG). U budućnosti, ova analiza pomoći će liječniku da provede omjer razine hormona HCG i podataka o ultrazvuku u ranom razdoblju.

Prvi ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće su napravljeni vaginalni senzor za veću točnost. Nije potrebna posebna obuka.

Što je potrebno za ultrazvuk u ranom razdoblju?

Cilj ultrazvuka u prvim tjednima trudnoće je:

 • uspostavljanje embrionalne gestacijske dobi;
 • dijagnoza višestruke trudnoće;
 • uspostavljanje lokalizacije maternice jajne stanice;
 • dijagnoza komplikacija tijekom trudnoće (ton, prijeteći i započeti spontani pobačaj);
 • procjena žumančane vrećice, horiona;
 • procjena fetalnog života;
 • proučavanje veličine i strukture jajne stanice i embrija.

Što ultrazvučni liječnik vidi tijekom istraživanja? Koliko dugo je embrij vidljiv?

 1. 4 tjedna ili 2 tjedna od začeća
 2. HCG je 30-170 jedinica.
 3. SAD. Utvrđen je bujni endometrij, u jajniku je žuto tijelo, koje proizvodi progesteron i druge supstance potrebne za trudnoću, dok se ne formira posteljica i preuzme tu ulogu. Fetalno jaje u maternici je vrlo teško vidjeti, njegova veličina nije veća od 1 mm.
 1. 5 akušerskih tjedana ili 3 tjedna od začeća
 2. HCG je 750-3100 jedinica.
 3. SAD. U ovom trenutku, kada se koristi dobar aparat, na ultrazvuku se može vidjeti fetalno jaje, možete odrediti broj fetalnih jaja, njihov položaj, veličinu maternice. Ne biste se trebali brinuti ako u 5 porodničkih tjedana niste pronašli oplođenu jajnu stanicu u maternici, potrebno je ponoviti ultrazvuk za nekoliko dana.
 1. 6 porodničkih tjedana ili 4 tjedna od začeća
 2. HCG je 7100-27300 jedinica.
 3. SAD. U ovom trenutku, oplođeno jajašce (jaja) u maternici treba jasno definirati. Veličina jajne stanice je oko 6-19 mm. Trebala bi biti vidljiva žumanjčana vreća. Prije nego što zametak počne raditi unutarnje organe, tkiva žumanjčane vrećice obavljaju razmjene, imunoregulacijske i izlučne funkcije. Veličina žumanjčane vrećice treba biti manja od 5,5-6 mm. Oko fetalnog jajeta postoji bijeli rub - to je buduća posteljica. Na dobrom ultrazvučnom aparatu, liječnik će već vidjeti zametak u fetalnom jajetu i treperenje srca.
 4. 7 porodničkih tjedana ili 5 tjedana od začeća
 5. HCG je 17 100-74 000 jedinica.
 6. SAD. Ako je termin ispravno postavljen, tada bi embrij već trebao biti otkriven u fetalnom jajetu, a senzor bi trebao zabilježiti otkucaje srca i motornu aktivnost. Veličina jajne stanice je 19-27 mm. Duljina embrija u ranim stadijima određuje se od krunice do trtice, stoga se ovaj parametar naziva veličina trtične parcijalne kosti (CTE). KVT embrija na 7 tjedana je 6-13 mm, a njegova težina je oko 0,6–0,8 grama. Otkucaji srca su oko 103-150 otkucaja u minuti. Zametak je čvrsto povezan s pupčanom vrpcom s zidom maternice.
 1. 8 akušerskih tjedana ili 6 tjedana od začeća
 2. HCG je 28 000-128 000 jedinica.
 3. SAD. KTR embrija u ovom razdoblju je 13-19 mm, težina je oko 2,5-3 grama. Bebino srce kuca gotovo dvostruko brže od maminog srca, otkucaji srca su 130-160 otkucaja u minuti. Zametak postaje sve više nalik malom čovjeku, on stvara kaotične pokrete, ali zato njegova je veličina još uvijek premala, mama još uvijek ne osjeća perturbacije.

Važne točke (ne dijagnoza, već sumnja!):

 1. Izvanmaternična trudnoća - ako je razina hCG-a veća od 1500-2000 jedinica, a oplođeno jajašce na ultrazvuku nije otkriveno u maternici.
 2. Anembrionija (prazno jaje fetusa) - u fetalnom jajetu promjera većeg od 20 mm nema žumančane vrećice.
 3. Anembrionija (prazno jaje fetusa) - u fetalnom jajetu promjera većim od 25 mm nema embrija.
 4. Anembrionija (prazno jaje fetusa) - veličina žumančane vrećice veća je od 8 mm.
 5. Trudnoća se smrzava - kada je CTE embrija veći od 5 mm, nema otkucaja srca.

Svi dobiveni podaci o ultrazvuku tumače se u korist trudnoće uz obvezno ponavljanje u nekoliko dana.