Što hraniti dijete u 5 mjeseci

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka je još uvijek mlijeko. Tijelo se brzo razvija, tako da ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka. Vrijeme je za raznolikost jelovnika djeteta za 5 mjeseci s povrćem i voćnim pireom, žitaricama. Ovo vrijeme je optimalno, jer tijelo najbolje opaža gastronomske inovacije.

Kada mogu početi uvoditi dodatke?

Do 4-5 mjeseci dijete jede isključivo mlijeko. Petomjesečni je čovjek u potpunosti spreman uočiti i probaviti deblji obrok. Štoviše, pedijatri preporučuju da se ne odgađa s uvođenjem novih delicija, jer do 6 mjeseci tijelo ima nedostatak vitamina, minerala i drugih komponenti.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehrani:

 1. Budući da proces započinje s minimalnom količinom neobične poslastice, treba je ponuditi malom djetetu prije hranjenja mlijekom. Postupno će biti zamijenjena predloženom poslasticom.
 2. Poznanik počinje s približno 0,5-1 žličice. Svaki dan doza se povećava. Za 7-10 dana potrebno je donijeti količinu delikatese koja se ubrizgava u preporučenu količinu za određenu dob - 200 ml. Školovanje prema nepoznatim proizvodima koji pripadaju istoj grupi provodi se 5-7 dana. tj ako beba već jede povrće, onda se dodavanje druge sorte može obaviti brže, ovo načelo vrijedi za žitarice i voće.
 3. Ovisnost o nepoznatoj hrani napravljena je od jednokomponentnih jela.
 4. Budući da je reakcija na novost nepovoljna, beba ima alergijsku ili uznemirenu stolicu, ujutro nudi komplementarnu hranu, tako da možete izvući zaključke i poduzeti akcije tijekom dana.
 5. Ne možete promijeniti snagu djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i nakon cijepljenja.
 6. Važno je da je hrana pripremljena od ekološki prihvatljivih sastojaka. Stoga je sigurnije koristiti industrijske proizvode. Pogledajte podatke na pakiranju, napravite izbor prema dobi djeteta. U tom slučaju postoji garancija da je hrana bezopasna, da ima potreban sastav i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petomjesečno dijete.

Što se tiče biljnih pirea, najpotpuniji u pogledu raznolikosti hranjivih tvari su mješavine tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek počinje s jednokomponentnim jelima. Stoga, za početak, ponudite djetetu pire jednog povrća. Mnogi roditelji počinju s tikvicama, lako se probavljaju, ne uzrokuju alergije. Nakon 7-10 dana dodajte malo kupusa u kašicu za squash. Neka se beba navikne na dvokomponentnu hranu još 7 dana. Zatim u smjesu dodajte sljedeće povrće. Poslužite komplementarnu hranu do 200 ml.

Koja hrana može biti unesena u prehranu?

Brižni roditelji brinu o pitanju što možete jesti bebu.

Povrće - najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što se dijete već naviklo na njih, došlo je vrijeme da se tijelo navikne na gustu hranu - žitarice. Biljna hrana se uvodi u prvu djecu, koja imaju sklonost opstipaciji ili postoji ubrzano dobivanje na težini.

Prvo jelo može biti papa. Isplati se ponuditi bebi koja ima razvijenu anemiju, postoji nestabilna stolica, ne dobiva dovoljno težine. Žitarice napravljene od mikronutrijenta će nadoknaditi nedostatak potrebnih tvari. Dulje vrijeme nego jela od povrća i voća, oni zasititi dijete, daju energiju za aktivnu fazu.

Voćni pireji su također pogodni za proširenje jelovnika 5-mjesečne bebe. No odrasli se u ovom slučaju često susreću s činjenicom da ih je dijete, nakon što je okusilo slatkoću plodova, nevoljko jede ostatak.

Popis dopuštenih proizvoda:

 1. Povrće: tikvice, brokula i cvjetača, krumpir, mrkva, bundeve.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kashi: heljda, riža, kukuruzni zob, itd.

Počnite s žitaricama koje ne sadrže gluten i mlijeko. Industrijski napravljeni papiri razrijeđeni s vodom. Dopušteno je dodavati majčino mlijeko, juhu od povrća, mješavinu za umjetne namirnice. Mliječne kaše sadrže mlijeko u prahu ili prilagođenu mješavinu mlijeka, tako da su prikladnije za umjetne tvari.
Ovo jelo možete pripremiti sami, pod uvjetom da je hrana sjeckana, npr. Pomoću miješalice.

Izbornik petomjesečnog čovjeka može uključivati ​​sokove. Dobro se upijaju i vole djecu. No, treba imati na umu da u njima ima malo vitamina i minerala, pa pedijatri preporučuju uvođenje ove delikatne dijete nakon svih ostalih proizvoda, uključujući meso. Sokovi koji čine hranu karapuzom, uče ga jesti slatkiše, što je nepoželjno. Kao piće možete ponuditi vodene mrvice, svježe voće ili kompot od sušenog voća, slabi čaj. Ulijte tekućine ne u bocu, nego u šalicu, koja je vrijeme da naučite koristiti.

U dobi od pet mjeseci, prosječna količina jednog obroka je 200 ml.
Uzorak izbornika:

 • 1. doručak: majčino mlijeko ili formula za dojenčad.
 • Doručak br. 2: kaša bez mliječnih proizvoda 150 ml, nadopunjena s mlijekom.
 • Ručak: pire od povrća - 150 ml s dodatkom mlijeka ili 200 ml bez dodatka.
 • Snack: pire voće - 60 ml, majčino mlijeko ili smjesu.
 • Večera: majčino mlijeko ili smjesa.

Djeca trebaju dobiti samo svježe pripremljenu hranu!

Zapamtite, mnoge namirnice su alergene, pa pažljivo pratite zdravlje djeteta. Ako dođe do neželjene reakcije, sastojak koji ga je uzrokovao privremeno je isključen.

Kefir je kontroverzni sastojak za petomjesečnu bebu zbog prisutnosti kalcija i nezrelosti crijevne mikroflore djeteta.
Možete dodati maslac i biljno ulje u prehrani - ne više od 1 žličice. po danu.

Osobitosti dodatnog hranjenja djece na dojkama i umjetnom hranjenju

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bebama koje se hrane bebama, preporuča se uvođenje novih sastojaka u prehranu nakon 6 mjeseci. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova opcija dobra ako je beba rođena na vrijeme, potpuno zdrava i normalno se razvija. U isto vrijeme, majka bi također trebala biti zdrava, dobiti dobru prehranu i dodatke vitaminima i mineralima. Inače, nakon 5 mjeseci, tijelu u rastu nedostaju hranjive tvari, može se razviti anemija i druga manjkava stanja. Stoga se pitanje mamljenja mora rješavati pojedinačno.

U ovoj dobi dijete još uvijek zna svijet. Nova jela možda nisu po njegovom ukusu. No, roditelji bi trebali biti strpljivi i diversificirati prehranu djece, iako je ponekad teško. Događa se da je potrebno 15 dana ili više da se naviknete na nove okusne senzacije. Važno je pravilno oblikovati ukusne navike, jer samo uz raznovrsnu prehranu rastući organizam može dobiti tvari koje su mu potrebne.

Izbornik djeteta od 5 mjeseci o umjetnom i dojenju: dijeta u stolovima

Pet mjeseci su godine kada roditelji zdrave bebe počinju planirati uvod u dijetu komplementarne hrane. Ako su do sada sve potrebe djeteta bile potpuno zadovoljene majčinim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom, sada bi dijeta trebala postati raznovrsnija, udovoljiti zahtjevima rastućeg organizma i osigurati mu sve potrebne resurse.

Obrok za bebe za 5 mjeseci

Prema standardnoj shemi za hranjenje, umjetna djeca počinju širiti svoje dijete ranije nego bebe koje su dojene, odnosno na 5 mjeseci. U ovoj dobi, njihov probavni sustav spreman je upoznati novu hranu.

Za razliku od HBs, s IV, problemi s nedostatkom hrane se ne pojavljuju, jer se količina smjese tijekom hranjenja može prilagoditi i, ako je potrebno, učiniti više. Kao rezultat toga, komplementarna hrana može se odgoditi na kasniji datum, osobito u onim slučajevima kada mrvica ne želi ništa pojesti osim uobičajene smjese.

Ako maca plače i nastavlja tražiti dojke nakon što je potpuno otišla sama, onda to može biti signal da je vrijeme za početak uvođenja prve komplementarne hrane (preporučujemo čitanje: kako i kada davati dodatke djetetu na umjetno hranjenje?). Posavjetujte se s pedijatrom.

Povrće kao prvi obrok

Za zdravu bebu s normalnom tjelesnom težinom ili za mrvicu s prekomjernom težinom, pedijatri se savjetuju da počnu hraniti u 5 mjeseci s povrćem. Oni sadrže mnoge korisne elemente koji doprinose poboljšanju gastrointestinalnog trakta.

Prvi za hranjenje može se koristiti pire povrće

Za prve uzorke bolje je da se odlučite za tikvice ili bilo koju sortu kupusa, osim bijelog kupusa. S obzirom na činjenicu da je u početnoj fazi, dijete ih jede u malim količinama, za praktičnost, poželjno je kupiti gotove jednokomponentne homogenizirane pire krumpir u staklenke.

Načelo ulaza je standardno. Početni volumen predloženog pirea trebao bi biti pola čajne žličice. U nedostatku negativne reakcije, i ako je mrvica pojela cijelu seriju, može se udvostručiti sljedeći dan. Tako će se tijekom tjedna volumen postupno povećavati dok ne dostigne potrebnih 150 grama. Nakon toga povrće može zamijeniti jedan od obroka.

Dalje, hrana se može mijenjati s dvokomponentnim pire krumpirom koji se sastoji od povrća već poznatog djetetu, koje mu ne uzrokuje probleme s probavom.

Tekuće kaše odabiru se kao prva komplementarna hrana u slučajevima kada je dijete pothranjeno. Osnovna pravila uvođenja ostaju nepromijenjena. Važna točka - prvo dajte mrvice kašu koja ne sadrže gluten. Ovaj protein može uzrokovati bol u trbuhu i probavne probleme. Najbolje je početi s heljdom, rižom ili kukuruznom kašom, grizom i zobenim pahuljicama koje treba unijeti ne ranije od 8-9 mjeseci.

Žitarice - druga hrana nakon povrća

Također nemojte kuhati kašu u mlijeku. Bez obzira koliko je koristan ovaj proizvod, enzimi koji razgrađuju škrob sadržan u mlijeku još se ne proizvode u dječjem tijelu. Bolje je bebu upoznati s mlijekom kasnije, ne starije od 9 mjeseci.

Bolje je dati preferencije gotovim suhim žitaricama. Proizvode se uzimajući u obzir sve potrebe djetetova tijela. U središtu njihove proizvodnje su sirovine koje ne štete okolišu. Osim toga, imaju stalni sastav, obogaćen vitaminima, prebioticima i drugim korisnim elementima.

Sokovi i voće

Nažalost, ni sokovi ni voće nisu pogodni kao prvo hranjenje. Sokovi su najjači alergeni. Osim toga, mogu izazvati iritaciju sluznice crijeva. To je vrijedno dajući im da pije u 10-11 mjeseci nakon što mrvica pokuša kaše, povrće purees i meso.

Izbornik djeteta na 5 mjeseci još se ne razlikuje po širokom rasponu jela. To je sasvim normalna situacija, jer crijeva još nisu pripremljena za probavljanje teže hrane. Iz tog razloga u prehrani djeteta od 5 mjeseci nema maslaca i drugih masti životinjskog podrijetla.

Šećer, sol, začini, keksi, meso i ribe također su isključeni. Jedina stvar koja je dopušteno dodati pire - malo biljno ulje, majčino mlijeko ili formula.

Način rada napajanja

Jedno od glavnih pitanja izgradnje djetetove prehrane u dobi od pet mjeseci je koliko puta i u kojoj količini ga treba hraniti. Ove količine izravno ovise o vrsti hranjenja. Djeca koja su hranjena umjetnom formulom, zbog većeg kalorijskog sadržaja, zahtijevaju manje hrane.

U nastavku su dane dvije tablice dijetetskog režima za djecu na 5 mjeseci dnevno za umjetno / mješovito i dojenje. Podaci o količini proizvoda naznačeni su za već pripremljena jela.

dojenje:

Umjetno hranjenje:

Dnevna količina hrane je 900 ml, što ne uključuje vodu, biljni čaj ili kompot. Oni se daju na zahtjev tijekom cijelog dana.

Prema grafikonima, može se donijeti opći zaključak: hranjenje djeteta na 5 mjeseci sastoji se od pet hranjenja. Moguće je i šesto noćno hranjenje, vjerojatno povezano s gladi djeteta.

Načela uvođenja komplementarne hrane

Da bi uvođenje dopunske hrane bilo što sigurnije za bebu, mora se pravilno hraniti, poštujući brojne elementarne principe:

 • početi hranjenje s jednim proizvodom;
 • sljedeći nepoznati proizvod se uvodi samo u odsutnosti alergije ili drugih negativnih manifestacija na prethodni;
 • 5-7 dana - vrijeme potrebno da se dijete navikne na novi proizvod;
 • uvodi se kaša i povrće, počevši od pola čajne žličice;
 • svaki put nakon hranjenja djeteta potrebno je hraniti majčino mlijeko ili formulu, ali to nije prisilno;
 • vrijeme za uzorkovanje novog proizvoda je jutro;
 • Preporučljivo je voditi dnevnik hranjenja u jelovniku s izbornikom, količinama i reakcijom djeteta (preporučujemo čitanje: jelovnik za hranjenje djece od 6 mjeseci).

Počevši s uvođenjem komplementarnih namirnica s jednim proizvodom, trebate najprije dovesti njegovu količinu u normu, a zatim dodati sljedeće proizvode. Na primjeru povrća možete najprije početi s tikvicama i unutar 6 dana povećati njegov volumen, a tek tada dodati pola čajne žličice brokule ili cvjetače. Zatim nastavite povećavati ukupni udio. Najbolja opcija - povrće pire, koji se sastoji od tri komponente. Nakon toga se mogu zamijeniti drugim vrstama povrća.

Uzorak tjednog izbornika

U nastavku se nalazi tablica s približnim baby menijem na 5-6 mjeseci. Predstavlja dijetu za djecu koja su već upoznata sa svim povrćem i žitaricama. Ako je potrebno, svako hranjenje prati naknadno hranjenje majčinim mlijekom ili adaptirana mliječna formula.

Sve kaše treba kuhati u vodi ili im dodati mlijeko ili smjesu koju beba jede. U pireu možete dodati biljno ulje.

Prehrambena prehrana

Greške roditelja prilikom hranjenja djeteta

Kako bi djeca naučila kako u potpunosti jesti, važno je da roditelji izbjegavaju pogreške. Možete im ostaviti slobodan izbor hrane. Ponekad roditelji vole

Četiri zablude o tome kako jesti bebu

Ponekad kažete: "Ako ne očistite svoj tanjur, nećete dobiti nikakav desert." Za njih stvorite ograničenje - ako

Higijena prije jela

Vaše se dijete treba naviknuti na brigu o čistoći svojih ruku. Onda će mu hrana biti sigurna. Takvo dijete dolazi iz škole

Kako naučiti dijete važnost higijene

Nudimo najbolje načine kako podučiti vaše dijete važnosti higijene. Dugo ste sjedili s bebom kako biste im pomogli da se presele iz pelena,

Djeca odbijaju sjediti za stolom.

To nije čudno, osobito ako je vaše dijete vrlo malo. Možda neće moći mirno sjediti dugo vremena,

Zajednički poremećaji prehrane

Kada vaše dijete ima 3 godine, on počinje utvrđivati ​​svoju osobnost. U ovoj dobi, djeca odbijaju jesti hranu, ili

Podučavanje djece zdravoj hrani

Čovjekove prehrambene navike ne utječu značajno na njegovo zdravlje. Hipoteka im od djetinjstva. Stoga je važno da dijete uči jesti povrće.

Dijete odbija jesti povrće

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći vašem djetetu da nauči pravila prehrane. Vi znate da nije lako natjerati dijete jesti novu hranu, ali

Podučite dijete zajedničkom stolu

Kako bi djeca mogla uspješno početi jesti po pravilima odraslih, moraju naučiti ograničavati vrijeme koje provode u kuhinji. Ova disciplina

Beba odbija jesti

Zabrinuti ste jer dijete odbija jesti sve vrste hrane. Kuhate svako jelo koje voli, a ipak

Uzorak izbornika djeteta u 5 mjeseci za različite vrste hranjenja

Pet mjeseci je nova faza u razvoju djeteta. Ponašanje djeteta se mijenja, događaju se promjene u unutarnjim organima.

Fotografija: depositphotos.com. Autor: natulrich.

Slina se počela aktivno razvijati tek nedavno, ali beba je i dalje ne može progutati. Petomjesečni želudac nije kao odrasla osoba, ali se dobro proteže, a do godine sadrži 200-250 g hrane. Probavni enzimi dozrijevaju do 4 mjeseca. Refleks gutanja se postupno razvija.

Znače li te promjene u fizičkom razvoju petomjesečne bebe prijelaz na novi jelovnik? Nema definitivnog odgovora. Postoje barem dva mišljenja o ovoj temi: službena pedijatrija (ili takozvana stara škola) i mišljenje dr. E. O. Komarovskog. Pokušajmo shvatiti.

Stara škola

Službena pedijatrija vjeruje da je u dobi od pet mjeseci vrijedno unositi hranjiviju hranu, uključujući dodatne doze vitamina i mikroelemenata, u prehranu djece. Zagovornici ove teorije izjavljuju:

Komponente majčinog mlijeka ne mogu zadovoljiti rastuće potrebe djeteta. Stoga, dodaci trebaju početi strogo za 5 mjeseci, možete i prije, ali ne kasnije od 6 mjeseci.

Tradicionalne opcije izbornika

Dijete bebe u dobi od pet mjeseci ima svoje osobine. Ukupna količina hrane je oko 900 ml dnevno. Od čega:

 • majčino mlijeko ili formula - 700 ml;
 • sokovi i voćni pirei - oko 40 ml;
 • biljni pire - od 10 g do 100 g za umjetnu prehranu i od 15 g do 150 g tijekom dojenja;
 • žitarice od 10 do 50 ml;
 • maslac (dodan pireu i kaši) - od 1 do 4 g dnevno; Samo ne zaboravite: ovo je pravi, rustični proizvod, a ne surogat s kojim se pune police supermarketa.

U prehranu se postupno uvodi mamac, počevši s nekoliko kapi za sokove i žličice za kašu i pire krumpir.

Ne miješajte žitarice u kašu za hranu. Masa mora biti homogena i tekuća. Sweeten ne treba ništa. Neki stručnjaci preporučuju dodavanje majčinog mlijeka ili prilagođenu smjesu koja se ne može prethodno prokuhati.

Umjetnicima se savjetuje da uvedu dodatke s još većim oprezom, jer su skloni alergijama na nove sastojke u prehrani.

Za umjetno hranjenje preporučuje se hranjenje prije nego dojenje. No korijeni ove preporuke sežu u daleku prošlost, kada nije bilo utvrđenih prilagođenih mješavina s kojima dijete danas dobiva potrebne elemente za razvoj i rast.

Doktor Komarovsky: Mišljenje

Nadležni liječnik, čije mišljenje mnogi slušaju, preporučuje da se ne počnete hraniti prije 6 mjeseci. Dok dijete ne dostigne ovo doba, obitelj bi trebala hraniti majku zdravom, ukusnom i raznolikom. Ako je dijete na umjetnom hranjenju, roditelji mu pokušavaju kupiti najkvalitetniju prilagođenu smjesu.

Ako ne postoji jedinstveno stajalište o dobi komplementarne hrane, onda su stručnjaci jednoglasni u pogledu proizvoda s kojima je poželjno krenuti. To je kaša, mliječni proizvodi i pire od povrća.

Za prvo upoznavanje djeteta s novom hranom, Komarovsky preporučuje mliječne proizvode, jer su u sastavu najbliži uobičajenoj mliječnoj prehrani. Osim toga, kefir smanjuje opterećenje jetre i poboljšava probavu, bori se protiv štetnih mikroba.

Nakon 4-5 dana možete postupno dodati sir u kefir. Nakon otprilike 10 dana, jedno hranjenje bit će potpuno zamijenjeno komplementarnom hranom. Ostatak hrane je još uvijek mlijeko ili mješavina.

Ovako se hrane oko mjesec dana, nakon čega počinje zamjena posljednjeg hranjenja žitaricama. Pripremaju se ne na kravljem mlijeku, već na smjesama za djecu od 6 mjeseci.

Recepti za djecu

Najpogodniji proizvodi za prehranu djeteta od 5 mjeseci su:

Mješana kaša

Za dječju hranu od heljde ili zobene kašice kuhane kaše u vodi. Kada se posuda ohladi, dodajte smjesu, ali samo polovicu preporučene količine na kutiju.

Možete kupiti specijalno brašno ili dječje žitarice spremne za jelo za odgovarajuću dob, ili možete mljeti pahuljice u domaćoj mlinici za kavu. U isto vrijeme, Komarovsky savjetuje uključiti šećer.

Kaša od riže

 1. Operite rižu, osušite, promiješajte u brašno. Umjesto riže, možete koristiti heljdu ili zobenu kašu.
 2. Prokuvati 100 ml vode.
 3. Dodajte nepotpunu žlicu rižinog brašna uz miješanje.
 4. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri.
 5. Ohladite malo, promiješajte smjesu ili majčino mlijeko, oko četvrtine šalice.
 6. Ponudite dijete samo u obliku topline.

Voćni pire

jabuka

 1. Odrežite jabuku na kriške i izrežite jezgru.
 2. Stavite kriške u lonac, pokrijte vodom tako da prekriva jabuke.
 3. Skuhaj.
 4. Pobijedite voće miješalicom.
 5. Ohladite ga. Također možete dodati smjesu ili majčino mlijeko.

banana

 1. Operite bananu malim smeđim točkama na korici (znak zrelosti).
 2. Ogulite i prođite kroz miješalicu ili kombinirajte.
 3. Unesite mliječnu komponentu.

kruška

 1. Kruška izrežite na pola i uklonite jezgru.
 2. Stavite u dvostruki kotao 10 minuta.
 3. Prođite kroz miješalicu.
 4. Pustite da se malo ohladi, ulijte smjesu ili majčino mlijeko.

Na isti način možete kuhati breskve i šljive, kupus od brokule i mlade tikvice.

Ovi domaći recepti prikladni su za djecu od 5 mjeseci, ali mogu dugo ostati u prehrani vaše bebe, bez obzira na to je li dojena, umjetna ili miješana hrana.

Mama i tata bi trebali odabrati ispravnu taktiku hranjenja svoje petomjesečne bebe i odlučiti koja će teorija uvođenja komplementarne hrane vjerovati i slijediti.

Dječja prehrana na 5 mjeseci


Pravilna prehrana - najvažnija komponenta normalnog razvoja djeteta. U prvim mjesecima života beba ima dovoljno majčinog mlijeka. Međutim, vrijeme prolazi, beba raste, a majčino mlijeko više ne može dati sve potrebne tvari. Ako je dijete već 5 mjeseci, vrijeme je da ga nahrani.

Dječji jelovnik u 5 mjeseci treba sadržavati hranu koja sadrži mikronutrijente: masne kiseline, minerale i vitamine. Ako ne dođete u hranu do 6 mjeseci starosti, dijete će imati nedostatak mnogih potrebnih supstanci, loših prehrambenih navika i nedostatka vještina za žvakanje guste hrane.

U dobi od pet mjeseci djeca najbolje reagiraju na novu hranu u svojoj prehrani. Moguće su alergijske reakcije, ali uz uvođenje komplementarne hrane u dobi od 6 mjeseci one će se pojavljivati ​​mnogo češće. U dobi od 4 mjeseca, dodaci se daju djeci s probavnim smetnjama, malom težinom i anemijom zbog nedostatka željeza. U drugim slučajevima, trebate se posavjetovati s pedijatrom.

Prvi proizvodi za bebe

Prvih nekoliko mjeseci bebino tijelo potpuno ovisi o majčinom mlijeku. U tom razdoblju mlada majka mora biti potpuno zdrava. Prehrana žene koja doji treba biti potpuna i obogaćena vitaminima i elementima u tragovima. U 5 mjeseci preporuča se uvesti mamac. Sljedeća hrana mora biti u prehrani djeteta:

 • pire od povrća. Ovo jelo je prikladno za djecu koja vrlo brzo dobivaju na težini ili imaju problema sa stolicom;
 • žitarice za bebe s mnogo mikronutrijenata. Potrebno je početi s takvim jelima ako dijete ima lagani dobitak težine, nestabilnu stolicu ili rizik od razvoja anemije. Preporučuje se uvođenje bezglutenske kaše kao komplementarne hrane - kao što su heljda, riža i kukuruz. Industrijski papiri sadrže više mikroelemenata, stoga se preporuča dati ih točno djetetu;
 • mesni pire. Ovaj je proizvod bogat željezom, koje dijete vrlo lako apsorbira. Ako u mješavinu povrća dodate malo mesne kaše, željezo u oba proizvoda će se još lakše upiti. Tipično, ovaj proizvod se uvodi u mamac 6-mjesečne djece, ali u nekim slučajevima moguće je uvesti meso u prehranu za 5 mjeseci. Radije kuniće i puretinu. Da biste konačno donijeli odluku, posavjetujte se s pedijatrom;
 • voćni pire. Ovaj proizvod se najbolje daje nakon uvođenja povrća i žitarica. Ako se prvo uvede voćni kaše, drugi će proizvodi kasnije biti teško probavljivi. Osim toga, djeca će jednostavno odbiti guljenje nakon slatkog pirea.


Biljni i voćni sokovi najbolje se uvode posljednji put, kada beba već prima potrebne elemente u tragovima od mesa, žitarica, voća i povrća. U sokovima su hranjive tvari puno manje, pa se ovaj proizvod može davati kao dodatak uzimanju hrane. Ne preporučuje se davanje soka djetetu između obroka. Beba će se naviknuti na grickalice i slatku hranu. Prijeti opasnosti za karijes i razvoj pretilosti.

Kako unijeti feed

Čim uđete u hranu, stavite bebu na 5-dnevni raspored obroka. Vašoj dječjoj hrani morate dati sljedeća pravila:

 • Dajte bebi industrijsku dječju hranu. Proizvodi sadržani u ovim proizvodima su ekološki prihvatljivi, imaju siguran sastav i drobljeni su samo za djecu. Želite li djetetu dati samo domaću hranu, odaberite samo visokokvalitetne sirovine. Proizvodi moraju biti uravnoteženi i usitnjeni pomoću mlinca za meso ili miješalice;
 • Prva hrana mora biti tekuća. Ako dijete dobije guste obroke, mogu nastati poteškoće s gutanjem. Ako dijete pati od alergija, dodatak prehrani treba davati u trajanju od 5,5 mjeseci i uključiti u hranu samo hipoalergensku hranu. Razmotrite reakciju na alergene i individualnu netoleranciju;
 • U ranim fazama uvođenja komplementarne hrane, ponudite dječju hranu iz žlice prije nanošenja na dojku. Ne hranite dijete prisilno - to će izazvati negativan refleks na bogatu hranu i bit će mnogo teže podučiti ga djetetu. Ako i dalje ne volite nijedan proizvod, nastavite ga pažljivo nuditi svojoj bebi. Tijekom vremena dijete će se naviknuti i oblikovati ispravne prehrambene navike;
 • prehrana djece na 5 mjeseci mora početi s jednokomponentnim jelima;
 • Prvo se hranite ujutro. Postupno unesite dodatak kasnije i stalno pratite reakciju djeteta;
 • postupno povećavati količinu proizvoda. Prvo dajte bebi pola žlice i povećajte dozu tijekom sljedećih 10 dana. Ako su to proizvodi iz jedne kategorije (na primjer, nove žitarice ili nove žitarice), doza se može povećati mnogo brže;
 • Ako dijete ima akutnu bolest ili razdoblje prije ili neposredno nakon cijepljenja, preporučuje se da se ne uvode novi proizvodi. Pričekajte nekoliko dana, nakon čega hrabro dodajte novo povrće, žitarice ili voće u prehranu vaše bebe.

Nemojte dramatično mijenjati hranu u mamcu. Postupno unesite novo jelo, lagano razrjeđujući proizvod s kojim je beba već upoznata. Na primjer, djetetu dajte pire od krumpira, svaki dan lagano povećavajući volumen proizvoda. Nakon tjedan dana krumpir razrijedite žličicom pirea od kupusa. Nakon sedam dana dodajte mrkvu. Tako će se dijete postupno naviknuti na višekomponentna jela, od kojih će jedno biti povrće iz tri sastojka.

Približna dijeta 5-mjesečna beba

Mlijeko i dalje treba uključiti u prehranu 5-mjesečne bebe. Ovaj proizvod ostaje glavni u prehrani djeteta. Može se dodavati pire od krumpira i mješavina kako bi se posudica malo razrijedila i beba lakše uočila.

Što može hraniti dijete u 5 mjeseci, shvatili smo. Sada predlažemo da se upoznate s približnim dnevnim obrokom za bebu. Odmah ćemo označiti da su proizvodi navedeni u izborniku približni. Možete ih zamijeniti s onima koji su više kao vaša beba i neće izazvati negativne reakcije u djetetu.

Izbornik je namijenjen djeci koja su se već upoznala s prehranom komplementarne hrane.

6:00 - hranjenje majčinog mlijeka;

10:00 - 100-150 grama povrća, 3 žličice pirea od jabuka;

14:00 - hranjenje bebe majčinim mlijekom, 5 žlica soka i 2 žličice svježeg sira;

18:00 - hranjenje majčinog mlijeka, 6 žlica soka;

22:00 - hranjenje majčinim mlijekom.

Proizvodi uključeni u prehranu možete mijenjati. Na primjer, jednog dana hraniti bebu mješavinom tikvica i pirea od banane, a drugi dan dati pire od jabuka i sjeckanog puretina. Ako je beba na umjetnom hranjenju, predlažemo da se upoznate sa sljedećim izbornikom:

6:00 - 200 grama kefira ili smjese;

10,00 - 150 grama žitarica s mlijekom, 3 žličice svježeg sira;

14,00 - 100 grama kefira, 50 grama voćnog pirea;

18:00 - 100 grama povrća, 3 žlice voćnog pirea;

22:00 - 200 grama kefira ili smjese.

Kada se dijete navikne na mamac, postupno unosi nova jela u svoju prehranu. Kombinirajte žitarice s voćem i mesom, ali unesite ovu vrstu hrane postupno. Ako dijete ima znakove dijateze, odmah ga pokažite pedijatru.

standardi visine i težine

Visina i težina djeteta

Često je dječji apetit za roditelje jedan od glavnih pokazatelja zdravlja. Dijete koje s veseljem jede večeru, čini se da signalizira: "Meni je sve u redu". Dijete, koje nažalost skuplja hranu vilicom, ostavljajući pola servisa na tanjuru, sasvim prirodno izaziva alarm. Važno je upamtiti da nedostatak apetita i odbacivanje određenih kategorija proizvoda za nekoliko mjeseci ili više može rezultirati nedostatkom važnih hranjivih tvari za potpuni rast i razvoj. Ako dijete nije bolesno, osjeća se dobro i normalno se razvija, jedan od markera njegovog zdravlja može biti težina. Da biste procijenili kako visina i težina vašeg djeteta odgovaraju prihvaćenim standardima, možete koristiti posebne tablice za procjenu visine i težine djeteta, koje je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kalkulator težine i visine

Kalkulator na našoj stranici pomoći će vam da dobijete jasne i dostupne informacije o razvoju djeteta. Mnoge majke poznaju situaciju kada "malena" odbija od određenih kategorija proizvoda ili jednostavno nema dovoljno vremena za objedovanje zbog zauzetog rasporeda. Koliko je dobra prehrana vašeg djeteta? Dobiva li sve potrebne hranjive tvari u pravoj količini? Nudimo jednostavan i praktičan način da naučimo kako poboljšati i diverzificirati dječju prehranu.

Omjer visine i težine kod djece

Kalkulator visine i težine obavlja vrlo važnu funkciju - pomaže roditeljima da se riješe sumnji. Koliko ste puta tijekom šetnje u parku ili na igralištu sa zaprepaštenjem primijetili da je vaše dijete pola glave niže od svojih vršnjaka? Ili nezadovoljno odbio komentare drugih, primijetivši: "On je tako mršav za vas!"

U stvari, procjena visine i težine oka ne daje nikakve točne podatke o djetetu.
Glavni pokazatelji za koje se morate usredotočiti:

 • Visina i težina djeteta, ovisno o dobi i spolu
 • 2. Omjer visine i težine

Visina i težina djece u skladu s kriterijima WHO:

Uzorak izbornika za dijete od 5 mjeseci

komentari

Hvala na informativnom članku. Prve dane sam kuhao kašu, ali dijete je posipano, a onda samo na Materne žitarice i raslo. Kupite odmah preko baby1 njega. com. Mješavine također jedu ovu marku, jer je sve slabo alergično i dijete to voli. Mislim da dječje ceremonije nisu za uštedu vremena, ali svejedno za zdravlje djece.

Vidi također

Sooooo mnogo bukafff! Uvođenje komplementarne hrane. Izbornik djeteta mjesecima Kada je vrijeme za uvođenje dodataka? Neki pedijatri drže prilično tešku poziciju u pogledu početka uvođenja guste hrane u prehranu djeteta i vjeruju da se to može učiniti ne ranije od 6 mjeseci (ako dođe.

Dobar dan! Recite nam koliko i što vaše dijete jede dnevno, povrće, žitarice, pire krumpir itd. Moje dijete je na HB-u, zubi su dobivali od 5 mjeseci, počela je davati dodatke od 6. Ona jede oko 70-80.

Peti mjesec. GV. Hranjenje i rad probavnog sustava. U ovoj dobi, bebe imaju 6-8 dnevnih obroka i 2-3 noćne hrane. Dijete koje majka nosi sa sobom na stol može početi pokazivati ​​aktivno zanimanje za vodu.

Izbornik Vašeg djeteta (7 mjeseci) Prilikom sastavljanja dječjeg jelovnika za sedmomjesečnu bebu, distribuirajte proizvode tako da dobijete neku vrstu jelovnika za već odraslo dijete. Dakle, 10-satno hranjenje tijekom vremena će biti doručak, 14-satni ručak.

Izbornik je primjeran, svaki se naravno prilagođava svom djetetu i vlastitim mogućnostima. Uzeo sam jelovnik na internetu, ali sam napravio nekoliko promjena! Stvarno mi se svidjelo dijete. Zanima me pitati za mačku. Prvi dan. 06:00. Prvi doručak je mliječna mješavina ili kefir. 10:00.

Mliječni proizvodi Dakle, prva skupina proizvoda potrebnih bebi koja je prekoračila godinu dana jesu mliječni proizvodi. Oni uključuju proteine, masti, vitamine, minerale. Što odabrati iz raznih mliječnih proizvoda: mješavine (tzv. Naknadne formule), mlijeko.

Izbornik djeteta u 1 godini značajno je varirao. Sada nisu samo mlijeko i razne mješavine, nego i drugi proizvodi. Razmotrite detaljnije jelovnik djeteta u 1 godini. Doručak, a za doručak beba može dobiti kašu i pola jaja.

http://www.2mm.ru/pitanie/533 Za doručak, možete ponuditi kaša plus pola žumanjak, voćni kaše (voće može biti dodan u kašu). mogu se dati i žitarice bez glutena (kukuruz, heljda, riža) i gluten (pšenica, zobena kaša, krupica). Volumen kaše ostaje isti.

Pri pripremanju jelovnika za sedmomjesečnu bebu, potrebno je postupno dijeliti hranu na način da je slična odrasloj osobi. Kao rezultat toga, trebalo bi se pokazati da će 10-satno hranjenje biti doručak, a u 14 sati beba će ručati.

Pronašao sam približno 8-mjesečnu dijetu na internetu: 1 hranjenje 6,00 majčino mlijeko ili adaptirana formula za mlijeko (200 ml) 2 hranjenje 10,00 žitarica (150 ml), jaje (1/4 žumanjak - 2 puta tjedno), voćni kaše.

Hrana za bebe na 5 mjeseci: jelovnik i režim ishrane

Prehrana djeteta za 5 mjeseci u cijelosti je osigurana mlijekom ili formulom prve faze. Ali sada mnogi roditelji već razmišljaju o prvom hranjenju.

SZO preporučuje da počnu isprobavati prve proizvode za šest mjeseci, ali to je zapravo vrlo individualno pitanje. Vi sami možete shvatiti je li vrijeme za uvođenje dječje hrane.

 • On već samouvjereno sjedi uz podršku, to jest, može ga se hraniti u visokoj stolici;
 • Ne gura žlicu jezikom, već je pokušava lizati;
 • Zainteresirani za vašu hranu i traženje;
 • Majčino mlijeko se ne hrani, sve traži hranu ranije, četverosatni interval između hranjenja se ne održava;
 • Izrežite prvi zub.

Ovi znakovi ukazuju na to da je beba spremna isprobati svoju prvu hranu za odrasle.

Umjetno hranjenje djece

Umjetno hranjene bebe tradicionalno počinju hraniti ranije, jer je njihov probavni sustav prethodno spreman za to. Međutim, umjetnost nije toliko akutno pitanje nedostatka hrane - možete jednostavno povećati količinu smjese. Ako dijete odbije pojesti nešto osim poznate mješavine boca, možete pričekati još malo.

Dječja prehrana

Bebe na dojenju možda neće biti dovoljno mlijeka, ako ne jede dovoljno, isprazni prsa, plače i traži više. Ako ovo primijetite, pokušajte početi davati bebi prvu mamu. Na primjer, pire od povrća i sokova, ako je dijete prekomjerne težine ili normalne težine, ili tekuće žitarice, ako postoji manjak težine. Kašice se koriste samo bez mliječnih proizvoda, mogu se razrijediti mlijekom moje majke ili mješavinom. Dječji jelovnik u 5 mjeseci također uključuje pire od voća i sokova.

Sonyina mama, 7 mjeseci: “Bio je to nemiran noćni san koji me je potaknuo prije 2 mjeseca da moja kći nije imala dovoljno hrane. Najprije smo ga okrivili za rezanje zuba, ali nije odbila majčino mlijeko, naprotiv, stalno je tražila dojku. Na sljedećem vaganju, ispostavilo se da je dodala samo 200 grama, a pedijatar je ponudio da kuša ili počne hraniti smjesu. Počeli smo uvoditi kašu, a do sljedećeg vaganja dodali smo težinu u normi. "

Odaberite vrstu prikorma

Priroda stolice utječe na izbor prve komplementarne hrane. Ako je stolica previše tvrda, beba jedva kvare, bolje je početi s povrćem i voćem, oni imaju vlakna i pektin, koji potiču kretanje crijeva. Riža kaša je pogodna za bebe s nestabilnim stolac, a oni još uvijek ne moraju dati suhe šljive, repa, kupus, marelice.

Kako uvesti dodatke prehrani?

Nova dječja hrana bolje je ponuditi početkom dana kako bi gledala reakciju tijela. Prvo, probajte pire od povrća, dok je beba gladna, a zatim završite s mlijekom ili smjesom. Voćni sokovi, naprotiv, ne daju na prazan želudac, oni su vrlo kiseli. To može dovesti do regurgitacije i probavne smetnje. Sok je bolje ponuditi nakon jela.

Odabir vrste komplementarne hrane, počnimo s čajnom žličicom i donosimo ovu količinu na oko 50 ml tjedno (koliko je dijete spremno za jelo). Prvi dodaci se nude samo jednom dnevno, postupno će zamijeniti jedan obrok, ali to će biti kasnije, ali za sada će biti potrebno hraniti dijete dojkom ili mješavinom. Uvođenjem sljedećeg proizvoda zamjenjuju se drugom hranom.

Sok također daje postupno, u rasponu od nekoliko kapi, donoseći do 30 ml. Nema potrebe dati više u ovoj dobi.

Ne unosite novi proizvod ako je dijete bolesno, nestašno, stolica se pogoršava, zubi se režu. Također, ne davati novi proizvod prva dva dana nakon cijepljenja.

Uvijek pratite stanje bebe. Nemojte se bojati ako se stolica promijeni, to je normalno. Glavno je da nema tekućeg pjenastog proljeva ili povraćanja. U tim slučajevima, otkažite proizvod, napravite pauzu tjedno i ponudite djetetu drugu. Obratite se pedijatru!

Dijete u 5 mjeseci

Koliko bi beba trebala jesti 5 mjeseci dojenja i umjetno? Pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja.

Važno je! Glasnoća izbornika hrane nalazi se na popisu gotovog jela. Ako kuhate 50 g suhe kaše, dobit ćete tri puta više od norme!

Tablica za 1 dan s dojenjem je sljedeća:

Na umjetnom hranjenju, volumen hrane će biti nešto manji, jer kalorijska vrijednost smjese mlijeka veća je od majčinog mlijeka:

Ukupna količina dnevno ne prelazi 900 ml, ne računajući sok koji se može dati između ručka i večere.

Voda, biljni čaj, izvarak suhog voća daju se tijekom dana na zahtjev.

Kao što se može vidjeti iz tablica, režim dana djeteta u 5 mjeseci uključuje pet obroka dnevno. No, šesto hranjenje može se dodati ako se beba probudi noću. Usput, noćno buđenje može biti i zbog činjenice da dijete počinje osjećati glad. Kako saznati je li to tako? Odgovorite na dva najvažnija pitanja:

Koliko bi dijete trebalo jesti 5 mjeseci?

Ta količina dostiže litru mlijeka dnevno. Ako se ovaj volumen ne regrutira, onda beba uistinu nema dovoljno hranjivih tvari.

Koliko treba vagati beba za 5 mjeseci?

Da li dijete ima dovoljno mlijeka procjenjuje se na isti način po težini i visini, SZO tablica će pomoći u tome (ove tablice se nazivaju i Centen). Četvrti mjesec dječaci u prosjeku dodaju 430–580 grama, a djevojčice 390–580 grama. U rastu - 2, odnosno 1,9 cm. Ako je pokazatelj povećanja težine značajno niži (za 20%), to znači da je jednostavno potrebno uvesti mamac.

Tablica visine i težine dječaka prema WHO:


Tablica visine i težine djevojčica, prema WHO:

Prema normama Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, minimalna težina za djevojčice u ovoj dobi iznosi 5,9, a maksimalna težina je 7,7 kg. Prema tome, kod dječaka - 6,1–8,3 kg. Ako govorimo o rastu, onda je za djevojčice stopa 60,5-66 cm, a za dječake 61-67 cm.


Što ne treba davati djetetu u pet mjeseci

Dijete na 5 mjeseci prehrane je prilično loše, i to s pravom, jer djetetova crijeva još ne mogu probaviti tešku hranu. Zato jela ne dodaju maslac i druge životinjske masti. Isključite sol i šećer, sve začine, mesne i riblje juhe. Ovo nije ni potrebno pokušati. Pireu možete dodati malo biljnog ulja (na primjer, laneno sjeme). Najbolje je razrijediti pire i kašu mlijekom ili smjesom moje majke.

Izbornik pet mjeseci beba

Unatoč maloj raznolikosti namirnica, prehrana može i treba varirati. Što hraniti dijete, morate odlučiti na temelju njegove preferencije. Da biste to učinili, pokušajte dati različite vrste povrća i žitarica, pogledajte što dijete voli.

povrće

Jela od povrća često počinju tikvicama. Ovo je hypoallergenic povrće, prilično nježno u teksturi. Zatim se uvodi karfiol, brokula, krumpir itd. - sva povrća obojena u zelene, blijedo žute nijanse. Jarko obojeno povrće: mrkva, repa uključuje u prehranu kasnije i obično pomiješana s drugim pire krumpir.

voće

Voće i bobice počinju davati na istom principu: od svijetlih do tamnih. Tradicionalno, jabuka dolazi na prvo mjesto, zatim možete dodati krušku. Od tropskog voća dijete u 5 mjeseci može samo banana. Kod šljiva, višnje, grožđa bolje je pričekati 6-7 mjeseci.

žitarice

Od žitarica, prvi koji ulaze su oni koji ne sadrže gluten: riža, heljda, proso.

Komplementarna pravila hranjenja

Pazi na moguće alergije. Bilo bi racionalno imati posebnu bilježnicu u kojoj bi se zapisivalo što je dano djetetu, kakva je bila reakcija, kako se stolica promijenila, pojavio se osip. Pogodno je držati takvu bilježnicu pri ruci ili koristiti bilježnicu na magnetima, objesivši je na hladnjak.

Vođenje dopunskog dnevnika

Voditi dnevnik, u kojem se bilježe dnevni i prehrambeni režimi, majci neće dugo potrajati, ali će moći analizirati informacije i prilagoditi jelovnik. Roditelji se često umaraju, brinu se za dijete i postaju rasuti. Nakon što sam pročitala dnevnik koji je jučer bio brokula za večeru, majka se ne bi bojala vidjeti neobičnu boju stolice.

kuhinjsko posuđe

Recepti za sve obroke za bebe su vrlo jednostavni. Za njihovu pripremu, bolje je dobiti sito, jer u miješalici nije baš pogodno pripremiti tako malu količinu hrane. Također, mama će trebati mjernu čašu i plastični ranac (bolje je od metalnog, jer ne oksidira proizvode). Vrlo pomoći u kuhinji vage koje vam omogućuju da izmjerite pravu količinu hrane po težini.

Aparati za bebe

Neke bebe se teško navikavaju na hranjenje iz žlice. U ovom slučaju, iz boce se može dati 5% tekuće kaše. Ali ipak je potrebno sustavno pokušavati prebaciti se na hranjenje u visokoj stolici, iz žlice i naučiti piti iz šalice. Da biste zanimali dijete za djecu, možda ćete morati isprobati nekoliko opcija.

NE skladištite kuhanu hranu.

Zapamtite da se kuhana hrana ne može pohraniti ni u hladnjaku.

Bolje je koristiti manje hrane za kuhanje. Ako hranu za bebe hranite iz staklenke, ostaci ove hrane također ne podliježu skladištenju.

Domaća hrana ili staklenke?

Roditelji su zainteresirani za ono što je još bolje: kuhajte sami ili koristite industrijski proizvedeni pire krumpir. U ljeto, naravno, bolje je koristiti svježe sezonsko povrće i voće kako bi obogatili prehranu vitaminima. Zimi možete kupiti gotove pire krumpire. Međutim, kako bi se povećao vijek trajanja pirea od krumpira u posudi, koriste se kemikalije, pa ih treba koristiti ako nemate vremena kuhati svježu hranu. Povrće i voće koje se prodaju u supermarketima zimi tretiraju se kemikalijama, čiji tragovi u hrani mogu dovesti do alergija ili pogoršati stolicu, au njima ima mnogo manje hranjivih tvari.

Zimi je racionalno kupiti zamrznutu cvjetaču, brokulu i špinat. Samo-zamrzavajuće povrće je također dobrodošlo. Ako razborito, u sezoni pripremili kontejnere s narezanim tikvicama, bundevom, onda će njihova priprema trajati malo vremena. Odrasle osobe, uključujući i dojilje, također neće ometati kuhanje od svježeg povrća zimi.

Žitarice za kuhanje kaše također možete sami skuhati, mljeti ih u mlincu za kavu. U tom slučaju zrna koja se kupuju u trgovini moraju se prethodno oprati i osušiti. Uobičajena doza: pet grama žitarica na sto mililitara tekućine. Kaša industrijske proizvodnje koristi one u kojima nema mlijeka.

Tablica izbornika

Primjer tablice izbornika za ovaj tjedan izgleda ovako:

Dodatak za hranjenje djeteta za 5 mjeseci

Petomjesečna beba ne samo da počinje prepoznati svoje roditelje, već se i pridružuje svijetu gastronomskih okusa.

Mišići žvakanja dovoljno su ojačani, leđa su u stanju držati se točno u sjedećem položaju, a što je najvažnije, pojavio se refleks gutanja. Dakle, vrijeme je da mama uvede novu hranu u dijetu djeteta.

Pijte za mrvice

Vrijeme je da naučite piti iz šalice. Beba je već može ovladati. Na 5 mjeseci, bebi se mogu ponuditi voćni sokovi razrijeđeni plodovima, slabi izrez šipka, domaći voćni sok, voćni sok i žele. Posebno je važna kompilacija dječjeg jelovnika u roku od 5 mjeseci uz umjetno hranjenje. Svi proizvodi moraju se davati u malim dozama, ne zaboravljajući da glavna dijeta ostaje majčino mlijeko i prilagođene mliječne formule.

Pire od dvije komponente

Ako je beba savladala jednokomponentni pire krumpir, onda možete sigurno ući u kombiniranu posudu u hranu. Dijete će cijeniti okus pirea od borovnice jabuke ili kruške jabuke. Kombinacije mogu biti najrazličitije, a beba će odrediti njegov omiljeni pire krumpir. Novi sastojci daju se jednom tjedno, izbjegavajući alergijske manifestacije.

Prednost se daje pireu od povrća, smatrajući ga važnijom u prehrani. Povrće zasititi tijelo i pripremiti probavu za uvođenje sljedećih komplementarnih namirnica. Povrće pire se preporučuje dati u drugom hranjenja, i voće - u večernjim satima, u pretposljednjem.

Pažnja, kaša!

Nakon pet mjeseci, izbor kaše treba biti raznolik. Međutim, pedijatri preporučuju pažljiv pristup ovom jelu. Izbor mora biti u korist kaše bez mlijeka. Manje je alergen i ne sadrži gluten. Također bogata glutenom i grizom. Može se upisati samo 9 mjeseci.

U prehrani petomjesečne bebe ne bi smjela sadržavati kašu od krupnih žitarica: ječam i proso. Oni mogu dovesti do crijevnih poremećaja, a gluten doprinosi razvoju alergijskih manifestacija.

Preporučene žitarice, bogate mikronutrijentima i vitaminima: heljda, riža, kukuruz. Oni su hipoalergeni, dobro upijaju i zasićuju tijelo. Sadrže esencijalne vitamine i elemente u tragovima: kalcij, željezo, magnezij, kalij i cink.

Nakon što se naviknete na kašu bez mlijeka, možete otići u mlijeko. Počevši s jednom žlicom, povećavajući iznos tijekom tjedna. Kašu se može dati, koja se sastoji od dvije žitarice, kao iu kombinaciji s raznim povrćem i voćem. Može biti bundeva, jabuka.

S razvojem kineske dijateze bolje je kuhati na povrću. Korisno je dodati voće. Nakon 5 mjeseci dodajte jabuku ili bundeve. Ne zaboravite na sir. Mala količina svježeg sira učinit će kašu korisnijom i hranjivijom.

Važno je pravilno izračunati ukupnu količinu hrane. Volumen ne smije biti veći od jedne litre, ali ne manji od 900 ml. Nahranite dijete svakih 4 sata, pet ili šest puta.

Preporučeni slijed obroka:

 • hranjenje majčinim mlijekom ili prilagođena formula (200 ml);
 • kaša bez mliječnih proizvoda s dodatkom voćnog pirea (150 g) i žumanjaka;
 • pire od povrća (120 g) s maslinovim uljem (10 g);
 • voćni pire s grupom (150 g);
 • dojenje preko noći ili smjesa (200 ml).

Popis jela za bebu 5 mjeseci:

 • omiljena kaša s dodatkom banane ili naribane jabuke;
 • pire od povrća s žličicom maslinovog ulja;
 • voćno kaše pomiješano sa sirom u jednakim količinama.

U drugom hranjenju možete dati žumance jaja prepelica, nakon što ste se prethodno dogovorili s pedijatrom. U kuhani i pounded žumance dodati malo vode ili majčino mlijeko.

Pire koristite sami ili ga pripremite. Povrće i voće kuhaju se dok se ne omekša, a zatim miješaju miješalicom. Za pripremu uzeti razno povrće i voće: brokula i cvjetača, bundeve, tikvice i krumpir, jabuka, borovnica i kruška u različitim kombinacijama.

Pireu se ne može dodati ni sol ni šećer. Ovi proizvodi su kontraindicirani za petomjesečno dijete. To vrijedi i za začine. Dijete još uvijek ne poznaje okus začina, pa se neupotrebljeni pire krumpir uzima zdravo za gotovo. Između obroka nije zabranjeno hraniti dijete vodom ili sokom.

U prehrani umjetnosti treba sadržavati mliječne proizvode. To je sir, kefir, acidofilne smjese. Sir se može kuhati kod kuće, poštujući sve higijenske mjere.

Problemi s mamcem

Nakon uvođenja nove hrane, roditelji se mogu suočiti s nekim poteškoćama. Dijete često ima povraćanje nakon jela. To dovodi do nutritivnih nedostataka i gubitka težine. Da bi se izbjegla regurgitacija, preporučuje se frakcijsko uvođenje novih proizvoda. Tekuću hranu treba davati u žličici, a kaša - 50 ml. Dijelove treba postupno povećavati.

Tijekom bolesti ili nakon cijepljenja ne možete ubrizgati laktaciju. Nakon dodavanja novog proizvoda, crijevnih poremećaja, mogu se pojaviti osipi na tijelu. Ako roditelji pronađu takve pojave, mamac treba zaustaviti. Ako nema osipa, nema crijevnih smetnji, novi se proizvodi dodaju svaka 2-3 tjedna.

nalazi

Roditelji sami odlučuju o uvođenju komplementarne hrane, ali uvijek treba razmotriti mišljenja i savjete pedijatra.

Uvesti mamac bi trebao biti samo kada je dijete spremno. Ovo razdoblje javlja se kod djece na umjetnom hranjenju u 4-4,5 mjeseci, u dojkama - u 6 mjeseci.

Dijete tijekom tog razdoblja treba biti potpuno zdravo. Tijekom razdoblja cijepljenja, mamac se ne smije davati. Proizvodi za djelomičan unos i jedan po jedan.

Do razdoblja odbića, dijete mora u potpunosti ovladati svim potrebnim proizvodima za njega. Vrlo je važno na vrijeme uvesti komplementarnu hranu. To će djetetu pružiti radost novih senzacija za hranu. Već u ranoj mladosti možete u vaše dijete usaditi ljubav prema pravilnoj prehrani, zdravoj i ukusnoj hrani.