7 pravila za pripremu smjese

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu, jer je priroda sama brinula o jedinstvenom sastavu ove prehrane. Međutim, majka ne može uvijek dojiti dijete: teška porođaja, kronične bolesti, nedovoljna proizvodnja majčinog mlijeka, stanje djeteta... Postoji mnogo razloga zbog kojih dojenje postaje nemoguće. No, u ovom slučaju trebate znati sva pravila umjetnog hranjenja koji će vam pomoći u podizanju zdravog i snažnog djeteta.

Pravilo 1. Smjesa treba biti kvalitetna i svježa.

Zdravlje djeteta ovisi o uravnoteženosti prehrane djeteta u prvim mjesecima života. Tijekom tog razdoblja djetetu dajte samo prilagođene smjese, jer je njihov sastav što bliže sastavu majčinog mlijeka. Saznajte kako ovdje odabrati najbolju hranu za vaše dijete.

Preporučljivo je kupiti umjetne smjese samo u velikim trgovačkim centrima i specijaliziranim trgovinama. Uvijek obratite pozornost na cjelovitost pakiranja, rok trajanja i uvjete u kojima se skladišti.

Otvorite posudu ili kutiju s mješavinom na suhom i hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku, inače će se smjesa prigušiti i teško će se otopiti.

Nemojte koristiti mješavinu ambalaže koja je otvorena prije više od tri tjedna.

Pravilo 2. Uvijek sterilizirajte boce i bradavice.

Sve stavke potrebne za hranjenje bebe, potrebno je oprati odmah nakon upotrebe pod mlazom tople vode, uklanjanjem ostataka smjese četkom za bocu i bradavicama. Ako koristite Dr.Brownovu anti-bocu, umjesto uobičajene boce, trebat će vam posebna sredstva za čišćenje iste marke za čišćenje bočice i sustava ventilacije.

Zatim se posude moraju sterilizirati. To je prikladnije i brže u modernim sterilizatorima. Na primjer, električni sterilizator Dr.Brown-a uklanja sve poznate bakterije iz boca, sisa i zubaca parama pomoću par minuta.

Vlasnici mikrovalnih pećnica su još jednostavniji. Postoje posebni mikrovalni spremnici za sterilizaciju dječjih boca i sisa. Pritisnite tipku "Start" i postupak sterilizacije traje samo nekoliko minuta.

Ako imate malu kuhinju, najprikladnije za vas bit će paketi za višekratnu upotrebu za sterilizaciju Dr.Brown'sa - mogu se koristiti i do 20 puta.

Nakon obrade, svi dodaci za hranjenje su ohlađeni na sobnu temperaturu i postavljeni na čisti ručnik. Neophodno je koristiti sterilnu robu kada hranite dijete što je duže moguće, minimalno razdoblje do 1 mjesec života. Kako beba raste, dopušteno je jednostavno temeljito oprati hranu i isprati ih prokuhanom vodom.

Pravilo 3. Smjesu kuhati bez mjehurića

Na mnogim staklenkama s mješavinom piše se: "Protresite smjesu u boci". Apsolutno je nemoguće to učiniti, jer agitacija dovodi do pojave mjehurića zraka, koje beba proguta pri hranjenju, što dovodi do nadutosti, grčeva i regurgitacije.

Miješati smjesu dok homogena masa ne bude u odvojenom sterilnom spremniku. Primjerice, za pripremu mješavine bez mjehurića može se pripremiti posebna dječja mješalica za vrč, Dr.Brown's, koja ne zasiti smjesu zrakom i ne ostavlja grudice.

Pravilo 4. Temperatura smjese treba biti 36-37 ° C

Za pripremu smjese prokuhati vodu (uključujući bocu) i ohladiti na temperaturu blizu + 40 ° C. Uzmite mjernu žlicu, uzmite odgovarajuću količinu smjese, pobrinite se da uklonite višak. Prah se izlije u vodu i miješa u miješalici do potpunog otapanja. Izlijte smjesu u bocu. Ako pripremate mješavinu za blizance ili trojke, poseban dozator za smjesu za 3 porcije pomoći će vam da ubrzate proces.

Idealna temperatura smjese mlijeka je 36-37 ° C. Da biste provjerili je li hrana dovoljno ohlađena, stavite nekoliko kapi smjese na zapešće: tekućina se teško može osjetiti. Ako temperatura smjese premaši željenu, bocu možete ohladiti u hladnoj vodi.

Prilikom odabira predgrijača za mješavinu, dati prednost digitalnoj tehnologiji. Oni vam omogućuju točno održavanje željene temperature dječje hrane. Primjerice, digitalni grijač Dr.Brown s noćnim osvjetljenjem omogućuje da se u memoriji zadrži vrijeme potrebno za zagrijavanje boca različitih veličina.

Kako pripremiti smjesu u bočici protiv bočice Dr.Brown - pročitajte ovdje.

Pravilo 5. Ne kuhajte smjesu unaprijed.

Sljedeća točka odnosi se na uporabu već pripremljene smjese. Mnoge majke unaprijed pripremaju mješavinu (npr. Za noćna hranjenja). To je kategorički nemoguće učiniti, jer je "mlijeko" izvrstan hranjivi medij za mikrobe. Iz istog razloga, neprihvatljivo je pohranjivanje smjese koja ostaje nakon hranjenja do sljedećeg vremena. Stoga, uvijek pripremite svježu smjesu neposredno prije hranjenja i odmah izlijte ostatke.

Pravilo 6. Nemojte često mijenjati smjesu

Nepotrebna zamjena jedne mješavine u drugu vrlo je česta pogreška. Svaka majka želi dati najbolje dijete svom djetetu. Međutim, ne smijete mijenjati uobičajene za dječju hranu samo zato što vam se nova mješavina čini korisnijom i modernijom. Zamjena smjese može biti pravi stres za tijelo djeteta. I nema jamstva da nova dijeta neće uzrokovati nikakve znakove netolerancije.

Pravilo 7. Nemojte hraniti mlijeko za bebe

Neprihvatljivo je hraniti dijete dojenčadi uz krava ili kozje mlijeko. Sastav mlijeka domaćih životinja toliko je različit od sastava žena da njegova uporaba u ovoj dobi može dovesti do alergija, poremećaja metabolizma, pridonijeti razvoju pretilosti, dijabetesa, anemije itd.

Zapamtite da nije dovoljno odabrati dobro prilagođenu mješavinu, već je i dalje potrebno pravilno pripremiti.

Provjerite sami

Ako vaše dijete često regurgitira, plače od kolika u trbuhu, možete odlučiti da mu smjesa ne odgovara i da je trebate promijeniti. Međutim, vrijedi razmotriti, prije svega, da li vaša mrvica guta zrak tijekom hranjenja.

 1. Je li bradavica tijekom punjenja potpuno napunjena mlijekom?

Ako ne, mjehurići zraka, ulazeći u tijelo djeteta, uzrokuju nakupljanje plina i, posljedično, bol u trbuhu.

 1. Nosite li bebu uspravno nakon hranjenja?

Mora izvući dodatni zrak.

 1. Ima li vaša boca anti-kolik efekt?

Kada se hrani iz konvencionalne boce, mlijeko se zasiti mjehurićima zraka. Dobivanje s mlijekom u želucu, mjehurići uzrokuju kolike, regurgitaciju i plin.

Što bi trebala biti temperatura smjese za hranjenje djeteta

Priroda je mislila na sve za nas i nema bolje hrane za novorođenče od majčinog mlijeka.

To je potpuni izvor vitamina i minerala potrebnih za rast djeteta. Istodobno, uz dobro uspostavljeno dojenje, postupak hranjenja je uvelike pojednostavljen.

Majčino mlijeko ne zahtijeva temperaturu ili drugu obradu, što se ne može reći za umjetne smjese.

Bilo koja umjetna smjesa je od vitalnog značaja za bebu da se strogo koristi na temperaturi od 36-37C.

Mnoge majke postavljaju pitanje, zašto proizvođači i pedijatri uspostavljaju tako stroge temperaturne režime? Činjenica je da će na niskoj temperaturi krmne smjese bebino tijelo morati trošiti dodatnu energiju za zagrijavanje smjese, a ta je energija potrebna za važnije svrhe.

Ako je prehrana pretopla, tijelo mora uključiti režim termoregulacije i smanjiti tjelesnu temperaturu. Moguće su i opekline sluzi. I u stvari, iu drugom slučaju, dijete plaća kalorije.

Kako izmjeriti temperaturu formule za dojenčad - što učiniti ako je previše vruće ili hladno

Da biste odredili temperaturu hrane za bebe, malo kapajte po unutrašnjoj strani zapešća. To je najosjetljiviji dio ruke, a smjesa ne bi trebala gorjeti ili, obratno, biti hladna.

Ni u kojem slučaju ne smijete spustiti prst, jer ruke sadrže mnogo bakterija koje mogu biti opasne za dijete.

Kao alternativu zglobu možete koristiti hram. Pričvrstite bocu - ne smije biti previše vruća ili hladna.

Također se preporuča kupiti poseban termometar, koji će u početku pomoći u pravilnom određivanju temperature vode za dojenčad. Tijekom vremena, majke počinju samostalno shvatiti bez pomoći termometra da li je moguće davati hranu djetetu.

Ako se ispostavilo da je hrana previše vruća, možete je ostaviti nekoliko minuta da se prirodno ohladi, ili držite bocu pod mlazom hladne vode.

Hladna hrana ni u kojem slučaju ne može biti zagrijana u bočici u mikrovalnoj pećnici, jer će grijanje biti neujednačeno, a vi riskirate spaljivanje sluznice djeteta. Sigurniji način je sipanje tople vode u posudu i stavljanje bočice u nju nekoliko minuta.

VIDEO NA TEMI
"alt =" ">

Koja bi temperatura trebala biti mješavina za novorođenčad?

Novorođenčadi je potrebna posebna njega. Umjetno hranjenje je ritual i važno je da majka slijedi stroga pravila i preporuke liječnika. Jela moraju biti sterilna, potrebno je zapamtiti dozu i učestalost hranjenja. Pedijatar koji promatra vaše dijete trebao bi sve to reći.

Sama hrana pripremljena je vrlo jednostavno. Bočica se sterilizira posebnim uređajem, sipa se vruća ne-vruća voda (ne kipuća voda, tako da voda zadržava maksimalno korisne tvari), doda se odgovarajuća količina suhog praha s mjernom žlicom i temeljito promiješa do otapanja grudica.

Zatim se zagrijava uz pomoć posebnog uređaja - grijača na potrebnu temperaturu smjese za novorođenče. Ako to nije slučaj, upotrijebite već opisanu metodu vodene kupelji, kada je boca s mješavinom uronjena u posudu s toplom vodom.

Važno je zapamtiti da se hrana ne može pripremiti unaprijed. Učinite to neposredno prije hranjenja, a ostatak morate izliti, ne ostavljajući ga za kasnije. Ako idete u šetnju, koristite posebnu termosicu. Nemojte štedjeti na zdravlju djeteta - kupujte samo svježe mješavine u dokazanim trgovinama.

Koja bi temperatura trebala biti mješavina za dijete

Pravila umjetnog hranjenja

Umjetno hranjenje je potpuna zamjena (ili 2/3 dijete dojenčeta) majčinog mlijeka mješavinama umjetnog mlijeka. Od prvih dana života bebe "umjetni umjetnik" trebate hraniti 6-7 puta dnevno nakon 3 ili 3,5 sata.

Pravila umjetnog hranjenja

 1. Prilikom pripreme smjese držite čistim. Podignite smjesu čistom mjernom žlicom, razrijedite prokuhanom vodom. Pripremite smjesu za jedno hranjenje. Tijekom skladištenja smjesa se može pokvariti. Pripremite količinu koju je propisao pedijatar, možda na početku za 10-20 ml više. Kada se dijetna dijeta poboljša, bit će vam lakše odabrati količinu krmne smjese.
 2. Budući da se u želucu duže zadržava umjetno hranjenje mlijekom, provodi se umjetno hranjenje prema režimu. Ali ako je dijete zabrinuto oko 15-20 minuta prije zakazanog hranjenja, možete malo promijeniti vrijeme hranjenja.
 3. Prije punjenja smjesa se zagrijava na 37-40 ° C. Ako nemate grijač s točno određenom temperaturom, tada se temperatura mješavine može odrediti ispuštanjem kapljice smjese na unutarnju površinu podlaktice. Ne biste trebali biti spaljeni i ne biste trebali osjećati hladnoću.
 4. Rupa u bradavici ne smije biti prevelika. Mlijeko bi trebalo kapati kapima, a ne mlazom.
 5. Bocu treba držati tako da se vrat napuni mlijekom. Inače će beba istovremeno progutati mlijeko i zrak, što će povećati rizik od regurgitacije.
 6. Neprihvatljivo je ostaviti dijete samo s rogom, jer može podrignuti i zadaviti se mlijekom.
 7. Ne možete nahraniti uspavano dijete.

Pravila i tehnologija umjetnog hranjenja

1. Volumen prehrane tijekom umjetnog hranjenja treba odrediti prema istim pravilima kao iu slučaju prirodnog hranjenja. To ovisi o dobi i težini djeteta.

Približna dnevna i jednokratna količina hrane za bebe izračunava se na svakom pakiranju smjese, morate se rukovoditi njome, ali se obvezno savjetovati s pedijatrom prije prve uporabe.

2. Kada se umjetno hranjenje djeteta više ne može hraniti "na zahtjev", treba uspostaviti određenu prehranu s pauzama, između odvojenih obroka najmanje 3,5 sata i 6-6,5-satne noćne stanke.

To je zbog činjenice da se protein smjese probavlja i apsorbira teže i sporije od proteina majčinog mlijeka. Česta i nesustavno hranjenje smjese može dovesti do crijevnih poremećaja.

Dakle, u prvoj polovici života dijete je u 6-vrijeme hranjenja, u 2. polovici s uvođenjem komplementarne hrane ide na 5-vrijeme.

3. Ne možete nahraniti dijete silom. Ako pojede manje od normalnog dijela na nekom hranjenju, ne biste ga trebali prisiljavati da završi jesti svo "pravo". U ovom slučaju, beba može imati povraćanje, povraćanje, razviti odbojnost prema hrani.

Istovremeno, ako dijete nije zadovoljno ponuđenim dijelom i pokazuje određenu tjeskobu, može mu se dati dodatna količina hrane - oko 30-50 ml.

Međutim, s pretjerano visokom stopom povećanja tjelesne težine i stalnom potražnjom za dodatnom prehranom, umjesto formule za dojenčad, bolje je djetetu davati voćni sok, izvarak šipka, slab čaj.

4. Ako je moguće, pokušajte nahraniti dijete u naručju, jer osim hrane, on stvarno treba tjelesni kontakt sa svojom majkom. Vidjet ćete, mrvica će biti mirnija i zadovoljnija, a vi ćete osjetiti osjećaje slične onima majke koja doji svoje dijete.

Kako napraviti smjesu?

1. Glavno pravilo je čistoća. Prije hranjenja, temeljito oprati ruke, s toplom vodom (možete dodati sode bikarbone), oprati bocu i bradavicu. Sterilizacija boca provodi se kuhanjem 5-10 minuta. Prije uporabe posušite bocu.

2. Kada je priprema mješavine kreativnosti neprihvatljiva, potrebno je strogo slijediti upute na pakiranju: ima više praška nego što je potrebno, nemojte sipati, razrijediti smjesu vodom (ne mlijekom)!

3. Nakon pripreme, smjesa se može čuvati najviše 1 sat na sobnoj temperaturi, u hladnjaku dulje, ali je bolje ne eksperimentirati i, ako dijete zaspi, nikada je ne jesti, izlijte i pripremite novu prema potrebi.

4. Temperatura smjese mora biti približno jednaka tjelesnoj temperaturi (36-40 stupnjeva).

Rupa u bradavici ne smije biti velika. Ako okrenete bocu, smjesu treba kapati.

Smjesa treba dobro miješati i ne sadržavati grudice.

Prilikom hranjenja bradavica i vrat bočice uvijek treba napuniti, inače će dijete progutati zrak, što može dovesti do povraćanja i povraćanja.

Nakon hranjenja uklonite zrak iz želuca, držite bebu okomito 10-15 minuta.

Priprema prave mješavine za novorođenčad

Majčino mlijeko je idealna hrana za novorođenče. Nitko drugi se ne može usporediti s njim na ravnoteži kompozicije, jer za njega nema apsolutnih analogija. Ali ponekad se dogodi da dojenje nije moguće. Postoji nekoliko razloga za to - beba je odbila dojenje, majčino mlijeko nije dovoljno ili je potpuno nestalo. U takvoj situaciji, mliječne formule za bebe dolaze u pomoć majci.

Nijedna smjesa ne može zamijeniti majčino mlijeko. Zato prijelaz na umjetno hranjenje treba biti prisilan i promišljen korak.

Prije nego što prenesete bebu na umjetno hranjenje, preporuča se konzultirati se s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći da odaberete pravu mješavinu za vaše dijete, kao i da odgovorite na sva vaša pitanja. I ovaj će vam članak pomoći da naučite kako ga uzgajati i što se uvijek trebate sjećati. Pažljivo pročitajte preporuke i pažljivo ih se pridržavajte. Inače, možete nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju svojih mrvica.

Izmiješajte smjesu ispravno

Prva stvar koju trebate učiniti kada kupujete dječju hranu je pogledati datum isteka. Ako istekne za nekoliko tjedana ili čak mjesec dana - odbijte kupiti.

Prije nego što razrijedite smjesu, temeljito proučite upute proizvođača, što označava slijed njegove pripreme. Obratite pozornost na sljedeće aspekte:

 • izraz i uvjeti skladištenja otvorene limenke s proizvodom;
 • udio vode i suhog praha;
 • temperatura kuhanja;
 • količina praška za djecu različite dobi.

Postupak kuhanja

Novorođenče crijeva je sterilno. Prvih dana života bakterije počinju kolonizirati gastrointestinalni trakt, stvarajući u njemu jedinstvenu mikrofloru. Tijekom tog razdoblja majka bi trebala u svakom pogledu pomoći bebi da se postupno navikne na novi svijet, a ne da dopusti blisko poznavanje opasnih mikroba. Da biste to učinili, morate pažljivo slijediti pravila higijene.

Prije pripremanja smjese uvijek temeljito operite ruke sapunom i vodom. Općenito, ovaj postupak treba provoditi svaki put u kontaktu s djetetom i njegovim stvarima. Unaprijed pripremite sterilne bočice - kada je dijete gladno, neće čekati dok ih ne operete i sterilizirate. Za praktičnost i uštedu vremena, nabavite uređaj kao što je sterilizator - vrlo korisna i neophodna stvar za mladu majku. Za nekoliko minuta brzo i učinkovito uništava klice u posudama, dudama i bradavicama. Pokrijte sterilne posude čistim, suhim ručnikom.

Prihvatite pravilo da odmah nakon hranjenja temeljito operite posuđe za bebe i stavite ga u sterilizator: beba može iznenada tražiti hranu, u kojem slučaju nećete morati trošiti vrijeme na čišćenje.

Prije nego što počnete pripremati smjesu, odredite odgovarajući omjer vode i praha prema uputama, uzimajući u obzir dob djeteta. Zatim ulijte čistu bocu vode odgovarajuće temperature ili je zagrijte izravno u boci. U potonjoj situaciji može vam pomoći još jedan uređaj - električni grijač koji se može kupiti u svakoj dječjoj radnji.

Topla voda za djecu u mikrovalnoj pećnici nije vrijedna truda. O opasnostima mikrovalova danas ima mnogo kontroverzi, a osim toga, u slučaju pregrijavanja, mješavina mliječne smjese će se promijeniti. Bolje je koristiti drugu metodu grijanja i kuhanja djeteta.

Uspavajte prah, izmjerite potrebnu količinu mjerne žlice. Ne zaboravite da sadržaj žlice treba biti bez "slajda". Potonji se može ukloniti pomoću stražnjeg dijela noža. Čvrsto zatvorite bocu i dobro protresite jednu minutu. Nakon toga svakako provjerite ima li preostalih kvržica. Prije hranjenja obratite pozornost na temperaturu smjese.

Vrlo važna točka je točno pridržavanje proporcija koje je proizvođač naveo prilikom razrjeđivanja smjese. Često, neiskusne majke, opsjednute idejom da pokušaju hraniti novorođenče, čine konzistenciju debljom od potrebne. Takav osip djeluje vrlo negativno na zdravlje djeteta. Za mali želudac, debela hrana je veliki teret, koji će uzrokovati bolove u trbuhu, probleme s stolicom, ali i metabolički poremećaj i pretilost.

Poštivanje ovih preporuka uvelike će olakšati život vama i vašem djetetu. Prve mjesece života bebe stalno će uznemiravati grčevi, stoga se ne isplati komplicirati situaciju s loše opranim posuđem i pokusima s konzistentnošću hrane. Budite oprezni i oprezni!

Mogu li pohraniti razrijeđenu smjesu?

Pitanje skladištenja formule za dojenčad jedno je od najpopularnijih kod roditelja. Formula za dojenčad - vrlo hranjiv mliječni proizvod, pa je stoga vrlo povoljno okruženje za razvoj mikroorganizama. Čak iu uvjetima sterilnosti vašeg kapaciteta (relativno, nemoguće je postići idealan pokazatelj u tom pogledu), nepoželjno je pohraniti razrijeđenu smjesu čak i jedan sat. Najidealnija opcija je pripremiti smjesu "odjednom" - neposredno prije uporabe. Ako, nakon hranjenja, ostane u bočici, treba je odmah izlijevati bez daljnjeg razmišljanja. Štetni mikroorganizmi će se u njemu umnožavati s povećanom brzinom.

Neke majke, pokušavajući zadržati mješavinu do sljedećeg hranjenja, dovode do prokuhavanja, a zatim je ponovno daju bebi. Mogućnost istrebljenja mikroba nije loša, ali takva prehrana neće imati koristi - zajedno s opasnim bakterijama umiru i korisne bakterije.

Koju vodu koristiti

Naše majke i bake uvijek su koristile samo prokuhanu vodu za dječju hranu. Međutim, danas pedijatri preporučuju da se suzdrže od njegove uporabe. Što god da je - proljeće ili voda iz slavine, može sadržavati razne nečistoće koje su opasne za djecu. Kuhanje ne uklanja taj problem. Takva voda u ishrani novorođenčadi bez prethodne analize u sanitarno-epidemiološkoj stanici je zabranjena. Osim toga, prokuhana voda, kao što znate, gubi korisna svojstva. Stoga mnogi proizvođači dječje hrane proizvode posebnu vodu namijenjenu djeci. Ima mnogo prednosti, uključujući:

 • stroga kontrola kvalitete i mikrobna sigurnost;
 • čišćenje na više razina;
 • dobar sadržaj kisika (za razliku od kuhanog) i elemenata u tragovima;
 • optimalna razina mineralizacije.

Posljednja točka je posebno važna, jer smanjena mineralizacija omogućuje vam održavanje ravnoteže u omjeru elemenata u tragovima u razrijeđenoj formuli za dojenčad.

Ispravite temperaturu vode

Temperatura vode za pripremu smjese naznačuje proizvođač na pakiranju. U pravilu je isti za sve smjese - to je 36-37 ° C. Takvi stupnjevi smatraju se idealnim za hranjenje, jer upravo ta temperatura ima majčino mlijeko. Osim toga, formule za dojenčad sadrže bifidobakterije koje su vrlo korisne za djetetovo tijelo, a ako je prag temperature prekoračen, oni umiru.

Ako je moguće, kupite poseban termometar za pripremu hrane za dojenčad. On će vam pomoći da u bilo kojem trenutku ispravno odredite temperaturu hrane.

Kako se hraniti noću

U dozatoru ili bilo kojem drugom spremniku izmjerite željenu količinu smjese. Pripremite steriliziranu bocu za noć i ulijte u nju pravu količinu vode. Važno je da je voda dugo bila topla - tako da možete napraviti smjesu što je prije moguće bez prisiljavanja gladnog djeteta da plače. U tu svrhu možete koristiti termo vrećicu, termos ili uobičajeni grijač.

Smjesu pripremamo ispravno prema dobro poznatom planu i ne zaboravimo provjeriti njezinu temperaturu prije hranjenja!

Hranjenje u putovanju

Ako odlučite otići na put s djetetom, uzmite vodu i suhi prah odvojeno. Ako putujete automobilom - ima smisla kupiti u dječjem spremištu poseban bojler koji radi iz upaljača za cigarete. U slučaju planinarenja ili putovanja autobusom, koristite termos vrećicu, ali zapamtite da vodu treba uzeti malo toplije nego što je potrebno. Ako putujete vlakom, onda neće biti problema s vrućom vodom: sipajte kipuću vodu iz titana u drugu posudu i stavite bocu u nju.

I glavno pravilo: Ne pripremajte smjesu unaprijed za putovanje. Vodu i suhi prah miješajte samo prije hranjenja. Tako proizvod držite svježim i zdravim.

Neke majke pronašle su alternativu suhoj formuli za dojenčad - razrijeđene smjese spremne za uporabu u sterilnim bocama koje se prodaju u trgovinama. Vrlo je prikladno koristiti ih - nema potrebe za izračunavanjem omjera, sterilizirati jela itd. Međutim, prije nego kupite bebu takvo mlijeko, odmjerite prednosti i mane.

Općenito pokušajte sami odgovoriti na sljedeća pitanja: jesu li uvjeti skladištenja ovog proizvoda promatrani? Kada je proizveden? Je li ambalaža čvrsta? Nije li opasno uzeti gotove mliječne proizvode na putu prema promjenjivoj temperaturi? U svakom slučaju, za kupnju takve mješavine ili ne, odlučite se. Ali zapamtite, vi ste majka i odgovorni ste za život i zdravlje vašeg djeteta.

Umjetno hranjenje novorođenčadi: principi, norme, mješavine

U suvremenom društvu pitanje kako hraniti dijete odlučuje se nedvosmislenim izborom u korist dojenja. Prirodna prehrana do dvije godine preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, kao jedina vrsta hrane koja je sto posto u skladu s potrebama djetetovog tijela.

Brojne studije su potvrdile da samo majčino mlijeko ne opterećuje probavni sustav i ne uzrokuje poremećaje u radu. Njegov sastav je savršeno uravnotežen za određeno dijete s njegovim individualnim karakteristikama. Ona zadovoljava ne samo potrebu za hranjivim tvarima, već dodatno opskrbljuje tijelo imunološkim čimbenicima, hormonima, enzimima koji se ne mogu umjetno dobiti i "izoštriti" u najsavršeniju smjesu.

I na kraju, majčino mlijeko i proces sisanja postaju za dijete i način hranjenja, i način da se riješite straha i boli, mogućnost najbližeg i najneophodnijeg kontakta s majkom.

Ali postoje situacije kada dojenje nije uspjelo. To se olakšava objektivnim i subjektivnim razlozima.

Zašto nema mlijeka

Potpuno odsustvo majčinog mlijeka, u koje se nužno unosi umjetno hranjenje, naziva se agalaktija. Suprotno uvriježenom uvjerenju da su mnoge žene podložne agalaktiji, HB savjetnici kažu: nije. Stručnjaci međunarodne organizacije La Leche League navode da se istinska agalaktija primjećuje u ne više od 1-2% mladih majki. Uzrok tome je ozbiljna hormonska neravnoteža u tijelu žene.

U drugim slučajevima, razlog nemogućnosti organiziranja dojenja leži na potpuno drugačiji način.

 • Odvojeni boravak majke i djeteta. Nedostatak slobodnog pristupa djeteta dojki nakon rođenja onemogućuje pravilnu formaciju laktacije. Ako žena ne dekantira dojke, dolazak mlijeka u prirodno vrijeme iu dovoljnoj količini postaje nemoguć.
 • Medicinske preporuke. U nekim slučajevima majci je zabranjeno dojenje. Često se takve preporuke daju ženama s poremećajima metabolizma, srčanim bolestima, jetrom i drugim patologijama unutarnjih organa. Prema WHO, ova stanja nisu apsolutne kontraindikacije za dojenje. Postoje samo dva prava razloga zašto žena ne može hraniti na prirodan način: HIV infekcija i otvorena tuberkuloza, u kojima je zdravlje majke opasnost za zdravlje djeteta. U drugim slučajevima, kada je žena bolesna ili uzima lijekove, nakon oporavka može organizirati dojenje.
 • Mama nevoljko. To može biti povezano s osobnim negativnim iskustvima, "dobrim" savjetom starijih rođaka. Odluka se često uzima pod utjecajem medija, promovirajući smjesu, kao prikladniju alternativu dojenju.

Žene koje ne žele dojiti trebaju uzeti u obzir da niti jedna umjetna formula neće stvoriti jednako snažan temelj za dobro zdravlje i puni razvoj djeteta, kao što je majčino mlijeko. Osim toga, dojenje je s praktične točke gledišta mnogo lakše i mnogo jeftinije nego hranjenje kvalitetnom formulom.

Izbor smjese

Ako su sve prednosti i mane izmjerene i umjetno hranjenje djeteta neizbježno, potrebno je organizirati ga prema pravilima. Tri su:

 • odabir smjese;
 • određivanje režima i volumena hranjenja;
 • organizacija hranjenja.

Glavni kriterij za odabir proizvoda za hranjenje trebaju biti preporuke pedijatra. Postoje mješavine koje su prikladne za zdrave bebe i djecu s poremećajima probavnog sustava, alergijskom dijatezom, preranim mrvicama.

Prilagođene mješavine

Proizvedeno od kravljeg mlijeka, u kojem se smanjuje sadržaj proteina djetetovog tijela uvođenjem komponente sirutke. Za bebe prvih dana života su mješavine primarne ili početne formule. Oni su označeni brojem 1 u naslovu, na primjer, "Nutrilon 1" ili "Baby 1".

Sadrže važne sastojke: aminokiseline, taurin, polinezasićene kiseline. Proizvođači ih obogaćuju velikim "setom" vitamina i elemenata u tragovima, kao i ugljikohidratima u obliku lako probavljivog šećera: laktoze ili saharoze.

Kada je beba stara pola godine, prilagođena smjesa s oznakom “2” ili “naknadnom formulom” treba ući u njegovu prehranu. Količina proteina u njemu veća je nego u primarnom, a više ugljikohidrata kako bi se osigurale energetske potrebe odraslog djeteta.

Proizvođači također nude univerzalne prilagođene mješavine za bebe od nula do dvanaest mjeseci. U njihovom "prosječnom" sastavu prevladavaju proteini kazeina ili sirutke.

Prilagođene mliječne mješavine

Od prilagođenih mliječnih formula razlikuju se po kvaliteti proteina. Podvrgnut je bakterijskoj fermentaciji. Kiselo-mlijeko formula je bliže majčinom mlijeku nego mliječni proizvodi, jer je protein u skutu.

Zahvaljujući ovom tretmanu, manje opterećuje nezreli želudac od mrvica i brže se apsorbira u crijevu. Skuta pomaže u stvaranju pravilne crijevne mikroflore, jer je zasićena bakterijama mliječne kiseline.

Pedijatri preporučuju uvođenje prilagođenih mješavina fermentiranog mlijeka za bebe s manifestacijama disbakterioze, poremećaja stolice, alergijske dijateze. Možete ih koristiti kao trajnu snagu za slabe, prerano rođene bebe. I za povremene, kako bi se spriječila disbakterioza kod djece koja primaju prilagođenu mliječnu formulu.

Miješane mliječne masti

Za pripremu tih smjesa koristite svježe i mlijeko u prahu životinja. Količina proteina u svom sastavu je mnogo puta veća nego u majčinom mlijeku. Predstavlja ga kazein koji je stran djetetovom tijelu, što probavni sustav bubrega ne može probaviti zbog nedostatka odgovarajućih enzima. Zbog toga nastaju opasne situacije: od uporne disbakterioze s upornim probavnim poremećajima do neadekvatnog povećanja tjelesne težine u dojenčadi i njegovog kašnjenja u razvoju.

Pedijatri ne preporučuju korištenje neprilagođenih mliječnih formula u prehrani djeteta prve godine života. Oni ne zadovoljavaju potrebe djetetova tijela i predstavljaju prijetnju njegovu zdravlju. Neprihvatljivo je koristiti suhu ili svježu kravu, kozje mlijeko za pripremu smjesa, žitarice.

Odabir smjese za dijete, razmotrite sljedeće nijanse.

 • Kvalitetan proizvod ne može biti jeftin. Adaptirano mlijeko i mliječne smjese - rezultat ozbiljnih znanstvenih istraživanja. Njihove komponente su skupe, tako da je gotov proizvod skup. Nažalost, to ih često čini nedostupnima obiteljima s malim i srednjim prihodima. No, spremiti na kupnju smjese je apsolutno nemoguće. Time se eliminira mogućnost zdravog rasta i razvoja vašeg djeteta.
 • Ugledni proizvođač cijeni ugled. Odabir smjese, obratite pozornost na poznate marke. Rizik kupnje proizvoda niske kvalitete u ovom slučaju je manji.
 • Univerzalna mješavina se apsorbira gore. Za dijete prvih mjeseci života poželjnija je "početna" formula prilagođena njegovim potrebama.
 • Smjesa nije trajna. Provjerite je li rok trajanja proizvoda dovoljan. Otvorena posuda može se čuvati na suhom i tamnom mjestu do tri tjedna. Suhi proizvod ne možete staviti u hladnjak jer će ga ovlažiti.

Načelo “što je skuplje, bolje” u izboru mješavina za umjetno hranjenje funkcionira u cijelosti. Najskuplji uzorci sadrže ne samo "standardni set" komponenata, već i dodatne sastojke, na primjer, linolnu kiselinu za razvoj dječjeg mozga ili karnitina, koji potiče apsorpciju masti.

Tehnika umjetnog hranjenja

Pitanje hranjenja mješavinom novorođenčeta određeno je povratnim informacijama i preporukama pedijatara. Nije preporučljivo pribjegavati tehnici slobodnog hranjenja, slijedeći primjer dojenja "na zahtjev".

Sastavi proizvoda su fundamentalno različiti. A ako majčino mlijeko ne uzrokuje opterećenje probavnog sustava, čak i uz njegovu učestalu konzumaciju, mješavina nije "lagana". Nakon jela, bebinom tijelu treba vremena da probavi hranu.

režim

Pridržavajte se režima hranjenja beba za vrijeme umjetnog hranjenja.

 • Od rođenja Svaka 3 sata dnevno uz šestosatnu pauzu noću. Broj obroka dnevno će doseći sedam.
 • Od tri mjeseca. Svakih 3,5 sata dnevno uz šestosatnu pauzu noću. Dakle, tijekom dana će zahtijevati šest hranjenja.
 • Od šest mjeseci. Moderna pedijatrija ne preporučuje pomicanje vremena uvođenja komplementarne hrane u bebe-umjetne. Baš kao iu dojenčadi, upoznavanje s prvim proizvodima djeteta treba započeti u dobi od šest mjeseci. Postupno, jedno hranjenje će zamijeniti kašu ili povrće. A broj hranjenja po danu će biti pet svakih četiri sata s osam sati pauze za spavanje.

Pripremite smjesu

Priprema smjese za uporabu mora biti u skladu s preporukama proizvođača. Suha hrana zahtijeva kuhanje ili uvođenje tople vode i miješanje dok se ne otopi. Također su prikazane tekuće smjese spremne za upotrebu, koje su dovoljne za zagrijavanje u vodenoj kupelji.

Pravila umjetnog hranjenja za bebe prve godine života.

 • Temperatura proizvoda treba biti 37-38 ° C. Ako se mješavina prethodno prokuha, mora se ohladiti na odgovarajuću temperaturu. Za pripremu hrane za dijete treba unaprijed unaprijed hraniti ga na vrijeme.
 • Ulijte hranu u sterilizirana jela. Prisutnost patogenih mikroorganizama u boci može uzrokovati kvar djetetova gastrointestinalnog trakta.
 • Rupa u bradavici ne smije biti velika. Smjesa ne smije slobodno izliti iz nje, a ističe se kapljicama. Idealno je koristiti dudu s rupom prilagođenom dobi djeteta. Njih možete kupiti u ljekarnama.
 • Tijekom hranjenja stavite bocu pod kutom. Time se eliminira mogućnost gutanja djeteta, što dovodi do povraćanja i povraćanja.
 • Smjesa se čuva 2 sata na sobnoj temperaturi i 24 sata u hladnjaku. U umjetnoj prehrani nema komponenti koje potiskuju rast patogene mikroflore u kojoj je majčino mlijeko bogato. Stoga je razdoblje njegovog skladištenja ograničeno.

Ako hrana ostaje u boci, ne može se koristiti za sljedeće hranjenje. Isperite bocu, sterilizirajte je i bradavicu.

Kontakt s mamom

Čini se da bebe-umjetnici mnogo manje trebaju majčinsku skrb nego bebe. Doista, svaki član obitelji može ih hraniti, a kada su mrvice loše, bradavica će ga utješiti.

Psiholozi upozoravaju da je ovaj pristup opasan. Bočica s bradavicom može zamijeniti majčinu dojku, ali ne i samu majku. Inače, kad dijete odraste, neće vam pružiti podršku, pomoć i tražiti utjehu "na strani". Bliska psihološka veza koju majke i bebe doživljavaju, redovito se primjenjuju na svoje grudi, također se može upariti s mrvicom na umjetnom hranjenju.

"Osigurati bliski kontakt od kože do kože", savjetuje savjetnica za dojenje Maria Gudanova. - Dijete treba osjetiti vašu toplinu, čuti zvukove poznate iz razdoblja intrauterinog razvoja. Često ga nosite na rukama, spavajte zajedno, pritisnite bebu bez odjeće na prsa, okupajte se zajedno. ”

Dobro rješenje bi bila masaža za bebe, koju majka može sama ovladati. Dijete ne treba ostaviti same kad je budan. Vrijeme je za vašu blisku komunikaciju i šetnju. Takav pristup pomoći će djetetu da shvati da su njegove radosti, osjećaj sigurnosti, sigurnosti i topline povezani s njegovom majkom.

"Dijete dijete ne smije percipirati kao samostalni subjekt", nastavlja stručnjak AKEV Maria Gudanova. "Trebala bi biti povezana samo s mamom." Stoga se pridržavajte sljedećih pravila prilikom hranjenja i organiziranja režima mrvica.

 • Samo mama hrani. Ne dodijelite hranu drugim rođacima. Što više ljudi sudjeluje u tome, to je niža razina povjerenja u bebu.
 • Mama nudi pacifer. Ne ostavljajte dijete samo s bradavicom. Trebalo bi samo sisati tvoje ruke, okrenuti se prema tebi.
 • Dijete zaspi u naručju. Nakon hranjenja, ponudite bebi dudu i pričekajte da zaspi. Izvadite bradavicu iz usta i stavite je u krevetić.

Čak i ako u dojci nema mlijeka, beba ga može sisati. Stručnjaci iz međunarodne organizacije za dojenje sugeriraju kombiniranje umjetnog hranjenja novorođenčadi s SNS sustavom. To je mekana boca namijenjena punjenju mješavinom. Na bocu je pričvršćena cijev, čiji je vrh fiksiran na majčinu bradavicu.

Proces hranjenja ove mješavine potpuno je blizak prirodnom hranjenju. Mrvica je na rukama, u bliskom kontaktu s majkom, siše joj grudi, a istovremeno prima smjesu. Korištenje SNS sustava pruža još jednu sjajnu priliku - priliku za uspostavljanje potpunog dojenja.

Kada se dojka stimulira nekoliko mjeseci nakon porođaja, započinje proces opuštanja, odnosno obnove laktacije. On će dopustiti bebi da se prebaci u mješovito hranjenje. I onda potpuno ili znatno zamijenite umjetnu mješavinu sa svojim majčinim mlijekom, što je neprocjenjivo za zdravlje mrvica.

Sve o umjetnom hranjenju (IV)

Sve mlade majke su dobro svjesne da u prvim mjesecima života nema više korisne prehrane od majčinog mlijeka za novorođenče. Ali ponekad se pojavi situacija u kojoj je potrebno prenijeti dijete na drugu dijetu (nema majčinog mlijeka ili majka ne može dojiti). Umjetno hranjenje novorođenčeta zahtijeva pravilan pristup izboru smjese i praćenje nove prehrane. Konzultacije s pedijatrom su preduvjet za početak IV.

Indikacije za prelazak na IV

Hranjenje čak i najkvalitetnijim smjesama ne može ispuniti one mikronutrijente koje beba dobiva s maminim mlijekom. Stoga bi uvođenje prilagođene prehrane uvijek trebalo biti opravdano. Pedijatri identificiraju nekoliko okolnosti kada se hranjenje bocom smatra potrebnim:

 • Teško porođaj, nakon čega majka mora povratiti snagu;
 • Prihvaćanje određenih skupina esencijalnih lijekova od strane žene;
 • Maminim zaraznim bolestima;
 • Nedostatak mlijeka u žlijezdama dojke ili njegov nedostatak. Nedostatak mlijeka određuje se vaganjem djeteta nakon hranjenja;
 • Nemogućnost hranjenja djeteta zbog privremene odsutnosti. Ovo očitovanje je opravdano kada ne postoje uvjeti za pohranjivanje izraženog mlijeka ili se izostanak majke izračunava tjednima.

Nedostatak proizvodnje mlijeka prvo mora biti obnovljen uz pomoć lijekova koji pojačavaju laktaciju. Umjetno hranjenje djeteta počinju provoditi samo ako ti lijekovi ne donesu očekivani rezultat. Nije neophodno odmah uvesti smjesu, čak je i nekoliko grama majčinog mlijeka korisno za bebino tijelo i nemoguće mu je oduzeti ovu korist.

Za i protiv korištenja umjetnih smjesa

Nisu sve mlade majke ozbiljno razmišljale o tome što ih čeka i bebu u prijelazu na uporabu formule za dojenčad. Često, samo zbog svoje praktičnosti, žena lišava dijete mikroelementima potrebnim za njegov imunitet i opće zdravlje. Prije nego što se odlučite na prelazak na IV preporuku pedijatra, morate odmjeriti sve prednosti i nedostatke nove prehrane. Očite prednosti umjetnog hranjenja djeteta uključuju:

 • Mogućnost hranjenja djeteta drugim rođacima. To jest, mama može tiho otići na posao i ne brinuti se da će mrvica plakati od gladi;
 • Kada hrani bebu iz boce, majka uvijek zna koliko jede u jednom trenutku i, ako ima problema s zdravstvenim stanjem, odmah to primjećuje količinom preostale hrane;
 • Pojava alergija uvijek je povezana s vrstom smjese. Kako bi se odredio alergen u dojenoj bebi, dojilja mora u potpunosti revidirati svoju prehranu;
 • Smjesa se probavlja dulje od mlijeka, pa se smanjuje broj obroka bebe.

To je jedna od prednosti hranidbenih smjesa, ali minusi su mnogo više:

 • Umjetnici često pate od prehlade, alergija u narednim godinama. Ova činjenica objašnjava se odsutnošću u njihovim tijelima posebnih enzima koje beba može dobiti samo od majčinog mlijeka;
 • Korištenje boca zahtijeva njihovu stalnu sterilnost. Ako se ne poštuje čistoća, može se razviti dispepsija;
 • Bebe dojenčadi često pate od kolike i povremene regurgitacije - slaba bradavica pomaže u gutanju zraka;
 • Kada vlakovi s djetetom moraju ponijeti sa sobom zasebnu vrećicu s mješavinom, bocama, sterilizatorima, odnosno viškom prtljage;
 • Često je potrebno promijeniti nekoliko vrsta smjesa kako bi se pronašla najprikladnija;
 • Umjetno hranjenje djeteta podrazumijeva određene financijske troškove. Dobra mješavina ne može biti jeftina, a kao dijete odrasta potrebno je sve više i više puta s vremena na vrijeme.

Nedostaci hranjenja sa smjesama mnogo su više od prednosti, pa stoga prvo trebate pokušati obnoviti hipolaktaciju, a tek onda pribjeći takvoj ekstremnosti.

Kako odabrati mješavinu

Izbor smjese mora biti usklađen s pedijatrom. Liječnik poznaje osobitosti zdravlja vašeg djeteta i savjetuje najnježniju prehranu. Također je potrebno samostalno pokazivati ​​povećanu pozornost na izbor smjesa i voditi računa o sljedećim kriterijima:

 • Rok trajanja je najvažniji uvjet za odsustvo neželjenih reakcija. Odaberite one kutije u kojima postoji zaliha na vrijeme korištenja u nekoliko mjeseci;
 • Pakiranje ne smije biti otvoreno ili deformirano. Prisutnost udubljenja, ogrebotina ukazuje na nepoštivanje uvjeta prijevoza, a takva smjesa se može pokvariti;
 • Obroci se prave prema dobi. Novorođenče ne može dati smjesu namijenjenu starijoj djeci, jer neobrađeni želudac i crijeva mogu reagirati ozbiljnim bolestima;
 • Podučiti dijete uvođenju hipoalergenih smjesa;
 • Ako dijete ima određene zdravstvene probleme, prehrana može sadržavati dodatke koji su korisni za poboljšanje funkcioniranja organa. Smjese mogu sadržavati bilje za podizanje imuniteta, željezo za liječenje anemije.

Pročitali smo detaljan članak: Kako i koja mješavina je bolje izabrati >>>

Kako kuhati hranu

Kada umjetno hranite dijete, njegovo zdravlje će izravno ovisiti o načinu pripreme smjese. Uputa se mora pročitati i potrebno je slijediti njezine točke.

 • Za uzgoj je najbolje koristiti posebnu flaširanu vodu, dok se ključni dio hranjivih tvari gubi. Ako se voda izvadi iz slavine, onda je ključanje potrebno;
 • Morate se u potpunosti pridržavati doze. Višak suhe mješavine ili nedostatak vode može dovesti do prekomjernog zasićenja crijeva hranjivim tvarima, a to se odražava u kolikama, dispeptičkim poremećajima. Nedostatak suhe podloge dovodi do činjenice da je dijete nestašno, traži bocu izvan vremena;
 • Smjesa se razrjeđuje izravno u bocu, gdje se pre-lijeva voda s temperaturom ne višom od 50 stupnjeva. Više temperature rezultiraju uništavanjem korisnih bakterija;
 • Nakon razrjeđivanja, protresite smjesu i provjerite da nema grudica. Prije hranjenja provjerite temperaturu - ne smije biti iznad 37 stupnjeva;
 • Rupa u bradavici bi trebala biti takva da beba ulaže određene napore u sisanje. Istjecanje u kapi dovodi do potpunog odbacivanja dojke i činjenice da se želudac brzo rasteže.

Smjesa se može pripremiti unaprijed, ali je treba pohraniti u hladnjaku ne više od jednog dana i zagrijati u vrućoj vodi.

Bebe dojenčadi često teže mnogo više od svojih vršnjaka koji koriste majčino mlijeko. To nije tako dobro kao što se čini, s povećanom pretilosti pojavljuju se razni zdravstveni problemi. Da biste to izbjegli, ne trebate prehraniti dijete, morate uzeti u obzir koliko pije i koliko dugo može bez bočice.

 • Boca se bira kada se dijete u potpunosti hrani smjesama ili njihov broj dostiže 2/3 ukupne prehrane. Bradavica bi uvijek trebala biti s uskom rupom, neće dopustiti bebi da se odbije od dojke (kako odabrati bocu za hranu);
 • Žličica se koristi kada dijete jede uglavnom dojke, a količina hrane koja nedostaje dobiva se u obliku smjese;
 • Ponekad dijete odbija i bocu i žlicu, a vi ga morate nahraniti. U tom slučaju razrijeđena smjesa se ulijeva kroz štrcaljku bez igle u malim dozama.
 1. Beba treba biti u gotovo uspravnom položaju, pogodna je za sisanje i ne dopušta gušenje.
 2. Uvjerite se da se mlijeko u potpunosti preklapa s bradavicom, a zrak se nakuplja na dnu boce. To neće dopustiti ulazak zraka u želudac.
 3. Nakon hranjenja, dijete se mora držati u uspravnom položaju tako da se zrak koji je ušao otpusti.

Pročitajte: Kako naučiti dijete na bocu

Pravila i savjeti

Ako hranite bebu smjesama, to ne znači da ga morate ostaviti na miru. Beba se može gušiti mlijekom ili izgubiti bocu. Emocionalni kontakt između majke i djeteta je također važan, stoga, držeći ga u naručju, možete sigurno promatrati koncentrirano lice mrvica i odmoriti se od kućanskih poslova.

Bradavicu na bočici treba mijenjati periodično, brzo postaje tanja, a smjesa teče kroz rupu u kontinuiranom toku. Uvijek koristite smjesu nakon pripreme ili je pohranite u hladnjak. Preostala hrana odmah se izlijeva.

Dijete "umjetnik" treba ranije koristiti dodatno hranjenje, što će omogućiti kompenzaciju nedostatka mikroelemenata.

Koliko bi formula trebala jesti bebu:

U prvom mjesecu života novorođenče jelo od 700 do 800 ml prilagođene smjese 8-10 puta. Tijekom 2-3 mjeseca života, količina smjese raste do 900 ml. Uvođenjem hranjenja, volumen smjesa se smanjuje.

Kako izračunati pravi iznos:

Smatra se da je dijete dovoljno hrane, što je 1/5 tjelesne težine dnevno. To jest, ako beba teži 4 kg, tada treba popiti 800 ml mlijeka dnevno. U prvim danima života, beba može popiti 30 - 40 ml odjednom, nakon čega slijedi do 100 ml. U tom smislu, smanjuje se učestalost hranjenja nakon prvog mjeseca života. Pogledajte materijal: koliko mlijeka dijete jede u prvom mjesecu

Učestalost sterilizacije bočice i bradavica za hranjenje:

U prvom mjesecu života, sve boce i bradavice moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Prvo se ostatak smjese ukloni s toplom vodom i četkom, zatim svi aparati kuju 10 minuta. Najbolje je kupiti poseban sterilizator, koristeći ga, uvijek ćete biti sigurni da su posude čiste.

Nakon prvog mjeseca života dovoljno je oprati bradavicu i bocu i isprati ih kipućom vodom. Ali ipak budite sigurni da su boce temeljito oprane, posebnu pažnju treba posvetiti rezbarenju, teško dostupnim mjestima u kojima se bakterije mogu razmnožavati u nekoliko sati.

Mogu li spremiti pripremljenu smjesu:

Pripremljena smjesa se čuva na sobnoj temperaturi ne više od 2 sata, u hladnjaku ne više od 12 sati. Preostali ostaci smjese nakon ulijevanja izliju, uporaba takvog mlijeka u sat vremena može dovesti do trovanja.

Video: Pravilno hranjenje bocom

Potreba za hranom u djetetu u različito doba dana nije ista. No ipak je potrebno pridržavati se određenog rasporeda s odstupanjem od pola sata u jednom ili drugom smjeru. Tako ćete uvijek znati koje vrijeme beba obično jede i moći ćete pogoditi vrijeme posjete klinici ili prošetati. Ako se promatra režim, beba lakše zaspi i manje je osjetljiva na prekomjerno dobivanje na težini,

Situacije u kojima je potrebno zamijeniti smjesu:

 • Smjesa nije prikladna, uzrokuje česte regurgitacije, proljev ili zatvor, alergijske reakcije;
 • Dostizanje određene dobi. Za bebu od 6 mjeseci nema smisla davati smjesu za novorođenčad;
 • Potrebna je posebna ljekovita prehrana.

Problemi umjetnog hranjenja:

Umjetno hranjenje djeteta se smatra u medicini "metabolički stres" i stoga uzrokuje različite reakcije. Alergija, problem sa stolicom, grčevi se javljaju u prvim danima većine beba. Neki od njih se naviknu na to, drugi moraju mijenjati smjese.

Komorowski

Naučite pravilno hraniti bebu smjesom

Pojavom novorođenčadi roditelji imaju mnoga pitanja. Možda najčešće postavljano pitanje o pravilnom hranjenju. Ako iz bilo kojeg razloga dojenje nije moguće, dijete se prebacuje u dojenje. Sada na tržištu postoji mnogo različitih prilagođenih smjesa. Iako sadrže sve potrebne tvari, ali naravno ne postoji potpuna usklađenost sa ženskim mlijekom. Pravila umjetnog hranjenja donekle se razlikuju od prirodnih.

Prilikom odabira smjese, savjetujte se s pedijatrom da uzme u obzir dob i osobine razvoja i zdravlja djeteta.

Način mješanja

Dojene bebe se preporučuju primijeniti na dojke na zahtjev, onoliko puta koliko pita pita. Kada se hrani mješavinom, situacija je drugačija. Smjesa je teže probavljiva, djeca često gube sposobnost prepoznavanja zasićenja, imaju prekomjernu težinu, što dovodi do zdravstvenih problema. Mogu biti poremećeni crijevnim kolikama, nepravilnom stolicom, trbušnom distenzijom.

U slučaju hranjenja preporučuje se da se mješavina pridržava režima. Ovisno o težini i dobi djeteta odredite koliko i koliko često trebate dati hranu.

U prvim danima života, razmaci između hranjenja su nestabilni, beba često zahtijeva hranu kroz različite vremenske periode, od jednog sata do tri. Nakon 6-7 tjedana utvrđuje se relativno stabilan raspored prehrane.

 • U prvom tjednu života novorođenčad se mora hraniti 8-10 puta s pauzom od 2,5 sata. Veličina posluživanja određuje se na sljedeći način: broj se uzima jednako koliko je dana beba, a za dijete težine manje od 3,2 kg pomnoženo sa 70, težine više od 3,2 kg - za 80. Rezultat će biti jednak dnevnoj količini hrane, zatim će je podijeliti s brojem hranjenja.
 • Od drugog tjedna broj obroka se smanjuje na 7, s intervalom do 3 sata. Postupno povećavajte noćni odmor, donoseći 6 sati. Dnevni obrok izračunava se kao 1/5 težine, do kraja prvog mjeseca, u prosjeku, oko 100 ml po obroku.
 • Od drugog mjeseca broj obroka se smanjuje za još jedan, a interval između obroka se podešava na 3,5 sata, dnevni unos je postavljen na 1/6 težine.
 • Od četvrtog mjeseca, količina smjese treba biti 1/7 tjelesne težine. Hranjenje šest puta dnevno s intervalom do 4 sata.
 • Od sedam mjeseci uvodi se pet obroka dnevno, s intervalom od 4-4,5 sati. Tijekom tog perioda, mnogo različitih namirnica već je u prehrani djeteta. Smjesa se mora hraniti ujutro i prije spavanja, au drugim jelima daje se po želji. Količina smjese je definirana kao 1/8, od devet mjeseci kao 1/9 težine. Noćni odmor doseže 8-10 sati.

Znakovi da je dijete gladno

Kad god dijete plače, majka pretpostavlja da je gladan. Vjerojatno je da odabrana organizacija za hranjenje nije prikladna. Ali razlog može biti u drugom, možda novorođenče ima bol u trbuhu ili je vrijeme za povijanje.

Znakovi da je dijete gladno:

 • okreće glavu s jedne strane na drugu u potrazi za izvorom energije;
 • usisava usne;
 • plača;
 • ne leži tiho, mišići su mu napeti;
 • privlači u usta ručke i pokušava ih sisati.

Pravila za pripremu smjese

 • Za hranjenje koristite posebnu mjernu bocu s bradavicom. Rupe u njoj ne bi trebale biti prevelike. Najbolje je kupiti ortodontsku bradavicu koja odgovara obliku ženske bradavice i dopušta kretanje dječjeg usana, kao da je dojena.
 • Voda za kuhanje uzima se samo kuhana, ohlađena na 40-50 ° C. Ako se taj temperaturni raspon ne promatra, u otopini se često formiraju kvržice.
 • Potrebno je razrijediti smjesu neposredno prije upotrebe, strogo slijedeći upute na pakiranju i provjeriti rok trajanja. Ne preporučuje se kuhanje za buduću uporabu, ali ako postoji takva potreba, u hladnjak možete pohraniti hranu ne više od jednog dana.
 • Kada se bočica daje djetetu, ona mora biti topla, ali ne vruća, optimalna temperatura je 36-37 ° C. Da biste provjerili, možete ispustiti nekoliko kapi na ruku.

Nemojte zagrijavati bocu u mikrovalnoj pećnici. Staklo i tekućina se ne zagrijavaju jednako.

Nećete moći pravilno procijeniti temperaturu smjese i riskirati paljenje novorođenčeta.

 • Nakon svakog hranjenja, posuđe se pere i sterilizira 10 minuta u zatvorenoj posudi.
 • Moderne silikonske bradavice se dugo ne istroše, ali iz higijenskih razloga mijenjaju se nakon 2 mjeseca.
 • Već testiranu mješavinu potrebno je zamijeniti drugom s oprezom. Oštar prijelaz može potaknuti probavne smetnje.

Pravila hranjenja

Tako da se beba ne guši, morate je držati tako da je glava znatno viša od tijela. Usne bi se trebale zatvoriti bliže bradavici, u najširem dijelu.

Mlijeko mora u potpunosti napuniti bradavicu tako da dijete ne proguta zrak koji bi se trebao nakupiti na dnu boce. Nakon hranjenja, morate držati novorođenče "stupac", tako da on može podrignuti zrak.

Najbolje od svega, ta je mama dala da pojede bebu, držeći ga u naručju. Tako možete biti sigurni da se neće ugušiti ili izgubiti bocu. Uspostavit će se emocionalna veza između majke i djeteta, obje će se osjećati smirenije. Nemojte žuriti kraj procesa sisanja, stopa zasićenja je individualna.

Glavni znak da raspored prehrane odgovara novorođenčadi je njegovo dobro raspoloženje: beba ne plače, ima zdrav san, jede s apetitom, redovito, svaki dan ponovno dobiva na težini barem jednom, mokri u prosjeku 12-15 puta dnevno. Povećanje tjelesne težine odvija se prema dobi.

Ako dijete često plače, ne spava dobro, željno pings na hranu, ali debljanje ne odgovara normi, onda biste trebali konzultirati liječnika.

Ako je beba teško održavati interval između hranjenja, nemojte ga dugo plakati, pokušajte ga odvratiti. To se može učiniti s igračkom, dudom, popiti piće. Ako se dijete ne smiri, onda mu dajte obrok, odstupanja od režima za 20 minuta u bilo kojem smjeru - to je dopušteno.

Svako dijete ima osobne karakteristike. Ako redovito ne može izdržati predloženi interval, onda nema potrebe inzistirati na pridržavanju točnog vremena, često se hrane manjim porcijama. Jednokratno odbijanje jesti također nije problem, hranite novorođenče kasnije, ali ne premjestite sljedeći obrok previše, ponudite kašu u uobičajeno vrijeme.

Ako dijete pojede smjesu, svakako mu dajte prokuhanu vodu ili dječji čaj.

Noću je potreban prekid za normalno funkcioniranje crijeva. Beba se često budi noću ne od gladi, može biti mokra, hladna ili vruća, grčevi kolika ili zubi - može biti mnogo razloga. Najčešće, dijete jednostavno mora zadovoljiti refleks sisa. U ovom slučaju, dovoljno je dati mu malo vode ili dude.

Miješano hranjenje

Ako dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, on se hrani smjesom. U ovom slučaju važno je da dijete ne odustane od dojki. Činjenica je da je sisanje bradavice mnogo lakše. Stoga bi bilo ispravno predložiti alternativni način hranjenja, na primjer, iz žlice, male čaše, plastične čaše ili dodatnog sustava hranjenja. Možete eksperimentirati i pronaći prikladan način za novorođenče.

Prije nego što djetetu date sljedeći dio hrane, morate se pobrinuti da on proguta prethodnu hranu. Kada dijete utroši glad, neće htjeti progutati hranu, ili jednostavno prestati otvarati usta.

Kod miješane hrane preporučuje se pet jednokratnih hranjenja od 6 ujutro do 12 sati navečer, svaka 4 sata. Osnova jedne porcije je 1/4 dijela norme, izračunata za umjetno hranjenje djeteta odgovarajuće dobi, a zatim se vrši prilagodba u skladu s apetitom djeteta. Ne pokušavajte prisiliti jesti sve kuhane dijelove. Neka pije onoliko smjese koliko želi. Ako je dijete jelo manje od uobičajenog, nije potrebno povećavati količinu hrane pri sljedećem hranjenju.

Da bi mama zadržala mlijeko što je duže moguće s miješanim hranilima, neophodno je da dijete ponudi nakon dodatka.

Kod umjetnog hranjenja novorođenčadi važno je stvoriti ugodnu atmosferu. Uzmite dijete u naručje, razgovarajte s njim nježnim nježnim glasom, nasmiješite se. Budite strpljivi i pažljivi, i uskoro će dijete uspostaviti prikladan raspored obroka.