Kako napraviti pelene pelene vlastitim rukama

Rođenjem djeteta suočavamo se s prethodno nepoznatim zadacima. Jedan od prvih je korištenje pelena. Dok televizija emitira razne reklame za pelene, gdje sretne majke ne razmišljaju o odabiru higijenskih proizvoda, bake i tete trče oko nas, inzistirajući na šteti od čestog korištenja takvih reklamiranih pelena.

Često se postavlja pitanje o materijalnim koristima kada se umjesto pelena koriste pelene za jednokratnu upotrebu i moguće posljedice za osjetljivu kožu djeteta. Stoga, mnoge majke počinju ograničavati uporabu tvorničkih pelena, videći prve znakove bodljikave topline, iritacije, tragove gume i počinju stvarati pelene kod kuće.

Učinite to sami

Samoproizvedene pelene mogu se izraditi za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu. Prvi je rez od gaze u obliku kvadrata ili trokuta, koji je, poput tvorničkih pelena, omotan između djetetovih nogu. Višekratna upotreba izrađena je od tkanine, guste u svom sastavu, od prirodnog pamučnog materijala. Unutar gaćica stavlja se izmjenjiva pelena iz gaze. Takvi modeli se peru nekoliko puta dnevno, a jednokratno se treba oprati odmah nakon jednokratne uporabe.

Stoga, prije nego što napravite pelenu, trebate razmisliti o tome kako ga namjeravate koristiti.

Jednokratna pelena je ušivena od platna tkanine, slično gazi, ali gušća. Razmislite o tome da to učinite korak po korak.

 • Uzmemo komad tkanine u obliku kvadrata, sa stranama od 80 cm, a za rub možete uzeti komad par centimetara više. Oblačiti rubove tkanine na šivaći stroj, a zatim kvadratić prepoloviti. Stavite tkaninu na stol prema dolje.
 • Uzmemo desni rub gornjeg ruba izrezane tkanine, s lijeve strane - za donji rub, zatim gornji rub lagano pijuckamo udesno, a dno se prebacuje na sredinu gornje linije, gradeći sličan trokut. Okrenite trokut na suprotnoj strani i preklopite ga prema sredini. To bi trebalo biti malo preklapanje tkanine u središtu pelene. Potom možete dobiti zapečaćeni materijal na bazi, štedeći puno vremena za savijanje tkanine s daljnjom upotrebom.
 • Staviti na ovu pelenu, morate staviti nastalu maramu kutu prema dolje, stavite dijete i stavite donji rub šal na njegov trbuščić. Zatim uzimamo preostale krajeve sa strane i uvijamo ih unutra, nastojeći ne stvarati nelagodu u području djetetovog trbušnjaka. Možete šivati ​​na rubovima čičak trake kako bi vam bilo lakše pričvrstiti pelene.

Gaze pelene. Trebam li ih više voljeti?

Koje pelene odgovaraju djetetu - pitanje koje svaka majka pita. Mnogi roditelji kupuju jednokratne pelene. Vrline ovih higijenskih proizvoda svima su poznate, ali bake ne odobravaju takav izbor. Oni vjeruju da su jednokratne pelene štetne za zdravlje djece, te se savjetuje da koriste pelene za višekratnu upotrebu.

Higijenski proizvodi od gaze smatraju se klasicima djetinjstva. Koristile su ih bake i prabake koje su se brinule za nas od rođenja. Proizvodi za jednokratnu upotrebu koji su se pojavili prije nekoliko godina nisu mogli dovesti do potpunog odbijanja roditelja da koriste gazne analoge koji se mogu kupiti u trgovini ili samostalno.

Gauze pelene: što je to, kako ih napraviti

Žene koje se okupljaju u rodilištu, na popisu nužnih stvari otkrijte pelene. Neki ljudi kupuju pelene od gaze. Međutim, ovi proizvodi koji se prodaju u trgovinama su vrlo tanki. Mnogo bolje napraviti gazne pelene vlastitim rukama.

Za proizvodnju proizvoda za višekratnu uporabu potrebna je gaza. Trenutno, njegova kvaliteta ostavlja puno da se želi. Ranije je gaza bila mnogo gušća. Nakon pranja njezine su se niti "gomilale" jedna prema drugoj. Sada je vrlo teško pronaći takvu gazu, stoga se mnogim majkama koje su morale sami izraditi pelene savjetuje da koriste tanku tkaninu. Možete uzeti stari pokrivač.

Gaza ili tkanina u obliku kvadrata ili pravokutnika treba biti prošivena uz rubove. Njegova duljina i širina mogu biti sljedeći:

 • 60 x 120 cm (veličina pelena od gaze za novorođenčad), 80 x 160 cm (za bebu 1-2 mjeseca) ili 90 x 180 cm (za tromjesečno dijete), ako se koristi tehnika sklapanja;
 • 60 na 100 cm ako je odabrana metoda “pravokutnika”;
 • 60 x 60 cm ili 90 x 90 cm ako se koristi mađarska metoda.

Tehnika sklapanja i nanošenja pelena

 1. Gazu ili tkaninu možete saviti i omotati malim djetetom na nekoliko načina. Prva tehnika je "maramica".
 2. Platno se savija na pola, a zatim opet na pola, ali samo dijagonalno (rezultat je trokut - "marama");
 3. Na proizvod se stavlja beba, duga strana pelena mora stati na struk;
 4. Donji dio trokuta prolazi između nogu, prekriva maleni trbuščić;
 5. Bočni krajevi kapica međusobno ili vezani.

Druga tehnika sklapanja je "pravokutnik". Veličina pelena od gaze je 60 x 100 cm, a materijal se valja uz nekoliko slojeva. Rezultat je mali pravokutnik (20 x 60 cm). Da bi se sačuvao oblik, obložen je oko perimetra. Vrlo je lako staviti takve pelene na dijete:

 1. Jedan dugi rub pravokutnika;
 2. Dijete se stavlja na tkaninu (uvučeni dio pelena treba biti u djevojkama ispod leđa i kod dječaka ispred);
 3. Drugi rub platna prolazi između nogu mrvica;
 4. Pelena je povezana vrpcom.

Sljedeći način sklapanja je "mađarski". To je slično prvoj tehnici, budući da je materijal presavijen "maramom". Za one koji ne znaju kako napraviti pelenu iz pelena, ovdje je mala uputa.

 1. Tkanina se savija na pola (preklop bi trebao biti na dnu);
 2. Pravokutnik se sruši 2 puta (ispada kvadrat);
 3. Gornji kut je odvojen tako da se ispostavi marama;
 4. Proizvod se okreće;
 5. Labav komad tkanine presavija se u nekoliko slojeva (ispostavlja se zbijena sredina).

Dijete se stavlja na gotovu pelenu. Donji kraj marame prolazi između nogu, a rubovi će biti naslagani jedan na drugi na trbuhu djeteta.

Malo o zamjeni i pranju

Ne znaju svi koristiti gazne pelene. Te proizvode treba ukloniti s djeteta odmah nakon što se navlaže i isprljaju. Na bebi, pelene za višekratnu uporabu uvijek moraju biti suhe. Inače će se na koži djeteta pojaviti osip za bebe.

Operite gazu pelene treba biti vrlo oprezni. Preporučuje se to ručno. Prvo operite kontaminiranu tkaninu pod tekućom vodom, a zatim je uronite u vodu (60-90 stupnjeva) s dječjim prahom.

Snage i slabosti

Gaze pelene imaju prednosti i nedostatke. Jedna od glavnih prednosti je jeftinost. Kupnja jednokratnih pelena puno pogađa obiteljski proračun.

Koristeći samo pelene od gaze, možete uštedjeti mnogo. U trgovinama je njihova cijena niska. Nema potrebe trošiti novac uopće ako roditelji znaju šivati ​​pelene od gaze ili istih pelena.

Još jedna pozitivna značajka proizvoda od gaze je da se beba u njima osjeća vrlo ugodno (naravno, dok se ne smoči). Materijal je prozračan. Čiste i suhe proizvode ne trljajte kožu.

Kao što možete vidjeti, zasluge gaznih pelena nisu toliko. Nedostaci su mnogo više.

Oni su sljedeći:

 • proizvode je teško popraviti tako da ne puzu dijete, a ne svaka majka zna kako preklopiti gazu;
 • dijete će imati osip od pelena ako se mokri proizvod ne zamijeni odmah suhim i čistim;
 • gazene pelene cure, bez obzira na debljinu, pa morate mijenjati ne samo njih, već i posteljinu, klizače, obrisati lokve u stanu, ako je mrvica naučila kretati se samostalno;
 • pranje, sušenje, glačanje proizvoda za višekratnu uporabu zahtijeva puno slobodnog vremena;
 • beba se nekoliko puta noću budi zbog natopljenih pelena, a zbog toga se roditelji ne mogu dobro odmoriti.

Odlučujete li se za ove proizvode? Svaka majka će dobiti odgovor na to pitanje. Sumirajući, želio bih dodati da nije nužno stalno koristiti gaze ili pelene od tkanine. Noću, beba može nositi jednokratne pelene.

Izrada pelene od obične pelene

Moderne majke radije koriste jednokratne pelene, ali sadašnja realnost nam diktira druga pravila. Ne mogu svi mladi roditelji priuštiti ovaj prisilni luksuz. Danas su mnogo lakše hodati i putovati u kliniku, ali kod kuće možete i spremiti. Možete napraviti pelenu iz pelena za novorođenčad.

Izrada prirodnih pelena

Svaka mlada majka suočena je s činjenicom da je od rođenja korisnog dodatka za njezino dijete postala pelena. Uostalom, dok su još trudne, mame počinju skupljati svoj “tjeskobni” kovčeg, čiji su stanovnici pelene i pelene u rodilištu.

Što je bolje pelene ili pelene? Naravno, dijete će se osjećati bolje u prirodnoj tkanini nego u sintetičkim pelenama. Uostalom, koža djeteta je još uvijek tako nježna i osjetljiva na različite štetne tvari kao što su impregnacije, mirisi, prašci. Ove komponente mogu lako izazvati alergijske reakcije ili upalu kože.

Da ne spominjem činjenicu da pod njom dijete nestaje, osobito tijekom toplijih mjeseci. Otuda i zaključak: izvući pelenu iz pelena je izlaz. Osim toga, uštedite obiteljski proračun za mladu obitelj.

Gaze pelene za novorođenčad je velika mogućnost. Prvo, majka sigurno zna da je pelena od pelena napravljena vlastitim rukama, a ne od umjetnih materijala, drugo, također je korisno napraviti pelene umjesto pelena za svaku majku, i treće, diapering je pelena.

Stare pelene dolaze u ruci

Kako rezati pelene iz starih pelena? Za jedno dijete će biti dovoljno za oko 20 komada. Mogu se oprati i koristiti mnogo puta. Da biste to učinili, prikladna pamučna tkanina, možda čak ni nova, ili gaza. Pogotovo ako je detaljni opis priložen korak po korak.

Kako napraviti pelene:

 • oprati tkaninu, čak i ako je iz spremišta svježa;
 • glačati s obje strane za dezinfekciju i uklanjanje mirisa deterdženta za rublje ili sapuna za bebe;
 • izrezati tkaninu na kvadrate (90 x 90);
 • ili pravokutnike (90 x 180) koji prelaze preko rubova ili se šivaju tako da ne ispada iz čestog pranja

Kako napraviti pelene od gaze ili pelene

Jednokratne pelene znatno olakšavaju sudbinu majki i štede vrijeme za kućanske poslove. Međutim, porast cijena uvezenih proizvoda je učinio svoj posao: sada pelene su postali potreban luksuz za mnoge. Neophodno, jer bez njih posjet liječniku, pa čak i duga šetnja s djetetom i dalje je teška. Kod kuće se beba može poviti u pelene od gaze / tkanine, koje se lako izrađuju iz odrezanog materijala. Razmotrite pitanje: kako napraviti pelene iz gaze.

Jednokratne pelene

Gauze pelene za novorođenčad ponovno su na vrhuncu popularnosti: prikladne i jeftine. Ali bake su uvijek bile protiv pelena, ne odobravajući novonastale jednokratne hlače. Ali prije nego što su pelene jeftinije, a možete kupiti puno paketa odjednom - mijenjati nekoliko puta dnevno, a vjeverice od mrvica uvijek su čiste. A noću, kako je zgodno! Beba spava, a cijela obitelj se također odmara.

Ali pelene imaju značajne nedostatke:

 • alergije;
 • visoki troškovi;
 • efekt staklenika;
 • naviku pražnjenja "hlača".

Alergije i iritacije kože mogući su zbog produljenog kontakta s izmetom i urinom s tijelom. Nije tajna da majka ne može uvijek primijetiti pražnjenje mrvica u vremenu i promijeniti pelene. Tako se ispostavlja da je dijete prisiljeno biti u prljavoj peleni nepoznato vrijeme.

Utjecaj efekta staklenika na reproduktivnu funkciju budućih mama / tata još nije ispitan, ali uzrokuje budnost. Na primjer, poznata je metoda kastracije ovaca - ljeti nose tople hlače. To je posebno opasno za dječake!

Još jedan nedostatak jednokratnih pelena je bebina navika pražnjenja u pelenu! Dijete razvija stečeni refleks - možete ga ugrabiti izravno u hlače, a majka će ih zamijeniti novim suhim. To je zgodno i brzo. Tada mame moraju dugo odvajati djecu od ove navike, pogotovo ako su navikle na hodanje u pelenama do dvije godine ili više.

Dakle, bolje je nositi maziti na dijete u iznimnim slučajevima - izlet na kliniku, zimske šetnje u parku, izlete u rodbinu.

U drugim slučajevima, potrebna vam je pelena koja se može ponovno upotrijebiti od gaze ili pelene, koja se lako šiva.

Gaze pelene

Razmislite o prednostima tkanine pelene - gaze i chintz:

 • eko-prijateljski;
 • jeftin;
 • koža diše;
 • nema pelenskog osipa.

Glavna prednost gaze / pelene je dah bebine kože. Struktura tkanine omogućuje tijelu da diše i ne stvara efekt staklenika. Diaper / sheet diapers mogu služiti nekoliko generacija beba - one su trajne. Ako se pelene mijenjaju na vrijeme, neće biti osipa na koži, a oni ne uzrokuju alergije.

Ponovno pelenu možete sami izraditi, a možete je kupiti u trgovini:

Nedostaci pelena od gaze / tkanine uključuju:

 • stalno pranje;
 • česte promjene;
 • nemogućnost korištenja na šetnjama.

Vijeće. Međutim, moderne majke mogu lako kombinirati: noću i šetnju nositi pelenu, a kod kuće u danu koristiti pelene ili gazu.

Mi šijemo za vas

Kako šivati ​​gazne pelene vlastitim rukama? Nije teško, glavna stvar je kupiti dovoljnu količinu gaze.

Da bi pelena iz gaze, morate šivati ​​rubove - kako ne bi raspasti.

Tada će biti potrebno presavijati materijal iz gaza na tri načina:

Veličine pripravaka (u centimetrima):

 • za mađarski način: 60x60 (90x90 - za veliku bebu);
 • za pravokutnik: 60x100.

Za maramu će biti nekoliko veličina:

 • za novorođenčad - 60x120;
 • od mjeseca do - 80x160;
 • nakon tri možete učiniti - 90x180.

Da biste napravili praznine, trebate spojiti materijal oko rubova. U slučaju pelena ili lima odrežite, cik-cak pređite tako da rubovi nisu debeli.

Tehnika pelena beba

Spuštamo pelene "rubac"

Dakle, pripremili smo gazne pelene vlastitim rukama. Kako napraviti "maramicu"? Da biste to učinili, gazu / pelene prvo treba presaviti na pola dvaput: prvo, ravno, a zatim dijagonalno. Bebu stavljamo na maramu, a slobodni donji kraj prolazimo između nogu. Zatim sa strane završite s izradom "remena": ili ih vežite, ili napunite, ili upotrijebite čičak za pričvršćivač.

Okrenite pravokutnik

Kako napraviti pravokutnu pelenu? Vratite gazu nekoliko puta kako biste dobili pravokutni oblik od 20x60. Povucite gornji rub (onaj ispod), položite dijete i preskočite slobodni rub između nogu. Nadalje, pelena se može vezati uzicom ili pričvrstiti remenom. Također možete nositi kišu odozgo.

Smanjite na mađarskom

Mađarski način povijanja nešto slično "maramici". Kako to učiniti?

 1. Presavijte rez na pola puta prema dolje.
 2. Okrenite dobiveni pravokutnik tako da ispadne kvadrat.
 3. Gornji rub trga mora biti savijen kako bi se dobio šal.
 4. Sada se rezultirajući oblik treba okrenuti.
 5. Sredinu građevine kondenziramo.

Što dalje? Dijete stavi guzicu na zbijenu sredinu središta i drži slobodni kraj između nogu. Sada ostaje nametati jedna drugoj strane kraj i vezati "pojas". S slobodnih krajeva možete napraviti žice, a možete ih popraviti čičak.

Panty gaćice

Te se tkanine mogu staviti na šetnju s djetetom. Hlače su izrađene od vodootpornog ekološkog materijala, a iznutra obrubljene posebnim upijajućim sredstvom.

Ako se unutar gaćica stavi dodatna presavijena gaza ili pamučna tkanina, možete staviti bebu na spavanje.

Unutarnja košuljica može biti izrađena od nekoliko materijala:

Najstabilnije su gaćice s gel punilom, najnestabilnije - s jastučićem od flisa. Zapravo, runo treba mijenjati nakon svakog pražnjenja mrvica. Međutim, tepisi i kauč će biti spašeni od kvašenja.

Veliki nedostatak takvih proizvoda je sušenje. Hlače se ne mogu sušiti na radijatoru ili grijanjem: samo na otvorenom. S jakom vlagom u sobi / na ulici, gaćice se mogu sušiti do četiri dana.

Kako se riješiti strija nakon poroda?

Za liječenje strija nakon porođaja preporučuje se korištenje vanjskih sredstava koja poboljšavaju staničnu prehranu i elastičnost kože, stimuliraju stvaranje kolagena i osiguravaju dugotrajnu hidrataciju.

Domaće pelene za novorođenčad od gaze: prednosti i nedostaci

Kako napraviti gazne pelene vlastitim rukama? Koje su njihove prednosti i nedostaci? Koje su alternative? I vrijedi li odbiti od jednokratnih "gaćica" u korist savjeta iz prsa moje bake?

Čak i prije nekih 15 godina u našoj zemlji, malo ih je znalo za jednokratne pelene. Zbog nedostatka alternativa, majke su koristile gazu koja se još uvijek smatra klasikom djetinjstva. I aktivno ih preporučuju bake i majke odraslim kćerima, sigurnije za zdravlje dječaka, mekane i ne trljajući, ako pupak krvari, najudobniji i jeftiniji. Pokušajmo razumjeti njihove stvarne zasluge i grijehe.

Tehnike preklapanja

Za proizvodnju "gaćica" koristi se gaza, koja se na određeni način mora svesti na minimum. Šivati ​​proizvod nije potrebno. Postoje 3 popularne tehnike sklapanja gaznih pelena za novorođenčad.

"Klondike"

Komad tkanine dimenzija 90 x 180 cm mora biti presavijen na pola i opet na pola, ali dijagonalno. Stavite dijete na primljenu maramicu, preskočite donji kraj tkanine između nogu, i spustite bočne krajeve jedan preko drugoga. Vezati ili puniti gorivo za "pojas".

„Pravokutnik”

Odrežite gazu dimenzija 60 x 100 cm. Kada dobijete pravokutnik dimenzija 20 x 60 cm, ugurajte jedan rub, stavite ga ispod stražnje strane djevojke ili ga postavite ispred dječaka. Drugi rub nedostaje između bebinih nogu. Vezati žicu na vrhu.

„Mađarski”

Za ove pelene od gaze, veličina tkanine može biti od 60 do 60 cm do 90 do 90 cm, a rezanje treba obaviti gornjim rubom i presaviti na pola, a zatim uzeti desnim rubom i zatim ponovno sklopiti dvaput. Na rezultirajućem kvadratu, odvrnite gornji kut kako biste oblikovali maramu, okrenite tkaninu naopako i zamotajte slobodni komad tkanine nekoliko puta. Imat ćete zbijeni centar na kojem trebate staviti dijete. Navucite donji kraj između nogu, a bočni dijelovi se preklapaju ili napunite “pojasom”.

Prednosti i nedostaci

Jedina prednost pelena, vlastite ruke od gaze, je njihova dostupnost. Dovoljno je jednom kupiti veliki komad gaze, izrezati ga na komade (potrebno je 20-25 komada) i koristiti dok dijete ne odraste. Među nedostacima pelena od gaze:

 • Potreba za čestim pranjem. Set od 25 "gaćica" za novorođenče će trajati najviše 2 dana.
 • Brinite se beba i mama. Mokre pelene izazivaju nelagodu i plaču bebi. Potrebno ih je odmah promijeniti, tako da se dijete ne bi nadražilo na koži.
 • Nedostatak punog sna. Pišući u snu, beba će se sigurno probuditi i plakati. A ako je tijekom dana dijete još uvijek u stanju mirno spavati najmanje sat i pol, onda cijela obitelj može zaboraviti na dobar noćni odmor.
 • Nemogućnost dugih šetnji. Normalno, dijete pee svakih 1,5-2 sata. Mama neće morati otići daleko od kuće kako bi se brzo vratila i presvukla bebu. Ili smanjite šetnje na minimum.

Višekratne pelene "nepromokaska"

Gornji dio je od tkanine: organski pamuk ili sintetički poliester s glatkom ili velur površinom. Unutar gaćica oblači tkaninu od bambusa ili runo.

Još jedna alternativa za jednokratnu upotrebu pelena je "non-slip" za višekratnu upotrebu. Izgledaju kao pune gaćice, postavljene na čičak ili gumbe. Višekratne pelene za recenzije koje koriste njihove mame prikladnije su. Ne puštaju tekućinu, pa u takvim "gaćicama" možete bezbrižno prošetati i spustiti bebu.

Nedostaci pelena za višekratnu upotrebu

 • Mala sposobnost upijanja. Gel se koristi kao upijač u pelenama za jednokratnu upotrebu. Njegova sposobnost upijanja vlage je 50 puta veća od izvornog volumena. "Gummed" obložen bambusovom tkaninom upija 5 puta manje tekućine. Čak i manje volumena apsorbira runo, tako da će se mijenjati takve gaćice nakon svakog mokrenja.
 • Poteškoće s sušenjem. Operite "neprokomushki" može biti u perilici rublja. No, da se osuši, prema preporukama proizvođača, to je potrebno samo na prirodan način, bez grijanja, na primjer, na bateriju ili grijani ručnik željeznicom. Zbog gustoće unutrašnjosti gaćica mogu se sušiti do 3 dana.

Pelene za bazen

Bez obzira na to kakve pelene koristite u svakodnevnom životu, trebat će vam posebna "ne-klizanja" za odlazak na bazen. Izgledaju kao obične gaćice sa smiješnim slikama. Ali napravljen od vodootpornog materijala na vrhu i upijajuće tkanine iznutra. Zahvaljujući ovom dizajnu, gaćice ne upijaju vodu iz bazena i savršeno zadržavaju sva "dječja iznenađenja".

Koje su pelene najbolje? Je li vrijedno učiniti gazene pelene vlastitim rukama da biste osjetili sve “draži” beskrajnih pranja, noćnog plača djeteta i kroničnog nedostatka sna? Postignuća civilizacije, koja u potpunosti uključuju visokokvalitetnu pelenu za jednokratnu upotrebu, omogućuju nam da osjetimo potpuno različite aspekte majčinstva: sreću dobrog sna voljenog djeteta, zadovoljstvo dugih šetnji zajedno i radost tihih dana bez suza.

Prirodno dijete

kategorije

O projektu

Muslin primjećuje

Izbor pelena za višekratnu upotrebu

Pregledi pelena za višekratnu uporabu

O materijalima za pelene i odjeću

Briga za pelene za višekratnu uporabu

O dječjoj odjeći

O prirodi za mamu

O igračkama

Briga za prirodu

Nappi višekratne pelene

Život bez pelena

Život u pelenama

Enciklopedija povijanja

Nove stavke

Društvena mreža

Izbor pelena za višekratnu upotrebu

Kako odustati od pelena - mađarska pelena

Ovdje sam došao na ideju da pišem o našem iskustvu štednje na pelenama za višekratnu uporabu uz pomoć jedne jednostavne metode - presavijanja pelene u mađarsku pelenu. Nije tajna da novorođenčad ponekad treba 10-15 promjena pelena dnevno.

Onda te prljave pelene treba oprati i osušiti, a što obući dok se suše? Ispada da je za udobno trajno nošenje pelena za višekratnu uporabu potrebno 30 mijenjajućih pelena.

Naravno, nisam ih kupila toliko, ali pronašla sam izlaz. U trgovini sam kupio obične pelene od tankog potplata, koje su na određeni način zamotane postale zamjena za donje hlače za mijenjanje pelena.

Kako odustati od pelena?

Mađarska pelena. instrukcija

Uzmemo tanku pelenu što je više moguće. Pa, ako je kvadrat. Ako pravokutni - također nije važno. Ali u ovom slučaju može se pojaviti uska i duga pelena - pokušavamo je preklopiti s druge strane, što će značajno poboljšati situaciju.

Pelene smo preklopili u 4 sloja.

Zatim uzmite pelenu za donji lijevi gornji kraj i povucite prema gore i udesno.

Kao rezultat toga, dobivamo ovaj trokut.

Sada se ova konstrukcija mora okrenuti. Da biste to učinili, uzmite gornji desni kut i nježno pomaknite dizajn na 180 stupnjeva. u vertikalnoj ravnini.

To bi se trebalo dogoditi.

Sada uzmemo dva sloja tkanine pelene na desnoj strani i dvostruki zavoj pelene, povećavajući debljinu upijajućeg sloja između nogu.


Kao rezultat toga, dobivamo potpuno pripremljenu trokutastu pelenu.

Da bi se dodatno povećala debljina apsorbirajućeg sloja, možete koristiti bilo koju podlogu u peleni. Ako ne želite da bude debela, onda uložite jednu o kojoj sam pisao na prethodnoj vezi. Dok sam imao novorođenu kćer, koristio sam Popolini pelene. Nosili smo gaćice bez košuljice. Gumbi se ne miješaju! Dobivena je dvostruka ušteda.

Ovdje je još jedna mogućnost - s ovalnim ulošcima Storchenkinder. Vrlo udobno, mislim. Šteta je što su došli kasno.

Pa, konačno, prijeđimo na posao. Za pouzdano pričvršćivanje ovog dizajna koristio sam snažne kvačice.

Kako izgleda, pokazat ću na modelu. Moja 8-mjesečna kćerka ima takvu pelenu malu i problematično je nositi je.

Pa i na vrhu stavljamo vunene hlače ili poklopac iz mikrofaze.

To je sve. Vjerujem da ova metoda može značajno smanjiti promet (broj, to jest) mijenjanja pelena. Jedina stvar koju morate provesti vrijeme savijanje pelene. U tom smislu, konture pelene za višekratnu upotrebu, naravno, prikladnije - vrlo su jednostavne za nošenje i dugo će se koristiti, a kada dijete raste, pelene iz kontura mogu se koristiti kao umetci u pelene. Ali takvi kvadrati, zamotani na mađarski način, brže se suše i manje koštaju.

Metoda 2. Univerzalna

I ovdje se preklapaju kvadratne pelene tako da između nogu postoji što je moguće više tkiva. Pa, sve isto.

Tko zna išta drugo, podijelimo iskustva i veze.

Pelene umjesto pelena: za i protiv

Treba li koristiti pelene umjesto pelena, što je bolje? Spor oko toga nije se smanjio mnogo godina. A s jednom i drugom rukom provode se relevantne studije, a ipak je rezultat isti. Ne postoji ekološki optimalno rješenje za problem pelena, a malo je vjerojatno da će se naći u bliskoj budućnosti. Dakle, roditelji nemaju izbora nego sami napraviti izbor.

"Pros" i "Protiv" jednokratne pelene

 • 90 posto roditelja bira pelene umjesto pelena
 • pelene, ako je potrebno, promjena je vrlo jednostavna, da čak i za nespretne muške ruke ne stvara probleme
 • cijena nije previsoka
 • ogromne uštede vremena - nema potrebe za pranjem i kuhanjem
 • sa svakim pelenom raste planina smeća
 • neke bebe ne podnose pelene
 • mokro-topla klima pelena uzrokuje pelenski osip kod djeteta

"Pros" i "Protiv" pelene od tkanine, gaze pelene

 • Platnena pelena, suprotno popularnom mišljenju, ne mora se kuhati na svakom pranju. Temperature od 60 stupnjeva su dovoljne za ubijanje mikroba.
 • rublje je izuzeto od pranja mučenih majki
 • planina smeća ne povećava, trajnost
 • tkanina pelena je bolje za bebu osjetljivu kožu
 • djeca, koja osjećaju nelagodu u mokroj peleni, brzo uče lonac
 • Svatko tko koristi pelene umjesto pelena ne štedi novac. Doista, uz odgovarajući broj pelena, morate kupiti pelene.
 • povijanje s platnenim pelenama zahtijeva vještinu, što omogućuje očevima da izbjegnu postupak.
 • samo pranje - dodatni trošak vremena i novca
 • Hoćete li prati odjeću ili pjeniti rublje, ali većina deterdženata zagađuje okoliš.

Što god pelene želite, bilo koji izbor će imati i prednosti i nedostatke. U svakom slučaju. Nema potrebe odgađati odluku na stražnjoj strani, pogotovo jer ste vjerojatno već imali određeno mišljenje. Ne treba trošiti energiju na besmislenu raspravu: svaka odluka je odluka za dobrobit djeteta.

Kako presaviti pelenu iz gaze: upute

Postoji mnogo različitih načina za presavijanje pelena od gaze. Vjerojatno ste već susreli jednog od njih u razredu za buduće majke.

Klasična opcija je pamučna pelena (optimalna veličina 100 x 100 cm) plus gazna pelena (50 x 50 cm) kao obloga.

 1. Tkanina pelena se sastoji od trokuta, na vrhu je platno ili gaze pelene.
 2. Dijete se stavlja na pripremljenu pelenu, a akutni kut pelena okrenut prema dolje povlači se prema gore između njegovih nogu.
 3. Bočni kutovi pelena, po mogućnosti bez nabora, postavljeni su na djetetov trbuh, a posljednji kraj je izdužen preko ruba.
 4. Kako bi dječje dupe "vodootporno", nosite vodootporne pamučne hlače.

Način da se pelena izvuče iz "Origami" pelene

Origami iz pelena - cijela umjetnost koja se također može ovladati (foto i video ispod). Uzet će pamučnu pelenu bolje od veličine 120 x 120 cm.

 • Krpene pelene s vezicama (mogu se kupiti ili ušiti po analogiji)
 • Krpene pelene s originalnim isječkom

Bilo da se koriste pelene umjesto pelena - ovo se pitanje i dalje raspravlja. A mi smo, bez gubljenja vremena, naučili kako preklopiti pelenu od gaze ili tkanine.

Srodni članci:

Je li vam se svidjelo? Kliknite gumb:

6 komentara na članak Pelene umjesto pelena: za i protiv

Moje dijete nije povijeno, ali u posljednje vrijeme češće koristim upijajuće pelene, pelene često cure, a one su zdravije samo pelenama. Kupnja ovih, Klins brand. Razlika u kvaliteti s poznatim gotovo da i nema, ali su 2 puta jeftinije. Ne izaziva nikakvu iritaciju, ugodan miris. To jest, oni apsorbiraju kao skuplji, ne skliznuti i ne gužvati. Isti brand kupiti jednokratnu bebu maramice - ista situacija. Ipak, s malim djetetom ne želim preplatiti za oglašavanje. Iako svatko ima svoje mišljenje o tome. I usput, sve se odmah upija! Čak i ako ste dugo vremena ometeni kućanskim poslovima, dolazite i pelena je suha

Oh, da. Koristi li još netko pelene i pelene? Pa, recimo da je bilo iritacije, tako da možete tražiti druge pelene koje su bolje prilagođene. Bilo je tako s pelenama, probali smo neke poljske, svećenik je otišao od njih, a onda su Klinsa zamijenili domaćim - sve je postalo normalno. Usput, jednokratna pelena! Još jedna alternativa pelenama. Da bi svećenik bio ventiliran, a ne mokar, neophodno je djetetu priuštiti šetnju golu (ili u tankim klizačima, ali bez pelena), ležeći na upijajućoj peleni. I tako nekoliko puta dnevno. Sve je lakše nego mijenjati redovite pelene, a pelene su iste.

Također smo nekoliko puta uzeli par clinsa, svidjela nam se kvaliteta. Beba nije osobito kritična, koliko upija koliko ima sikova. Ali ono što im se stvarno svidjelo bila je sama površina, tako mekana, lagana, kao da se koriste prirodni materijali. Ne izaziva iritaciju osjetljive kože.

Nedostaci: ne
Prošli mjesec, ljekarna primijetio vrlo pristupačne, domaće, upijajuće jednokratnu pelene. Bio je to Klins, pelene za 10 komada. Odlučio sam kupiti, jer u tom trenutku nije bilo skupog novca. A kad kod kuće nema pelena, onda makar izvikuj čuvara, toliko pranja kreveta! (Jer sin još uvijek ima mjesta za mokre noći, iako učenik).
Sviđaju nam se pelene: nisu guste, ne klize, imaju ugodnu površinu. Mislio sam da ću ih svakog jutra baciti. Ali ako je noć suha - onda nije potrebno baciti je, sama pelena se ne sruči tijekom noći, ništa joj se ne događa, samo se malo zgužva, nivelira i to je sve. Zato ću ih kupiti više.

Iskreno, za mene je dio argumenata za i protiv pelena i pelena apsolutno sumanut.

Jeftine pelene za jednokratnu upotrebu? Pa, to ovisi o tome što. Pelene (najjednostavnije), Casper i druge Labude - da. Ostatak - na red veličine skuplji, o muny / Merris sam uglavnom šutjeti. Za mog novorođenčeta, također sam uzeo Pampers Premium. Veličine 3 i 4 već su veliki novac. A jeftine pelene već cure.

Pokušao sam napraviti pelene za višekratnu upotrebu iz gaze. Sranje (naše jadne majke, mučene s njima).

Što se mene tiče, pelene su vrlo dobra stvar, sve dok se beba ne kreće ili puzi. S taticom pelene se također nose. Nemoj biti budala. A tu će biti i ušteda - čak i ako kupite jednokratne podgozze dok to radite, bit će mnogo puta manje - ili je to autor članka koji ne razmišlja o štednji?

Jedina stvar koju smo nekada prelazili od flanelskih pelena do višekratnih apsorbera iz GlorYesa. Kupila su tri komada i bila zadovoljna. Nekoliko puta sam uzeo apsorber za jednokratnu upotrebu - ali šteta je potrošiti ih, počinjete štedjeti, polagati vrijeme. I onda je kupio - isperite da sushi. Baby gdje piškiti na nju - i odmah upija.
Ali kad je Misha odrasla... ne možete ga zadržati na peleni. Kupili smo pelene za višekratnu upotrebu, odlučio sam više ne eksperimentirati - naručio sam 8 komada za gloryes.ru. Sati 2-3 pop u njima suha, a zatim promijenite. Bez iritacija, pelenski osip i opisane sofe (usput, prije nekoliko dana bili smo stari 13 mjeseci). Ponovno briše stroj.

S starcem je upotrijebila Tenu i Helen Harper, s mlađom je „iskopala“ pelene. Sviđa mi se, za cijenu u redu, i nema pritužbi na kvalitetu.) Ove pelene adekvatno stoje test svih teškoća koje su povezane s malim djetetom, pa moje poštovanje prema njima. Sada smo već naučili kako puzati, i, što želim napomenuti, sada, iako je mali jedan u meni vrlo pokretan, pelene se ne gužvaju, ne pomiču se, ovo je vrlo veliki plus.

Kako odustati od tkanine pelene

Čini se, zašto u 21. stoljeću trebamo pelene od tkanine, kada se u svim supermarketima prodaju jednokratne pelene svih vrsta i veličina? Ali činjenica je da pelene moraju kupiti, ali nisu tako jeftine. Naravno, oni su apsolutno neophodni kada trebate ići u posjet, kliniku ili samo u šetnju, ali kod kuće tkanine pelene mogu biti dobra alternativa. Mogu se oprati i ponovno koristiti, a mogu se izraditi od starih listova i pokrivača. Stara tkanina je čak poželjnija: ona je mekša od nove i neće trljati kožu.

Na dan će vam trebati od 15 do 20 pelena: bolje ih je složiti unaprijed, tako da su u pravo vrijeme bili pri ruci. Stara posteljina treba izrezati na kvadrate veličine 120 × 120 cm i pomesti preko rubova. Prazna sredstva za pranje i glačanje.

Sada, zapravo, o tome kako presaviti pelenu.

To se može učiniti na nekoliko načina.

Prvi način: preklopite kvadrat na pola. Stavite rezultirajući pravokutnik kratke strane na njega. Savijte kratku stranu na 7-8 cm, a zatim ponovno - kao da tkaninu prevrtate u rolu. Preklopite dugi kraj pravokutnika na otprilike 15 cm na jednoj strani. Stavite ovu traku na vrh povoja i prođite između dječjih nogu, s dječacima koji su savijeni prema naprijed, a djevojke natrag. Sada povijte svoju bebu.

Drugi način: 4 puta spustimo prazan prostor i dobijemo kvadrat od 60 × 60 cm, koji ga kotrljamo dijagonalno, poput marame. Proširite donji ugao "marame" na sebe. Stavite dijete na "maramicu": s strukom na gornjem rubu. Bend donji kut gore na trbuščić, i okrenuti rubove oko bebe tijelo jedan po jedan. Za fiksiranje krajeva gumenim trakama ili iglama ni u kom slučaju ne možete - možete slučajno ozlijediti kožu. Samo stavi klizače trakama.

To su dva najlakša načina, a postoje i drugi. Zamolite mamu ili baku kako da presavije pelene - sigurno će se sjećati nečeg zanimljivog...

Kako napraviti pelenu

Čak su i naše bake i majke mogle lako i bez razmišljanja „s jedne strane“ preklopiti pelenu za bebu iz bilo koje pelene. Tada je takva vještina bila nužan uvjet za uspješno majčinstvo. Ali čak iu ovo doba jednokratnih pelena, interneta i perilica rublja, svaka majka, ako želi, može brzo ovladati tom jednostavnom znanošću. Nudimo vam pomoć u detaljnim uputama kako napraviti pelenu.

Od čega je napravljena pelena za višekratnu upotrebu?

Najčešće, mlade majke čuju od starijih rođaka i iskusnih drugova o pelenama od gaze. Gaza dobro upija vlagu, "diše", dostupna je (prodaje se u ljekarnama je prilično jeftina) i postaje sve više nježna iz mnogih pranja. Međutim, ovaj materijal ima svoje nedostatke - ako operete nekoliko komada sirove gaze neobrađene na rubovima u konvencionalnoj perilici, onda to može biti obeshrabrujući zadatak da ih kasnije odvojite i pretvorite u pelene.

Za pelene možete kupiti specijalne muslinske zaliske, s gotovim rubovima i čvršćim tkanjem. Muslin - ista gaza, ali malo drugačije tkanje. Profesionalci - ne morate sami odrezati komade gaznog platna, razmisliti o obradnim rubovima, sve je spremno. Od minusa - visoke cijene takvih zakrpe, znatno veći od cijene rola obične gaze. Prema mnogim majkama, savršeno rješenje mogu biti krpe od pamučne tkanine iz stare posteljine. Vrlo su guste, mekane nakon mnogih pranja i dobro upijaju. Osim toga, rubovi ne mogu obraditi, jer je tkanina sama po sebi obično gusta i ne širi se. Ako niste pronašli prikladne stare plahte i pokrivače u vašem kućanstvu, pitajte majku i baku, sigurno imaju nešto za podijeliti. Također, pelena za višekratnu uporabu može biti presavijena od uobičajene pelene, bolje ne nove tanke x / b. Kao dodatni liner unutar pelena, možete staviti komad starog, mnogo puta perivog frotira ili "vafl" ručnika.

U bilo koju boju i veličinu

Pelena standardne veličine 60x90 cm izvrsna je kao uzorak za buduće pelene od gaze ili pamučne tkanine. Ako se približavate velikom mjerilu, možete pripremiti nekoliko opcija. Za novorođenčad su prikladniji manji zakrpe, a djeca starija od 3 mjeseca mogu koristiti dodatne obloge. U svakom slučaju, poseban šarm gaze za višekratnu upotrebu pelene u njihovoj svestranosti - pelene iste veličine će stati od rođenja do jedne godine.

Kako napraviti gazu za višekratnu pelenu - gledajte video

1. Sklopite pelenu na pola, tako da je pravokutnik širok dio za vas, preklopite se na sebe.

2. Uzmemo lijevi gornji (udaljeni od vas) rub pelena - jedan gornji sloj. I povucite ga udesno. U tom slučaju, donji (najbliži vama) lijevi kut se proteže do sredine gornjeg ruba. Trebali biste imati vrh trokuta prema vama i bazu od vas.

3. Uzmite trokut za bazu i okrenite ga na drugu stranu. Sada se trokut nalazi na vrhu koji je bliži vama, au sredini vidimo zalihu tkiva. Taj "rep" lagano se savija u sredini trokuta. To će biti naj apsorbirajuće mjesto pelena. Ovdje, ako je potrebno, stavljamo dodatnu tkaninu, preklapajući je dugom prugom.

Gotovo!
Zapravo, pelena za višekratnu upotrebu je spremna. To je zgodan za objesiti pelene nakon pranja, preklopite ih odmah na pola. Nakon uklanjanja osušene tkanine iz užeta, lako je odmah napraviti pelenu. Preklapanjem pelena, zavijte ih kao da umotavate dijete u njega. Pogodno je da se gotove pelene drže u minimalnom stanju, s hrpom negdje u blizini stola za presvlačenje. Na primjer, na polici iznad pelene. Tako će uvijek biti pri ruci.

Kako nositi pelene za bebe

Vrlo jednostavno. Uzmite gotovu pelenu, otkrijte njezina "krila" i stavite dijete u sredinu trokuta tako da je umetak trake na djetetu između nogu. Zamotajte donji rub trokuta između dječjih nogu. Zatim uzmite jedno od "krila" pelena i omotajte ga iznad struka djeteta. Uvjerite se da nema dodatnih nabora na poleđini. Ponovite isto s drugim "krilom", osiguravajući rub unutar pelena na vrhu.

Sada bi bilo dobro popraviti cijelu strukturu s nečim. Postoji nekoliko opcija:

Odozgo na pelenu od gaze stavljamo hlače ili odijelo za njegu. U isto vrijeme, potrebno je shvatiti da će, najvjerojatnije, ovi klizači također biti mokri nakon papa. Dodatna obloga može djelomično spriječiti da se odjeća pokvasi, ali to se ne može jamčiti.

Ako je vaš dom dovoljno topao, pa čak i vruć, ne želite staviti dodatne hlače, možete ga pričvrstiti preko njega. Bolje je ako je tijelo malo preveliko, tako da beba nije pretrpana. Imajte na umu da se vjerojatnost "propuštanja" na strani povećava.

Ako trebate biti sigurni da se konstrukcija ne smoči, onda je najpogodnija i ugodnija opcija za dijete stavljanje vunenih pelena na vrh gaze. (vidi video na dnu stranice) Obično su uključeni u setove sustava za promjenu okoliša, ali ih je lako kupiti zasebno, plesti se od visokokvalitetne mekane vune ili čak izrezati iz starog džempera. Vodootporna svojstva prirodne vune dovoljna su da se sve nakon nanošenja ne smoči. Kako bi se takve hlače još manje umočile, one se ispiru posebnim šamponom s lanolinom. U ljekarni možete kupiti i olupljeni lanolin i po potrebi nositi hlače.

Također možete pokušati pričvrstiti pelenu gaze s djetetovom sigurnosnom iglom, posebnim kopčama (od promjenjivih sustava) ili staviti posebne vodonepropusne gaćice odozgo, tako da ih odaberete po veličini.

U ovom videu još jednom možete vidjeti kako preklopiti pelenu od gaze, kako je staviti na bebu i kako je možete popraviti.

Koliko trebam gazenih pelena za višekratnu upotrebu?

Odgovor ovisi o tome koliko često ćete ih koristiti. U prosjeku, ako koristite jednokratne pelene za spavanje i hodanje, trebat će vam više od 10 gaza dnevno. S obzirom na svakodnevno pranje i sušenje, pripremite oko 15-20 komada. Prema tome, broj potrebnih gaznih pelena za novorođenče se povećava, ako praktički ne koristite pelene za jednokratnu upotrebu, a smanjuje se ako prakticirate sadnju (što je to? Više ovdje). Mora se imati na umu da gazne pelene moraju biti uklonjene odmah nakon “vlažne kutije” ili stolice, tako da nema iritacije kože.

Nakon stolice, dijete mora biti potkopano. Ne preporučujemo korištenje vlažnih maramica umjesto pranja, jer su mnoga djeca alergična na kemijske maramice. Umjesto toga, možete, ako je potrebno, koristiti uobičajene pamučne jastučiće natopljene čistom vodom. Kao učinkovit i jednostavan. U isto vrijeme, bebino dupe možete zračiti dodatnih 5 minuta. Ako se pojavi iritacija, krema ispod pelena s cink oksidom i svježim zrakom pomoći će. Da biste spriječili osip od pelena, često ostavite bebu da legne bez pelena na vodonepropusnoj peleni.

Kako oprati gazne pelene?

Upotrijebljene gazne pelene prikladno su odmah natopljene u posude za vodu. To može biti umivaonik ili posebna posuda za namakanje u kupaonici, a ako želite možete dodati nekoliko kapi otopine kalijevog permanganata ili neki prašak za pranje u vodu. Na kraju dana zamolite tatu da baci sadržaj kantice u perilicu.

Perivu koja se može prati i druge pamučne pelene za višekratnu upotrebu mogu i trebaju biti u perilici. Koristite temperaturu veću od 60 stupnjeva i dodatno ispiranje kako biste bili sigurni u kvalitetu i kvalitetu pelena, osobito ako imate bilo kakvih problema s kožom ili stolicom. Nije potrebno glačati i pelene, pelene i odjeću zdrave bebe, osobito s dvije strane. Ali ako netko iz obitelji inzistira, ne miješajte se, jer svatko može pomoći samoj mladoj majci kao što misli da je u pravu.

Zašto vam trebaju sve ove nevolje?

Korištenje pelena za višekratnu upotrebu pomaže vam ne samo uštedjeti novac, nego i ozbiljno smanjiti količinu ne-razgradivog smeća u svijetu u kojem će vaše dijete živjeti. Možete biti sigurni u kvalitetu pelena koje ste napravili, a ne u sintetskim gelovima i nepoznatim kemikalijama. Nakon svake mokre pelene za višekratnu uporabu zamijenite novom, čistom i suhom, podučavajući dijete urednosti. Stoga se ideja o uzročnoj vezi “pee-wet-dressed-dry-dry” stvara brže kod bebe, što je nerealno s konstantnom uporabom super-upijajućih jednokratnih pelena. Prema iskustvima mnogih majki, kada se koriste pelene za višekratnu upotrebu, djeca se malo-pomalo uče "tolerirati" i rjeđe pišu noću.

Kada koristite pelene za višekratnu upotrebu, samo je prirodna pamučna tkanina koja omogućuje disanje u kontaktu s kožom djeteta. Jednokratna pelena također "diše", ali samo do prvog mokrog. Nakon toga plastični papir „toalet“ napunjen tekućim gelom koji je ostao na koži djeteta pretvara se u neku vrstu štetnog obloga. Zbog činjenice da jednokratne pelene nisu jeftine, ne mogu sve majke odmah zamijeniti skupu pelenu "12 sati suhoće" nakon prve mokre, posebno noću. Korištenjem gaziranih pelena za višekratnu upotrebu i njihovom zamjenom odmah pružite djetetu bolju njegu i bolju higijenu.

Što je rezultat?

Kao što vidimo, nije teško napraviti pelenu za višekratnu upotrebu, vrlo je jednostavno i praktično je koristiti. Svaka majka može barem djelomično zamijeniti jednokratne "pelene" i "haggis" gazama i pamučnim pelenama. A najljepše je to što, ako je potrebno i poželjno, uvijek možete odabrati što ćete nositi na novorođenčetu: jednokratnu ili višekratnu pelenu. Ili ga čak ostavite na zraku na vodonepropusnoj pamučnoj ploči. Naše bake i mame praktički nisu imale taj izbor, a mi ih imamo. Zato ga upotrijebimo, birajući najbolje za vašu bebu!

Ako želite citirati neki materijal, zatražite dopuštenje autora i navedite izvor.

Ovaj članak, njegov sadržaj i metodologije opisane u njemu su razvoj autorskog tima "Wellness programa" i zaštićeni su zakonom o autorskim pravima. "