Kako prenijeti bebu na mješavinu majčinog mlijeka?

Priroda je pružila ženi jedinstvenu priliku da nahrani novorođenče s majčinim mlijekom. Idealan je za dojenčad, dobro se apsorbira i pruža imunitet. Osim toga, to je nevidljiva veza između djeteta i majke.

Unatoč tome, mnoge moderne žene odbijaju ovu priliku, prebacujući dijete u smjesu. A razlozi za takav prijenos, nažalost, mnogo.

Razlozi za prijenos djeteta na umjetno hranjenje

Razlozi koji su povezani s mamom

 • zdravstveni status majke ne dopušta dojenje (HIV, hepatitis C, akutna tuberkuloza, zatajenje srca ili bubrega, rak);
 • uzimanje antibiotika;
 • mama ima mentalne poremećaje;
 • Staphylococcus bakterije nalaze se u mlijeku;
 • Mama želi ići na posao;
 • nema želje za dojenjem, jer se majka boji pokvariti oblik dojke;
 • također neke žene misle da dojenje nije moderno.

Uzroci povezani s djetetom

 • metabolički poremećaj kod djeteta (fenilketonurija i galaktosemija);
 • beba nema dovoljno majčinog mlijeka (u ovom slučaju bolje je hraniti mješavinom);
 • dijete ga često podrigne i / ili ga stalno brinu kolike (u ovom slučaju propisuju se posebni medicinski nadomjesci za majčino mlijeko);
 • beba ne spava dobro noću i stalno zahtijeva dojku;
 • beba je lijena i ne želi sisati. Da, ima takvih slučajeva. Postoje dvije opcije: prelijevanje i punjenje bocom ili prebacivanje na IV.

Kao što možete vidjeti, postoji mnogo razloga za prelazak na umjetno hranjenje. Međutim, ako ti razlozi nisu povezani s zdravljem majke i djeteta, onda je bolje natjecati se za dojenje. Uostalom, nije poznato koliko možete trpjeti s izborom dječje hrane, a GW se neće vratiti.

Desilo se da mama rano oglašava alarm. Osjećajući smanjenje mlijeka, odmah se odluči prenijeti u smjesu prije nego što bude prekasno. Ponekad je dovoljno da se beba češće nanosi na dojku, tako da će se nakon svakog hranjenja mlijeko oblikovati više ili dekantirati.

Algoritam za prebacivanje iz majčinog mlijeka u smjesu

Ako je prijelaz na IW neizbježan, onda je majčin zadatak ispravno prenijeti dijete u smjesu. Potrebno ga je uvesti postupno, dodajući bočici za dojenje dječjom hranom.

Ako vidite da se dijete ne hrani, a obje dojke su prazne, onda razrijedite 20-30 ml mliječne formule i ponudite djetetu. Slično tome, zamijenite pola sljedećeg feeda.

Sljedećeg dana, hranite samo bocom hrane. I zamijenite smjesu polovinom druge hrane. Dakle, postupno, za otprilike tjedan dana, mrvica će se u potpunosti prebaciti na IV.

Ako je dijete odmah imalo neugodnu reakciju na smjesu, ne žurite je mijenjati. Malom tijelu treba nekoliko dana da se privikne na novi proizvod. Ako se reakcija nastavi 3-4 dana, smjesu treba mijenjati uz pomoć pedijatra.

Nakon svakog obroka ne zaboravite dati vašoj bebi malo vode. Od 5 mjeseci starosti, djeci se daje prva hrana u obliku povrća, a nakon 6 mjeseci možete dati prvu kašu. To znači da će se volumen potrošnje smjese u ovoj dobi smanjiti za količinu ulazne hrane.

Pravila za prijenos bebe na IV

Dakle, ako ste čvrsto odlučili da je hranjenje bocom potrebno, slijedite ove smjernice:

 1. Savjetovanje s pedijatrom.
 2. Pažljivo pročitajte ambalažu. Zamjenski proizvodi za majčino mlijeko moraju biti prikladni za dob djeteta.
 1. Počevši s IV, započnite s miješanim hranjenjem (formula + majčino mlijeko).
 2. Strogo promatrajte razmake između hranjenja bočice (3-3,5 sati).
 3. Promatrajte dnevnu brzinu hranjenja. Beba ne bi trebala biti pothranjena i prejesti se.
 4. Razrijedite smjesu jasno prema uputama navedenim na pakiranju i samo s prokuhanom vodom od 37 ° C.
 5. Nahranite bebu iz bočice samo svježe pripremljenu smjesu. Činjenica da beba nije jela u svakom slučaju, ne daju sljedeći hranjenje. Svaka hrana je svježa mješavina.
 6. Ako imate problema s probavom, stolicom, raznim osipima - odmah se obratite liječniku!

Koliko je mješavine potrebno za davanje mrvica za jedno hranjenje?

Da biste znali koliko dijete treba pojesti za jedno hranjenje, koristite sljedeću formulu:

X = N * 70 (ili 80) / p, gdje

 • X - broj ml po hranjenju;
 • N - broj dana djetetova života;
 • 70 - ako je beba rođena s težinom do 3200 g;
 • 80 - ako je dijete rođeno više od 3200 g;
 • p je broj hranjenja po danu.

Pretpostavimo da je dijete stara 10 dana, rođen je s težinom od 3400, hranivši ga danom 9.

To su približni izračuni. Ako dijete ne pojede, onda više ne želi, nemojte ga prisiljavati na prejedanje. Mogu postojati problemi s stolicom i bolovima u trbuhu.

Kako odabrati pravu mješavinu za bebe?

Važno pitanje u prijelazu na umjetno hranjenje - koja mješavina odabrati? Sada su dosta na policama.

Za početak se obratite pedijatru. On će vam reći na koji proizvod trebate obratiti pozornost, a koji je bolje izbjegavati. Poznati pregledi i dobro oglašavanje ne znači da će mješavina savršeno odgovarati vašem djetetu.

Budite strpljivi, možda ćete morati promijeniti više od jednog paketa prije nego pronađete pravi. Dakle, kada postoji mogućnost da se spasi HB, dobro razmislite, vrijedi li preći s majčinog mlijeka na smjesu?

Kako prenijeti bebu s dojenja na umjetno

Dojenje je najbolja prehrambena opcija za bebu, jer majčino mlijeko 100% zadovoljava potrebe djeteta. Doprinosi punom rastu i razvoju djeteta, jača imunološki sustav i poboljšava probavu, što je posebno važno za novorođenčad u prvim mjesecima života. Stoga se pedijatrima ne preporučuje da odbijaju HB čak i nakon unošenja komplementarne hrane.

Uključite odrasle hrane u prehrani dojenčadi početi na šest mjeseci. Tijekom tog razdoblja broj i vrijeme primjene postupno se smanjuje, a nakon godinu dana za dijete dnevni obrok se sastoji uglavnom od proizvoda za odrasle. Međutim, liječnici savjetuju održavanje periodičnog dojenja do dobi od 1,5-2,5 godine, sve dok dijete ne odbije dojiti.

Ali mama nije uvijek u stanju održavati dojenje, čak iu prvoj godini nakon rođenja djeteta. To može biti mnogo razloga, uključujući bolest i stanje nije kompatibilno s hranjenjem. Osim toga, mlijeko može nestati ili dijete odbiti mlijeko. U ovom slučaju, beba se prebacuje u mješovitu ili umjetnu hranu. Pogledajmo kako preći na smjesu nakon dojenja.

Razlozi prijelaza u smjesu

 • Posebno opasne bolesti majke (HIV, otvorena tuberkuloza, hepatitis B ili C);
 • Infektivne i upalne bolesti i komplikacije nakon poroda;
 • Teške kronične bolesti bubrega, jetre, srca, krvnih žila ili dišnog sustava;
 • Mentalni i živčani poremećaji kod dojilje;
 • Uzimanje lijekova koji mogu proći kroz majčino mlijeko u tijelo djeteta i ozbiljno ga ozlijediti. Takvi lijekovi uključuju citostatike, većinu antibiotika, neke antivirusne i sedativne lijekove, imunosupresive i druge;
 • Nekompatibilnost djeteta i majke na Rh faktoru. Ovo je rijetko, ali se događa. U tom slučaju dojenje je strogo zabranjeno;
 • Neoplazme i tumori u mliječnoj žlijezdi žene;
 • Mastitis u dojci kod dojilje;
 • Nedonoščad i mališani koji su pothranjeni dojeni su i imaju posebnu smjesu;
 • Ozbiljno stanje djeteta nakon rođenja ili urođene patologije razvoja ili metabolizma, nespojive s dojenjem;
 • Nedostatak ili nedostatak majčinog mlijeka. U tom slučaju nemojte u potpunosti odbiti dojenje, pokušajte prilagoditi laktaciju;
 • Dugoročno odvajanje od mame (npr. Odlazak). Kada žena ode na posao, hrani dijete preporučuje se s izraženim majčinim mlijekom;
 • U slučajevima kožnih osipa, virusnih ili zaraznih bolesti (gripa, prehlada, upale grla) kod dojilje, dojenje ne prestaje piti alkohol, već ga ograničava ili privremeno zaustavlja.

Kako ići u mješavinu

Prije odlaska na miješano ili umjetno hranjenje, obratite se pedijatru. On će vam pomoći odabrati pravu mješavinu i razviti shemu prijelaza ovisno o individualnim karakteristikama razvoja djeteta.

Ako imate majčino mlijeko i nema definitivnih kontraindikacija za dojenje, bolje je koristiti miješano hranjenje. U ovom slučaju, alternativno dojenje i mješavina. U posljednjem hranjenju, liječnici savjetuju dati mješavinu, a noću staviti dijete na prsa.

Kada se miješa, dnevni volumen smjese iznosi 30-50 ml u prvom mjesecu života. U dobi od 1-2 mjeseca, povećava se na 85-120 ml, nakon dva mjeseca - na 130-125 ml, nakon šest mjeseci - na 180-230 ml.

Ako se dijete u potpunosti prebaci na umjetno hranjenje, preporučljivo je da prijelaz ne izvrši naglo. Postupno zamijenite dojenje hranjenjem bocom. U ovom slučaju, predviđeno je sljedeće doziranje:

Nemojte prehraniti bebu i pokušajte slijediti preporučene smjernice. Za djecu - umjetno, počnu se hraniti hranom ranije nego za bebe. U pravilu, to se događa u dobi od 4-5 mjeseci. Nakon četiri mjeseca počeli su se uključivati ​​pirei od povrća u dijetu, zatim se postupno uvode glutenske i ne-mliječne žitarice, voćni pireji i sokovi. Kako pravilno unijeti dodatak za umjetno hranjenje, pogledajte ovdje.

Koju smjesu odabrati

Izbor smjese igra važnu ulogu u prijelazu na umjetno hranjenje, u razvoj i zdravstveno stanje djeteta. Za zdravu djecu mlađu od šest mjeseci, u pravilu, odabiru prilagođene smjese. Sastav takve prehrane maksimalno je prilagođen i blizak je sastavu majčinog mlijeka, stoga prijelaz i hranjenje prolaze glatko i bez problema. Ova mješavina se brzo i lako apsorbira u tijelu djeteta, pozitivno djeluje na probavu.

Nakon šest mjeseci možete se prebaciti na djelomično prilagođene ili kazeinske smjese. Takav mliječni proizvod prikladan je za napredniju probavu, jer je teško probavljiv zbog sadržaja laktoze i saharoze u djelomično prilagođenoj prehrani ili proteinu kravljeg mlijeka u kazeinu.

Odvojeno dodijeliti terapeutsku hranu, koja može samo imenovati liječnika! Prije svega, to je hipoalergena formula za dojenčad za alergičnu djecu sklonu alergijama i problemima u probavnom sustavu. Ova hrana je označena na pakiranju "HA" ili "ON". To su mješavine bez laktoze i mješavine kozjeg mlijeka.

Za dijete koje pati od čestog zatvora i obilne regurgitacije propisane su smjese protiv refluksa. Usput, zatvor često muči bebe mješovitim ili umjetnim hranjenjem. Anti-refluks sastav prilagođava rad probave i zbog sadržaja guma ublažava zatvor, smanjuje broj i volumen regurgitacije.

Također, kada je konstipacija ili disbakterioza, teška kolika i regurgitacija, prikladne su smjese mliječne kiseline koje sadrže bakterije fermentiranog mlijeka i bifidobakterije. Takav sastav normalizira probavu i metabolizam, eliminira nelagodu i poboljšava bebinu stolicu.

Danas proizvode i mješavine s različitim aditivima, uključujući vitamine, minerale, korisne kiseline, pro- i prebiotike. U svakom slučaju kontaktirajte svog pedijatra i on će vam pomoći pronaći pravu hranu za svoju bebu. Vrh najboljih mješavina možete pronaći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Kako ući i pripremiti smjesu za mlijeko

Formule za dojenčad trebaju biti sigurne i prilagođene dobi djeteta. Paket označen s "1" pogodan je za mrvice od rođenja do pola godine, "2" - za bebe od 6 do 12 mjeseci, "3" - za dijete starije od godinu dana. Za nedonoščad i bebe s niskom porođajnom težinom odaberite hranu „0“ ili „Pre“ („Pre“).

Prije kupnje, provjerite cjelovitost pakiranja, pažljivo pregledajte sastav i rok trajanja proizvoda. U smjesu za djecu do jedne godine ne treba uključivati ​​šećer i fruktozu, gluten. Preporučljivo je da ne sadrže soju, lecitin, uljanu repicu i kokosovo ulje.

Pripremite mješavinu mlijeka prema uputama na pakiranju iu omjeru prema težini djeteta. Izračunavanje volumena smjese također je navedeno u tablici na ambalaži. Suhi prah se razrjeđuje pijenjem u bocama ili prokuhanom vodom. U bočici za bebe najprije ulijte pravu količinu vode s temperaturom od 40-50 stupnjeva. Zatim ulijte mlijeko u željeni omjer i dobro promiješajte. Konzistencija treba ispasti tekućina i bez kvržica!

Dijete možete hraniti samo svježe pripremljenom hranom iz boce, ako je potpuno umjetno hranjena. Ako je dijete miješano hranjenje, a želite zadržati dojenje, nahranite bebu žlicom. Djeca se brzo naviknu na udobnu bocu i bradavicu, a zatim odbijaju uzeti grudi.

Gotovu smjesu ili ostatke ne skladištite. Pazite na higijenu, temeljito isperite i sterilizirajte posude. Za brzo pranje boce koristite dugu četku. Posuđe za bebe prati se odvojeno od odrasle osobe upotrebom hipoalergenih deterdženata. Ili možete uzeti soda za pečenje. To je sigurno i istodobno učinkovito uklanja prljavštinu, masnoću, razne mrlje.

Isprane boce i bradavice ne brišu, već ostavite da se prirodno osuše na ručniku. Osušite spremnik naopako. Nakon što se posuđe osuši, bočice i bradavice se steriliziraju. To se može napraviti u tavi s kipućom vodom, u mikrovalnoj pećnici, u dvostrukom kotlu ili u multi-štednjaku, hladnom sterilizacijom pomoću topljivih dezinfekcijskih antiseptičkih tableta, kao i pomoću parnog sterilizatora. Pročitajte više o svakoj metodi u članku "Kako pravilno sterilizirati bočice za hranjenje".

Kako prenijeti dijete na drugu smjesu

Pri prelasku na umjetno hranjenje pripremite se da odabrana hrana ne bude prikladna za bebu. Po prvi put dijete dobiva pola čajne žličice mješavine i prati se dva dana. Tijekom tog razdoblja, dijete može doživjeti zatvor i oštećenje stolice, probavne smetnje i znakove alergija na hranu. Ne žurite tražiti novi proizvod, ako mrvice imaju zelenu stolicu, zatvor ili proljev, grčeve ili nadutost. Najvjerojatnije je to adaptacija organizma na prehranu, a nelagodnost će nestati za nekoliko dana.

Ako probavne smetnje i negativni učinci ne prođu u roku od tjedan dana, a osim toga došlo je i do alergija na hranu, smjesa se mora zamijeniti. Kako bi se izbjegli problemi, prijelaz na novu prehranu treba biti glatka. Pogledajmo kako prenijeti dijete na drugu smjesu. U početku se novi proizvod daje samo tijekom dana, a zatim se nadopunjuje sa starom smjesom. Počnite s malom dozom i postupno povećavajte volumen, postupno istiskujući prethodnu prehranu.

Potrebno je posaditi različite mješavine u različite boce! Ne možete miješati dvije različite kompozicije! Prije zamjene prehrane, obavezno se posavjetujte s pedijatrom. Postoji jednostavna shema prijelaza iz jedne mješavine u drugu, kada se prijenos odvija u tjednu:

 • 1. dan: jedan dan hranjenja u volumenu od 5 ml;
 • 2. dan: dvije dnevne doze od 10 ml;
 • 3. dan: davati novu mješavinu jednom hranom u poslijepodnevnim satima, svaki po 10 ml;
 • 4. dan: svako hranjenje u popodnevnim satima na 20 ml;
 • 5. dan: pet puta dnevno, 50 ml;
 • 6. dan: 100 ml četiri puta dnevno;
 • 7. dan: četiri do pet puta dnevno, 150 ml.

Tako ćete se postupno prebaciti na novu smjesu. Ali za takav prijelaz su potrebni samo ozbiljni razlozi. Uostalom, svaka prehrambena promjena negativno utječe na dobrobit i zdravlje djeteta. Kao rezultat toga, nastaju problemi s želucem, primjena i alergijske reakcije. Stoga, ako nađete prikladnu smjesu, nemojte je mijenjati, osim ako je to potrebno prema dobi djeteta.

Kako prenijeti dijete na drugu smjesu

Prednosti dojenja za bebu i majku ne izazivaju ni najmanju sumnju. Ipak, mnoge žene su suočene s potrebom organiziranja umjetne prehrane za dijete. U ovom slučaju, primarni zadatak je odabrati smjesu za mlijeko, uzimajući u obzir individualne karakteristike novog člana obitelji. Hrana za bebe koju nude certificirani proizvođači zadovoljava sve standarde kvalitete. U isto vrijeme, svaka vrsta je posebna: sadrži jedinstveni sastav elemenata u tragovima, ima određeni stupanj adaptacije i osmišljen je kako bi riješio specifične probleme sa zdravljem djeteta. Tijekom vremena, kako bi se osigurao racionalan razvoj djeteta, može biti potrebno promijeniti formulu. Odaberite novu vrstu hrane vođena jasnim pravilima. To smanjuje negativne učinke na krhki organizam mrvica.

Zašto mijenjati smjesu

Za zamjenu dječje hrane mora biti uvjerljiv razlog. Te situacije uključuju:

 • kategorično odbijanje djeteta da jede;
 • nedostatak nutritivne vrijednosti formule smjese - beba ne održava vremenski interval između hranjenja;
 • značajan gubitak težine prema dobi;
 • manifestacije individualne netolerancije na sastojke koji čine jedan ili drugi nadomjestak za majčino mlijeko;
 • identificiranje problema s funkcioniranjem probavnog sustava, kao što je česta konstipacija;
 • potrebu prilagodbe prehrane djetetu u određenoj dobi;
 • prebacite se na posebnu smjesu za tretman ili se vratite na uobičajenu mješavinu nakon što se riješite zdravstvenih problema.

Zamjena standardne umjetne mješavine s terapijskom zahtijeva posebnu pozornost. Provodi se samo na temelju medicinske potvrde određene dijagnoze:

 • nedostatak enzima koji razgrađuju laktozu zahtijeva imenovanje prehrane bez laktoze;
 • u slučaju netolerancije na životinjske bjelančevine potrebne su nisko laktozne i sojine vrste;
 • antirefluks - riješiti problem patološki jake regurgitacije kod male djece;
 • Vrste fermentiranog mlijeka i dječja hrana s probioticima su neophodne za bebe s znakovima neravnoteže crijevne flore;
 • kod teških oblika alergijskih reakcija i atopijskog dermatitisa može se propisati prijelaz na hipoalergeni sastav mlijeka u prahu na bazi biljnih proteina ili aminokiselina.

Roditelji ni u kojem slučaju ne mogu samostalno riješiti pitanje zamjene smjese, vođeni iskustvom prijatelja ili cjenovnim čimbenikom.

Pravila prijelaza

Preporuke o tome kako prenijeti dijete u drugu smjesu:

 • unaprijed se konzultirajte s pedijatrom;
 • ako beba savršeno tolerira određenu vrstu dječje hrane, preporuča se prenijeti je na novu formulu u skladu s dobi unutar iste marke;
 • glatko prelazak na novu vrstu proizvoda;
 • započeti s uvođenjem nove smjese s minimalnim dozama;
 • hraniti uobičajeno i hraniti novim;
 • kako se količina obnovljene prehrane povećava, proporcionalno se smanjuje količina starog proizvoda;
 • Po prvi put, novi tip mješavine hrani se tijekom dana, na posljednjem skretanju, zamjenjuju se jutarnja i noćna hranjenja.

Uvodna shema

Približne sheme prijelaza na drugu vrstu mliječne formule ovise o zdravlju djeteta. Ako je moguće, vrijedi protezati proces za 6-14 dana kako bi pratili promjene u ponašanju djeteta i minimizirali rizike. Međutim, to nije uvijek slučaj. Za akutne probavne smetnje i alergijske reakcije, pomak se provodi za 6-7 dana. U nekim slučajevima, pedijatar može odobriti oštar jednodnevni prijelaz (to se uglavnom odnosi na zamjenu normalne prehrane hipoalergenskom).

Uobičajena i nova mješavina priprema se u različitim bocama.

Razmotrite shemu uvođenja nove smjese:

 • 10 ml nove hrane se unosi u jutarnje hranjenje djeteta;
 • sljedeći dan mu se nudi 20 ml neuobičajene prehrane u 1 i 5 hranjenju;
 • dnevno povećavajte proizvod za 20 ml u 1 i 5 hranidbi dok se ne zamijene;
 • zatim se druga hrana postupno zamjenjuje punom hranom s novom hranom: 1 dan - 2 hranjenja, 2 dana - 3, 3 dan - 4, 4 dan - 6, 5 dan - 7.

Takav je postupak najpogodniji za umjetnike koji su na sedam puta hranjenja. Unatoč činjenici da će prema ovom planu, tranzicija će biti odgođena do 14 dana, to je najviše benigna.

Ako je dijete alergično na mješavinu koju koristi, onda takva mogućnost prijelaza nije pogodna za njega. U tom slučaju trebate primijeniti metodu express. Idi na ovu metodu na novu hranu može biti 6 dana.

Tablica, kako prenijeti dijete na drugu smjesu

Kako preći s dojenja na smjesu

Nitko od nas ne sumnja da je majčino mlijeko mnogo korisnije od najskuplje umjetne formule. Ali postoje slučajevi kada dojenje, iz različitih razloga, nije moguće. Mlade mumije kopaju po planinama književnosti tražeći odgovor na pitanje: "Kako od dojenja mogu doći do mješavine?".

Kako preći iz dojenja u smjesu

Odluka o prestanku dojenja

Postoje brojni razlozi zbog kojih se djeca prenose na umjetno hranjenje. Najčešći su medicinske kontraindikacije. Ako majka ima ozbiljne bolesti povezane s boravkom u bolnici i uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem, dojenje će morati biti napušteno. Značajan razlog za odvikavanje bebe od dojke je mentalna bolest majke.

Dijete također ima kontraindikacije za dojenje. To mogu biti nasljedne bolesti koje karakterizira netolerancija na majčino mlijeko. To - galaktosemija, leucinoza, fenilketonurija. Drugi razlog za prijenos djeteta na umjetno hranjenje je nedovoljna količina mlijeka od majke. Žene se brinu da je beba pothranjena i počne ga hraniti smjesom.

Različiti razlozi sugeriraju različite načine odvajanja djeteta od dojke. Ako je dojenje strogo zabranjeno - potpuno je zaustavljeno. Ponekad je odustajanje od dojenja privremena mjera, a nakon promjene okolnosti majke se vraćaju dojenju. Najpogodnija opcija za hranjenje mješavinama je prenošenje djeteta u miješano hranjenje.

Miješano hranjenje

Mješovito hranjenje - takav sustav hrane u kojem umjetne smjese čine više od pedeset posto prehrane dojenčeta. To je neka vrsta "vilice" u kojoj se odabire daljnje "usmjeravanje" djetetove prehrane. Omogućuje vam potpuno prebacivanje na smjesu ili povratak na dojenje. Kako se ovaj prijelaz zapravo događa? Za kompetentan prijelaz na mješovito hranjenje potrebno je, prije svega, posavjetovati se s pedijatrom koji će vam pomoći u odabiru smjese i izračunati njezinu količinu.

Postoje dvije vrste prijelaza na mješovito hranjenje. Prema prvom, djetetu dajete dojku na početku hranjenja, a zatim ga hranite smjesom. To možete učiniti na drugi način - prvo dajte bebi mlijeko iz jedne dojke, a zatim od druge, a tek onda ponudite bocu smjese. Koja od ove dvije metode ove kombinirane hranidbene opcije je prikladnija je na Vama.

Druga opcija temelji se na činjenici da majka u potpunosti zamjenjuje jednu ili više hranidbi mješavinom. Što se tiče hranjenja koje zamjenjuje bočicu s mješavinom, tada odaberite one sate kada je majčino mlijeko u dojci proizvedeno najmanje. To se obično događa u večernjim satima. Ako se odlučite hraniti mješavinom nekoliko puta dnevno, tada naizmjenično mijenjajte dojenje.

Da bi prelazak na mješoviti sustav hranjenja bio uspješan, slijedite jednostavna pravila:

 1. Ako dijete nije pojelo mješavinu boca, nemojte ga prisiljavati na to.
 2. Ako dijete odbije pojesti smjesu, pokušajte saznati razlog. Možda ni bradavica nije prikladna, uvjeti hranjenja ili sam proizvod.
 3. Dajte djetetu što više vremena - to kompenzira stres prebacivanja na drugi sustav hranjenja.

Privremeni prijevod

Privremeni prijenos u smjesu upućuje na to da će se, nakon promjena okolnosti, beba ponovno primiti majčino mlijeko. Da bi to bilo moguće, potrebno je stvoriti sve uvjete za očuvanje laktacije i želju djeteta da pije majčino mlijeko. U tu svrhu pedijatri preporučuju hranjenje djeteta pomoću žlice ili štrcaljke. Ako to iz bilo kojeg razloga nije moguće, onda upotrijebite malu rupicu iz koje će mješavina iscuriti. Od bradavica s velikim rupama, beba će piti lakše nego s dojke i može odbiti dojenje.

Da se dijete ne odbije od majčinih grudi - pripojite ga odmah nakon dodatka. Ako ne dojite neko vrijeme, ali planirate to učiniti u budućnosti - ne zaboravite prelijevati. Uzmite lijekove za povećanje laktacije. Ako se hranite mješovitim tipom - pokušajte staviti dijete na dojku tijekom tih sati kada mlijeko u njemu proizvodi više.

Umjetno hranjenje

Prijenos djeteta na umjetno hranjenje treba biti postupno i ispravno. Ovaj proces može potrajati do sedam dana. Takvo vremensko razdoblje potrebno je da se djetetovo tijelo prilagodi novom proizvodu, koji je "teže" za njegov probavni sustav. Prvi dio smjese treba biti mali i biti oko dvadeset do trideset grama.

Ako se nakon prvog “probnog” hranjenja, dijete osjeća dobro i pozitivno percipira novu hranu - možete “prijeći na sljedeću razinu”. Povećajte volumen smjese postupno svaki dan, i ponudite manje majčinog mlijeka. "Push out" dojenje pomoći će vam bocu s udobnom bradavicom, od koje će dijete s užitkom jesti. Prema postojećoj metodi izračunavanja potreba dojenčadi u mlijeku, dijete od deset do šest tjedana života zahtijeva normalno mlijeko u iznosu od jedne petine tjelesne težine za normalan razvoj. Prema tome: dijete do četiri mjeseca - jedna šestina njegove težine, do šest mjeseci - jedna sedma, i djeca koja su već navršila šest mjeseci - jedna osmina tjelesne težine.

Izbor smjese

Prije prelaska s dojenja na umjetno, obavezno posjetite pedijatra. Reći će vam koji miks odabrati i kako napraviti taj prijelaz. Danas proizvođači dječje hrane proizvode mnogo mješavina koje su najbliže majčinom mlijeku. Ako iz nekog razloga proizvod nije odgovarao djetetu, recite to svom pedijatru i on će vam pomoći da odaberete zamjenu.

Kako preći iz dojenja u smjesu

Pažljivo proučite preporuke proizvođača za pripremu i doziranje smjese. Samo slijedite pravila kuhanja dječje hrane. Ne mijenjajte koncentraciju smjese prema vlastitom nahođenju. Držite bocu i bradavice čistima. Umjetno hranjenje podrazumijeva pridržavanje točnog rasporeda hranjenja, što će vam također pomoći pedijatar.

Kako pravilno prenijeti dijete u smjesu s dojenjem, kako pravilno uvesti umjetnu prehranu

Postati žena je sretno majčinstvo, sastavni dio će biti dojenje djeteta. Što učiniti ako dojenje ne uspije? Kako prenijeti dijete u smjesu, a ne da ga povrijedimo? Ta će pitanja zajedno tražiti odgovore.

Razlozi prijenosa na umjetno hranjenje

Za novorođenčad, idealna hrana je majčino mlijeko, koja bebi osigurava sve što je potrebno od prvih dana života. Postoji mnogo razloga zašto je nemoguće dojiti dijete. Postoje dvije vrste razloga koji provociraju prijelaz na umjetnu prehranu:

 • povezano s mamom;
 • ovisna o djetetu.

Savjet! Bolje je dulje dojiti, ako je potrebno, umjetno hranjenje se potiče dodatnom hranom.

Pedijatri preporučuju majkama da preferiraju dojenje, to nije moguće iz razloga:

 • zdravstveno stanje ne dopušta postupak: HIV, hepatitis, tuberkuloza;
 • lijekovi, antibiotici;
 • mentalni poremećaji;
 • stafilokoki u mlijeku;
 • nedovoljna količina mlijeka;
 • nevoljkost hranjenja.

Mlade majke imaju tendenciju da se rano vrate na posao i nemoguće je nastaviti s hranjenjem. Neki dijele dijete od dojke jer to nije moderno. Oglasna mjesta govore o identitetu sredstava nove generacije i majčinog mlijeka, ali ne biste trebali vjerovati.

U rijetkim slučajevima razlog za prijenos je dijete:

 • dijete ima slomljeni metabolizam;
 • česte i obilne regurgitacije, kolike;
 • loš san noću, stalna potražnja dojki;
 • dijete je lijeno i ne želi sisati.

Kako se ispostavilo, postoji mnogo razloga za prelazak na mješavinu, ali morate se boriti za dojenje do kraja. Često se prehrana unosi prerano, čak i uz minimalni manjak mlijeka, mlade majke pokušavaju umjetno zamijeniti.

Principi prijelaza

Prijelaz je neizbježan, morate obratiti pozornost na ispravan prijenos iz majčinog mlijeka, s obzirom na nijanse. Promjena prehrane negativno utječe na zdravlje djeteta.

Umjetna prehrana vodi tako:

 • Prvi mamac s mješavinom napravljen je za dijete ne ranije od mjesec dana, ako nema drugih naznaka pedijatra.
 • Zamjena za mlijeko se odmah koristi kao sredstvo dodatnog hranjenja.
 • Mliječna kaša, povrće i voćni pirei u prehrani pojavljuju se samo na šestom mjesecu života.
 • Strogo je zabranjeno kuhati kašu na vlastitu hranu, hraniti dijete kravljim mlijekom.

Pažljivo postupajte s dijelovima, oni su mali, a dijete ne treba gladovati. Izračunajte potrebnu količinu neovisno, za svako dijete pojedinačno.

Kako odabrati pravu mješavinu za bebe

Vrlo je odgovorno izabrati brand umjetne prehrane, reklame ili savjete prijatelja ne mogu biti standard. Tako da beba kleca, njegovo tijelo radi kao sat, pri odabiru je potrebno:

 • unaprijed konzultirati s pedijatrom;
 • prilikom kupnje pažljivo pregledajte ambalažu, hrana za bebu mora biti prikladna dob;
 • promatrajte vremenske intervale između obroka;
 • dati samo svježe pripremljenu smjesu, ako je dijete hranjeno, ostaci se ne pohranjuju do sljedećeg hranjenja;
 • priprema se provodi strogo prema priloženim uputama.

Treba razumjeti da bilo koji osip ili tjeskoba kod dijete je reakcija tijela na nepravilnu prehranu. Osipi ukazuju da hrana nije prikladna i za pomoć se trebate obratiti liječniku. Hranjenje beba kolika se u početku smatra normom, tijelo se mora naviknuti na novi proizvod nekoliko dana.

Ako je dijete u pitanju i dalje, onda se pedijatrijska konzultacija neće miješati.

Kako ući i pripremiti smjesu za mlijeko

Unošenje nadomjestaka za majčino mlijeko u dijetu djeteta je osjetljiva stvar, bez problema i malo, malo ljudi uspijeva napraviti taj prijelaz. Osnovna pravila su:

 • Po prvi put, novorođenče treba primati najviše 30 ml hrane, dok prati odgovor organizma.
 • Drugo hranjenje treba zamijeniti polovicu potrebne hrane za jednu.
 • Dan kasnije moguće je zamijeniti jednu punu hranu mješavinom boca.

Prema tom principu, nakon otprilike 7-10 dana, dijete se u potpunosti prenosi na umjetno hranjenje smjesama. Ali nemojte misliti da je sve tako jednostavno, moguće su različite reakcije djetetova tijela na zamjenu hrane.

U nekim slučajevima, odabir smjese traje jako dugo, ali ne biste smjeli odmah paničariti. Neka se vaše tijelo prilagodi, počnite uzimati umjetnu prehranu zdravo za gotovo.

Da bi se hrana brže i bolje probavila, važno je dobro pripremiti hranu. Osnovna pravila su:

 • Za kuhanje koristite samo čista jela.
 • Suhu smjesu napuni se prokuhanom vodom.
 • Potrebno je pažljivo promiješati, u bočici ne bi smjelo biti kvržica.
 • Pripremite svježi dio za svaku hranu.
 • Priprema se provodi strogo prema uputama na pakiranju, bez dodavanja ili oduzimanja.
 • Odnosi se strogo poštuju, smjesa treba biti određene konzistencije.

Osim toga, uočena je učestalost jedenja, nemojte gurati dijete bocu hrane čim počne biti hirovita. Prehranjenost je puna posljedica, uvijek će biti problema sa stolicom i trbuščićima.

Hranjenje bebi mješavine

Nijedna mješavina ne može dati toliko dobrobiti kao beba kada doji. Prije odbića od prsnog koša, morate odmjeriti prednosti i mane.

Kada nema povratka, važno je pravilno hraniti:

 • strogo se pridržavajte režima hranjenja, za svaku dob je njegova vlastita;
 • prije kuhanja provjerite je li smjesa dopuštena za tu bebu;
 • strogo se pridržavajte higijene, temeljito operite boce i kuhajte ih.

Hranjenje se provodi na vrijeme, ovisno o dobi obroka, može biti 9 za novorođenče staro 10 dana, a samo 6 za starije bebe.

Nije teško prenijeti bebu u smjesu, glavno je odabrati pravu hranu koja će donijeti samo dobrobit djetetu.

Kako prevesti dijete u mješavinu: pravila i shema prijevoda, značajke umjetnog hranjenja

Nikakva prilagođena umjetna smjesa ne može se uspoređivati ​​u sastavu s majčinim mlijekom. To je savršeno dijete. Majčino mlijeko se u potpunosti apsorbira u tijelu djeteta, osigurava mu sve potrebne vitamine i minerale, doprinosi stvaranju jakog imuniteta. Priroda je dala ženi jedinstvenu priliku da nahrani svoje dijete istinskom pravilnom prehranom, a zadatak njezine majke je podržati prirodno hranjenje na sve načine. Ali ponekad postoje slučajevi kada želite prenijeti dijete u smjesu. Kako to učiniti ispravno, reći ćemo u našem članku.

Razlozi prijelaza na umjetno hranjenje

Unatoč svim prednostima majčinog mlijeka za tijelo djeteta, mnoge žene su prisiljene da ga prenesu u prilagođenu smjesu. Ovdje govorimo o razlozima neovisnima o majci, a ne o banalnoj nespremnosti da se pridržavamo prirodnog hranjenja. No, prije nego što nastavite s mješavinom, potrebno je pažljivo odmjeriti prednosti i nedostatke.

Mogu se razlikovati sljedeći razlozi za prelazak na umjetno hranjenje:

 • zdravstveni status majke (HIV, hepatitis C, onkologija, akutna tuberkuloza, zatajenje srca ili bubrega);
 • poremećaji mentalnog spektra;
 • prisutnost bakterija stafilokoka u majčinom mlijeku;
 • metabolički poremećaj kod djeteta;
 • nedostatak majčinog mlijeka i potreba za dodatnim hranjenjem;
 • česte regurgitacije i / ili trajne kolike kod bebe, što rezultira time da mu se mogu dodijeliti posebne terapeutske mješavine;
 • nemirne mrvice sna;
 • Mamin izlazak s rodiljnog dopusta na posao.

Ako su razlozi manje uvjerljivi, prijenos djeteta na smjesu nije prikladan. Pronalaženje odgovarajuće dječje hrane nije tako lako kao što se na prvi pogled čini. Kako ne biste naštetili djetetu, morate unaprijed znati kako prenijeti dijete u smjesu.

Miješano hranjenje

Različiti razlozi za potrebu prelaska na mješavinu sugeriraju različite načine odvajanja djeteta od dojke. Ako dojenje nije medicinski moguće, potpuno se zaustavlja. Ako u majčinim dojkama jednostavno nema dovoljno mlijeka da zadovolji bebinu potrebu za hranom, preporuča se pridržavanje mješovite prehrane. Kako prenijeti dijete u smjesu u ovom slučaju?

Mješovita hrana je hrana u kojoj mješavina u prehrani djeteta nije veća od 50%. Takav sustav sugerira, ako je potrebno, brzi povratak na dojenje ili konačni izbor u korist umjetnog.

Postoje dva načina za prebacivanje na mješovitu hranu. U prvom slučaju, beba se najprije doji na zahtjev, a zatim hrani smjesom. Ovu opciju treba slijediti u slučaju da bebi nedostaje majčino mlijeko. U drugoj verziji, majka u potpunosti zamjenjuje jednu ili više krmnih smjesa sa smjesom. U tu svrhu u pravilu biraju one sate u kojima žena proizvodi najmanje mlijeka. To se obično događa u večernjim satima. Smjesu možete hraniti nekoliko puta dnevno. Zatim dojenje treba izmjenjivati ​​s umjetnim.

Privremeni prijelaz na smjesu

Takav sustav hrane podrazumijeva potpuni povratak dojenja nakon promjene okolnosti, zbog čega je privremeno prekinut. Obično je prijelaz na smjesu posljedica odsutnosti ili bolesti majke, praćene antibioticima. Da bi se lako vratili u stari sustav hranjenja, potrebno je stvoriti sve potrebne uvjete za očuvanje laktacije.

Ako vrijeme dopušta, dijete se može prenijeti u smjesu, kao u slučaju mješovite prehrane, postupno zamjenjujući svaku hranu novom hranom kako bi se dijete naviknulo na nju. U isto vrijeme važno je ne zaboraviti dekantirati i popiti posebne čajeve za održavanje laktacije. I tako da dijete nije imalo vremena naviknuti se na bocu i nije odbilo dalje od dojki, preporuča se odabrati male uske bradavice s malom rupom, iz koje kaplje mlijeko, ali ne teče.

Kako odabrati pravu smjesu?

Prijelaz na umjetno hranjenje može uzrokovati mnogo poteškoća. Povezani su i s prilagodbom probavnog sustava djeteta s novim proizvodom, te s izborom prikladne smjese za nju. Njihov raspon u trgovinama danas je samo ogroman.

Da biste odabrali pravu mješavinu, preporučuje se da se najprije posavjetujete s pedijatrom. On će vam reći na koji je proizvod bolje obratiti pozornost i koji bi trebao biti izbjegnut. Ali čak i pohvalne recenzije prijatelja o određenoj mješavini ne znače da će odgovarati određenom djetetu. Često tijekom prijelaza na umjetno hranjenje morat će se promijeniti jedan proizvođač dječje hrane. Zato dobro razmislite prije nego što odustanete od dojenja.

Pravila prijelaza na umjetno hranjenje

Majčino mlijeko tijelo apsorbira bolje nego bilo koja druga mješavina. Zato se preporučuje da dojenje bude što je moguće duže. Ako je majka prisiljena da ga napusti, onda kada se seli u smjesu, morate slijediti sljedeća pravila:

 • Prijelaz na umjetno hranjenje treba započeti mješovitom prehranom (suplementacija nakon laktacije).
 • Važno je pridržavati se razmaka između hranjenja (3-3,5 sati) i ne prekoračiti dnevnu stopu koja odgovara dobi djeteta.
 • Pri pripremi smjese morate se strogo pridržavati uputa na pakiranju.
 • Kod svakog hranjenja potrebno je bebu pripremiti novu mješavinu, čak i ako posljednji put nije popio mlijeko iz boce.
 • Ako imate problema s probavom i pojavom alergijskih reakcija na kožu, odmah se obratite liječniku.
 • Ispravno prebacite dijete u smjesu, kao i kod mješovite hrane, a uz pomoć umjetne pomoći će vam i pedijatar. Stručnjak može odrediti koliko je mješavine potrebno dati djetetu u jednom hranjenju, kao i na koju marku proizvoda je bolje obratiti pozornost.

  Kako prenijeti dijete na mješavinu: shemu

  Pedijatri preporučuju glatki prijelaz iz dojenja u umjetno hranjenje. Tako će se probavni sustav djeteta moći prilagoditi novoj hrani i tako izbjeći negativnu reakciju malog tijela.

  Bilo koja, čak i najbolja mliječna formula mora se prvo davati djetetu u malim količinama. Postupno bi se njegov volumen trebao povećati, a istovremeno smanjiti uobičajeno hranjenje.

  Preporučuje se pravilno prenošenje djeteta u mješavinu, i kada ga zamjenjuje novim, i kada potpuno odbija dojenje, kako slijedi:

 • Dan 1 - 1 hranjenja dnevno sa smjesom u količini od 10 ml. U preostalim obrocima i prije nadopunjavanja dojenčadi treba dati mješavinu dojki.
 • Dan 2 - 3 hranjenje sa smjesom od 10 ml svaki put.
 • Dan 3 - 3 hranjenje sa smjesom od 20 ml svaki put.
 • 4. dan - 5 obroka sa smjesom od 50 ml. Ukupna količina dnevno iznosi 250 ml.
 • Dan 5 - 4 hranjenje prilagođenom mješavinom mlijeka od po 100 ml.
 • 6. dan - do 5 puta dnevno s mješavinom od 150 ml.

  Dakle, za tjedan dana beba može biti prebačena na umjetno hranjenje sasvim bezbolno.

  Izračunavanje količine smjese za bebu u jednom hranjenju

  Pedijatri preporučuju da se djeca ne prehranjuju umjetnim hranjenjem kako bi se izbjegli problemi s prekomjernom težinom u budućnosti. Zato je važno ne samo znati kako prenijeti dijete u mješavinu, već i da bi mogli izračunati volumen jedne porcije za vaše dijete.

  To je vrlo jednostavno: pomnožite broj dana djetetova života s 80 ili 70, u slučaju da mrvice teže manje od 3,2 kg, i podijelite ih s brojem obroka dnevno. Na primjer, 10 x 80/8 = 100 (ml). Ovu količinu formule treba pojesti dijete u dobi od 10 dana za jedno hranjenje, ako je rođen s težinom od 3200 g ili više.

  Važno je napomenuti da su takvi izračuni približni. Ako dijete ne dovrši mješavinu, ne smije se prisiliti. To može uzrokovati abnormalne stolice i bolove u trbuhu.

  Kako prenijeti dijete na drugu smjesu?

  Kako bi se izbjegli problemi s probavom, nutritivna promjena trebala bi biti postupna. Prvo, nova mješavina daje se samo tijekom dnevnih hranjenja, prije uobičajenog dijela. Zatim se volumen uvedenog proizvoda postupno povećava, a drugi se smanjuje. Razrijedite smjesu u različitim bočicama i odvojeno.

  Pedijatri i stručnjaci za prehranu razvili su shemu koja vam omogućuje da se bezbolno prebacite u mješavinu i bebe i starije bebe:

 • Prvog dana jednodnevnog hranjenja mrvice daju 5 ml nove smjese, nakon čega se hrani uobičajenom.
 • Drugog dana u dva dnevna hranjenja dano je 10 ml nove smjese.
 • Trećeg dana, nova smjesa se daje nakon jednog hranjenja u 10 ml. Važno je tijekom dana pratiti dobrobit djeteta.
 • Četvrtog dana, hranite se novom smjesom prije svakog obroka (20 ml).
 • Petog dana, volumen porcije je povećan na 50 ml, na šesti, na 100 ml, na sedmi, 150 ml svaki.

  Počevši od osmog dana, dijete se potpuno prebacuje na novi proizvod.

  Kako prenijeti bebe na miješano ili umjetno hranjenje

  Majčino mlijeko je "zlatni standard" za hranjenje beba od djetinjstva i najkorisnija hrana za dijete. To nije samo izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala koji su neophodni za normalan rast i mentalni razvoj djeteta, nego i obavlja i druge jednako važne funkcije:

  • stimuliranje rasta i emocionalnog razvoja djeteta;
  • formiranje imunološke otpornosti organizma;
  • pravilno sazrijevanje i formiranje normalnog funkcioniranja probavnog trakta;
  • normalizacija metabolizma.

  Stoga je dojenje poželjno održavati barem do godinu dana, a ako je moguće i do 1,5 - 2 godine.

  Međutim, postoje situacije u kojima se u određenom trenutku beba ne može dojiti ili trajno smanjiti količinu mlijeka (hipogalaktija).

  To mogu biti apsolutna i relativna očitanja majke:

  • postpartalne komplikacije;
  • zarazne bolesti;
  • uzimanje različitih lijekova koji mogu naškoditi djetetu.

  U ovom slučaju, dijete se u potpunosti prenosi na umjetno hranjenje, ali ako postoji minimalna mogućnost za očuvanje laktacije - majčino mlijeko treba izraziti da se, ako je moguće, vrati dojenju bebe.

  Osim toga, postoje situacije u kojima majci izgleda da ima puno manje mlijeka, a beba nema dovoljno majčinog mlijeka. Ali ne žurite hraniti dijete mješavinom ili ga prenijeti na umjetno hranjenje. Pri tome je potreban uravnotežen pristup i pravilan izbor smjese (ako je još uvijek potrebno).

  Kako odrediti vrste i uzroke nedostatka majčinog mlijeka

  Hipogalaktija je smanjenje proizvodnje majčinog mlijeka, što je povezano s sekretornom insuficijencijom mliječne žlijezde.

  Ali važno je znati da postoje koncepti:

  • fiziološki nedostatak majčinog mlijeka;
  • imaginarna hipogalaktija;
  • istinsko smanjenje dojenja.

  Neophodno je hraniti smjesu samo s istinskim smanjenjem laktacije kod žene, au prva dva slučaja laktacija se prilagođava samostalno ili pod određenim uvjetima.

  Osim toga, uz nerazumnu mješavinu dodataka, dijete može odbiti da sisa dojku i često majke moraju dugo hraniti dijete izraženim mlijekom, a to je izuzetno teško i tehnički i psihički.

  Stoga najprije morate sa sigurnošću znati:

  • majčino mlijeko se proizvodi znatno manje;
  • beba nema dovoljno mlijeka za hranjenje (pojavljuju se znakovi + određivanje količine usisanog mlijeka kontroliranjem vaganja).

  Prvo morate odlučiti o konceptu fiziološke hipogalaktike.

  To je privremena nedovoljna sekretorna aktivnost mliječnih žlijezda, koja se razvija kod mladih žena koje su prvi put rodile žene u prvim danima nakon rođenja (2-4 dana).

  Ovo stanje se brzo eliminira i brzo se povećava laktacija prema fiziološkim normama:

  Osim toga, mogu postojati razdoblja fiziološke hipogalaktike iu kasnijim razdobljima laktacije - češće 2 mjeseca zbog aktivnih hormonskih promjena u tijelu dojilje, stresa, osjećaja, umora ili kombinacije nekoliko čimbenika. U tom slučaju, dojilja treba imati strpljenje i slijediti glavne preporuke liječnika, uglavnom lokalnog pedijatra ili opstetričara-ginekologa, i smiriti se.

  Često je hipogalaktija „imaginarna“, a nedostatak mlijeka povezan je s razvojem stagnacije mlijeka u mliječnim kanalima ili nepravilnom tehnikom hranjenja s nedovoljnim pražnjenjem mliječnih žlijezda.

  Prema pedijatrima, fiziološka ili "imaginarna" hipogalaktija je jedan od razloga odbijanja dojenja beba i dojilja.

  U ovom slučaju potrebno je ukloniti uzroke pada proizvodnje mlijeka i imenovati:

  • režim pića i biljni dodaci koji povećavaju laktaciju;
  • individualni način hranjenja se uspostavlja tijekom slučajnog hranjenja bebe, zbog stresa, prekomjernog rada;
  • normalizacija tehnike prijanjanja dojke;
  • uklanjanje laktostaze;
  • kompleksi metaboličkih kompleksa koji sadrže biogene stimulanse, vitamine i mikroelemente.

  U pravoj hipogalaktiji dolazi do progresivnog smanjenja proizvodnje majčinog mlijeka zbog različitih uzroka. U ovom slučaju, dijete se najprije prebacuje u mješovito, a zatim u potpuno umjetno hranjenje. Ali čak iu ovom slučaju ponekad je moguće djelomično ili potpuno obnoviti laktaciju - stoga je uvijek potrebno boriti se za prirodno hranjenje bebe do kraja.

  Važno je upamtiti da čak i uz minimalne količine majčinog mlijeka, vaše dijete će primati hranjive tvari, masti, aminokiseline, vitamine i zaštitne čimbenike koji su neophodni za njegovo tijelo.

  Kako odrediti nedostatak majčinog mlijeka

  Ako se majci čini da je mlijeko počelo dolaziti manje, beba je postala nemirnija, češće traži dojke, manje volumena mokrenja, rjeđe stolac i manje u količini ne bi smjeli odmah odletjeti u ljekarnu zbog smjese.

  Prvo što trebate učiniti je odrediti koliko beba pije za hranjenje - za kontrolno hranjenje i vaganje.

  Zbog toga se dijete izvagava prije i poslije hranjenja u jednoj odjeći i određuje se razlikama u težini količine mlijeka koje se isisava za hranjenje.

  Preporučljivo je napraviti takvo vaganje nakon svakog hranjenja tijekom dana, budući da je jed- no hranjenje teško odrediti o dnevnom volumenu, a beba može sisati različite volumene u različita hranjenja.

  Nakon toga se izračunava potrebna količina hrane dnevno.

  To je potrebno ne samo za pojašnjenje količine konzumiranog mlijeka po danu, već i za količinu formule za nadopunu (ako je potrebno).

  Treba imati na umu da izračun dnevnog volumena hrane i izbor smjese treba provoditi samo specijalist.

  A ipak, svaka majka bi trebala znati kakvu dnevnu količinu beba treba sisati:

  Do 10 dana, izračunava se po formuli:

  2% težine bebe pri rođenju x za broj dana života.

  Do 2 mjeseca - dnevni volumen je 1/5 težine bebe u ovom trenutku.

  Od 2 do 4 mjeseca - količina hrane je - 1/6 težine djeteta;

  Od 4 do 6 mjeseci - 1/7 tjelesne težine.

  Nakon 6 mjeseci Dnevni obrok djeteta nije veći od 1 litre (uzimajući u obzir komplementarnu hranu).

  Poznavanje potrebne količine hrane koju roditelji trebaju znati kako bi se spriječilo prekomjerno hranjenje djeteta - također može uzrokovati izrazito neugodne simptome od regurgitacije do probavnih poremećaja (proljev ili konstipacija).

  Prijenos djeteta na miješano ili umjetno hranjenje

  U ovom slučaju, morate razumjeti što je miješano i umjetno hranjenje.

  S mješovitim hranjenjem Dodavanje umjetne mješavine je od 1/3 do 2/3 dnevne količine hrane.

  Umjetno hranjenje - Ovo je vrsta prehrane za dojenčad kada je količina majčinog mlijeka dnevno manja od 1/3 ukupne količine hrane ili je potpuno odsutna.

  Kod odabira smjesa treba uzeti u obzir:

  • beba;
  • zdravstvena stanja djeteta (alergijske reakcije i vjerojatnost njihovog razvoja, proljev i konstipacija, perinatalne CNS lezije, dijateza, respiratorne bolesti);
  • pojedinačna tolerancija smjese;
  • materijalni uvjeti obitelji;
  • ispravan omjer slatkih (svježih) i fermentiranih mliječnih smjesa u prehrani.

  Kako odabrati prilagođenu smjesu možete pronaći u ovom članku:

  No, osim izbora smjese za prehranu, potrebno je uzeti u obzir i druge, jednako važne točke:

  • količina smjese na recepciji i postupno uvođenje u prehranu djeteta;
  • simptomi netolerancije na smjesu (osip, uporni regurgitaciju, promjene stolice u obliku proljeva ili konstipacije);
  • obvezno pijenje;
  • režim hranjenja;
  • zamjena smjese svojom netolerancijom.

  Kako unijeti smjesu u prehrani djeteta i njegov iznos

  Roditelji bi trebali zapamtiti da se čak i najsavršenija i najskuplja smjesa daje bebi u malim količinama.

  Prvog dana njegov volumen ne bi trebao biti veći od 1/3 ½ potrebnog jednokratnog udjela, a ako je postotak dojenja još uvijek prilično visok, čak i manje. Bolje je davati bebi mješavinu ujutro, nakon dojenja žlicom. Ili 1/3 volumena jednokratnog hranjenja 2 puta, tako da možete promatrati reakciju djeteta.

  Treba imati na umu da se alarmantni simptomi mogu pojaviti u roku od 5-7 dana pa čak i kasnije, osobito s povećanjem volumena smjese u hrani.

  Čak i ako se dijete naglo prebaci na umjetno hranjenje s minimalnom količinom majčinog mlijeka ili njegovom odsutnošću - ne možete odmah dati mrvicama puni jednokratni volumen - ne bi trebalo biti više od 1/2 pojedinačne doze. Ukupna količina hrane ispunjena je tekućinom (bujon kukova ili prokuhana voda).

  U tom slučaju, morate zapamtiti da način na koji se bebi probavni sustav obnavlja i počinje raditi u novom modusu - buduće dobrobit djeteta i mogućnost njegovog normalnog razvoja ovise.

  Ne treba žuriti, čak i ako vam se čini da je dijete gladno - postupno će se sve prilagoditi i količina hrane će se svesti na normu.

  Na 2 - 3 dana uz dobru toleranciju, količina smjese se dovede do 2/3 potrebnog pojedinačnog volumena, a zatim do 100% potrebnog volumena.

  Način pitke i hranjenja

  Dojadi koja doji praktički ne treba davati dodatnu tekućinu, ali to je individualno, a djeca uživaju piti vodu.

  Ali ako mrvica dobije mješavinu - pijenje u njegovoj prehrani je nužno i mora se zapamtiti.

  To je zbog činjenice da sve umjetne smjese sadrže veliku količinu proteina, a za normalnu apsorpciju je potrebno više tekućine.

  Ukupna količina tekućine treba biti od 80 do 100 ml dnevno.

  Osim toga, morate zapamtiti da dijete više ne može biti hranjeno "na zahtjev" - smjesu treba vremena da se probavi i probavi.

  Stoga bi režim hranjenja trebao biti - za 3 do 3,5 sata tijekom dana i 6-6,5 sati noću.

  Roditelji bi trebali biti svjesni da će često ili slučajno hranjenje djeteta s mješavinom dovesti do disfunkcija želuca i crijeva, što će se s vremenom samo pogoršati.

  Zamjena smjese i simptomi njezine netolerancije

  Danas na internetu sve više susrećem pitanja - “kako odabrati pravu mješavinu?”, Ali vrlo često s postskriptom: “da jednostavno nismo pokušali...” (s popisom od 7-10 primjeraka).

  Što se u ovom slučaju može savjetovati?

  1. Izbor smjese u početku i ubuduće provodi samo liječnik i izuzetno je teško.

  Nitko ne može predvidjeti reakciju djeteta na uvođenje novog proizvoda u njegovu prehranu - to je individualno.

  1. Svaka promjena stanja djeteta nije uvijek reakcija na smjesu, Često je to samo ovisnost probavnog trakta za novi proizvod:
   • smanjenje pokretljivosti i kretanja hrane kroz crijeva;
   • zrak koji ulazi kroz veliku rupu u bradavici;
   • nedovoljna količina enzima, koja se postupno normalizira;
   • stratifikacija pozadinskih bolesti (dijateza, disbakterioza, aktivacija patogene mikroflore).
  2. Česta i nerazumna zamjena smjese uzrokuje prenapon svih organa probavnog sustava, koji se vrlo teško stabiliziraju.

  Stoga se najprije morate pobrinuti da mješavina ne odgovara bebi, vrlo je odgovorno odabrati drugu smjesu (hipoalergena, medicinska) pod stalnim dinamičnim promatranjem pedijatra.

  Simptomi mješavine "netolerancije" uključuju:

  No, ne smijemo zaboraviti da ovi znakovi mogu biti uzrokovani i drugim razlozima - prejedanjem, aerofagijom (usisavanje zraka), nezrelošću probavnog sustava, kontaktnim alergenima (kućne kemikalije, životinjskim perutom), nepravilnim unošenjem komplementarne hrane (istodobno unošenje u obrok smjese i nove namirnice komplementarne hrane) kršenje kvalitativnog i kvantitativnog sastava crijevne mikroflore (dysbacteriosis).

  Više informacija o uzrocima, simptomima, dijagnozi i liječenju disbioze može se naći u ovom članku:

  Stoga, sva pitanja mješovitog i umjetnog hranjenja trebaju se uputiti Vašoj pedijatri ili stručnjaku kojem vjerujete.

  Liječnik - pedijatar Sazonova Olga Ivanovna