Tipične pogreške u planiranju trudnoće

Odlučili smo dotjerati i sakupiti osam savjeta koji će vam pomoći pravilno planirati trudnoću.

Parovi koji planiraju trudnoću preporuča se redoviti seksualni život. Optimalno - odnos svaki drugi dan. Posebno dobro vrijeme - 5 dana prije ovulacije i 1 dan poslije. Žena treba voditi kalendar u kojem će označiti povoljne dane začeća. Idealne pozicije za začeće su one u kojima sperma neće teći nakon završetka spolnog odnosa. Šanse za uspješno i brzo začeće su povećane za one žene koje su svjesne svojih fizioloških karakteristika. Dakle, neki imaju maternicu maternice, drugi mogu imati cerviks neposredno iznad maternice. U prvom slučaju, preporuča se položaj koljena-laktova, u drugom - žena na leđima, muškarac na vrhu.

Na vašoj prehrani i vašoj težini morate obratiti pozornost na fazu planiranja trudnoće. Ne smije biti nedostatka ili prekomjerne težine. Gotovo sve trudnice trebaju dobiti više proteina, određene vitamine i minerale (prvenstveno folnu kiselinu i željezo) i više kalorija za energiju. Ali bolje jesti ne znači više jesti. Držite se dalje od sirovih plodova mora, alkohola. Pokušajte smanjiti upotrebu napitaka s kofeinom. Jedite po mogućnosti 4-5 puta dnevno u malim porcijama. Povećati broj kalorija silom nije potrebno - tijelo će sam reći. Najvažnije je ne gladovati, nego je isključena prekomjerna prehrana. "Jedenje za dvoje" je izgovor za žene koje vole jesti. Možete pratiti težinu kalkulatora. Ako nađete previše tipkanja, onda bi trebali postojati dani posta. To nikako ne znači glad. Kako ih pravilno organizirati, od vas će vas upozoriti vaš opstetričar-ginekolog.

Nakon što prestanete uzimati oralne kontraceptive, možete zatrudnjeti sljedećeg mjeseca. Stoga ne odgađajte planiranje trudnoće do kasnije. Već u prvom mjesecu nakon završetka prijema sredstava izračunajte povoljne dane začeća. Ako nakon otkazivanja kontraceptivnih sredstava žena ne može zatrudnjeti godinu dana, tada treba isključiti nekoliko slučajeva:

 • Bilo koje bolesti zbog kojih je nemoguće začeti prije uzimanja oralnih kontraceptiva.
 • Operacije ili infekcije pretrpjele su tijekom uzimanja ovih lijekova.
 • Pad u ovarijskoj rezervi.

Postoji i mala vjerojatnost da nakon trideset pet godina nakon otkazivanja oralnih kontraceptiva, jajnici možda neće "uključiti". Ovdje nema načina da se pomogne. Ali to se događa vrlo rijetko. U žena do ove dobi, jajnici počinju raditi gotovo odmah.

Kada napravite test ovulacije, seksualni odnos bi trebao biti na dan pozitivnog testa, ali ovulacija će se pojaviti u roku od 24-36 sati, a sljedeći dan je bolje ponovno se seksati. Spermatozoe u maternici mogu zadržati svoju aktivnost pet dana. Ako je spolni odnos bio uoči, a onda je muž otišao na poslovni put, trudnoća se još uvijek može pojaviti. Ali jajne stanice žive u ženskom tijelu ne duže od 24 sata, tako da je bolje da se seks odvija u danu, a ne svaki drugi dan.

Planirana opsjednutost seksom nema vrlo dobar učinak na vjerojatnost začeća. Uz činjenicu da ima određeni učinak na žensko tijelo, muškarac čak može razviti erektilnu disfunkciju. Ako je moj suprug imao težak dan na poslu, on dolazi kući, a njegova supruga kaže: “Danas je X, moramo imati seks”, to vjerojatno neće dovesti do nečeg dobrog. Vjerojatno morate biti pametniji i pobijediti ove situacije. Kalendarska metoda kontracepcije / koncepcije je učinkovita sa stabilnim ciklusom. U mjesecu kada planirate trudnoću, poželjno je da seksualni odnos bude svaka dva do tri dana.

Prije trudnoće, žene pokušavaju staviti svoje zdravlje u red. Naravno, trebate početi uzimati folnu kiselinu dva do tri mjeseca prije planiranja trudnoće. Pomoći će smanjiti rizik od prirođenih malformacija i abrupcije posteljice. Zlouporaba multivitaminskih kompleksa nije vrijedna truda. Njih treba propisati liječnik, ovisno o dokazima. Ako konzumirate dovoljnu količinu vitamina i istovremeno povećavate dnevnu dozu uz pomoć multivitaminskog kompleksa, moguće je predoziranje koje ponekad negativno utječe na razvoj fetusa. Uz zdrav način života, uzimanje dodatnih vitamina nije potrebno.

HLS treba uključivati:

 • Stanje mirovanja Neophodno je spavati osam do devet sati, a mora biti noću.
 • Pravilna prehrana. Doručak treba biti pun: ne kava s kobasicom, ni žitarice, svježi sir, voće. Trebate piti najmanje dvije litre čiste vode dnevno. Pravilna prehrana također uključuje smanjenje unosa kave. I muškarci i žene trebaju piti više od jedne ili dvije šalice dnevno: tada se povećava vjerojatnost trudnoće.
 • Vježba je također važna. Ako nemaju vremena, puno hodaju, penju se stepenicama i pokretnim stepenicama, ujutro rade vježbe. Ne smijete uzimati lijekove i koktele koji se nude u dvoranama. Snaga opterećenja treba biti umjerena: powerlifting utječe na hormone, a žene koje se bave njima može biti odgođen menstrualni ciklus.

Koje druge "zamke" treba razmišljati o ženama koje žele zatrudnjeti u doglednoj budućnosti?

Postoji takva stvar - psihogena neplodnost. Pod stresom može biti grč jajovoda. Stoga je kod planiranja trudnoće vrlo važno stvoriti mirnu atmosferu. Djevojka se ne bi trebala zadržavati na ovulacijskim testovima i imati seks samo na vrijeme. To je također stresna situacija koja može negativno utjecati na začeće. Mnogo je slučajeva kada se par, koji očajnički želi začeti na prirodan način, počeo pripremati za IVF, prestao je ludovati za "rasporedom" i uspjeli su sami zatrudnjeti. To se uglavnom dogodilo zbog činjenice da je faktor stresa odlazio. Događa se da trebate promijeniti posao prije početka planiranja trudnoće. Sukobi s vlastima i neadekvatni zahtjevi također mogu imati negativnu ulogu u ovom pitanju. Ponekad je nemoguće zamisliti zbog napete situacije u obitelji, a u novom uspješnom braku ženi je mnogo lakše zatrudnjeti.

Kako točno stres utječe na reproduktivnu funkciju? Može poremetiti ovulaciju, utjecati na hormone, što može uzrokovati nezrelo jaje.

Ako ne bude neplodnosti u paru, godina pokušaja treba dovesti do trudnoće. Vrijedi se zabrinjavati nakon godinu dana redovitog seksualnog života bez zaštite. Potrebno je proći sveobuhvatni pregled oba supružnika. Ako je sve u redu i supružnici su još mladi, sami mogu prevladati neplodnost, a da pri tome ne pribegavaju liječenju. Za žene iznad 35 godina, to je neprihvatljivo, jer su joj šanse da zatrudni svaki mjesec značajno smanjene. Morate zapamtiti da je kvaliteta jaja nakon 35 godina stalno se pogoršava, broj genetskih defekata u njima se povećava.

Ponekad se sumnja na neplodnost od samog početka. Upozorenje treba odgoditi menstruaciju, nepravilnu menstruaciju (ako traje više ili manje od 24-36 dana). Na primjer, s policističnim jajnicima, kašnjenje može biti od 3 do 40 dana. Za djevojčicu to obično ne izaziva nikakvu zabrinutost: ništa ne boli, menstruacija dolazi rjeđe - dobro, dobro. U tom kontekstu, planiranje trudnoće je najčešće besmisleno, jer ovulacija uopće ne postoji. U ovom slučaju, samo trebate otići liječniku.

Vrlo neugodni osjećaji za vrijeme spolnog odnosa, iznimno bolna razdoblja, smeđi neugodni iscjedak prije i poslije menstruacije mogu biti znak endometrioze, koja također utječe na početak trudnoće. Ponavljane infekcije (osobito klamidija i gonoreja) u prošlosti mogu ometati prirodno začeće. Ako je prije tri ili četiri godine došlo do pobačaja, a samo dva ili tri, onda je to faktor rizika za razvoj endometritisa (upale endometrija), koji može spriječiti implantaciju embrija. U svim tim slučajevima, žena koja planira trudnoću ne bi trebala proći samo rutinski pregled kod ginekologa: ona bi svakako trebala reći liječniku o uznemirujućim simptomima ili povijesti pobačaja kako bi liječnik mogao provesti dodatni pregled.

Naravno, bolje je planirati trudnoću do 30 godina. To nije samo zbog činjenice da se ženska rezerva za žene smanjuje s godinama, nego i na činjenicu da se tijekom vremena dodaju različiti negativni faktori: operacije, infekcije, itd. IVF nije lijek za sve. Nakon 40 godina, možete potrošiti milijun rubalja i mnogo energije, ali na kraju nikada niste postali biološka majka svom djetetu. Osim toga, trudnoća u dobi od 40 godina razlikuje se od trudnoće u dobi od 30 godina. Moramo zapamtiti da je to ozbiljan teret za cijelo tijelo. Stoga se morate usredotočiti na rađanje 30 godina.

Strategija čekanja je prihvatljiva samo za parove mlađe od 30 godina, nakon 35 godina kvaliteta jaja u žena se stalno pogoršava, broj genetskih defekata u njima se povećava, tako da ne možete izgubiti vrijeme ako ste već preko 30 godina.

Prije nego se pokuša začeti, potrebno je ići kod ginekologa kako bi se podvrgli minimalnom pregledu, kako bi se isključile zarazne bolesti koje kasnije mogu utjecati na fetus. Naravno, ako žena dođe liječniku u prvom tromjesečju, ona će učiniti sve ove testove. No, prilagodba pronađenih bolesti može biti komplicirana, jer se neki lijekovi ne mogu uzimati u prvom tromjesečju.

Ni u kojem slučaju ne možete sami prepisati lijekove. To može, na primjer, dovesti do činjenice da se neliječena infektivna bolest razvija iz akutne u kroničnu. A budući da je nepoželjno zatrudnjeti na sličnoj pozadini, potrebno je liječiti dugo vremena i uporno pod vodstvom liječnika. Kada neplodnost treba promatrati u profil klinici.

RodyInfo

Mladi mame

kategorije

Nedavni unosi

Što učiniti kada planirate trudnoću?

Postoji mišljenje da je obitelj rođena u trenutku kada se par prvi put odlučio isprobati kao mama i tata. Kako početi planirati trudnoću? Prije svega, uz razuman i odgovoran pristup budućem statusu roditelja. Trudnoća je važna za planiranje prije nego se dogodi, kako bi se uklonili svi rizici i opasnosti, čime se povećavaju šanse začeća, razvoja i rađanja zdravog djeteta.

Snažna želja da postanu roditelji prije nekoliko desetljeća je da je par jednostavno prestao koristiti kontraceptive, planirajući dijete. Trenutno to nije dovoljno. Većina supružnika mora poduzeti ozbiljne korake prema poboljšanju svog tijela, jer je buduće dijete formirano iz njihovog genetskog materijala.

pramenovi

Kada planiraju dijete, budući roditelji trebaju unaprijed brinuti o svom zdravlju. Da bi to učinili, moraju se osloniti na sljedeće ključne točke:

 1. Odbacivanje loših navika. Ovo pravilo vrijedi za oba roditelja. Uklanjanje alkohola i nikotina je važno najmanje mjesec dana prije početka pokušaja da zatrudnite. Što se tiče droge, tijelo se mora oporaviti nakon njih najmanje 3 godine, bez obzira tko je uzimao lijekove - budućeg oca ili majke. U ovom trenutku nemoguće je zatrudnjeti.
 2. Zdrava hrana. Puna prehrana važna je samo za žene. Preporučuje se svakodnevno jesti proteinske namirnice, povrće i voće, tako da u trenutku začeća ima dovoljno elemenata u tragovima i vitamina u tijelu.
 3. Posjet ginekologu za pregled, imenovanje svih vrsta testova i ultrazvučnih pregleda zdjeličnih organa. U slučaju otkrivanja ginekoloških bolesti, genitalnih infekcija i upalnih procesa u intimnoj sferi, bit će potreban odgovarajući tijek liječenja.
 4. Cijepljenje. Prije planiranja trudnoće, liječnik može preporučiti cijepljenje protiv potencijalno opasnih infekcija, kao što je rubeola. Ova bolest može dovesti ne samo do malformacija fetusa, već i do njezine smrti.
 5. Genetsko savjetovanje. Ispitivanje genetike nije suvišno u planiranju djeteta. Stručnjak će, pomoću testa krvi oba roditelja, unaprijed izračunati vjerojatne rizike fetalnih abnormalnosti i na temelju njih dati preporuke za planiranje i provođenje trudnoće.

Kada početi pripremati za začeće?

Možete planirati trudnoću bilo kada, ali stručnjaci preporučuju odgovoran pristup ovom zadatku i početak priprema najmanje 3 mjeseca prije mogućeg začeća. Pripremne faze moraju proći kroz oba supružnika. Djetinjasto ponašanje čovjeka, koje se često susreće u ovom slučaju, može u budućnosti negativno utjecati na buduće trudnoće, što postaje poseban čimbenik rizika.

Nakon što je trudnoća stigla, njezino planiranje logično završava. Ali postoji još jedna točka gledišta. Ako se tijekom pripreme za začeće mnoge žene ponekad ispiju gutljaj vina ili nekoliko dimova cigarete, tada tijekom trudnoće takve zabrane treba zabraniti. Stoga, čak i nakon završetka planiranja, morate shvatiti da će životni stil ostati isti 9 mjeseci.

Potrebni testovi

Svaka žena koja odluči zatrudnjeti treba proći sljedeće laboratorijske pretrage:

 • opći i biokemijski testovi krvi;
 • određivanje Rh faktora i krvne grupe (preporuča se proći oba supružnika);
 • mokrenje,
 • test krvi i razmaz genitalnih infekcija (proslijedite oba supružnika);
 • test krvi na antitijela na klamidiju, herpes, toksoplazmozu, rubeole, infekciju citomegalovirusom, hepatitis B i C, HIV, sifilis;
 • krvni test za šećer;
 • koagulacije;
 • kolposkopija.

Također se preporuča ultrazvučni pregled zdjeličnih organa. Dodatni pregledi za planiranje trudnoće mogu biti:

 • test krvi na spolne hormone, koji je indiciran svim ženama s nepravilnom menstruacijom, problemima sa začećem i spontanim pobačajima u povijesti;
 • ispitivanja krvi i urina za hormone štitnjače (ako postoje endokrini problemi);
 • imunološka studija.

Koje lijekove uzeti?

Moderni liječnici vjeruju da tijekom planiranja trudnoće nije potrebno uzimati multivitaminske komplekse. Čak iu hladnoj sezoni i uz lošu prehranu, embrij će imati dovoljno vitamina i drugih hranjivih tvari da se formira i raste. No, primanje nekih elemenata u tragovima i dalje će biti korisno. Razmotrite ih detaljnije.

Folna kiselina

Za potpunu sintezu struktura DNA i stanične diobe embrija u tijelu buduće majke treba biti dovoljno vodotopivog elementa u tragovima - folne kiseline. Kada je manjkava, u fetusu se mogu pojaviti anomalije u razvoju neuralne cijevi, kičmene malformacije, rascjep usne itd..

Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži folnu kiselinu u odgovarajućoj količini. Stoga, liječnici preporučuju početi primati sintetiziranu folnu kiselinu barem mjesec dana prije predviđene koncepcije. Nakon trudnoće, lijek se uzima još 4 mjeseca. Možete kupiti folnu kiselinu u ljekarni. Pročitajte više o uporabi folne kiseline tijekom planiranja trudnoće →

Kalijev jodid

Kalijev jodid također je važan za zdravlje nerođenog djeteta. Sadrži se u pripravcima kao što su jodomarin, jod aktivan itd. Prije i nakon začeća preporučuje se uzimanje 200 mcg joda dnevno. Također, liječnik može savjetovati zamjenu uobičajene jodirane soli.

Ovaj element u tragovima ima ljekoviti učinak. Uzimanje kalijevog jodida poboljšava stanje ženskog reproduktivnog sustava, čime se povećava vjerojatnost začeća. Osim toga, sprječava patologiju mentalnog i mentalnog razvoja u nerođenog djeteta, pojavljujući se s kroničnim nedostatkom joda u majčinom tijelu.

Vitamin E

Vitamin E ili tokoferol sprječava komplikacije trudnoće, uključujući rani pobačaj. Također, vitamin E ima pozitivan učinak na rad ženskog tijela, doprinoseći sazrijevanju zdravih jaja.

Kod muškaraca tokoferol ima pozitivan učinak na sastav sjemene tekućine. Za pojavu učinka potrebno je uzeti najmanje 3 mjeseca prije mogućeg začeća.

Inofert

Ponekad nije dovoljno uzimati samo vitamine da bi se začelo dijete. U nekim slučajevima žena, ako dugo ne može zatrudnjeti, zahtijeva normalizaciju menstrualnog ciklusa i korekciju hormonalne razine.

Jedno od sredstava koje se koristi u takvoj situaciji je Inofert. To je nehormonski lijek koji regulira menstrualni ciklus žene. Normalizira proizvodnju prolaktina, luteotropina i testosterona, potrebnih za normalno sazrijevanje jajeta.

Inofert se obično preporučuje ženama koje mogu iskusiti razvoj jaja slabe kvalitete. Na primjer, žene koje planiraju trudnoću preko 35 godina ili rade u opasnim industrijama.

Ako to nije bilo dovoljno za normalizaciju stanja i početak trudnoće, koriste se lijekovi koji sadrže hormone: Duphaston, Utrogestan i drugi. Njihovo imenovanje, izbor režima i optimalno doziranje treba rješavati liječnik.

Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

Obično se začeće odvija u razmaku između kraja drugog i početka trećeg tjedna menstrualnog ciklusa. U ovom trenutku većina žena ovulira normalno. Pročitajte više o metodama određivanja ovulacije →

2-3 dana prije ovulacije preporuča se pauzu u intimnim vezama, odustati od alkoholnih pića, posjetiti kupku i čak uzeti toplu kupku. Nepoželjno je doživjeti stres, sukob sa supružnikom. Muške reproduktivne stanice - spermatozoidi mogu izgubiti svoju prirodnu aktivnost čak i na pozadini laganog stresnog faktora, ali alkohol ih najviše negativno utječe, smanjujući šanse začeća za 15 puta!

Nemoguće je provesti vaginalno ispiranje prije spolnog odnosa, jer to može promijeniti kiselost sluznice. Kao rezultat toga, spermatozoidi mogu umrijeti bez postizanja cilja, ako kemijski sastav medija ne odgovara normi. Na primjer, čak i slina djeluje na njih negativno.

Nakon ejakulacije, žena može povećati vjerojatnost začeća, ako neko vrijeme ostane u ležećem položaju, s jastukom ispod leda.

Planiranje trudnoće za budućeg oca

Zdravlje budućeg oca nije ništa manje važno za dijete nego za mame. Nažalost, muško reproduktivno zdravlje je uključeno u iznimnim slučajevima, osobito ako žena nema problema sa začećem.

Treba imati na umu da muška sperma ne samo da može oploditi, već i sadržavati različite patogene mikroorganizme, uključujući patogene genitalnih infekcija. Ne znaju svi muškarci da pate od kroničnog prostatitisa, jer se ova bolest dugo pojavljuje u latentnom obliku.

Neke patologije koje dječaci doživljavaju kao tinejdžer mogu negativno utjecati na reproduktivno zdravlje. Isto tako, kod suvremenih muškaraca opće i reproduktivno zdravlje gotovo je 75% ovisno o ekološkoj situaciji, načinu života, ekonomskim i socijalnim uvjetima, što zajedno često ostavlja mnogo za željom. Preostalih 25% su medicinski aspekti, uključujući ljudsku genetiku. Pročitajte više o uzrocima muške neplodnosti →

Zbog toga muškarca treba pregledati urolog ili androlog prije planiranja trudnoće sa suprugom. Osim toga, poželjno je da čovjek napravi spermogram - kompletnu analizu sperme, koja omogućuje procjenu sposobnosti čovjeka da oplodi.

Također, budući otac bi svakako trebao odustati od alkohola i pušenja u svakodnevnom životu. Nikotin i toksini alkoholnih pića negativno utječu na kvalitetu sperme. Odbijanje bi trebalo biti unaprijed, budući da je potrebno najmanje 3 mjeseca za ažuriranje sastava sjemene tekućine.

Pri planiranju trudnoće potrebno je započeti s pripremama za to dugo vremena prije provedbe planova. Ispravno rješenje je razuman pristup koncepciji, koji uključuje temeljito ispitivanje zdravlja oba supružnika.

Ako budućim roditeljima teško razumiju probleme planiranja trudnoće, možete potražiti pomoć stručnjaka. Liječnici koji rade u antenatalnoj klinici ili centru za planiranje obitelji pomoći će paru u pripremi začeća i rođenja željenog djeteta.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Korisni video: planiranje trudnoće (kaže dr. Komarovsky)

Savjetujemo vam da pročitate: Povlači trbuh nakon ovulacije: je li to normalno stanje?

Rođenje djeteta je sretan događaj za svaki par, naravno, kada je u pitanju željena planirana trudnoća. Stoga, budućim roditeljima treba pristupiti sa svom odgovornošću. Da se trudnoća počela sigurno i nastavila, pripremiti se za to mora biti unaprijed.

Zašto vam je potrebna priprema za trudnoću

Trudnoća je vrlo važan i presudan trenutak u životu žene i obitelji. To nisu samo ugodni napori, već i ozbiljan psihološki test. Vrlo je važno da buduća majka u razdoblju trudnoće bude zdrava, mirna i sretna, jer se njezino stanje prenosi na fetus.

Osim psihološkog stresa, tijelo trudnice je također podvrgnuto fiziološkom testiranju. Ako je oslabljen kroničnim bolestima, lošim navikama i pogrešnim načinom života, šanse za izdržavanje i rađanje zdravog djeteta su značajno smanjene.

Žene koje su mentalno i fizički spremne za rođenje djeteta mnogo su lakše podnijeti trudnoću. Stoga pažljiva priprema ne samo da će sačuvati zdravlje majke i djeteta, već će i uživati ​​u tom procesu.

Za muževe: upute za postupanje s trudnom ženom

10 koraka prema trudnoći

Oba roditelja trebaju voditi brigu o zdravlju buduće bebe, a svi članovi obitelji trebaju im pomoći i podržati ih. Unatoč činjenici da se kod muškaraca sperma obnavlja za 3-4 mjeseca, priprema za trudnoću treba započeti godinu dana prije začeća. Tijekom tog vremena, u ženi se potpuno obnavlja. Što trebaju učiniti roditelji u tom razdoblju?

 1. Odustani od loših navika. Nikotin sadržan u majčinom tijelu može uzrokovati da dijete razvije kronične bolesti, mentalne abnormalnosti, pa čak i abnormalne kvarove DNA. Pasivno pušenje, tj. udisanje duhanskog dima može uzrokovati neplodnost. Tabu alkohol, uklj. alkoholna pića, također moraju nametnuti oba roditelja.
 2. Vodite brigu o tjelesnoj kondiciji. Prekomjerna težina je ozbiljan problem za buduću majku. Može izazvati kisikovo gladovanje fetusa, razvoj bebinih neuroloških, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Kako bi se nosili s problemom, treba uravnotežiti hranu, odbaciti slatku, prženu i previše kalorijsku hranu.
 3. Posjetite ginekologa. Osim činjenice da žena treba posjetiti liječnika dva puta godišnje, mjesec dana prije planirane trudnoće, potrebno je napraviti temeljit pregled. To posebno vrijedi za žene koje su prethodno imale abortuse, upalne bolesti zdjelice i genitalne infektivne bolesti.
 4. Oba partnera će biti testirana na prisutnost genitalnih infekcija (AIDS, sifilis, citomegalovirus, klamidoza itd.). Takve bolesti su opasne po tome što mogu biti asimptomatske i imaju ozbiljne posljedice za zdravlje majke i djeteta. Genitalne infekcije mogu izazvati pobačaj, patologiju razvoja fetusa i čak dovesti do neplodnosti.
 5. Napravite sveobuhvatan pregled tijela. Ako majka ima kronične bolesti, potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom o budućoj trudnoći, mogućim egzacerbacijama i preventivnim mjerama. Zdrave žene će biti dovoljno da posjete terapeuta i polože osnovne testove. Budite sigurni da planirate posjet optometristu, kao i za neke probleme s vidom, indiciran je carski rez.
 6. Ako je potrebno, uzmite rubeolu. Oni koji su već imali rubelu razvili su imunitet na bolest. Ali ako trudnica nije sigurna u to, bolje je da daruje krv za prisutnost antitijela i da se cijepi.
 7. Posjetite stomatologa. Uvijek je potrebno slijediti usnu šupljinu. Ali kada planirate trudnoću, morate posebno voditi računa o zdravlju vaših zubi i zubnog mesa kako bi se smanjili posjeti stomatologu tijekom trudnoće. Osim toga, neke studije su potvrdile vezu između upale gingive i prijevremenih trudova.
 8. Da li fizičke vježbe. Vrlo je važno tonirati mišiće leđa i trbušne mišiće. Međutim, nemojte pretjerivati, jer prekomjerni fizički napori mogu ometati začeće.
 9. Idite na uravnoteženu prehranu. U pripremi za trudnoću trebate napustiti brzu hranu i drugu nezdravu hranu. Svježe voće, povrće, kruh od cjelovitog zrna, hrana bogata proteinima i mineralima treba uključiti u svakodnevnu prehranu.
 10. Uzmi vitamine. Budući da je vrlo teško stalno slijediti pravilnu prehranu, multivitaminske komplekse treba uzimati za vrijeme začeća 2-3 mjeseca, pogotovo ako ovo razdoblje pada na jesen-proljeće. Postoje posebni vitaminsko-mineralni kompleksi za trudnice, koji će pomoći ne samo nositi dijete, nego i pripremiti se za njegovo začeće. Odvojeno, treba reći i za folnu kiselinu koja je vitalna za zdravlje majke i nerođenog djeteta.

ČITAMO TAKOĐER: Popis testova (za žene i muškarce) prilikom planiranja trudnoće

Kada planirate trudnoću, ne biste smjeli previše obuzdati ovaj proces, inače reakcija tijela može biti suprotna. Vodite brigu o svom zdravlju, pripremajte se za ovaj događaj moralno, a priroda će vas nagraditi zdravom bebom.

Video: Priprema trudnoće. Kako roditi zdravu bebu

Kako se pripremiti za trudnoću. Kakve specijaliste treba posjetiti. Rizici kasne trudnoće. Loše navike. Vrijednost folne kiseline. Testovi trudnoće. Definicija rođenja.

Koje testove trebate prenijeti na buduće roditelje, kako jesti i što učiniti kako bi začeli zdravu bebu?

Svjesni roditelji pokušavaju unaprijed planirati začeće djeteta tako da beba raste i razvija se u najzdravijem okruženju, što će također doprinijeti njegovu oporavku. Ali gdje početi pripremati se za trudnoću? O tome ćemo govoriti u nastavku.

Ginekologinja Anna Sych kaže: "Planiranje trudnoće za moderne supružnike može se podijeliti u tri faze: testovi, obilazak liječnika i promjene načina života za buduće roditelje."

Pročitajte i: Proračun za trudnoću i porođaj

analize

Za početak, žena mora posjetiti ginekologa. Liječnik će obaviti kolposkopiju, uzeti kolpocitologiju (razmaz) iz uretre, cervikalnog kanala, vagine i rektuma kako bi se uklonili zarazni procesi, a također i ručno osjetiti stanje maternice i jajnika. Ako je potrebno, može se preporučiti i ultrazvuk zdjeličnih organa.

Koje će testove morati proći buduća majka:

 • zajednički test krvi;
 • opća analiza urina;
 • biokemija krvi;
 • test krvi za određivanje skupine i Rh faktora za oba roditelja. Ako je prisutan Rh sukob, također će biti potrebno proći test krvi na antitijela;
 • test krvi i razmaz za genitalne infekcije - PCR (gonoreja, klamidija, mikoplazma, ureaplazma, kandidijaza);
 • krvni test za šećer;
 • koagulogram (test krvi za zgrušavanje);
 • test krvi na hormone: štitnjača (T3, T4, TSH), estradiol, prolaktin, progesteron, testosteron;
 • krvni test na antitijela na rubeolu, toksoplazmozu, herpes, citomegalovirus, klamidiju, kao i na HIV, sifilis, hepatitis B i C.

Ako se ne otkriju protutijela protiv rubeole, ginekolog može ponuditi cijepljenje. ali onda će biti potrebno čekati s začećem još 3 mjeseca nakon cijepljenja kako bi se formirala antitijela.

Pročitajte također: Planiranje trudnoće: zamke

Vrijedi reći da na probleme s začećem mogu utjecati povišene razine testosterona ili prolaktina, a smanjeni progesteron može dovesti do problema očuvanja trudnoće u ranim fazama - stoga su ti testovi vrlo važni.

Mama-forumka UAUA.info pod nadimkom IREN piše: "Pola godine nismo uspjeli začeti bebu dok nisam provjerila hormone. Svi su me savjetovali, ali stalno sam mahnuo, nisam ni pomislio da bi to mogao biti razlog. A onda se ispostavilo da je testosteron povećan gotovo 2 puta. Čim je spuštena, sve se odmah dogodilo :-). ”

U isto vrijeme, budući otac će također morati posjetiti svog liječnika-urologa, uzeti razmaz i krvni test za sve viruse i infekcije, kao i grupni i Rh faktor, te također uzeti spermogram kako bi shvatili koliko je on u stanju zamisliti.

Pročitajte također: IRR i planiranje trudnoće

Koji liječnici još uvijek trebaju posjetiti ženu:

Liječnički pregled buduće majke ne završava samo testovima, također je potrebno položiti ispit uskih liječnika specijalista:

 • stomatologa (to je od najveće važnosti, budući da se svi karijesni i drugi zubni problemi trebaju izliječiti prije trudnoće);
 • okulista, osobito ako u ovom trenutku već postoje problemi s vidom;
 • ENT za razumijevanje ako postoje infekcije u nazofarinksu;
 • kardiologa, a možda i kardiograma;
 • gastroenterolog koji može reći o mogućim značajkama gastrointestinalnog trakta, jer, na primjer, problemi s jetrom značajno pogoršavaju toksikozu;
 • urologa (i ultrazvučnog pregleda) kako bi se razumjelo stanje bubrega;
 • endokrinologa;
 • mammolog (i napravi ultrazvuk) da shvati jesu li mliječne žlijezde spremne za buduću laktaciju;
 • alergolog i nutricionist - savjetovati se o prehrani tijekom trudnoće.

Ako je obitelj imala problema s trudnoćom ili nasljednim bolestima, trebate posjetiti genetiku i po potrebi s mužem povesti dodatne testove.

Važno je upamtiti da će tijekom razdoblja nošenja djeteta na cijelom majčinskom organizmu ići dvostruko opterećenje i preporučljivo je osigurati da su različiti sustavi organa spremni za to i da im nije potrebno prethodno liječenje ili utvrđivanje.

Pročitajte i: Priprema za trudnoću: dobrobiti i štetnosti lijekova

Kako promijeniti način života pri planiranju trudnoće?

Preporuke koje dajemo su općenito banalne i svima poznate, ali ne gubeći važnost:

 • Organizirati pravilnu, uravnoteženu prehranu, s dovoljnom količinom proteina, masti i ugljikohidrata, isključiti brzu hranu.
 • Pijte dovoljnu količinu tekućine - 1,5-2 litara dnevno, ljeti - 2-2,5 litara dnevno.
 • Ne zaboravite na šetnju na svježem zraku - najmanje 2 sata dnevno.
 • Bavite se sportom.
 • Isključite sve loše navike.
 • Uzmite dodatne preparate vitamina, kako je propisao ginekolog, a također možete početi uzimati folnu kiselinu 3-6 mjeseci prije procesa začeća, u dozi od 0,4 mg dnevno.

Nesumnjivo, plan pripreme za začeće pokazao se opsežnim, ali sam proces je nevjerojatno odgovoran. I, naravno, bit ćete mnogo mirniji, jasno znajući da je tijelo potpuno zdravo i spremno podnijeti malo čudo.

Pročitajte također: Priprema za trudnoću: ukratko o najvažnijim

Ako želite postati majka, izraditi dijete bez problema, roditi zdravog djeteta koje će se u potpunosti razviti, onda trebate unaprijed planirati trudnoću. Počnite tako da kažete... Međutim, sve je u redu u našem pregledu.

Danas sve više parova preferira planiranje trudnoće. To povećava šanse za zdravo dijete koje će u potpunosti razviti i oduševiti majku i tatu sa svojim uspjesima i postignućima. Pogrešno je pretpostaviti da je planiranje trudnoće više vezano isključivo za žene. Zapravo, očevi također ne ometaju prolazak kroz sve faze, poduzimaju potrebne testove i, ako je potrebno, poboljšavaju svoje zdravlje.

Prije svega, trebali biste biti sigurni da ste oboje jednako zainteresirani za dijete i spremni ste za besane noći, plakanje djeteta, redovite posjete zakazanom liječničkom pregledu i drugim trenucima. Inače će sva pitanja obrazovanja i zdravlja djeteta pasti na vaša krhka ramena. Planiranje za trudnoću počinje u fazi kada ste oboje ozbiljni kada želite postati roditelji. Kako bi trudnoća i porod bili bez komplikacija, potrebno je mnogo truda budućeg oca i majke.

Prednosti planiranja

Važno je da budući roditelji budu spremni da se novi član obitelji pojavi u kući ne samo financijski nego i moralno. Mnoge žene u fazi nošenja bebe postaju razdražljive, sklone naglim promjenama raspoloženja i nisu spremne za buduće promjene u tijelu. Ako nisu spremni, onda su muškarci još više. Ne mogu se odnositi na svoju drugu polovicu s razumijevanjem samo zato što su apsolutno daleko od onoga što se zapravo događa sa ženom.

Roditelji su skloniji sanjanju o uređenju dječje sobe, kupnji kolica, o tome kako će dijete ići u vrtić ili školu, ali potpuno zaboraviti na moguće probleme povezane ne samo sa zdravljem, već is mogućim poteškoćama u vezama.

Planiranje trudnoće omogućuje pažljivo razmišljanje o ozbiljnom koraku, svim mogućim rizicima i promjenama u obiteljskom životu. Čovjek bi trebao shvatiti da će njegova druga polovica sada podijeliti njegovu ljubav na njega i na dijete. Žena bi trebala biti blaža prema budućem ocu i pokušati kontrolirati emocije tijekom trudnoće.

Pravodobno planiranje također omogućava budućoj obitelji da shvati i prihvati činjenicu da će se njihov način života promijeniti. Možda ćemo se morati odreći loših navika, kako bismo promijenili posao, preispitali svoj način života i mjesto stanovanja. Djeca su nesumnjivo sreća i ogromne promjene za koje se moraju pripremiti i otac i majka.

Kada i gdje početi pripremati

Postoji nekoliko verzija koliko dugo prije začeća treba pripremiti za trudnoću. Neki vjeruju da što prije to bolje. Iako, iskreno govoreći, za naše mlade obitelji već govore o planiranju trudnoće. U europskim zemljama, to je odavno naviknuto. Prvo karijeru, zatim kuću, pomno planirano vjenčanje i, napokon, dugo očekivano dijete.

Poželjno je pripremiti se za začeće u drugoj godini, i ima smisla proći specijalistički liječnici i dobiti test na 3-4 mjeseca. Ako iz nekog razloga ne možete čekati da postanete roditelji na vrijeme, trebali biste odmah početi s posjetom stručnjacima, skraćujući razdoblje pripreme za trudnoću na dva mjeseca.

Svaki par može samostalno odlučiti kada će se početi pripremati za začeće djeteta. Ako govorimo o odraslim osobama koje su odavno sazrele za očinstvo i majčinstvo, ljudi koji vode zdrav život imaju stabilne prihode, faze planiranja mogu se sastojati samo od poduzimanja svih potrebnih testova i medicinskih savjeta.

Trudnoća: faze planiranja

Izdvojit ćemo tri faze za koje će se roditelji moći pripremiti za rođenje djeteta.

Oporavak. Zdravi roditelji su zdrava djeca. Zato se budući otac i majka moraju izliječiti ako imaju bilo kakve bolesti. Ako govorimo o kroničnim bolestima, poželjno je postići trajnu remisiju. Također se preporučuje da se budući roditelji testiraju na Rh faktor i krvnu skupinu kako bi unaprijed bili spremni za eventualnu nekompatibilnost. Ako otac ili majka boluju od bolesti koja ih sprječava da začnu dijete, tada bi taj problem trebalo riješiti što je prije moguće.

Priprema tijela. Ova faza priprema ženu za početak trudnoće i čovjeka za začeće. Buduća majka bi trebala biti psihički spremna za promjene u tijelu. Mora prihvatiti i naviknuti se na ideju da će u njezinom trbušnom tkivu devet mjeseci rasti i razvijati se najskuplja kreacija, čiji život ovisi isključivo o njoj, o njezinim emocijama, aktivnostima, mislima i prehrani.

Morat će uzimati vitaminske komplekse, uključujući folnu kiselinu i nekoliko drugih. To će omogućiti djetetu da izdrži bez neželjenih iznenađenja. Nema potrebe ignorirati tjelovježbu. Dobro je ako majka redovito prakticira jogu, trči, bavi se fitnessom ili drugim sportom.

Važno je usredotočiti se na skup vježbi za jačanje mišića leđa i trbušnih mišića. Sigurno ste primijetili kako je mama teško hodati već na kraju drugog i trećeg trimestra trudnoće. Veliko opterećenje na leđima dovodi do boli. Jačanje trbušnih mišića olakšat će proces rađanja i omogućiti povratak trbuha u prijašnji oblik nakon poroda. Osim toga, buduća mama, važno je pravilno jesti i biti više na svježem zraku. Ovo je najbolje vrijeme. Poželjno je da se šetnje odvijaju u parkovima daleko od cesta. Pa, ako imate priliku otići iz grada ili na odmor. Napravite sebi odmor. Čitajte knjige koje izazivaju samo pozitivne emocije, slušajte glazbu, plešite, smijte se i nastavite planirati.

Osim što se ispituje, čovjek mora odustati od loših navika. Ako nema dovoljno volje da se prestane pušiti, potrebno je smanjiti broj cigareta koje se dnevno puše do minimuma. Ako čovjek želi odgajati zdravu djecu, treba prestati piti alkohol. Utječu na rezultat začeća i prenose stresove.

Koncepcija je konačni proces planiranja trudnoće. Preporučljivo je suzdržavati se od seksualne aktivnosti dva ili tri tjedna prije začeća. Također se ne preporučuje piti alkohol, uključujući pivo, uzeti toplu kupku ili otići u kadu. Vjerojatnost da žena može zatrudnjeti smanjuje se gotovo petnaest puta ako roditelji uzimaju alkohol. To je neobična činjenica, ali i nemoguće je da se budući roditelji svađaju. Iz bilo kojeg stresa sperma gubi svoju aktivnost.

Statistike kažu da ako par potencijalnih roditelja ima spolni odnos od dva do tri puta tjedno bez zaštite, onda će trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana za začeće. A to je pod uvjetom da su oba potencijalna roditelja potpuno zdrava. Ako trudnoća nije nastupila nakon dvanaest mjeseci, onda ima smisla pregledati ginekologa.

Gostujući stručnjaci

Razgovarajmo detaljnije o tome koje specijaliste treba kontaktirati u prvoj fazi planiranja trudnoće.

Genetičar. Odgovarajuća analiza omogućit će utvrđivanje prisutnosti kromosomskih mutacija kako bi se buduće dijete zaštitilo od genetskih bolesti. Imajte na umu da je posjet uredu za genetiku potreban čak i za potpuno zdrave roditelje. Posebno je važno ispitivanje u takvim slučajevima:

 • ako je majka mlađa od osamnaest ili više od 35 godina;
 • potencijalni tata ima preko četrdeset godina;
 • već je bilo djece s patologijom u obitelji.

Genetičar će provesti potrebne studije koje će otkriti genetske abnormalnosti i omogućiti predviđanje rođenja zdravog djeteta.

Ginekolog i urolog. Kronične muške bolesti često nisu prepoznate. One utječu na reproduktivno zdravlje i one bolesti koje je prenio čovjek, još u dobi tinejdžera. Žene moraju proći ultrazvučni pregled zdjeličnih organa u fazi planiranja. Fizikalni pregled kod ginekologa također vam omogućuje da isključite patologiju cerviksa.

Endokrinolog, alergolog, kirurg, ORL, zubar. Njihove će konzultacije biti potrebne ako ginekolog posumnja na ženu zbog drugih zdravstvenih problema, kao što su žarišta infekcije.

Terapeut. Ako budući roditelji imaju kronične bolesti, potrebno je i konzultirati liječnika opće prakse. Čak i naizgled neozbiljna bolest može kasnije postati uzrok komplikacija i problema tijekom nošenja djeteta. Ne zaboravite da je tijelo trudnice vrlo osjetljivo na sve vrste infekcija. Stoga im ne možete ostaviti priliku za razvoj.

Video - planiranje trudnoće - Škola dr. Komarovskog

Što testovi moraju proći pri planiranju trudnoće

Ako ste temeljito pristupili planiranju trudnoće, budite spremni za sljedeći niz testova:

 • definicija Rh faktora i krvne grupe.
 • kompletna krvna slika i urin.
 • test krvi, koji će odrediti hormonski status. To je potrebno samo u nekim slučajevima: s masnom kožom, nepravilnim menstrualnim ciklusom, prekomjernom težinom, dlakom tijela.
 • prisutnost antitijela na klamidiju, herpes, rubeolu, toksoplazmu u tijelu.
 • analizu za identifikaciju infekcija koje mogu uzrokovati poremećaj normalnog tijeka trudnoće.
 • dijagram bazalne temperature koji vam omogućuje testiranje jajnika.
 • analizom koja će odrediti brzinu zgrušavanja krvi. To ovisi o sposobnosti da se osigura unos kisika i hranjivih tvari u fetus.

Nemojte odustati ako su rezultati ankete drugačiji od onoga što ste očekivali. Glavno je da ste sada svjesni da možete poduzeti akciju, oporaviti se, s punim povjerenjem, zatrudnjeti i uživati ​​u nošenju sina ili kćeri.

Dijeta se mijenja i vitamini

Poznato je da pravilna prehrana doprinosi zdravlju tijela. Danas je postalo hitno očistiti tijelo prije začeća djeteta. To vam omogućuje da uklonite toksine, i zasititi tijelo sa svim potrebnim setom vitamina i minerala.

Da li je potrebno provesti čišćenje prije promjene prehrane je individualna stvar svakog od potencijalnih roditelja. No, popis vitamina koji će pomoći u razvoju mrvica je obavezan:

VitaminiOpis Folna kiselina Njen nedostatak dovodi do ozbiljnih defekata u razvoju djeteta, osobito u formiranju i razvoju mozga. Vitamini koje je propisao liječnik. Najbolje je piti folnu kiselinu najmanje tri mjeseca prije začeća. Uz redovitu uporabu u obliku tableta, možete je uskladištiti, uključujući u prehranu sljedeće proizvode: jabuke, kruške, grah, lubenicu, lubenicu, banane, naranče, zeleno povrće, grožđe i rajčice. Sadrži poznati antioksidans i borac protiv upalnih procesa u suncokretovom ulju, maslacu, mlijeku, zelenilu, a vitamin AU treba biti oprezan. Unatoč činjenici da je potrebno za rast fetusa i formiranje posteljice, u prevelikim količinama vitamina A je opasno. To dovodi do abnormalnog razvoja sićušnog organizma. Kako bi izbjegli ozbiljne posljedice, liječnici propisuju beta-karoten. U tijelu ima sposobnost da se sintetizira u vitaminu A. Nalazi se u celeru, zelenom luku, kopru, mrkvi, šipku, marelicama, crnoj ribizi, vitaminu S, koji je posebno oprezan u fazi planiranja trudnoće. Povećava imunitet i smanjuje upalu, ali višak može dovesti do pobačaja. Potražite njegov izvor u proizvodima kao što su crni ribiz, kiseli kupus, citrusi, hren, zeleni luk

Imajte na umu da i folna kiselina i vitamin E imaju sposobnost razbijanja i gubitka korisnih svojstava tijekom toplinske obrade proizvoda. Njihov nedostatak u tijelu opažen je zlouporabom kave i čaja, a da ne spominjemo alkoholna pića.

Priprema za začeće, nošenje i držanje djeteta nije vrijeme za eksperimentiranje. U svakom slučaju nemoguće je zloupotrijebiti sve navedene proizvode. I samo liječnik propisuje potrebne doze vitamina kompleksa.

Planiranje trudnoće eliminirat će neugodna iznenađenja dok nosite dijete i omogućiti vam da rodite zdravu bebu. Velika odgovornost leži ne samo u osjećaju kao roditeljima, već iu učenju da budemo oni davno prije rođenja novog člana obitelji.

Kako početi planirati trudnoću za ženu i muškarca - faze, lijekovi i preporuke

Koncept planiranja trudnoće uključuje čitav niz obveznih mjera koje će pomoći da se započne priprema za pojavu djeteta: u ovom trenutku, žena ne bi trebala uzimati kontraceptivna sredstva, već se obratila liječniku. Nakon što se zdravo dijete testira na prisutnost infekcija, mogu prestati piti alkohol, pušiti, uklanjati štetne namirnice iz prehrane, slijediti režim, udisati svjež zrak i potpuno se opustiti. Analize će pokazati trebate li proći liječenje lijekovima.

Što je planiranje trudnoće?

Da bi se zdrava beba mogla roditi, par supružnika mora uložiti puno truda i pripremiti se za predstojeću trudnoću. Planiranje aktivnosti pomoći će izbjeći moguće komplikacije, izdržati, roditi zdravu bebu. Stručnjaci će eliminirati čimbenike štetne za par, dati praktične savjete. Mnoge žene imaju šanse da zatrudne. Proces koncepcije promoviraju:

 • posjete oba supružnika;
 • savjetovanje s ginekologom za ženu;
 • prikupljene analize;
 • odabrani povoljan trenutak pomoću kalendara koncepcije;
 • uklanjanje infekcija genitalnog trakta.

Kako planirati trudnoću

Par mora odlučiti koje će korake poduzeti da zatrudni, a dijete je rođeno puno. Kako planirati trudnoću? Planiranje i priprema trebali bi započeti posjetom liječniku, konzultaciji ginekologa. Liječnički pregled pomoći će otkriti prisutnost infekcija u tijelu, bilo kakvu kroničnu bolest. Ginekolog će pregledati maternicu žene i detaljno se savjetovati o planiranju. Pravilno planiranje kalendara planiranja pomoći će obitelji da izbjegne pogreške, samouvjereno prolazi kroz sve faze pripreme.

Što trebate znati

Razumjeti što trebate znati pri planiranju trudnoće. Saznajte:

 • kako je dobro zdravlje, dobro u trenutku začeća;
 • kako izračunati vrijeme početka ovulacije;
 • kakva će se cijepljenja provoditi kako bi se izbjegle zarazne bolesti (hepatitis, boginje, rubeole);
 • što su vitaminski pripravci potrebni za povećanje otpornosti organizma;
 • kako u potpunosti odustati od hormona, drugih lijekova;
 • koji će pomoći ne piti alkoholna pića, ne pušiti;
 • koje testove treba poduzeti;
 • kako napraviti ispravnu prehranu, isključiti dijete / gladovanje.

Gdje početi

Nakon posjeta liječniku potrebno je napraviti kalendar općeg planiranja. Navedite po paragrafima sve aktivnosti koje obitelj mora provesti kako bi vjerojatnost začeća postala gotovo sto posto. Nekoliko mjeseci prije početka trudnoće je provjeriti sve vitalne unutarnje organe (jetre, bubrega, srca, pluća). Vrijeme je da posjetite liječnika (terapeuta, ginekologa, ORL, stomatologa) ako vam je potreban specijalist za zarazne bolesti, psihijatar. Važno je na vrijeme izvršiti potrebna cijepljenja. Može se začeti i nositi zdrava beba ako roditelji slijede savjet liječnika.

Žena

Za trudnoću, sigurno rođenje djeteta, žena mora započeti sljedećim koracima:

 • posjetite ginekologa, saznajte korisne preporuke, savjete;
 • donirati krv za opću analizu, biokemiju;
 • provjerite urin;
 • mrlja za spolno prenosive infekcije;
 • pregledati zdjelične organe ultrazvučnim pregledom;
 • provjeri krv na protutijela na virusne bolesti (herpes, rubeola);
 • biti testirani na HIV, hepatitis B i C;
 • donirati krv na razinu šećera u krvi;
 • procijeniti stanje maternice, jajnika;
 • provjerite ženske genitalije.

čovjek

Koje korake čovjek treba poduzeti kako bi njegova sperma bila održiva, potpuna? Poželjno je da čovjek počne:

 • napraviti potpunu krvnu sliku, mokraću;
 • provjeravati infekciju, upalne procese;
 • prebaciti izbor na floru;
 • za visokokvalitetnu mobilnu spermu za praćenje temperature u preponama (sperma ne podnosi temperature iznad 33-35 stupnjeva);
 • smanjiti na minimum, potpuno napustiti alkoholna pića, pušiti;
 • za sintezu sperme u količini potrebnoj za početak trudnoće, smanjite spolni odnos na 1-2 tjedno.

Kada planirati

Najveća prilika za začeće bebe događa se u zdravom paru. Planiranje koncepcije i dob budućih majki i očeva međusobno su povezani, mladi organizam je jači, jači i zdraviji. Začeće se mogu planirati kada je, u prisutnosti kronične bolesti, trudnica podvrgnuta tijeku liječenja, ona je apsolutno zdrava. U idealnom slučaju, oba roditelja su napustila svoje loše navike, potpuno se opustila, mnogi su na svježem zraku, jedu dobro. Nekontrolirana upotreba alkoholnih pića, pušenje, sjedilački način života ugrožavaju žensko tijelo.

analize

Postoji određeni popis testova koje žena i muškarac moraju uzeti u ovom ključnom razdoblju. Oba potencijalna roditelja moraju proći obvezno:

 • analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora, kako bi se isključila patologija fetalnog razvoja;
 • mrlje, krv za prisutnost genitalnih infekcija;
 • test na HIV, hepatitis;
 • opći, biokemijski test krvi koji pokazuje opće zdravstveno stanje;
 • testirati na antitijela;
 • OAM (analiza mokraće);
 • genetska ispitivanja (ako je potrebno);
 • istraživanje kvalitete i količine proizvodnje spolnih hormona u budućih majki i očeva.

Što piti tijekom planiranja trudnoće

Planirana trudnoća i porođaj sigurno se nastavljaju ako djevojka ozbiljno razmišlja o uzimanju vitamina. Preporučuje se:

 1. Folna kiselina - osigurat će prevenciju fetalnih razvojnih abnormalnosti. Sintetizira DNA, sudjeluje u procesu stvaranja krvi, diobi stanica, oblikuje živčani sustav. Unos folne kiseline preporučuje se tijekom svih trimestra trudnoće.
 2. Kalijev jodid kompenzira nedostatak joda u tijelu.
 3. Vitamin E pomaže u stvaranju zdravog djeteta.

Planiranje trudnoće za nepravilan ciklus

Nepravilni menstrualni ciklusi značajno smanjuju šanse za trudnoću. Rana toksikoza smatra se znakom trudnoće. Da biste povećali vjerojatnost pojavljivanja događaja, morate:

 • pregled ginekologa;
 • izračunati datum ovulacije;
 • piti decoctions od origana, lipa, koji normaliziraju ciklus;
 • teško je zamisliti dijete da normalizira vlastitu težinu, tanku ili debelu ženu;
 • redoviti kvalitet seksa vraća ciklus u normalu;
 • liječiti živčani sustav umirujućim lijekovima, ljekovitim biljem.

Planiranje podova

Često se raspravlja o tehnikama koje omogućuju planiranje poda buduće bebe. Navodi se da na spol djeteta može utjecati hrana. Ako u svakodnevnu prehranu uključite jela od mesa, gljiva, krumpira, jedite banane, naranče, to će biti dječak. Formiranje djevojaka na podu utječe na sirov kupus, orašaste plodove, grah, luk, papriku. Pozitivna povratna sprega i visoka (ne 100% vjerojatnost) je metoda planiranja za sortiranje muških i ženskih kromosoma u spermi, s IVF-om. Za planiranje spola djeteta pokušajte koristiti izračune za:

 • pojam ovulacije;
 • godina rođenja partnera;
 • "Ažuriraj" krv.

Planiranje trudnoće nakon trudnoće

Ako je u prethodnim trudnoćama sve proteklo sigurno, onda su šanse za ponovno zatvaranje u trudnoći vrlo visoke. Optimalni interval između rođenja je dvije godine, za to vrijeme tijelo je potpuno obnovljeno, spremno za rođenje beba, sljedeća trudnoća ide dobro. Vremenski razmak kraći od jedne godine nosi rizik od pobačaja. Ako je došlo do propusta pobačaja, ako dođe do prvog ili drugog pobačaja, tijelo se oporavi u roku od tri do četiri godine. U tijelu trudnice sve procese pojačavaju, pa se mora odmoriti.

Kako povećati vjerojatnost trudnoće

Planirajte vrijeme trudnoće, povećajte vjerojatnost njegovog pojavljivanja tijekom ovulacije, kada se jaje može oploditi unutar 2 dana. Plodno razdoblje traje od 6 do 8 dana. Učestale seksualne aktivnosti pridonose aktivnosti, obnavljanju sperme. Nakon odnosa najbolje je opustiti se, ležati tiho na boku ili na leđima. Važno je odustati:

 • od ispiranja;
 • od upotrebe toaletnog sapuna, deterdženata.