Kako planirati trudnoću?

Prilikom planiranja trudnoće, prvo morate razmisliti o prehrani. Vrijedi razmišljati o tome što jedete iu kojim količinama. Glavna stvar je da hrana mora biti zdrava. Odbijte od masne hrane, slatkog, brašna i konzervansa. Bolje je, naravno, pronaći sredinu. Ni u kojem slučaju, ne idite na bilo koju dijetu! Nakon planiranja trudnoće, tijelu je potrebno mnogo energije da generira novi život. I odakle će doći, ako mama upije jedan kefir, ili pojede samo salatu?!

U jednom trenutku pokušao sam usporediti planiranu i neočekivanu trudnoću, ali ispalo je jako dugo i prilično neuredno. Došao sam do zaključka da nema smisla uspoređivati ​​takve situacije, jer je slučajnost slučajnost, a ako čak i razmišljate u najudaljenijim mislima o djetetu, onda već planirate.

Istina, ne mogu ostaviti ideju o tome, jer na ovu temu ima mnogo predrasuda i stereotipa, au obje situacije postoje pozitivne i negativne strane. Kao rezultat toga, predlažem da se na policama organizira planirana, namjerna i uravnotežena trudnoća, jer se ovaj pristup smatra jedinim ispravnim, iako je daleko od idealne i, kao i sve ostalo u životu, ima drugu stranu medalje. Kao rezultat toga, mnoge žene su zabrinute i nervozne jer nisu unaprijed isplanirale nešto, ali češće su jednostavno zbunjene ili zbunjene pitanjem: "Jeste li planirali trudnoću?"

Kako početi planirati trudnoću

Ženskom tijelu su potrebni vitamini, sada ih ima puno u ljekarnama. Ali bolje ih je početi uzimati u vrijeme planiranja trudnoće. Naravno, nastavite ih piti u trudnoći iu vrijeme dojenja. Ako sumnjate u odabir vitamina, obratite se svom akušeru-ginekologu.

 • Jedite puno voća i povrća, osobito one koje volite. U svakodnevnoj prehrani treba dodati riblja jela, svježi sir i nemasno meso.
 • Ako imate loše navike, trudnice bi trebale prestati pušiti! Tata, ovo također vrijedi. Razmislite o učinku nikotina na tijelo i zdravlje nerođenog djeteta.
 • Svi znaju o opasnostima alkohola. Ali neka vina za trudnice i planiranje pića mogu biti. Glavna stvar je da vaš čovjek u vrijeme planiranja ne zloupotrebljava alkohol. Vino povećava krvni tlak i širi krvne žile.
 • Vježbajte i bolje na svježem zraku. Osobito tijekom nošenja bebe, to će pridonijeti velikom blagostanju. U večernjim satima idite na fitness centar, u slobodno vrijeme, a ujutro kod kuće radite gimnastiku.
 • Uživajte u svakom trenutku. Radujte se u jesenskim jesenskim jesenskim listovima, zimi pjenušave pahulje, u proljeće cvate travu, a ljeti topli povjetarac. Pronađite svojim očima sve lijepo, lijepo i svijetlo. Gledajte sve pozitivno s osmijehom. Usadite u sebe samo pozitivne emocije.

Svakako posjetite zubara. Čak i ako ih se bojite i ne volite ih, razmislite o zdravlju buduće bebe. Glavna stvar je izbjegavanje karijesnih zuba i infekcija u usnoj šupljini. Štoviše, posjetiti ovog liječnika izaziva stres kod mnogih ljudi, pa je bolje prenijeti ga prije trudnoće, a ne tijekom nje.

Komunicirajte više vremena s drugom polovicom. Uživajte u svakom trenutku, budite pažljivi jedni prema drugima i nježni. Uostalom, nakon pojave bebe, na njega će biti utrošeno svo slobodno vrijeme. A minute koje su se pojavile će loviti na dremež.

Kako pravilno planirati trudnoću

Zamislite da se par konačno odlučio na dijete. Svi vidljivi i nevidljivi problemi su izblijedjeli u pozadini - sada je glavna stvar u životu koncepcija djeteta. Buduća mama i tata rado će trčati po klinikama, proći testove, marljivo provoditi sve upute liječnika, tako da je do trenutka začeća njihovo zdravlje bliže idealnoj normi. Pretpostavimo da budući roditelji, naravno, ne osjećaju posebnu radost od svega ovoga, ali cilj je jasan i za njihovo dobro oni to i čine. Nadalje, u smjeru zdravog načina života, životne osnove se mijenjaju: štetne navike su minimizirane, a fizički razvoj, zdrava prehrana, pa čak i tako rijetka pojava kao svježi zrak dolazi do izražaja. Da bi se pojačao učinak, neki odlaze na more do sunca, drugi u selo, dok drugi jednostavno odlaze na odmor kod kuće.

Ispada savršena opcija. Potencijalni roditelji su učinili sve što je bilo moguće kako bi osigurali najbolje odskočnu dasku za buduću bebu u smislu zdravlja. Da ne spominjemo teorijsku svijest majki i očeva, jer s tim pristupom roditelji često čitaju puno prije trudnoće, komuniciraju sa stručnjacima i ostvarenim roditeljima, određujući za sebe različite točke u svom budućem životu s djetetom. Na primjer, mnogi budući roditelji biraju sezonu začeća, otkrivaju neželjene znakove zodijaka, a netko odabire ime za dječaka ili djevojčicu unaprijed, a neki se prilagođavaju specifičnom spolu djeteta, nastojeći ga ostvariti na sve načine poznate i dostupne. Postoji beskonačan broj sličnih problema koji se mogu riješiti prije trudnoće, ali je li to vrijedno?

Zdravlje i emocionalno stanje roditelja su najvažnije komponente tijekom planiranja trudnoće (i ako nisu nevažne u životu?). Ako imate priliku komunicirati s liječnicima prije začeća, učinite to, čak i ako je vaša želja na nuli. Trebat će neko vrijeme, a možda užitak neće biti najugodniji, ali se isplati. Nadalje, kada je sve odlučeno sa zdravljem, onda emocije trebaju biti potpuno pozitivne. Uostalom, najvažnija stvar je već tu, ali u stvarnosti sve ispada da nije tako jednostavno.

Čini se da misli, ako je sve u redu sa zdravljem, onda se može učiniti nešto više, odnosno planiranje se može nastaviti. Kao rezultat, svi problemi o kojima razmišljaju budući roditelji su pozitivni samo dok se ne donese određeno ograničenje u planiranju. Rado ću čuti vaše stajalište o tome, ali, po mom mišljenju, takvi planovi rijetko postaju stvarnost, a naknadno razočaranje je vrlo teško prevladati. Činjenica je da samo u iznimnom slučaju sve ide prema planiranom scenariju: danu začeća, fizičkom i emocionalnom stanju majke tijekom same trudnoće, rođenju i novom životu s djetetom, a da ne spominjemo i polje djeteta. Naravno, slučajnosti su vrlo česte i iskreno sretne, ali nisu svi spremni za razočaranje.

Planirajte spol djeteta

Za mene je najupečatljiviji primjer uvijek želja budućih roditelja roditelja ili planiranih parova da imaju dječaka, a ne djevojku, i obrnuto. Isprva sam se pokušavao prepirati, a onda sam pokušao shvatiti i čak sam sebe uvjerio da je to privremeni fenomen, a nakon rođenja djeteta sve će se promijeniti i da će voljeti dijete bez obzira na spol. Što je moje razočaranje kada se u nekim slučajevima to nije dogodilo. Možda su roditelji pokušali i razumjeli svoju pogrešku, ali su već bili tako usađeni u svoje planove da je postalo vrlo teško prihvatiti stvarnost. Sasvim uobičajena situacija kada su sanjali o dječaku, a ultrazvuk je pokazao da djevojčica ne bi trebala biti tragedija. I samo koliko daleko je linija bila pokrivena u planiranju, to ovisi o tome koliko brzo će biti moguće razumjeti i ispraviti situaciju - to je naš unutarnji svijet, a ne samo preuređivanje namještaja u stanu.

Taj sam primjer promatrao vrlo površno, jer su situacije vrlo različite i najčešće se akumuliraju, pretvarajući se u com, što je vrlo teško otkriti. Ako uzmemo u obzir da se tijekom trudnoće pogoršavaju svi osjećaji žene, onda će se svaki predmet koji nadmašuje biti percipiran i svladan sve teže. Situacija u kojoj vam je spol djeteta važniji od samog djeteta, čini mi se vrlo ozbiljnim problemom, čije je rješenje bolje predložiti stručnjak, a neke druge točke u planiranju mogu donijeti mnogo zadovoljstva.

Da bih ostao potpuno razumljiv, želim pojasniti da uopće nisam protiv planiranja. Naprotiv, sve to radim rukama, ali samo kada je riječ o planiranju povezanom s vašim stvarnim mogućnostima, a ne na temelju sebičnosti ili predrasuda. Na primjer, odlučili ste unaprijed odabrati ime za svoje dijete, ali još uvijek ne znate riječ. Pokušajte odrediti i žensko i muško ime. Također je vrijedno razmišljati o tome da je poželjno razgovarati s djetetom tijekom trudnoće i ne mislim da bi vam bilo drago ako bi vam se obratila Petenka, ako ste djevojka. Uvijek postoji izlaz - na kraju krajeva, možete reći „sunce“ ili „dijete“ dok ne znate točno to točno. Sve u svemu morate razmisliti o tome kako biste pronašli odgovarajuću opciju, kako za vas tako i za vaše dijete.

Planirajte dan začeća

Malo drugačija situacija kada imate želju planirati dan začeća, sezonu i, u skladu s tim, znak zodijaka ili čak godinu dana. Naravno, možete to učiniti i uživati ​​u tome ako sve isplanira po planu, ali ja bih snažno savjetovao da ne uskratite sve druge opcije. Sva godišnja doba, dani, znakovi, godine su dobri na svoj način: svatko ima i prednosti i nedostatke. No, ako se sve nije razradilo, kao što ste željeli, bilo bi nemoguće izaći na kraj s razočarenjem u jednoj sekundi.

Mnogo je primjera koji se mogu navesti i, sigurno, u nekim od njih ćete prepoznati sebe, jer, ma koliko se trudili, nemoguće je uopće ne planirati, pogotovo ako postoji takva prilika. Glavno je da se ne zadržavamo na tim stvarima i shvatimo da se sve može promijeniti u trenu, au većini slučajeva sama priroda će napraviti izbor za vas. Ispada da postoji samo jedan savjet - uživajte u planiranju i budite spremni prihvatiti stvarnost s osmijehom, jer dijete koje je već u planovima zaslužuje iskrenu ljubav, bez obzira na sve te muke, jednostavno zato što je dijete!

 • Jedite puno voća i povrća, osobito one koje volite. U svakodnevnoj prehrani treba dodati riblja jela, svježi sir i nemasno meso.
 • Ako imate loše navike, trudnice bi trebale prestati pušiti! Tata, ovo također vrijedi. Razmislite o učinku nikotina na tijelo i zdravlje nerođenog djeteta.
 • Svi znaju o opasnostima alkohola. Ali neka vina za trudnice i planiranje pića mogu biti. Glavna stvar je da vaš čovjek u vrijeme planiranja ne zloupotrebljava alkohol. Vino povećava krvni tlak i širi krvne žile.
 • Vježbajte i bolje na svježem zraku. Osobito tijekom nošenja bebe, to će pridonijeti velikom blagostanju. U večernjim satima idite na fitness centar, u slobodno vrijeme, a ujutro kod kuće radite gimnastiku.
 • Uživajte u svakom trenutku. Radujte se u jesenskim jesenskim jesenskim listovima, zimi pjenušave pahulje, u proljeće cvate travu, a ljeti topli povjetarac. Pronađite svojim očima sve lijepo, lijepo i svijetlo. Gledajte sve pozitivno s osmijehom. Usadite u sebe samo pozitivne emocije.

Svakako posjetite zubara. Čak i ako ih se bojite i ne volite ih, razmislite o zdravlju buduće bebe. Glavna stvar je izbjegavanje karijesnih zuba i infekcija u usnoj šupljini. Štoviše, posjetiti ovog liječnika izaziva stres kod mnogih ljudi, pa je bolje prenijeti ga prije trudnoće, a ne tijekom nje. Komunicirajte više vremena s drugom polovicom. Uživajte u svakom trenutku, budite pažljivi jedni prema drugima i nježni. Uostalom, nakon pojave bebe, na njega će biti utrošeno svo slobodno vrijeme. A minute koje su se pojavile će loviti na dremež. Tako uživajte u životu, planirate novi život.

Kako pravilno planirati trudnoću: koje hormonske testove treba dati ženama, kada planirati začeće kod muškaraca, što može utjecati na oplodnju?

Logičan nastavak zdravih obiteljskih odnosa je rođenje djeteta. Međutim, beba se ne pojavljuje uvijek tamo gdje ga čekaju. Stoga, kako bi u potpunosti uživali u radosti majčinstva, potrebno je unaprijed planirati trudnoću, položivši sve potrebne testove i ispite. Dalje u članku - kako dobiti trening prije trudnoće i kako pravilno planirati koncepciju.

Priprema za majčinstvo: zašto je to važno

Priprema za sretno majčinstvo i očinstvo nije samo moralna spremnost da postanu roditelji, već i fizički trening, kontrolni testovi i uravnotežena prehrana.

Samo zdravi roditelji mogu roditi zdravu bebu. Ono što trebate učiniti da biste imali zdravo dijete, svi bi trebali znati.

Planiranje trudnoće: kada je to relevantno?

Priprema za roditeljske odgovornosti skup je dosljednog rada na vašem fizičkom i psihološkom zdravlju. Kronične bolesti, skrivene virusne i zarazne bolesti, patologije razvoja unutarnjih organa i loše navike - sve to negativno utječe na zdravlje budućeg potomstva, a manifestacije takvih negativnih učinaka nisu uvijek vidljive u bolnici.

Neke od posljedica su u pubertetu, u vrijeme izgradnje obitelji. Stoga je zdravlje djeteta u udjelu odgovornog roditelja, a planiranje zdrave trudnoće bez komplikacija je važna faza u životu svake osobe.

Kada i što treba testirati

Analize pri koncepciji planiranja određuje liječnik, ovisno o zdravstvenom stanju roditelja, prisutnosti ili odsutnosti kroničnih bolesti. Također su uzeti u obzir sljedeće značajke:

 • starost para;
 • prisutnost genetskih mutacija, nasljednih bolesti jednog roditelja;
 • prisutnost u prošlosti trudnoća s patologijama, pobačajima, blijedi u kasnim razdobljima;
 • razlika između roditelja starijih od 20 godina;
 • odgođene onkološke bolesti;
 • benigni tumori;
 • povijest više od 5 pobačaja;
 • majčinska dob 35+;
 • nepovoljni životni uvjeti;
 • loše navike.

Posebno se razmatraju analize kod planiranja trudnoće za muškarce i žene. Preporučuje se pregled prije zasnivanja obitelji, bez obzira na prigovore jednog ili drugog supružnika.

Za muškarce

Analize kod planiranja začeća za muškarce određuju androloga ili urologa. Ovisno o pritužbama i kliničkoj slici, možda će biti potrebno proći analizu:

 1. Testosteron za određivanje norme. Hormon pridonosi razvoju spolova u muškom tipu, a njegovim nedostatkom zabilježen je nastanak ženskog tijela s odlaganjem potkožnog masnog tkiva na stražnjici, bedrima i trbuhu.
 2. Spermogram pokazuje prisutnost u sjemenoj tekućini broja aktivnih, sposobnih za začeće sperme.
 3. Hormoni štitnjače općenito su potrebni i za muškarce i za žene. Nedostatak ili višak hormona štitnjače izaziva nedovoljnu opskrbu zametnih stanica.
 4. Citološke studije.
 5. Opći testovi krvi i urina određuju cjelokupno zdravlje cijelog tijela.

Za žene

Žene određuje ginekolog. Ovisno o pritužbama i kliničkoj slici propisani su sljedeći testovi:

 • Hormonalne analize. Skup studija koje vam omogućuju da utvrdite ili opovrgnete prisutnost bolesti povezanih s poremećenim razinama hormona. Stoga su najčešći testovi DHEA, prolaktin, testosteron, progesteron, LH i FSH, estradiol, hormoni štitnjače i hormoni antimulera.
 • Citologija.
 • Razmažite vaginalnu mikrofloru.
 • TORCH kompleks (opcionalno).
 • Kolposkopija.
 • U prisutnosti nestabilne ili odsutne menstruacije s normalnim FSH i LH - proučavanje hipofize i hipotalamusa.

Kompatibilnost partnera

Analiza kompatibilnosti spolnih partnera provodi se nakon neuspješnih rekurentnih trudnoća, koje karakteriziraju blijedi, patološki poremećaji. U tom slučaju, liječnik postavlja cilj utvrđivanja nekompatibilnosti spolnih partnera i eliminacije patologije medicinskim tretmanom.

Kompatibilnost spolnih partnera određuje se metodom uzimanja uzoraka arterijske krvi iz vene, kao i uzimanjem razmaza genitalnih organa nakon spolnog kontakta. U prisutnosti protutijela na spermu određena je metoda liječenja koja ima za cilj suzbijanje proizvodnje stanica majčinog tijela. U prisutnosti nespojivosti krvi primjenjuju se i terapijske metode korekcije.

Hormoni štitnjače

Štitnjača je jedini organ koji ne ovisi o utjecaju alkohola, ali ako postoji nedostatak joda potrebnog za pravilno funkcioniranje, onda organ ne uspije. Hormoni štitnjače su uključeni u hormonalnu pozadinu tijela, utječući na formiranje zametnih stanica.

Također, liječnici naglašavaju činjenicu da štitnjača reagira na stanje okoliša: kemijsko onečišćenje, zračenje, nedostatak joda u hrani i zraku potiskuje zaštitne funkcije organa, izazivajući time njegovu disfunkciju.

Nije obvezno polagati testove na štitnjači, ali uzimajući u obzir osobitosti i razinu kontaminacije u nekim dijelovima zemlje, takve studije se preporučaju prije planiranja koncepcije.

Žene s negativnim rhesusom

Žene s negativnim izrezom krvi (osobito prva pozitivna skupina) su u opasnosti ako imaju seksualnog partnera s pozitivnim krvnim rezusom. Tijekom prve trudnoće nastaju antitijela u majčinom tijelu, ali ona nisu dovoljna da negativno utječu na fetus. Kod ponovljenih trudnoća, rizik od autoimunog napada majčinog tijela je visok, ostaje vjerojatnost smrti fetusa u kasnim razdobljima, nastanak patologija u njegovom razvoju.

Kako planirati trudnoću na menstrualnom ciklusu

Kada su rezultati testa normalni, a par namjerava začeti u sljedećem ciklusu, primjenjuju se različite metode planiranja, čija je šteta koncepcija tijekom menstrualnog ciklusa.

Planiranje prije ovulacije

Menstrualni ciklus je učestalost faza u ženskom tijelu, u kojoj postoji ili nema mogućnosti začeća. Početak ciklusa je prvi menstrualni dan s krvarenjem. Planiranje začeća prije ovulacije nije praktično, budući da spermatozoid živi samo 3 dana. Ako je došlo do seksualnog kontakta, sjemena tekućina je ušla u maternicu, gdje još nema jaja, stanice sperme umiru.

Tijekom ovulacije

Najlakše je začeti tijekom ovulacije, osobito ako nema upalnih procesa u maternici ili jajnicima. Razdoblje plodnosti (najvjerojatnije začeće) smatra se prema nekoliko mogućnosti: kalendaru, testu ovulacije i temperaturi.

Nakon ovulacije

Nemoguće je začeti nakon ovulacije.

Ako se jajne stanice ne oplođuju u vrijeme izlaska u maternicu, to ide uz krvarenje maternice i piling epitela iz maternice - počinje novi menstrualni ciklus, nakon čega je vjerojatnost začeća izuzetno niska.

Kako odrediti dan plodnosti: test, kalendar i izračun

Određivanje najvjerojatnijeg začeća potrebno je za parove koji još ne planiraju zatrudnjeti i one koji žele brzo zatrudnjeti. Da biste to učinili, najbolje je koristiti nekoliko metoda za određivanje dana ovulacije:

 1. Proračuni na kalendaru: ovulacija je 12.-16. Dana novog menstrualnog ciklusa (ovisno o karakteristikama organizma) i popraćena je obilnim iscjedkom iz sluznice iz vagine. Period ovulacije je 48 sati.
 2. Test za ovulaciju pokazuje prisutnost potrebne količine hormona u sluznici koji su karakteristični za početak plodnosti. Koristite test kao test za trudnoću.
 3. Bazalna temperatura je također učinkovita opcija za začeće. Potrebno je izmjeriti očitanja tijekom cijelog mjeseca, fiksirajući pokazatelje u bilježnicu, a čim se indikatori počnu povećavati na razinu od 37,3, ovo je razdoblje oplodnje.

Uz nepravilne menstruacije, s amenorejom

Nepravilna ili odsutna menstruacija komplicira zadatak određivanja najboljeg dana za trudnoću jer je nemoguće izračunati plodnost na uobičajeni način. Međutim, nestalo krvarenje ne znači nemogućnost začeća, možete koristiti nekoliko tehnika kako biste odredili najbolji dan začeća:

 • Ultrazvučno praćenje u dinamici;
 • test ovulacije;
 • ginekološki pregled.

Planiranje za trudnoću nakon 40 godina i bez menopauze

Kasna prva ili druga trudnoća predstavlja rizik za majku koja riskira njezino zdravlje. Stoga, kada je planiranje potrebno, nakon dobi od 35, 40 godina, treba uzeti u obzir sljedeće značajke organizma:

 1. Imati pravilan menstrualni ciklus bez komplikacija pozitivan je signal.
 2. Kod planiranja vrijedi testirati genetske mutacije.
 3. Kronične bolesti, šećerna bolest, psorijaza, hipertenzija, bolesti bubrega, jetre, štitnjače i srca su indikacije za detaljniju kontrolu zdravlja prije začeća i tijekom trudnoće.
 4. Prva trudnoća nakon 35 godina predstavlja rizik za tijelo, ali ne bi trebala paničariti, vješti nadzor i praćenje stanja na razini izvan vjerojatnosti komplikacija.

Planiranje trudnoće nakon poroda, pobačaja i pobačaja

Ponovno planiranje trudnoće nakon uspješnog rođenja, pobačaja ili pobačaja ključan je zadatak i za liječnika i za pacijenta koji želi roditi zdravu bebu.

Kada možete planirati

Preporuke za planiranje nove trudnoće razmatraju se pojedinačno. Uzima se u obzir:

 • zdravstveno stanje;
 • prisutnost bolesti nakon operacije;
 • dob;
 • razlozima koji su doveli do potrebe za abortusom.

Ako se ne pronađu kontraindikacije, začeće je dopušteno šest mjeseci nakon pobačaja. Preporučeno razdoblje za ponovnu trudnoću nakon porođaja je 3 godine, nakon što izblijedi trudnoća 1,5 godina, nakon ponovljenog pobačaja ili smrti djeteta od neobjašnjenog uzroka, nakon 2 godine.

kontraindikacije

Kontraindikacije za novu trudnoću su:

 • prvih 6-9 mjeseci nakon pobačaja, pobačaj;
 • neliječene bolesti koje dovode do gestacijske patologije;
 • dob nakon 40 godina uz prisutnost genetskih bolesti;
 • rekurentne komplikacije trudnoće (ponavljajuće abnormalnosti u razvoju fetusa, malformacije, pobačaji, ponovno slabljenje).

Poticanje trudnoće i lijekova

Dodatne metode stimulacije trudnoće koriste se prema svjedočenju liječnika s ciljem početka ovulacije kod žena, kako bi se poboljšala kvaliteta spolnih stanica kod muškaraca. U pravilu, dodatna stimulacija se koristi u nedostatku povećanja endometrija u žena i niske kvalitete sjemene tekućine kod muškaraca.

kontracepcija

Kontracepcijske pilule za žene (Regulon, Jess, Lindinet) koriste se za planiranje trudnoće kako bi se kontroliralo začeće. Nakon prestanka uzimanja lijeka dolazi do suprotnog učinka na kontracepcijsko sredstvo: „odmorno“ jaje proizvodi povećan broj jaja, začeće se javlja u prvom mjesecu nakon prestanka uzimanja.

Duphaston

Didrogesteron, koji je sintetički analog prirodnog ženskog hormona - progesterona, pomaže u popunjavanju komponente koja nedostaje u ženskom tijelu, kao rezultat - trudnoća se javlja u prva tri mjeseca.

Ovariamin

Kao dodatak prehrani, lijek je stekao popularnost među liječnicima čiji pacijenti žele brže zatrudnjeti. Ovariamin pomaže u poboljšanju ovulacije, čime pridonosi začeću.

Inofert

Problemi sa začećem kod žena, koji se temelje na nedostatku folne kiseline u tijelu, mogu se riješiti uz pomoć Inoferta.

Alat pomaže u vraćanju ovulacije, poremećenom menstrualnom ciklusu, vraćanju plodnosti.

Femoston

S oslabljenom hormonalnom pozadinom bez upalnih procesa, Femoston kompenzira nedostatak komponenata, čime doprinosi prirodnom razvoju ženskih spolnih stanica.

otkucaji

Curantil ne pripada sredstvima koja stimuliraju trudnoću, ali se njezin učinak promatra u obliku:

 • poboljšati mikrocirkulaciju krvi;
 • antitrombotička učinkovitost;
 • smanjena vjerojatnost virusnih bolesti;
 • suprotstavljanje "lepljenju" crvenih krvnih stanica.

metipred

Lijek glukokortikoida koji se koristi za obnavljanje hormonske ravnoteže - Metipred pomaže u smanjivanju muških hormona kod žena, čime se stimulira proizvodnja esencijalnih ženskih hormona.

eskapel

Escapel je agresivno sredstvo izlaganja hitnoj kontracepciji.

Nakon njegove uporabe, tijelo se dugo vraća u normalu, planiranje trudnoće je moguće tek nakon 4-5 mjeseci, pod uvjetom da je menstrualni ciklus obnovljen.

Vitamini i koncepcija: kako djelovati?

Vitamin kompleks u planiranju trudnoće može nadoknaditi nedostatak elemenata u tragovima u tijelu budućih roditelja. Ovisno o uvjetima života, radu i drugim osobinama, liječnik propisuje kompleks vitamina koji pomažu poboljšanju dobrobiti, uspostavljanju zaštitnih funkcija. Popularni vitamini prije trudnoće su vitamini skupina B, D, A, C, E.

Planiranje nakon operacije i liječenja

Odvojeno, razmatraju se vjerojatnosti i potreba za planiranjem koncepcije nakon odgođene operativne invazivne ili minimalno invazivne tehnike intervencije.

Konizacija cerviksa

Konizacija je dodijeljena ženama s prijetnjom komplikacija osnovne bolesti. Ako je izvršena takva operacija, planiranje trudnoće je moguće nakon šest mjeseci rehabilitacije. Za to vrijeme, vrat maternice je potpuno obnovljen i nakon kolposkopije liječnik potvrđuje vjerojatnost začeća.

histeroskopija

Ova metoda liječenja koristi se u adhezijama, uz začepljenje cijevi. Ovisno o načinu dijagnosticiranja i liječenja, trudnoća se planira od 2 mjeseca nakon zahvata.

Uklanjanje jajovoda

Nakon uklanjanja obje jajovode, neovisna trudnoća nije moguća. Ako je prisutna barem jedna cijev, plodnost se čuva na prirodan način. Dolazi do trudnoće i nastavlja se kao i obično.

Planiranje za ciste i upalu jajnika

Upala jajnika, cista i adhezija je složen fiziološki proces, često praćen dodatkom sekundarne infekcije.

Vjerojatnost začeća s takvim dijagnozama je izuzetno mala, ali postoji.

Planiranje začeća je moguće nakon eliminacije osnovnog uzroka bolesti.

laparoskopija

Laparoskopija se odnosi na minimalno invazivne metode dijagnostike i liječenja, ali čak i nakon takvog postupka ostaje rizik od komplikacija. Planiranje koncepcije dijagnostičke laparoskopije utvrđuje liječnik.

priraslica

Adhezije - opasna, gotovo nepovratna fiziološka promjena, koja prije ili kasnije dovodi do neplodnosti. Što je ranije bolest dijagnosticirana, to su veće šanse za začeće i rađanje.

Fibroide, ciste maternice

Benigne lezije, koje su fibroidi i ciste uterusa, ovisno o stupnju složenosti, izazivaju komplikacije za početak trudnoće. Planiranje koncepcije moguće je nakon eliminacije ili s malim brojem formacija na maternici.

Kako planirati začeće za muškarce

Planiranje trudnoće nije isključiva odgovornost žena. U 40% slučajeva neplodnih brakova razlog nedostatka trudnoće je muškarac. Čimbenici koji izazivaju takvu komplikaciju reproduktivne funkcije mogu biti nekoliko.

Varikocela i začeće

Varikocela nije uzrok neplodnosti, ali izaziva komplikacije i fiziološke promjene u sjemeništima kroz koje prolazi sjemena tekućina.

Ovisno o stupnju bolesti primjenjuje se taktika čekanja i vida ili kirurški zahvat za uklanjanje trombiranih vena. Bolest ne utječe na vjerojatnost začeća.

oligozoospermije

Kod oligozoospermije dolazi do smanjenog broja aktivnih spermija. Gnojenje zametnih stanica koristi se za oplodnju. Ako se zanemari oblik bolesti, trudnoća se javlja samo kod 5% bolesnika.

prostatitis

Prostatitis (akutni ili kronični) nije uzrok neplodnosti kao takve, ali upalni proces koji je prisutan u prostati smanjuje kvalitetu sperme. Pri planiranju trudnoće uzimaju se u obzir obilježja bolesti, koristi se protuupalna i antibakterijska terapija.

Ostale bolesti

Osim ovih bolesti, kod planiranja trudnoće za muškarce vrijedi razmotriti:

 • prisutnost spolno prenosivih bolesti: gonoreja, sifilis, koji se javljaju nakon nekoliko tjedana inkubacije;
 • anatomske i fiziološke značajke: odsutnost organa, spermatitisa kod muškaraca (ili maternice djece kod žena) također će zahtijevati prethodno planiranje;
 • Urogenitalne infekcije - klamidija, ureaplazmoza, trichomonas, mycoplasmosis smanjuju vjerojatnost trudnoće.

Planiranje trudnoće s alternativnim metodama

Alternativne mogućnosti planiranja za trudnoću uključuju pred-treniranje tijela za začeće djeteta određenog spola. Takve se metode razlikuju po učinkovitosti i djelotvornosti, ali su uvijek popularne.

Dječak ili djevojčica

Za planiranje djeteta određenog spola preporučuje se upotreba dodatka prehrani obogaćenog specifičnim elementima i vitaminima. Na primjer, preporučuje se djevojčici da jede naranče, mandarine, jogurte, voće i povrće, dok je za trudnoću kao dječak važno jesti više mesa, orašastih plodova, suhog voća.

Planiranje drugog djeteta

Kada planirate drugo dijete, testove propisuje liječnik. Ako nema pritužbi od pacijenta, primjenjuje se standardno praćenje parametara krvi i urina, kao i test infekcije, vaginalni razmaz.

Lunarni kalendar, nekonvencionalne opcije za planiranje spola djeteta

Netradicionalne metode planiranja trudnoće uključuju izračunavanje najboljeg dana za zasnivanje prema lunarnom kalendaru, kineski kalendar za ažuriranje krvne grupe roditelja i izračunavanje mjeseca za zasnivanje djeteta određenog spola.

Trudnoća nakon IVF, ICSI

Korištenje IVF-a i ICSI-ja posljednja je mogućnost da postanete roditelji većini parova koji su izgubili nadu u prirodnu oplodnju. Razlozi koji su doveli do tako tužne posljedice mogu biti množinski, ali uvijek postoji mogućnost da se pokuša umjetna oplodnja. Tijekom pripreme koriste se hormonska korekcija, stimulacija i presađivanje embrija u maternicu.

Joga i začeće

Korištenje gimnastike, joge za začeće također se odnosi na prilično originalnu metodu planiranja trudnoće.

Vježbe koje se koriste za poboljšanje mikrocirkulacije zdjeličnih organa, potiču oporavak, opuštanje, što rezultira u trudnoći.

Netradicionalne metode: masaža, hirudoterapija, akupunktura

Ostale uobičajene opcije za planiranje trudnoće uključuju:

 • masaža donjeg dijela zdjelice, leđa;
 • uporaba pijavica za pročišćavanje krvi - hirudoterapija;
 • akupunktura - kao drevna kineska metoda uklanjanja neplodnosti nepoznatog podrijetla, s bolestima reproduktivnih organa muškaraca i žena.

Planiranje začeća i odabir položaja

Potonje metode planiranja trudnoće uključuju izbor poza tijekom odnosa. Izbor željenog držanja poželjno je koristiti parove bez prisutnosti upalnih procesa, spolno prenosivih bolesti, ali s anatomskim značajkama strukture maternice, s bočnim zavojem.

Planiranje trudnoće je važan početak za sretno majčinstvo i očinstvo u budućnosti. Prema psiholozima, dijete rođeno na vrijeme za par koji planira trudnoću postaje sretan i vrijedan član društva.

Planiranje trudnoće: 5 nužnih aktivnosti

Planiranje trudnoće je proces pripreme bračnog para da zamisli zdravo dijete.

To uključuje svjesnu odluku o djetetu, potpuno ispitivanje tijela buduće majke (i, ako je potrebno, očeva), identifikaciju i liječenje bolesti koje mogu štetno utjecati na zdravlje budućeg djeteta ili majčinu sposobnost podnošenja i rađanja djeteta.

Tijekom trudnoće i poroda žensko tijelo doživljava značajna opterećenja na sve vitalne organe. Srce, bubrezi, jetra rade s dvostrukom silom, živčani, imunološki, endokrini sustavi doživljavaju veliku napetost. Zato je poželjno unaprijed pripremiti se za trudnoću, najbolje - 2-3 mjeseca prije planiranog začeća.

Planiranje trudnoće izbjegava mnoge zdravstvene probleme i povećava šanse za dobivanje djeteta općenito, a posebno za zdravu bebu. U idealnom slučaju, žena treba posjetiti ginekologa, stomatologa, liječnika opće prakse, liječnika ORL i, ako je potrebno, uže stručnjake unaprijed kako bi identificirali i liječili kronične bolesti. Osim toga, treba je testirati na "skrivene" infekcije koje prolaze nezapaženo, ali mogu oštetiti dijete, ispitati hormonski status, napraviti ultrazvuk zdjelice i proći druga potrebna istraživanja. U nekim slučajevima, nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće, preporučuje se da se žena cijepi (najčešće protiv rubeole i hepatitisa B) kako bi se izbjegli problemi tijekom nošenja djeteta.

U isto vrijeme, ne biste trebali brinuti mnogo ako je trudnoća neplanirana. U prvih deset dana fetus još nije pričvršćen za zid maternice i nije se pridružio majčinoj cirkulaciji - dakle, štetne tvari koje ulaze u njezinu krv (alkohol, lijekovi itd.) Dijete ne prima. Odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće, žena treba konzultirati ginekologa i proći potpuni pregled kako bi utvrdila (i, ako je moguće, uklonila) zdravstvene probleme i pripremila se za rođenje zdravog djeteta.

Gostujući stručnjaci

Trebate početi planirati trudnoću posjetom ginekologu. Liječnik će pregledati medicinski karton žene, saznati sve o prijašnjim trudnoćama, pobačajima, metodama kontracepcije, prošlim i sadašnjim bolestima. Nakon pregleda ginekolog će dati uputnice ženi za testove i preglede, a ako sumnjate na bilo kakve zdravstvene probleme, savjetovat će vam da posjetite odgovarajuće stručnjake (endokrinolog, kirurg, alergolog itd.).

Nadalje, preporučuje se posjetiti terapeuta čiji je zadatak dijagnosticirati i liječiti kronične bolesti koje mogu otežati tijek trudnoće. Za identifikaciju i rehabilitaciju žarišta kronične infekcije potrebno je konzultirati liječnika ORL i posjet zubaru.

Ako su u obitelji postojale nasljedne bolesti (Downova bolest, miodistrofija, Alzheimerova bolest, Huntingtonova koreja, itd.) Ili slučajevi mrtvorođenosti, treba konzultirati genetičara. Genetičar može provesti posebne studije za utvrđivanje genetskih abnormalnosti, kako bi dao predviđanje rođenja zdravog djeteta.

Analize i istraživanja

Svim ženama koje namjeravaju začeti dijete savjetuje se:

 • opći i biokemijski testovi krvi;
 • analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora (za oba supružnika);
 • mokrenje,
 • brisevi i testovi krvi za genitalne infekcije - PCR (klamidija, ureaplazmoza, mikoplazmoza, gonoreja, kandidijaza (drozd) - u oba supružnika;
 • krv za antitijela protiv rubeole, toksoplazme, herpesa, CMV, klamidije, HIV, RW, hepatitisa B i C virusa;
 • krvni test za šećer;
 • koagulogram (pokazatelji zgrušavanja krvi);
 • kolposkopija (za procjenu stanja vagine i vrata maternice);
 • Ultrazvuk zdjeličnih organa (za procjenu stanja maternice i jajnika).
 • Nepravilnim menstrualnim ciklusom, problemima sa začećem i prijašnjim pobačajima propisan je test krvi na spolne hormone.
 • Prema svjedočenju endokrinologa, mogu se propisati testovi za hormone štitnjače, nadbubrežne žlijezde itd.
 • U slučaju pobačaja i neplodnosti može se propisati definicija lupus antikoagulanta, antitijela na horionski gonadotropin, antitijela na fosfolipide, TPO protutijela, antitijela na TSH receptore i druga ispitivanja.
 • Imunološko ispitivanje.

cijepljenje

Ako žena nije patila od rubeole i nema protutijela na ovu infekciju, preporučuje se cijepljenje (najmanje 3 mjeseca prije planiranog začeća). To je zbog činjenice da je zaraza rubeole tijekom trudnoće prepuna formiranja fetalnih malformacija i drugih poremećaja.

Osim toga, preporučuje se cijepljenje protiv hepatitisa B.

Osim toga, možete se cijepiti protiv difterije i tetanusa, kao i protiv gripe.

Mjerenje bazalne temperature

Ženama se nekoliko mjeseci preporučuje mjerenje bazalne tjelesne temperature. Sva mjerenja se bilježe u grafikonu koji treba prikazati ginekologu. Prema tom rasporedu, liječnik može dijagnosticirati brojne prekršaje i, ako je potrebno, propisati detaljan pregled.

Neposredno prije zasnivanja

Ako se sve ispostavilo da je u redu, možete započeti izravnu pripremu za začeće. Par se savjetuje da ne pije nikakve lijekove 2-3 mjeseca, bez savjetovanja s ginekologom, da ne puši (u ekstremnim slučajevima - da smanji broj cigareta, pređe na lakše cigarete), a ne da pije alkoholna pića (više od 100 ml vina dnevno ), ne zloupotrebljavajte kavu, jedite više voća i povrća, ne uzimajte tople kupke, nemojte ići u kupke i saune, ne pokušavajte se razboljeti.

Žene tri mjeseca prije navodne začeća trebale bi početi uzimati vitamine s folnom kiselinom.

Sada možete prestati štititi sebe i početi razmišljati. Prema statistikama, zdravi par koji se seksa 2-3 puta tjedno bez kontracepcijskih sredstava obično traje od nekoliko mjeseci do godinu dana za začeće. Zato ne brinite ako se prvi put ništa nije dogodilo. To može biti posljedica nedavnih uzimanja hormonskih kontraceptivnih pilula, stresa, promjena načina života itd.

Ako se nakon godinu dana trudnoća nije dogodila, potrebno je konzultirati ginekologa. Moderna medicina liječi mnoge slučajeve ženske i muške neplodnosti. Pritom možete koristiti metode umjetne oplodnje (IVF, ICSI, itd.).

Kako žena može planirati trudnoću: pravila pripreme

Moderni parovi su odgovorniji za planiranje djeteta, a to je vrlo dobro. Da biste napravili i rodili zdravu bebu, potrebna vam je sveobuhvatna obuka. Ponekad ljudi uopće ne zagrijavaju opasnosti koje „nose“ u sebi i mogu prenijeti fetus. Pogledajmo kako žena može planirati trudnoću, s kojim koracima početi, kako provjeriti svoje tijelo i što se uopće pripremiti. Dajemo korisnu uputu koja će vam pomoći da navigirate i sve radite ispravno.

Kako planirati trudnoću za ženu: sve počinje s ginekologom

Planirajući provesti koncepciju, žena treba proći sveobuhvatan ginekološki pregled: pregled, testove, mrlje, ultrazvuk zdjeličnih organa. Vrlo često, u procesu dijagnoze, utvrđuju se upalni procesi koje djevojka nije ni pogodila. Popis testova i procedura za koncepciju planiranja (idealno, trebaju se dati ne samo trudnoj majci, nego i ocu):

 • krv: opća i biokemijska; rezus i skupina, rubeola, HIV i herpes, sifilis, hepatitis, antitijela na toksoplazmu, šećer i indikatori zgrušavanja;
 • urin: općenito;
 • brisevi seksualno prenosive infekcije;
 • krvi za hormone. Popis potrebnih hormona će pisati liječnik;
 • kolposkopija;
 • ultrazvučni pregled;
 • uklanjanje bazalne temperature.

Nemojte se bojati velikog popisa: neke složene analize. Općenito, uz pravilnu organizaciju procesa, dijagnoza će trajati samo 2-3 dana.

Buduću majku treba cijepiti - neke su potrebne, druge su opcionalne. To su cjepiva protiv difterije, rubeole, hepatitisa B, gripe.

Također, prije planiranja, morate ići kod zubara i riješiti sve probleme sa svojim zubima, jer se liječenje ne preporučuje u prva dva tromjesečja. Općenito smo naučili kako planirati trudnoću za ženu, a sada idemo na važne suptilnosti.

Kako promijeniti život prije planiranja djeteta

Nakon pregleda i rješavanja zdravstvenih problema, vrijeme je da žena krene dalje. Evo popisa zadataka koje treba riješiti:

 1. Zasićite tijelo vitaminima (ali samo na recept!). To su multivitamini, folna kiselina, kalcij i jod.
 2. Odaberite zdrav život. Odustati od loših navika, hodati više, eliminirati štetne namirnice iz prehrane. 6 mjeseci prije planiranja prestanka uzimanja hormona. Ako postoji mogućnost - idite na odmor na nekoliko tjedana prije nego pokušate začeti.
 3. Nemojte uzimati antibiotike. Ako je žena liječena ovim lijekovima, planiranje je dopušteno samo 3 mjeseca nakon završetka tečaja.
 4. Bavite se sportom. Važno je da biste dobili osloboditi od viška masnoće, snažno ojačati leđa i tisak (oni će imati veliko opterećenje pri nošenju).
 5. Oslobodite se stresa. Ako u životu žene postoje stresovi, osjećaji ili strahovi - morate potražiti psihološku pomoć. Inače, tijekom trudnoće, ti će se problemi uvelike otežati.

Ovo je glavni popis zadataka relevantnih za buduće roditelje. Riješite ih i stvorit ćete osnovu za uspješno začeće zdravog djeteta. Naravno, čovjek treba voditi ispravan život.

Planiranje trudnoće mora nužno uključivati ​​rješavanje problema osobnih odnosa partnera, njihovih financijskih i stambenih uvjeta. Nošenje i daljnje obrazovanje djeteta vrlo je skup događaj koji zahtijeva zajedničku odgovornost majke i tate.

Ne postoji ništa teško u pripremi: znajući kako pravilno planirati trudnoću za ženu, možete poduzeti prave akcije. Glavni savjet je kvalitativno promijeniti svoj život i oduprijeti se velikoj odgovornosti.

Kako planirati trudnoću za buduće roditelje

Moderni mladi parovi razmišljaju o rođenju djeteta, ne samo o činjenici trudnoće. Da biste to učinili, morate znati kako planirati trudnoću, kada je bolje provesti začeće, što bi žena i muškarac trebali znati kako bi se dijete rodilo puno i zdravo. Stoga, mnogi budući roditelji počinju unaprijed pripremati za rođenje djeteta.

Trebam li planirati trudnoću

Definitivno trebate planirati trudnoću. To se objašnjava činjenicom da je vjerojatnost začeća i rađanja zdravog djeteta određenog spola tako visoka. Kako bi se pripremili za začeće djeteta, važno je obratiti pažnju na svoje fizičko zdravlje, podvrgnuti se liječničkom pregledu i održati kalendar trudnoće. I to nije cijeli niz mjera koje su potrebne za rađanje punog i zdravog djeteta. Međutim, sve to se ne može usporediti s srećom majčinstva.

Što je planiranje trudnoće?

Planiranje trudnoće - događaj čiji je cilj priprema za proces zasnivanja, nošenje djeteta. Pripremite se za sve što vam je potrebno unaprijed. Pregravidna priprema za 6-12 mjeseci prije začeća štiti od opasnih infekcija.

 • svjesni pristup izgledu djeteta;
 • Konzultacije s ginekologom;
 • sveobuhvatni liječnički pregled, koji uključuje ne samo ispitivanje za otkrivanje genitalnih infekcija, već i liječenje svih postojećih bolesti, njihovo sprječavanje;
 • održavanje zdravog načina života, potpuno odbacivanje unosa alkohola.

Kako planirati trudnoću

Potrebno je pravilno planiranje trudnoće kako bi sve išlo kako treba, bez rizika da dijete postane zdravo. Da bi se to postiglo, u pripremnom razdoblju, novoizrađeni roditelji moraju radikalno promijeniti svoj način života. Stres, zanemarivanje pravilne prehrane, prekomjerno vježbanje, stalno zaboravljanje na loše navike - sve to će imati izuzetno negativan utjecaj na buduće potomstvo.

Pravilno planiranje začeća treba pažljivo osmisliti. Mnogi stručnjaci razlikuju nekoliko pripremnih faza. Oni su sljedeći:

 1. Oporavak roditelja.
 2. Priprema za začeće. Žena u ovom trenutku priprema svoje tijelo za nošenje djeteta, čovjeka za začeće. Potrebno je izbjegavati nervozna preopterećenja, oslabiti sportske aktivnosti, odustati od loših navika i pušiti.
 3. Začeće. Pozitivan rezultat parovi postižu za mjesec ili dva.

Mnogi budući roditelji pogrešno vjeruju da trudnoća treba započeti u prvom ciklusu. Međutim, može potrajati oko šest mjeseci ili više, osobito ako žena nije dugo odbijala uzimati kontraceptivne hormone. Nemojte se odmah uznemiriti, ako se sve ne dogodi, bolje se posavjetovati s liječnikom za dodatne savjete.

Kako početi planirati trudnoću

Za početak pripreme za trudnoću morate posjetiti liječnika specijaliste. Ginekolog će provesti potpuni pregled, dati preporuke oba roditelja, odrediti pregled. Svakako obavijestite svog liječnika o prisutnosti bolesti - to će vas kasnije spasiti od mogućih komplikacija. Nema potrebe za napuštanjem trudnoće kada je krv zasićena antitijelima - pravodobno liječenje pomoći će nositi dijete. Ne zatrudnite s bolestima kao što su:

 • bolesti srca;
 • onkologija;
 • hipertenzija;
 • eritematozni lupus;
 • zatajenje bubrega, disanje.

djevojka

Buduća majka mora poduzeti sve mjere kako bi osigurala zdravo dijete. Da bi to učinila, mora posjetiti neke specijaliste:

 1. Terapeut. Liječnik će provesti opći pregled. Kronična bolest može pridonijeti različitim čimbenicima. Kako bi se sve to isključilo, terapeut će se, ako bude potrebno, odnositi na uske stručnjake.
 2. ORL i zubar.
 3. endokrinolog
 4. Genetski liječnici mogu predvidjeti rođenje zdravog djeteta.

čovjek

Budući otac djeteta također mora biti pregledan i poduzeti mjere za dobivanje zdravog potomstva. Osim održavanja zdravog načina života, muškarac treba uzimati vitamine B9, C, E, liječiti bolesti. U ovom trenutku partner treba izbjegavati:

 1. Sjedeći način života.
 2. Ozbiljna tjelesna obuka.
 3. Nosite čvrsto donje rublje.
 4. Radite s prijenosnim računalom u svom krilu.
 5. Nosite mobilni telefon u prednjem džepu hlača.

analize

Prije planiranja trudnoće potrebno je napraviti analizu istraživanja. Oni će pomoći u izbjegavanju fetalnih oštećenja. Sve dostavljene analize mogu utjecati na izvedbu. Sljedeće studije:

 • testovi krvi (općenito, biokemija, za hepatitis B i C, za šećer);
 • koagulogram (indeks zgrušavanja krvi);
 • analiza urina;
 • bakteriološko zasijavanje;
 • ultrazvuk;
 • mrlje na onococytologiji;
 • Flyurografiya;
 • EKG;
 • TORCH analiza isključuje rubeole, herpes, klamidiju, citomegalovirus.

U slučaju nepravilnog menstrualnog ciklusa, problema s težinom (velikih ili malih), začeća, isključivanja neplodnosti, pobačaja, poteškoća s trudnoćom, postavljaju se dodatne studije. Važno je na vrijeme se obratiti stomatologu. Liječnici su posjetili:

 1. Endokrinolog: Moram propisati pregled hormona štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, itd.
 2. Imunolog.
 3. Alergije.
 4. Kirurg.
 5. Nefrolog.
 6. Urolog.

Provjera hormona

Analiza hormonskog statusa nije dodijeljena svim parovima. To se događa kada se neuspješni pokušaji trudnoće, trudnoće. Najčešći slučajevi kada se obavlja hormonski test:

 • slomljeni menstrualni ciklus;
 • nepovoljne prethodne trudnoće (pobačaji, smrt fetusa);
 • koncepcija se ne događa dugo vremena s aktivnim seksualnim životom;
 • dob žene od 35 godina;
 • znakovi hiperandrogenizma: akne, pretilost, rast kose.

Možete se testirati na hormone na različite dane. Međutim, za najučinkovitiji rezultat najbolje je to učiniti u vremenu navedenom u tablici.

Planiranje trudnoće: odakle početi?

Postoji mišljenje da je obitelj rođena u trenutku kada se par prvi put odlučio isprobati kao mama i tata. Kako početi planirati trudnoću? Prije svega, uz razuman i odgovoran pristup budućem statusu roditelja. Trudnoća je važna za planiranje prije nego se dogodi, kako bi se uklonili svi rizici i opasnosti, čime se povećavaju šanse začeća, razvoja i rađanja zdravog djeteta.

Snažna želja da postanu roditelji prije nekoliko desetljeća je da je par jednostavno prestao koristiti kontraceptive, planirajući dijete. Trenutno to nije dovoljno. Većina supružnika mora poduzeti ozbiljne korake prema poboljšanju svog tijela, jer je buduće dijete formirano iz njihovog genetskog materijala.

pramenovi

Kada planiraju dijete, budući roditelji trebaju unaprijed brinuti o svom zdravlju. Da bi to učinili, moraju se osloniti na sljedeće ključne točke:

 1. Odbacivanje loših navika. Ovo pravilo vrijedi za oba roditelja. Uklanjanje alkohola i nikotina je važno najmanje mjesec dana prije početka pokušaja da zatrudnite. Što se tiče droge, tijelo se mora oporaviti nakon njih najmanje 3 godine, bez obzira tko je uzimao lijekove - budućeg oca ili majke. U ovom trenutku nemoguće je zatrudnjeti.
 2. Zdrava hrana. Puna prehrana važna je samo za žene. Preporučuje se svakodnevno jesti proteinske namirnice, povrće i voće, tako da u trenutku začeća ima dovoljno elemenata u tragovima i vitamina u tijelu.
 3. Posjet ginekologu za pregled, imenovanje svih vrsta testova i ultrazvučnih pregleda zdjeličnih organa. U slučaju otkrivanja ginekoloških bolesti, genitalnih infekcija i upalnih procesa u intimnoj sferi, bit će potreban odgovarajući tijek liječenja.
 4. Cijepljenje. Prije planiranja trudnoće, liječnik može preporučiti cijepljenje protiv potencijalno opasnih infekcija, kao što je rubeola. Ova bolest može dovesti ne samo do malformacija fetusa, već i do njezine smrti.
 5. Genetsko savjetovanje. Ispitivanje genetike nije suvišno u planiranju djeteta. Stručnjak će, pomoću testa krvi oba roditelja, unaprijed izračunati vjerojatne rizike fetalnih abnormalnosti i na temelju njih dati preporuke za planiranje i provođenje trudnoće.

Kada početi pripremati za začeće?

Možete planirati trudnoću bilo kada, ali stručnjaci preporučuju odgovoran pristup ovom zadatku i početak priprema najmanje 3 mjeseca prije mogućeg začeća. Pripremne faze moraju proći kroz oba supružnika. Djetinjasto ponašanje čovjeka, koje se često susreće u ovom slučaju, može u budućnosti negativno utjecati na buduće trudnoće, što postaje poseban čimbenik rizika.

Nakon što je trudnoća stigla, njezino planiranje logično završava. Ali postoji još jedna točka gledišta. Ako se tijekom pripreme za začeće mnoge žene ponekad ispiju gutljaj vina ili nekoliko dimova cigarete, tada tijekom trudnoće takve zabrane treba zabraniti. Stoga, čak i nakon završetka planiranja, morate shvatiti da će životni stil ostati isti 9 mjeseci.

Potrebni testovi

Svaka žena koja odluči zatrudnjeti treba proći sljedeće laboratorijske pretrage:

 • opći i biokemijski testovi krvi;
 • određivanje Rh faktora i krvne grupe (preporuča se proći oba supružnika);
 • mokrenje,
 • test krvi i razmaz genitalnih infekcija (proslijedite oba supružnika);
 • test krvi na antitijela na klamidiju, herpes, toksoplazmozu, rubeole, infekciju citomegalovirusom, hepatitis B i C, HIV, sifilis;
 • krvni test za šećer;
 • koagulacije;
 • kolposkopija.

Također se preporuča ultrazvučni pregled zdjeličnih organa. Dodatni pregledi za planiranje trudnoće mogu biti:

 • test krvi na spolne hormone, koji je indiciran svim ženama s nepravilnom menstruacijom, problemima sa začećem i spontanim pobačajima u povijesti;
 • ispitivanja krvi i urina za hormone štitnjače (ako postoje endokrini problemi);
 • imunološka studija.

Koje lijekove uzeti?

Moderni liječnici vjeruju da tijekom planiranja trudnoće nije potrebno uzimati multivitaminske komplekse. Čak iu hladnoj sezoni i uz lošu prehranu, embrij će imati dovoljno vitamina i drugih hranjivih tvari da se formira i raste. No, primanje nekih elemenata u tragovima i dalje će biti korisno. Razmotrite ih detaljnije.

Folna kiselina

Za potpunu sintezu struktura DNA i stanične diobe embrija u tijelu buduće majke treba biti dovoljno vodotopivog elementa u tragovima - folne kiseline. Kada je manjkava, u fetusu se mogu pojaviti anomalije u razvoju neuralne cijevi, kičmene malformacije, rascjep usne itd..

Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži folnu kiselinu u odgovarajućoj količini. Stoga, liječnici preporučuju početi primati sintetiziranu folnu kiselinu barem mjesec dana prije predviđene koncepcije. Nakon trudnoće, lijek se uzima još 4 mjeseca. Možete kupiti folnu kiselinu u ljekarni. Pročitajte više o uporabi folne kiseline tijekom planiranja trudnoće →

Kalijev jodid

Kalijev jodid također je važan za zdravlje nerođenog djeteta. Sadrži se u pripravcima kao što su jodomarin, jod aktivan itd. Prije i nakon začeća preporučuje se uzimanje 200 mcg joda dnevno. Također, liječnik može savjetovati zamjenu uobičajene jodirane soli.

Ovaj element u tragovima ima ljekoviti učinak. Uzimanje kalijevog jodida poboljšava stanje ženskog reproduktivnog sustava, čime se povećava vjerojatnost začeća. Osim toga, sprječava patologiju mentalnog i mentalnog razvoja u nerođenog djeteta, pojavljujući se s kroničnim nedostatkom joda u majčinom tijelu.

Vitamin E

Vitamin E ili tokoferol sprječava komplikacije trudnoće, uključujući rani pobačaj. Također, vitamin E ima pozitivan učinak na rad ženskog tijela, doprinoseći sazrijevanju zdravih jaja.

Kod muškaraca tokoferol ima pozitivan učinak na sastav sjemene tekućine. Za pojavu učinka potrebno je uzeti najmanje 3 mjeseca prije mogućeg začeća.

Inofert

Ponekad nije dovoljno uzimati samo vitamine da bi se začelo dijete. U nekim slučajevima žena, ako dugo ne može zatrudnjeti, zahtijeva normalizaciju menstrualnog ciklusa i korekciju hormonalne razine.

Jedno od sredstava koje se koristi u takvoj situaciji je Inofert. To je nehormonski lijek koji regulira menstrualni ciklus žene. Normalizira proizvodnju prolaktina, luteotropina i testosterona, potrebnih za normalno sazrijevanje jajeta.

Inofert se obično preporučuje ženama koje mogu iskusiti razvoj jaja slabe kvalitete. Na primjer, žene koje planiraju trudnoću preko 35 godina ili rade u opasnim industrijama.

Ako to nije bilo dovoljno za normalizaciju stanja i početak trudnoće, koriste se lijekovi koji sadrže hormone: Duphaston, Utrogestan i drugi. Njihovo imenovanje, izbor režima i optimalno doziranje treba rješavati liječnik.

Kako povećati vjerojatnost trudnoće?

Obično se začeće odvija u razmaku između kraja drugog i početka trećeg tjedna menstrualnog ciklusa. U ovom trenutku većina žena ovulira normalno. Pročitajte više o metodama određivanja ovulacije →

2-3 dana prije ovulacije preporuča se pauzu u intimnim vezama, odustati od alkoholnih pića, posjetiti kupku i čak uzeti toplu kupku. Nepoželjno je doživjeti stres, sukob sa supružnikom. Muške reproduktivne stanice - spermatozoidi mogu izgubiti svoju prirodnu aktivnost čak i na pozadini laganog stresnog faktora, ali alkohol ih najviše negativno utječe, smanjujući šanse začeća za 15 puta!

Nemoguće je provesti vaginalno ispiranje prije spolnog odnosa, jer to može promijeniti kiselost sluznice. Kao rezultat toga, spermatozoidi mogu umrijeti bez postizanja cilja, ako kemijski sastav medija ne odgovara normi. Na primjer, čak i slina djeluje na njih negativno.

Nakon ejakulacije, žena može povećati vjerojatnost začeća, ako neko vrijeme ostane u ležećem položaju, s jastukom ispod leda.

Planiranje trudnoće za budućeg oca

Zdravlje budućeg oca nije ništa manje važno za dijete nego za mame. Nažalost, muško reproduktivno zdravlje je uključeno u iznimnim slučajevima, osobito ako žena nema problema sa začećem.

Treba imati na umu da muška sperma ne samo da može oploditi, već i sadržavati različite patogene mikroorganizme, uključujući patogene genitalnih infekcija. Ne znaju svi muškarci da pate od kroničnog prostatitisa, jer se ova bolest dugo pojavljuje u latentnom obliku.

Neke patologije koje dječaci doživljavaju kao tinejdžer mogu negativno utjecati na reproduktivno zdravlje.

Isto tako, kod suvremenih muškaraca opće i reproduktivno zdravlje gotovo je 75% ovisno o ekološkoj situaciji, načinu života, ekonomskim i socijalnim uvjetima, što zajedno često ostavlja mnogo za željom. Preostalih 25% su medicinski aspekti, uključujući ljudsku genetiku. Pročitajte više o uzrocima muške neplodnosti →

Zbog toga muškarca treba pregledati urolog ili androlog prije planiranja trudnoće sa suprugom. Osim toga, poželjno je da čovjek napravi spermogram - kompletnu analizu sperme, koja omogućuje procjenu sposobnosti čovjeka da oplodi.

Također, budući otac bi svakako trebao odustati od alkohola i pušenja u svakodnevnom životu. Nikotin i toksini alkoholnih pića negativno utječu na kvalitetu sperme. Odbijanje bi trebalo biti unaprijed, budući da je potrebno najmanje 3 mjeseca za ažuriranje sastava sjemene tekućine.

Pri planiranju trudnoće potrebno je započeti s pripremama za to dugo vremena prije provedbe planova. Ispravno rješenje je razuman pristup koncepciji, koji uključuje temeljito ispitivanje zdravlja oba supružnika.

Ako budućim roditeljima teško razumiju probleme planiranja trudnoće, možete potražiti pomoć stručnjaka. Liječnici koji rade u antenatalnoj klinici ili centru za planiranje obitelji pomoći će paru u pripremi začeća i rođenja željenog djeteta.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru