Forum roditelja:

Gestacijska dob se uvijek izračunava u tjednima. Početak trudnoće bilježi se prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. Daljnje pogrešne procjene su napravljene uz pomoć akušerskih tjedana i mjeseci. U jednom akušerskom mjesecu uvijek ima 4 tjedna, što ga razlikuje od uobičajenog mjeseca u kalendaru. Tako će 9 porodnih mjeseci trudnoće biti jednako 36 porodničkih tjedana. Postoji ukupno 40 akušerskih tjedana, tj. Opstetrijska vrijednost mjeseci je samo 10, ali u stvarnosti to je, prema kalendaru, 9 mjeseci. Stoga, za praktičnost, žene često koriste uobičajene izračune, nego kalendarske. Ako uzmete kalendar, 9 mjeseci će biti približno jednako 39-40 tjedana trudnoće.

9 porodnih mjeseci = 36 tjedana trudnoće.

9 kalendarskih mjeseci = 39-40 tjedana trudnoće.

9 mjeseci trudnoće: koliko je tjedana, seks, hrana

Trudnoća. S tim je povezano koliko strahova, radosti, neobičnih senzacija i radosnih trenutaka! A onda je došao deveti mjesec trudnoće, još uvijek prilično malo i vi ćete se susresti sa svojom bebom. Čini se da je ostalo još samo nekoliko tjedana, a većina puta je gotova, ali ipak ne odustaju od misli da trebate paziti na svoje zdravlje, biti pažljiviji na svoje stanje.

Čini se da su sve proučene točke, sve preporuke liječnika promatrane, a trudnoća se odvija normalno. Ali, ipak, što bi moglo biti obilježje posljednjih tjedana prije rođenja? Trebam li promijeniti svoju prehranu i način? Koje osjećaje prati buduća majka u tom razdoblju? Ova i mnoga druga pitanja muče mnoge od onih koji su u ovom položaju po prvi put.

Što se događa s tijelom u posljednjem mjesecu trudnoće?

Začudo, mnogi još uvijek ne predstavljaju 9 mjeseci - koliko je tjedana trudnoće. Neki su čuli da nošenje djeteta traje oko 40 tjedana, a za to vrijeme beba je potpuno spremna za rođenje. Općenito, jest. Deveti mjesec trudnoće je 37 - 41 tjedan, a do tog vremena dijete je potpuno zrelo i spremno za rođenje. Već je razvio sve organe, može samostalno disati, pojavio se refleks sisa. Sada postoji konačna priprema za rođenje. Kada se dječji živčani sustav u potpunosti formira, rodit će se dijete.

Mama u tom razdoblju, s jedne strane, već se osjeća mnogo bolje. U 9 ​​mjeseci trudnoće, osjećaji više nisu isti kao prije. Nema mučnine, disanje je lakše, kosa prestaje ispadati. No, s druge strane, težina u donjem dijelu trbuha pojavljuje se zbog činjenice da je fetus pao ispod, česta urinacija i konstipacija su ostali, a vrtoglavica se opet vratila. Potonji se javljaju iz razloga što dječja glava stisne genitalnu venu kada žena leži na leđima.

Osim uobičajenih uvjeta, postoje i novi. Trbuh počinje svrbjeti, rizik od strija je visok, žena postaje odsutna, zaborava, čak i letargična. S druge strane, u 9 mjeseci trudnoće, buduća majka može imati energiju, želju da opremi svoj dom. Općenito, u 9 mjeseci trudnoće, osjećaji su vrlo raznoliki. Nije uvijek ugodno, ali ne možete pobjeći. Devet mjeseci trudnoće je gotovo iza, samo malo je ostalo, i sve će se to završiti. I, ipak, ne smijete zaboraviti na pravilnu prehranu i pažnju na svoje tijelo.

Značajke prehrane prije porođaja

Prehrana u 9 mjeseci trudnoće nije se mnogo razlikovala od čitavog razdoblja. I dalje je potrebno jesti zdravu, svježu hranu i izbjegavati štetne namirnice. To jest, na stolu bi trebale biti ribe, nemasno meso, povrće i voće u velikim količinama. Sve to treba biti svježe, kuhano ili pečeno. Ali iz masne hrane treba napustiti prženu i dimljenu hranu, kao i brzu hranu i gazirana pića. Tako ćete pomoći vašem crijevu, a ne stvarno dobiti na težini.

Osim općih preporuka, prehrana u 9 mjeseci trudnoće ima neke osobitosti. Dakle, trebate smanjiti unos hrane koja sadrži kalcij. To će spriječiti prekomjerni rast proljeća kod djeteta. Meso se također treba jesti manje, jer smanjuje elastičnost tkiva perineuma.

Također morate iz prehrane isključiti hranu koja se smatra alergenom. Agrumi, jagode, med i slično mogu izazvati razvoj bolesti kod djeteta. Ostavite ove ukusne stvari dok se beba ne rodi, i bit će moguće postupno uvoditi poznatu hranu u svoju prehranu.

Kako se život mijenja bliže porodu?

Naravno, po ovom trenutku ste već kupili miraz, sakupili su mali kovčeg iu svakom trenutku se pripremaju otići u bolnicu. Jasno je da još uvijek postoji nekoliko tjedana prije porođaja. I često, trudnice imaju problem: 9 mjeseci trudnoće, što učiniti? Upravo sada postoji želja za obnovom stana, preuređenje namještaja. Ali nema vremena za početak nečega velikog opsega, poput popravka. No, moguće je postaviti novi prekrivač, promijenite zavjese, kupite novi luster i slično.

Osim rasporeda "gnijezda", također možete posvetiti vrijeme sebi. To jest, ići na pedikuru i manikuru, unatoč svim znakovima kako bi napravila lijepu frizuru. Uostalom, ti si žena, i ništa te ne bi trebalo spriječiti da budeš lijepa.


Vodite brigu o svom zdravlju više, jer prehlada u 9. mjesecu trudnoće nije ništa manje opasna nego na samom početku. Sigurno je vaš liječnik dao neke preporuke u vezi s tim pitanjem koje svakako treba slijediti: toplo se oblačite, dovoljno spavajte, pijte vitamine, izbjegavajte gužve i tako dalje.

Mnoge buduće majke također su zainteresirane za intimnu stranu. Da li seks u 9 mjeseci trudnoće nije štetan? U većini slučajeva, liječnici to ne zabranjuju i čak ga, naprotiv, preporučuju. Istina, ako nema kontraindikacija. Ako liječnik nije dao jasne upute o tom pitanju, onda je seks u 9 mjeseci trudnoće sasvim moguć. Samo odaberite položaje koji vam odgovaraju i one za koje neće biti pritiska na želudac.

Općenito, deveti mjesec trudnoće neće donijeti ništa posebno novo u vašem životu, osim što ste konačno spremni za porođaj. U bilo koje vrijeme, kontrakcije mogu početi, trebate uzeti torbu s stvarima i možete otići u bolnicu. Glavna stvar ovdje je ne paničariti, već znate sve i spremni ste za najugodnije razdoblje u vašem životu - postati majka.

Koliko je tjedana trudnoće 9 mjeseci

9 mjeseci - koliko tjedana?

Često je žena zainteresirana za izračunavanje trajanja trudnoće. 9 mjeseci - koliko tjedana?

Ako govorimo o trajanju trudnoće, ona iznosi u prosjeku oko 40 tjedana. Ali stvarno, prema kalendaru, 40 tjedana je 280 dana. Ako smo podijeliti s 30,5 - prosječan broj dana u mjesecu, ispada ne točno 9 mjeseci, ali nešto više - 9,18 mjeseci, to jest, 9 mjeseci i još jedan tjedan. Ako uzmemo u obzir 9 kalendarskih mjeseci, ispada oko 275 dana, podijelimo ih sa 7, dobivamo 39,21 tjedan, odnosno 39 tjedana i još 1-2 dana. To znači da se opstetrijski izračuni malo razlikuju od kalendara.

Autor pitanja odabrao je ovaj odgovor kao najbolji komentar.

Fetus nakon 36 tjedana. Deveti mjesec trudnoće

Trudnoća 36 tjedana završava lunarni 9. mjesec trudnoće, ali počinje kalendarski mjesec, deveti mjesec trudnoće.

Fetus u 36. tjednu već je nakupio određenu količinu potkožnog masnog tkiva, zahvaljujući kojem se lice fetusa zaokružilo, obrazi su postali istaknutiji i natečeni. Folds i bore nestaju. Dijete su sada dulje. Nokti na nogama rastu do vrhova prstiju.

U ovom trenutku, dijete već zauzima svoju konačnu poziciju u maternici. U maternici postaje sve bliže. Mnogo je porastao, blizak je, tako da nije vjerojatno da će promijeniti položaj, iako ponekad ima takvih slučajeva. Priroda je sve predvidjela. Maternica je organ koji se može rastegnuti, čime se bebi pruža dovoljno prostora za rast i razvoj. Obično se fetus nalazi u glavi maternice, s rukama i nogama pritisnutim uz tijelo, glavu savijenom i bradom pritisnutom na prsima. Ovaj položaj pruža najkompaktniji smještaj u vrlo ograničenom prostoru.

Kosti fetalne glave su dovoljno mekane, između njih su uski prorezi napunjeni elastičnim i elastičnim vezivnim tkivom. Ova struktura lubanje omogućuje vam da budete fleksibilniji, promijenite oblik u procesu prolaska kroz uski rodni kanal majke, koji štiti i fetalni mozak i rodni kanal majke od ozljeda.

Trudnoća 36 tjedana - respiratorni, kardiovaskularni centri i centri živčanog reguliranja disanja, cirkulacija krvi i termoregulacija već su dovoljno zreli da osiguraju funkcioniranje odgovarajućih organa u slučaju prijevremenog poroda u 36. tjednu. Pluća fetusa do ovog doba već su u potpunosti pripremljena za davanje kisika tijelu.

Svi se organi i dalje poboljšavaju. Svaki od njih je već dovoljno zreo da osigura održivost fetusa u slučaju porođaja, ali preostali tjedni su potrebni da se beba pripremi za stres, što ga neminovno čeka i tijekom rođenja i tijekom prvih tjedana života.

36 tjedana trudnoće, dijete teži od 2 kg 400 g do 2 kg 600 g. Duljina njegova tijela se ne povećava tako brzo kao težina, a kreće se od kosti od glave do repa - 34-35 cm, a puna visina - 46 cm.

Trideset šesti tjedan trudnoće - vrijeme je da se maksimalno pripremite za rođenje nove osobe.

Razgovarajte sa svojim liječnikom, poslušajte njegove preporuke o disanju, gimnastici, psihološkom stavu. Uzmite testove za određivanje krvne grupe, kao i Rh faktor. Osim toga, isti testovi moraju proći i vašem suprugu. Možete odabrati bilo koji rodilište u mjestu prebivališta, ili možete pronaći bolnicu koju želite u skladu s popularnošću i popisom usluga koje možete pružiti.

U tom razdoblju određuje se dno maternice u području rebarnog luka, jer u ovom trenutku maternica podiže dijafragmu, zbog čega disanje postaje brže, a prednje odstupanje povlači trbušni zid.

U posljednjim tjednima trudnoće liječnik je morao zabilježiti apsolutno sve promjene koje su se dogodile vama i bebi u sebi. Kopije svih tih podataka moraju se čuvati u bolnici ili rodilištu.

Razvoj fetusa tjednima. Tjedni kalendar trudnoće

Prvo tromjesečje trudnoće po tjednu

36 tjedan trudnoće - koliko mjeseci?

36 tjedan trudnoće... Još malo, i dugo očekivano i nezaboravno sakrament za ženu će se dogoditi - susret s već tako dragom bebom. "Vrlo malo"... Koliko je to vrlo malo? - bliže rođenju može se pitati, mama, potpuno upletena u izračune. Dakle, 36 tjedana trudnoće, koliko mjeseci to čini? Ako pretpostavimo uobičajeni lunarni kalendar, 36 tjedana završava 9 mjeseci. No, budući da je u opstetričkoj praksi uobičajeno raspadati mjesece na 4 tjedna, otvara se posljednji tjedan sa 36 tjedana - devetog mjeseca porodničnog mjeseca trudnoće.

Ultrazvuk u 36. tjednu trudnoće

Do 36. tjedna trudnoće, obično je završen posljednji planirani ultrazvuk. Međutim, u nekim slučajevima dodatno se vrši ultrazvučni pregled u 36. tjednu trudnoće. Stoga, liječnik može preciznije odrediti težinu i veličinu fetusa, u kojem je položaju, ako nema mjesta za uplitanje vrpce, te u kojem je stanju posteljica. Relevantni podaci omogućit će vam da odlučite o načinu isporuke i uklonite sve komplikacije koje se mogu pojaviti u procesu porođaja.

trbuh

Želudac u 36. tjednu trudnoće već je narastao na gotovo ogromnu veličinu. I, čak iu većini slučajeva, posljednji mjesec trudnoće postaje mjesec “strašnog” trbuha, u nekih žena trbuščić može izgledati mnogo manji nego kod drugih njihovih “kolega” u budućem majčinstvu. Ako se ne dijagnosticira oligopatija, isključuje se niska težina fetusa, kao i pogrešna prezentacija, nema razloga za zabrinutost. Najvjerojatnije, mali trbuh se onda čini zbog karakteristika tijela.

No, čak i sa relativno malim trbuhom, žena već ima osjećaj da trbuh u 36. tjednu trudnoće pada. To je posljedica snižavanja djeteta u maternici: beba se s glavom naslanja na dno zdjelice, pripremajući se za rođenje. Posljedice snižavanja abdomena mogu zadovoljiti ženu: s obzirom da se tlak maternice smanjuje, prolazi žgaravica, lakše je disanje.

Želudac u 36. tjednu trudnoće zahtijeva pažljivu brigu, kao i prije: kako bi se izbjegla pojava strija, još uvijek treba podmazati kožu trbuha posebnim sredstvima i nositi prenatalni zavoj. Usput, prenatalni zavoj je također dobar u tome što smanjuje oštrinu i učestalost borbenih treninga.

Fetus u 36. tjednu trudnoće gotovo je spreman za susret s vanjskim svijetom. Svi organi i sustavi u potpunosti funkcioniraju, genitalije su dostigle zrelost, formirana je potkožna celuloza, pojavila se masnoća, lice djeteta postalo je okruglo. U ovom trenutku, beba je već prilično velika i teška: dostiže 47 cm, a ponekad teži čak i više od 2,5 kg.

Pa ipak, dok trudnoća još traje, beba nastavlja poboljšavati: jetra skuplja željezo, imunitet, endokrini, živčani sustav, a regulacijski sustav se sve više otklanja. Obuka djeteta o sisanju dojke se nastavlja: sada dijete aktivno siše prste (i na nogama), proguta i ispljuna amnionsku tekućinu.

Dijete je sada preuzelo oblik u kojem će se pojaviti pred majkom nakon rođenja. A za uspješan prolaz kroz rodni kanal, kosti lubanje ostaju mekane i pokretne - zahvaljujući specijalnim izvorima, koji su slobodnija područja između kostiju. U skoroj budućnosti, nakon rođenja djeteta, fontane će se stegnuti, a kosti lubanje će se otvrdnuti, ali za sada bi trebale biti mekane i gipke.

U idealnom slučaju, fetus u 36. tjednu trudnoće već ima glavobolju. No, također se događa da se beba nalazi u maternici niz stražnjicu, rizik je oko 4%. I u ovom slučaju, nužno je razmotriti mogućnost porođaja carskim rezom.

Usput rečeno, porođaj u 36. tjednu trudnoće - pa čak i prirodno - nije neuobičajen. Štoviše, žena treba biti spremna na činjenicu da se, počevši od 36. tjedna, porođaj može dogoditi u bilo koje vrijeme - dovoljno veliki broj beba se rađa prije roka koji je odredio liječnik. A ako se to ipak dogodi, nema razloga za zabrinutost: beba je već sasvim spremna za život u novom svijetu.

Osjećaji na 36. tjednu trudnoće

Pa ipak, ako sve ide po planu, trudnoća se nastavlja i - oh da! - beba i dalje raste i dobiva na težini. I premda u maternici praktički nema mjesta za aktivne pokrete za dijete, fetus ne prestaje kretati se i koprcati se. Njegovi pokreti za njegovu majku su vrlo opipljivi i treba ih još uvijek pažljivo slušati. U prosjeku, za 12 sati, beba bi trebala znati za sebe najmanje 10 puta.

36 tjedan trudnoće fotografija

Što je trenutak rađanja bliži, moja je majka više alarmantna. Mnoge se žene boje pristupa "sata X", postaju razdražljive i hirovite, brinu se da je dijete zdravo i da imaju dovoljno snage i energije da se brinu za njega. Ti su osjećaji sasvim normalni, ali besmisleno je zadržavati se na njima: porođaj je prirodan proces, kvalificirano medicinsko osoblje uvijek čini sve što je u njegovoj moći kako bi pomoglo ženi da prođe ovu ključnu fazu u životu.

Posljednji tjedni trudnoće obično se daju mami nije lako: ona je već umorna od trudnoće, njezin veliki trbuh ometa kretanje, njezin hod postaje težak i težak, žena se osjeća neugodno...

Ostaje još malo patiti i bolje je da je preostalo vrijeme za trudnoću prošlo u mirnom i smirenom čekanju. Neprekidne šetnje na svježem zraku, pravilan san i dovoljno odmora, pozitivan stav će pomoći da se pričeka kraj trudnoće i dođe do poroda u miru i bez iritacije, što je važno za normalan protok rada.

Težina gestacije 36 tjedana

Određene nepogodnosti uzrokuju i pristojno povećavaju težinu u 36. tjednu trudnoće. U ovom stadiju, žena je već mogla dobiti težinu do 13 kg, a ta se težina ne može promijeniti čak ni prije rođenja. Iako, naravno, u većini slučajeva, težina i dalje raste do kraja trudnoće: beba nastavlja rasti, što utječe na težinu mame. U idealnom slučaju, prije isporuke, povećanje težine ne bi smjelo prelaziti 15-16 kg.

Bol u 36. tjednu trudnoće nije rijetkost. Druga stvar: mama sada mora u sebi nositi punopravnog malog čovjeka, maternica je narasla do ogromne veličine i ne prestaje vršiti pritisak na unutarnje organe, a veliki trbuh uzrokuje pomak u središtu gravitacije. Zbog toga bolovi u leđima i leđima postaju česti pratioci trudnoće u posljednjim fazama.

Osim toga, pod utjecajem hormona, ligamenata i zglobova opuštaju se i omekšavaju, što uzrokuje bol u 36. tjednu trudnoće u zglobovima pubisa i bedara, u području zdjelice. Bolne senzacije prate tako neugodne pojave, moguće u kasnijim razdobljima trudnoće, kao što su hemoroidi. S problemom hemoroida što je prije moguće, ne ustručavajte se posavjetovati se s liječnikom - on će preporučiti siguran prikladan lijek za liječenje.

Ako se bolovi u 36. tjednu trudnoće u leđima okarakteriziraju kao povlačenje, a prate ih i isti bolovi u trbuhu, osjećaj da je trbuh poput kamena, dodatno se konzultirajte sa svojim liječnikom. Vrlo je moguće da će se u ovom slučaju raspravljati o hipertoniji maternice, koja može uzrokovati rađanje prije određenog vremena.

U posljednjim tjednima trudnoće oticanje nogu može se pojaviti čak i kod žena koje prije nisu imale problema s oticanjem. To je zbog slabijeg isticanja krvi iz donjeg dijela tijela zbog kompresije zdjelične maternice. Treba promatrati prirodu edema: u nekim slučajevima oni postaju simptom razvoja teške komplikacije trudnoće nazvane gestoza.

Dakle, preeklampsija se, osim edema, također očituje povećanim tlakom i prisutnošću proteina u urinu. Ako noge nabreknu do kraja dana, nakon dugog boravka na nogama ili sjedenju - to je varijanta norme. U tom slučaju, trebate leći na kauč, podižući noge na brdo (valjak ili jastuk).

izbor

Iscjedak u 36. tjednu trudnoće ne nestaje. Štoviše, oni mogu postati obilniji i imati viskoznu mukoznu konzistenciju. Takvi sekreti ukazuju na postupan iscjedak čepa koji je prethodno zatvorio cervikalni kanal. Ako iscjedak u 36. tjednu trudnoće izlazi u obliku bezbojne ili ružičaste sluzi, mama bi trebala biti spremna na činjenicu da je porođaj već "nedaleko".

I pojava sirastog iscjedka, s mutnim nečistoćama sluzi, ugrušci gnoja ukazuju na razvoj infekcije u genitalnom traktu. Općenito, takvi sekreti su također popraćeni svrabom i peckanjem, te zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

Također trebate odmah nazvati ambulantni tim kada je krvavi iscjedak, bez obzira na njihov broj i intenzitet. Krvavi iscjedak u 36. tjednu trudnoće, koji je također praćen bolovima u trbuhu, znak je odvajanja normalno smještene posteljice. Ovaj fenomen predstavlja znatnu prijetnju za dijete i nužno zahtijeva specijaliziranu intervenciju.

Preporučljivo je ići u rodilište, čak i ako se u 36. tjednu trudnoće iznenada pojave tekuća vodena pražnjenja. Takav iscjedak, nalik žućkastoj ili bijeloj vodi, najvjerojatnije je amnionska tekućina. Voda ne mora nužno otjecati, nego se može i razdvojiti u malim količinama. U svakom slučaju, kako bi se razjasnila priroda takvog iscjedka, potrebna je procjena opstetričara-ginekologa.

Seks u 36. tjednu trudnoće, ako nema kontraindikacija za liječnika, u načelu nije zabranjen. To je samo mama treba znati da je orgazam u kasnoj trudnoći dovodi do ton maternice, što sada može dobro pokrenuti početak rada. Ali to se događa uglavnom u slučaju kada je maternica spremna za porođaj. Stoga, ako se trudnoća odvija normalno i tijekom redovitih pregleda liječnik ne čita kontraindikacije, možete prakticirati seks do kraja trudnoće. Ali: spremnost za početak rada svake minute.

Tjedni trudnoće po mjesecu

Unatoč činjenici da svi kažu da trudnoća traje 9 mjeseci, akušerski izračun se odvija svakog tjedna, a vrlo često se svi važni testovi i događaji u razvoju fetusa navode točno u tjednima.

Mnogi budući roditelji, posebno tate, na primjer, ne mogu odmah utvrditi: 7 mjeseci koliko je tjedana trudnoće? Kako to učiniti će vam reći u ovom članku.

Odgovarajući mjeseci i tjedni trudnoće

Fetalni razvoj i zdravlje majke (osobito težina) treba stalno pratiti, a budući da u mjesecu nema jednakog broja dana (od 28 do 31), liječnici su pronašli stalnu jedinicu - tjedan dana, koji uvijek traje 7 dana. Izbor ove jedinice mjerenja trudnoće povezan je s činjenicom da je riječ o relativno kratkom vremenskom razdoblju, tako da je lakše pratiti što bi se normalno trebalo dogoditi u razvoju djeteta. To je osobito važno za ultrazvuk i projekcije. Uostalom, stopa pokazatelja varira ovisno o trajanju trudnoće.

Dakle, gotovo svaki opstetrički mjesec ima 4 tjedna: na primjer: treći mjesec trudnoće je razdoblje od 9 do 12 tjedana. Ali nisu svi izvori dali iste informacije. Ponekad možete uvidjeti da je treći mjesec trudnoće vrijeme od 10 do 13 tjedana.

Zašto se javlja ova razlika? Da, jer prema kalendaru u mjesecu ima 4 tjedna i 2-3 dana, dakle treći mjesec trudnoće završava u 13 tjedana i 2 dana. I tako u svakom slučaju, što dovodi do činjenice da se kraj tjedna podudara s krajem mjeseca.

Koliko je lako odrediti trudnoću iz tjedna u tjedan?

Kako bi se utvrdilo koji je mjesec došao po tjednima, razvijene su tablice "Tjedni i mjeseci trudnoće". Postoji nekoliko opcija, ali najočitije je sljedeće:

Vrlo je lako odrediti, u odnosu na kraj prošlog mjeseca, koji se tjedan trudnoće odnosi na koji mjesec. Da biste to učinili, u prvom stupcu pronađite broj tjedna koji vas zanima i pogledajte kojem mjesecu pripada. Također je moguće odrediti iz ove tablice kada postoji DA.

Dakle, možemo lako odrediti koliko tjedana je 7 mjeseci trudnoće, prema tablici, ovo razdoblje odgovara razdoblju od 28 do sredine 32 tjedna.

Sposobnost da odredite koji tjedan odgovara kojem mjesecu će vam pomoći da pravilno izračunate navedeno vrijeme, čak i ako je vremensko razdoblje navedeno u različitim mjernim jedinicama. Također će vam pomoći da kažete svojim rođacima koliko ste dugo i kada je u oprezu čekati nadopunu u obitelji.

autor

Da biste pojednostavili ovaj zadatak, postoji poseban kalkulator na gotovo svakoj web stranici posvećenoj temi trudnoće i poroda, gdje unosite svoje podatke i dobivate broj u zamjenu (razdoblje trudnoće u tjednima). Je li to lakše? Odgovara li ova brojka na pitanje koliko tjedana traje trudnoća? Hoće li zadovoljiti mladu majku? Najvjerojatnije ne, jer ne razumije odakle je točno ta figura. Za nju se ne razlikuje od onog što piše na karti ginekolog-opstetričar.

Prvo morate shvatiti koliko dugo traje trudnoća osobe. Sve se izračunava prilično točno: 5600 sati, 280 dana ili 9 kalendarskih mjeseci.

Čini se, izračunati trajanje trudnoće je jednostavno i jednostavno, kao i odrediti datum rođenja. Zašto onda toliko konfuzije? Neke žene su promukle prepirke s liječnicima o vremenu, dokazujući da bolje znaju koliko tjedana traje njihova trudnoća, tvrdeći da se sjećaju dana začeća.

Ta konfuzija proizlazi iz činjenice da svaki sudionik u dijalogu odabire svoju referentnu točku. Žena računa od datuma začeća, jer je ona posve sigurna. Ali u ovom slučaju žene griješe. Maksimum koji žena može znati zasigurno je datum kada je imala seks sa svojim partnerom. I ne znajući, taj je datum taj datum jednak datumu začeća.

Da biste razumjeli što je pogreška, morate razumjeti fiziologiju procesa. Najpovoljnije vrijeme za začeće je dan ovulacije. Na taj dan zrelo jaje napušta folikul. Međutim, kretanje jajne stanice kroz jajovod traje nekoliko dana, a sve to vrijeme pogodno je za oplodnju. Spermije također mogu postojati u ženskom tijelu nekoliko dana. Zbog toga, stanice sperme mogu ući u maternicu jednog dana (njegova žena smatra da je to dan začeća) i oploditi jajnu stanicu u drugu. Tako se ispostavlja da je dan začeća nemoguće odrediti, osim što će žena biti stalno pod pištoljem moćne opreme.

Zato ginekolozi različito računaju pojam trudnoće. Oni računaju na dan kada je žena započela posljednju menstruaciju. Obično je taj datum ženama poznat točno, što znači da postoji čvrsta veza s određenim datumom. Ovaj sustav brojanja naziva se opstetričkim. Nije teško pretpostaviti da je standardnim ciklusom od 4 tjedna razlika između stvarnog gestacijskog perioda i opstetričkog perioda oko 14 dana. Koliko tjedana trudnoća uzima u akušerskim uvjetima? Odgovor je jednostavan - 40 tjedana. Opstetrijski mjesec je 28 dana, to je duljina prosječnog ciklusa žene. On je taj koji zauzima polazište.

Zadnje pitanje ostaje: kako specijalisti za ultrazvuk razmatraju trudnoću i zašto se ona tako često razlikuje od onoga što ginekolozi zovu? Još je lakše. Oni ga uopće ne smatraju. Fetalni razvoj je odavno zakazan tjedno, a broj u ultrazvučnom protokolu ukazuje na stadij fetalnog razvoja. To jest, rekord s određenim razdobljem znači da razvoj vaše bebe točno odgovara tom razdoblju. Zadatak vašeg liječnika je da usporedi procijenjeno vrijeme i razvoj i utvrdi je li to normalno u vašem slučaju, ide naprijed ili je zabranjeno.

Potreban je jedinstveni sustav za izračun vremena s obzirom na bilo koji točan datum kako bi ginekolog mogao usporediti gestacijsko razdoblje i stupanj razvoja fetusa kako bi shvatio koliko dobro trudnoća napreduje, bez patologije ili odgođenog razvoja. Stoga nema smisla raspravljati sa svojim liječnikom o tome koliko mjeseci vaša trudnoća traje, jer, prvo, pojam trudnoće je uvjetni koncept, a drugo, ne dopušta utvrđivanje točnog datuma rođenja. Pomaže samo otprilike zamisliti razdoblje u kojem očekujete pojavljivanje djeteta. I nema velike razlike koliko tjedana traje trudnoća.

9 mjeseci trudnoće - koliko tjedana?

Kao što je poznato, smatra se da normalna trudnoća traje točno 9 mjeseci. Međutim, s obzirom na činjenicu da primalje odbijaju od prvog dana posljednje menstruacije pri izračunavanju razdoblja, a da bi se pojednostavili proračuni, mjesec se uzima za 4 tjedna, trajanje gestacijskog razdoblja u ovom slučaju se povećava na 10 mjeseci. Pokušajmo razumjeti ovu situaciju i odgovoriti na žensko pitanje, koje se tiče 9 mjeseci trudnoće, koliko je tjedana.

Kako izračunati rok?

Da bi se utvrdilo opstetričko razdoblje trudnoće, ženi treba samo znati točan datum prvog dana njezine posljednje menstruacije. Od tog trenutka liječnici razmatraju trajanje trudnoće.

Da bi se mjeseci preveli u tjedne, dobiveni broj morate pomnožiti s 4. Ako brojite koliko je tjedana rok 9 mjeseci, onda je to točno 36 porodničkih tjedana.

Što se sada događa s fetusom?

Nakon što je riješeno koliko je tjedana trudnoće devet mjeseci, ispričat ćemo vam o promjenama koje se događaju u tijelu djeteta tijekom tog razdoblja.

Do kraja 36. tjedna trudnoće, fetus se smatra potpuno trajnim. Do tog vremena, njegovi organi i sustavi su u potpunosti spremni za život izvan majčinskog organizma. Dovoljno gusti sloj potkožnog masnog tkiva omogućuje vam reguliranje tjelesne temperature malog organizma, a također je izvor energije za nekoliko dana nakon rođenja.

Do tog vremena, tjelesna težina doseže 3000-3300 g, a rast je oko 52-54 cm.Površina tijela fetusa postupno počinje gubiti dlake, kosu ostaje samo na glavi.

Jetra aktivno skuplja željezo, koje je neophodno za normalno stvaranje krvi.

Sama beba zauzima svoje posljednje mjesto u maternici. Glava ulazi u karličnu šupljinu. Upravo je ova prezentacija ispravna. Do rođenja sama ostaje prilično malo. Podsjetimo da je izgled bebe u razdoblju 37-42 tjedna je norma.

9 tjedna trudnoće

Otprilike, 9. tjedan trudnoće je sedmi tjedan od začeća. Razlika je u tome što je gotovo nemoguće utvrditi točan datum oplodnje jajeta, pa je uobičajeno izračunati trajanje trudnoće od prvog dana posljednje menstruacije. U većini slučajeva, trenutak začeća dogodio se prije samo sedam tjedana, ali to se moglo dogoditi prije 6 tjedana ili čak 8.

9 tjedna trudnoće, koliko mjeseci

Na devetom akušerskom tjednu počinje 3 mjeseca trudnoće, I trimestra. Naravno, rijetko bilo tko u blizini može primijetiti vanjske fiziološke promjene buduće majke. I još više otkriti tajnu brzih emocionalnih promjena raspoloženja. Samo rana toksoza, koja je u ovom trenutku česta pratnja, sposobna je izdati.

Međutim, sama žena već zna o trudnoći zbog niza specifičnih znakova. Moguće je da je već posjetila antenatalnu kliniku i da se uspjela registrirati u vezi s trudnoćom.

Što se događa s mamom?

Svaki tjedan trudnoće prati niz promjena. I deveti po redu, nije iznimka. Osjećaji žena postaju jasniji i svjetliji. Najvjerojatnije je trudnica već počela primjećivati ​​da je njezina omiljena odjeća postala pomalo tijesna, uglavnom u području struka. Ali, vizualno, trbuščić još nije vidljiv drugima. A to znači da je sada vrijeme za dobivanje kvalitetne kreme koja učinkovito sprječava stvaranje strija. Prednost daje kremi koja sadrži vitamine A i E.

Osim vanjskih promjena u tijelu trudnice za 9 tjedana trudnoće i unutarnje. Konkretno, maternica se blago povećava. Međutim, njezini se zidovi malo proširuju.

Budući da se ultrazvuk u tom razdoblju propisuje samo u rijetkim slučajevima, trudnoća se prati za hCG. Normalno, hCG u 9. tjednu je 45.000 - 233.000 mIU / ml. Tijekom trudnoće s blizancima - 55000 - 291000 mME / ml.

Želudac na 9. tjednu trudnoće

izbor

Bež i žućkasti iscjedak smatraju se normom u razdoblju od 9 porodničkih tjedana. Oni mogu biti vrlo obilni. Pojava svrbeža ili uključivanja krvi razlog je brzog liječenja liječniku. Bilo koji smeđi iscjedak može signalizirati rizik od spontanog pobačaja, pa se morate posavjetovati sa svojim liječnikom i proći potrebne testove.

Osjećaji u 9. tjednu

Ne rijetko se u ovom trenutku težina žene smanjuje. To je izravno povezano s prisutnošću toksemije koja je svojstvena prvoj polovici trudnoće. To fiziološko stanje prati mučnina, povraćanje, akutna netolerancija na miris hrane, omiljeni parfem itd. Sve to, naravno, dovodi do smanjenja apetita, a time i do gubitka tjelesne težine. Međutim, također se događa da trudnica ne zna "sve užitke" toksikoze. U nedostatku napada jutarnje mučnine, težina trudnice počinje postupno rasti. Međutim, oscilacija utega u "plusu" je još uvijek beznačajna.

Osim toga, u devetom tjednu fiziološka stanja kao što su neuobičajena:

 • povećan umor;
 • vrtoglavica koja se javlja u trenutku iznenadne promjene uobičajenog položaja tijela ili naglog okreta glave.

Početak 3 mjeseca trudnoće ima subjektivne znakove. Jedna od najupečatljivijih je iznenadna i dramatična oteklina mliječnih žlijezda. Tako se vaše tijelo postupno obnavlja i priprema se za budući proces dojenja djeteta. Nije neuobičajeno da dojke u 9. tjednu trudnoće postanu veće za punu veličinu. Ako su dojke natečene u kratkom vremenskom razdoblju, a žena nije imala vremena probuditi se i početi nanositi kremu za strije, sigurno će se "šepuriti" na poprsju. Nažalost, vrlo ih je teško riješiti zauvijek, ali ih možete učiniti manje vidljivima uz pomoć raznih krema.

Što se događa s djetetom?

Tijekom devetog tjedna trudnoće razvoj fetusa i dalje dobiva na zamahu. Postoji aktivan razvoj mozga. Glavna značajka razvoja je da već ima dvije hemisfere. Aktivno započinje formiranje cerebelarnog odjela, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta.

Povećanje volumena i mišića. Udovi se također mijenjaju - postaju deblji. Zbog toga pokreti budućeg djeteta više nisu kaotični, nego više koncentrirani. Dijete već počinje aktivno pomicati noge i ruke. Važno je napomenuti da se gornji udovi razvijaju mnogo brže od donjeg. To proizlazi iz činjenice da se u gornjem dijelu aktivnije razvija sustav opskrbe krvlju.

Prsti na rukama postaju duži. Osim toga, membrane koje su bile između njih nestaju. Počnite u potpunosti oblikovati dlanove. Druga značajna promjena u gestacijskoj dobi od 9 tjedana je ispravljanje leđa embrija, kao i nestanak repa.

Često postavljana pitanja na forumima

W: Saznala sam da sam bila trudna. Izraz pretpostavlja se 4-5 tjedana. Mogu li se okupati?

A.: Ako nema prijetnji pobačaja, možete se okupati, ali samo toplo, a ne vruće. U prvom tromjesečju topla kupka može loše utjecati na razvoj djeteta. Osim toga, nije preporučljivo dugo ostati u vodi.

W: Izrasla je u trbuh 9 tjedana. Je li prerano?

A.: Ako ova trudnoća nije vaša prva, tada se u tom trenutku može pojaviti mala, jedva primjetna čekić u donjem dijelu trbuha. Ako se prva trudnoća ili trbuh primjetno zaokruže, najvjerojatnije je to uobičajena oteklina. Zbog promjena u hormonalnoj pozadini, probavni sustav postaje uzrujan, pojavljuju se toksikoza, nadutost, žgaravica i zatvor. Da biste izbjegli sve te probleme, potrebno je prijeći na zdravu prehranu (bez pečenja, brze hrane, gaziranih pića) i uvijek pokušati jesti u isto vrijeme.

P: Je li moguće odrediti spol na ultrazvuku u 9. tjednu?

O.: Ne. Još je prerano dati čak i prognozu. Plod je još uvijek premalen, veličine je 2,5-3 cm. Budite strpljivi s do 1 probira.

Intimni odnos

U odsutnosti kontraindikacija, kao i moguća prijetnja pobačaja, sasvim je moguće nastaviti intimne odnose u ovom trenutku. No ipak, unatoč činjenici da seks u ovoj fazi nije zabranjen, bolje je suzdržati se od spolnog odnosa. Oni mogu izazvati krvarenje iz maternice, a također uzrokuju povećanje tonusa maternice. Iz tog razloga, preporuča se opreznost i pažljivo pratiti osjećaje za vrijeme i nakon spolnog odnosa, kao i izlučevine. S pojavom boli u donjem dijelu trbuha ili osjećaja petrifikacije, trebate ograničiti tjelesni napor (ni u kojem slučaju ne može podići težinu) i seksualnu intimnost, barem na neko vrijeme.

Prehrana trudna

Pri odabiru prehrane treba obratiti posebnu pozornost. Konkretno, ako tokikoz nervira. Savjet liječnika je jesti u malim količinama, ali često. Osobito u jutarnjim satima kada je mučnina najizraženija. Tradicionalni doručak može se podijeliti na nekoliko prijema. Dakle, ne samo da se možete nositi s toksemijom, već i organizmu osigurati esencijalne hranjive tvari. To nije neuobičajeno u ovom trenutku značajno promijeniti okus u prehrambenim navikama. To je zapravo norma.

9 mjeseci - koliko tjedana?

9 mjeseci - koliko tjedana?

Uvijek se smatralo da je normalna gestacijska dob 40 tjedana. Ili 280 dana. Uzimajući u obzir približno, dobivamo nešto više od 9 mjeseci.

Međutim, ljudi obično govore oko 9 mjeseci. Međutim, rijetko se bilo tko brine do 40 tjedana. Češće se rađaju nakon 36. tjedna.

Usput, iz nekog razloga, dijete rođeno 28. tjedna se smatra sedam mjeseci, iako je stvarno samo 6,5 mjeseci. A na 32. se smatra osam mjeseci, a taj pojam naziva se najopasnijim za rođenje djeteta.

Ako uzmemo da se u prosjeku u mjesecu od 30,5 dana i 9 mjeseci umnožava, tada dobivamo 274,5 dana. Prema tome, ova brojka podijeljena je na 7 dana - dobivamo 39,2 tjedna.

Ako se ovo pitanje odnosi na trajanje trudnoće - 9 mjeseci, onda u ovom slučaju trudnoća traje 40 tjedana. Ovo je najoptimalnije vrijeme za nošenje zdravog djeteta.

Ali sada postoje mnoga odstupanja od norme u jednom smjeru i drugom.

Obično se majke majke prenamjenjuju, rađaju se 41-42 tjedna. Djevojke su više disciplinirane u tome, pokušavajući se roditi na vrijeme.

9 mjeseci nije 40 tjedana. To je točno 9 mjeseci. A ovo je više predviđanje nego dijagnoza. Vrlo često ova prognoza nije opravdana, na primjer, moja voljena kćer rođena je nakon 38 tjedana. Ali događa se da je pošten. I to je dobro.

9 mjeseci - tako kažu stanovnici. U stvarnosti, prosječna gestacijska dob osobe je 40 tjedana. Svi ginekolozi ovu vrijednost koriste za izračun približnog datuma isporuke (DA). Ali normalno je rođenje djeteta u 38-42 tjedna.

Ako pitate za citat "trudna", 9 mjeseci, onda normalna trudnoća traje oko 38-42 tjedna. No, mnogi rađaju i na 36 i na 35, što se još uvijek smatra "trudnim u devet mjeseci"; Oni također jednostavno razlikuju porodničnu gestacijsku dob, to je 4 tjedna u 1 mjesecu, tj. Obična trudnoća navodno traje 10 mjeseci umjesto uobičajenih izračuna za nas u obliku devetomjesečne trudnoće 30-31 dana u mjesecu.

Budući da se trudnoća računa od prvog dana posljednje menstruacije, a to je maksimalno 2 tjedna prije trudnoće, tada se točno 40 tjedana treba dodati na dan posljednje menstruacije. Barem tako misle ginekolozi.

Ako govorimo o trajanju trudnoće, ona iznosi u prosjeku oko 40 tjedana. Ali stvarno, prema kalendaru, 40 tjedana je 280 dana. Ako smo podijeliti s 30,5 - prosječan broj dana u mjesecu, ispada ne točno 9 mjeseci, ali nešto više - 9,18 mjeseci, to jest, 9 mjeseci i još jedan tjedan. Ako uzmemo u obzir 9 kalendarskih mjeseci, ispada oko 275 dana, podijelimo ih sa 7, dobivamo 39,21 tjedan, odnosno 39 tjedana i još 1-2 dana. To znači da se opstetrijski izračuni malo razlikuju od kalendara.

Činjenica je da je dijete rođeno zdravo i snažno, morate ga nositi u maternici određeno vrijeme. u našem slučaju, liječnici često kažu ne 9 mjeseci, nego 40 tjedana. njima je lakše izračunati. zato je odgovor na vaše pitanje 40 tjedana.

9 mjeseci je oko 276-280 dana, što je u tjednima oko 39 i pol tjedana. Smatra se da je pojam trudnoće u svakodnevnom životu 40 tjedana, ali ne uvijek se to razdoblje zaista podudara s rokom trudnoće.

Ovo je 40 tjedana, ali općenito se dijete smatra 37-tjednom. Rodila sam 42 tjedna.

9 mjeseci trudnoće: početak, pažnja, ožujak!

Pozdrav dragi čitatelji! Nismo imali vremena ni za trenutak treptati, jer smo se ispostavili da smo u najvažnijoj fazi, čiji će završetak biti veliki događaj u vašem životu. Ono što nas je pripremilo 9 mjeseci trudnoće, koliko dugo traje, kakvi će se problemi morati suočiti - u suštini odgovaram na ova i mnoga druga pitanja koja vas definitivno muče.

Neobični mjesec

Ako odlučite saznati koji tjedan počinje 9. mjesec, onda trebate znati - od 35. stoljeća. Završni dio trećeg tromjesečja trudnoće nije sasvim normalan, jer može trajati od četiri do šest tjedana, jer se razdoblje od 38 i period od 40 ili čak 42 tjedna uklapaju u normu.

Dakle, blizanci se mogu pitati na 35-36. Tjedan, a jedno dijete može čekati još dva ili tri tjedna.

Kratki tjedni pregled

Kako je razvoj fetusa od 35 do 40 tjedno i kakve se promjene događaju u ženskom tijelu?

35 tjedna. Naša beba raste po skokovima i granicama - svaki tjedan uzme 250-350 grama. S prosječnom visinom od 46 cm, već teži 2,4 kg. Zbog nakupljanja potkožnog masnog tkiva koža mrvica sve se više izravnava, ali slatki nabori na nogama, vratu i rukama ostaju nakon rođenja. Jedinstveni otisci prstiju postaju jasniji.

Ipak, djetetu je potrebno puno kalcija, jer nastajanje skeleta kod ljudi traje sve do dobi od 25 godina. Ako živčani sustav i imunitet još nisu završili formaciju, a pluća još uvijek ne znaju kako sami disati, onda je u svim drugim aspektima beba u potpunosti spremna za pojavu zadivljenoj javnosti.

36 tjedna. Beba je gotovo spremna za rođenje. Većina njegovih sustava je potpuno funkcionalna (mozak, jetra, bubrezi, cirkulacijski sustav), drugi će biti lansirani u trenutku rođenja: pluća će početi disati, crijeva će osloboditi obrađenu hranu. Upravo zbog činjenice da pluća još ne obavljaju svoje funkcije, rađanje djeteta u tom razdoblju smatra se nepoželjnim, jer će mu trebati posebna oprema za disanje.

U 37. tjednu posteljica počinje "stariti" pa se smanjuje opskrba hranjivim tvarima. Pluća su već dovoljno razvijena, ali još nisu uključena u cirkulacijski sustav. To će se dogoditi pri rođenju, kada se otvori poseban ventil u srcu novorođenčeta. Dijete iznutra već čuje sve zvukove i raduje se poznatom glasu roditelja, au njegovom mozgu počinje proces oblikovanja koordinacije pokreta, koji će trajati prvu godinu života. Svi refleksi postaju jasniji, osobito sisanče.

U 38. tjednu, zbog ograničenja unosa hranjivih tvari u posteljicu, rast i povećanje težine usporavaju se. Iako je većina mumija, veličina trbuha ne samo velika, nego i velika, mrvice iznutra su vrlo bliske, tako da nije toliko aktivna. No tijekom dana trebate osjetiti prosječno 10 šokova. Posebna tvar za surfaktant već se pojavila u sitnim plućima koja će vam pomoći da uzmete prvi dah. Ako očekujete djevojku, možda će se ovaj tjedan vrlo dobro pojaviti. Djevojke su hrabrije i radije završe težak posao brzo.

Veličina bebe i posljednji tjedni

Ako vam je teško zamisliti kako vaša beba izgleda na fotografiji fetusa, onda u 39. tjednu težine i dužine izgleda kao mala lubenica za 3 kg promjera 50 cm. mora vidjeti majčina prsa i lice. Ali njegov mozak već opaža volumen, boju i pokret.

Po izgledu, dijete se ne razlikuje od novorođenčeta, ali njegova tjelesna aktivnost se još više smanjuje - u maternici apsolutno nema prostora, količina amnionske tekućine je smanjena, a za rođenje trebate uštedjeti nešto težine.

Ako hodate 40 tjedana, onda beba očito nije u žurbi, unatoč činjenici da je potpuno spreman upoznati se s novim svijetom. Samo kosti lubanje nisu rasle zajedno kako bi lakše prolazile kroz rodni kanal. Sindikat će se pojaviti nekoliko dana nakon pojavljivanja računa.

O vašoj dobrobiti

Zbog aktivnog rasta djeteta, mama postaje sve teža za disanje, pati od kratkog daha i žgaravice, a udarci onih koji sjede u mrvicama u području jetre mogu biti jednostavno nepodnošljivi.

Ipak, osjećaji svake žene su posebni. Neki su puni energije za šetnje, sastanke s prijateljima i beskrajne razgovore o nadolazećem rođenju i životnim poteškoćama. Drugi sanjaju samo o jednoj stvari - sve će se završiti što je prije moguće (a to je, prema opažanjima, većina.

Do 38. tjedna abdomen se spušta, tako da je stalni osjećaj "povlačenja maternice" zamoran. Iako disanje postaje lakše, pritisak na mjehur se još više povećava. Neugodno je spavati, sjediti, stajati, au vašoj glavi - potpuni nered i strah od nadolazećeg rođenja. Tijelo se priprema za ozbiljan test - hormoni se mijenjaju, zglobovi postaju pokretljiviji, karlične kosti se odmiču.

Neugodni uvjeti posljednjeg mjeseca trudnoće:

 • učestalo mokrenje i proljev;
 • žgaravica i kratkoća daha;
 • bubri;
 • oslobađanje kolostruma;
 • treninge;
 • bockanje prstiju i nožnih prstiju.

Preporuke o tome što može i ne može ostati nepromijenjeno. Pazite na sebe, pažljivo slušajte tijelo, ne budite nervozni. I zamijenite karticu razmjene srcu, jer u bilo koje vrijeme možete doći u bolnicu.

Opasnost od 9 mjeseci

Signal za hitan odlazak u rodilište bit će izlazna voda, koja može "protjecati" ili lagano curiti. Ako je trbuh oštro bolestan, a na donjem rublju pronašli crvenu krv, odmah se obratite liječniku. To mogu biti simptomi abrupcije posteljice - stanje koje je vrlo štetno za dijete.

Među ostalim opasnostima od 9 mjeseci, nemojmo zaboraviti:

 • preeklampsija - snažan porast tlaka (analiza proteina u mokraći i mjerenje tlaka pomoći će vam da to razumijete);
 • eklampsija - komplikacija preeklampsije s nesvjesticom, grčevima i zastojima disanja;
 • hipoksija (kisikovog izgladnjivanja) fetusa.

Ako ste već nekoliko dana doživjeli stanje slično toksikozi, nazovite hitnu pomoć bez oklijevanja.

Iako seks tijekom nošenja djeteta nije strogo zabranjen, u posljednjoj fazi se većina parova suzdržava od toga. Ali ako pererashivaete, nemojte se iznenaditi ako vam liječnik savjetuje da imate spolni odnos kako biste stimulirali proces.

O previa i zavoj

Pristupom porođaja pitanje ispravne prezentacije postaje sve hitnije, jer od toga ovisi načelo izvođenja - samostalno ili uz carski rez. Liječnik će vam omogućiti da sami rađate ako je prezentacija glava ili stražnjica. Carski rez se obično koristi ako dijete:

 • počiva s nogama u ustima maternice;
 • leži dijagonalno, na primjer, s glavom na desnoj ptičjoj majci, a magarac - s lijevim rebrima;
 • preko maternice.

Postoji čitav sustav učinkovitih vježbi koje pomažu djetetu da se okrene u maternici. Na primjer, možete ležati naizmjenično na svakoj strani 10 minuta ili ležati na leđima 5 minuta sa savijenim koljenima i valjkom ispod struka. Izvrsna pomoć bebi i vašim aktivnostima u bazenu. Obično traje nekoliko tjedana da se mrvica okrene. Čim liječnik javi ovu dobru vijest, stavi prenatalni zavoj - to će spriječiti nemirnu osobu da ponovno zauzme pogrešnu poziciju.

Važno je! S pogrešnom previjom nošenje zavoja ne može biti!

analize

U 38. tjednu imat će:

 • prolaze analizu urina;
 • mjerenje krvnog tlaka;
 • odrediti duljinu opsega abdomena;
 • visina dna maternice;
 • veličina zdjelice;
 • proći kroz CTG sa snimanjem bebinog srca i kontrakcija maternice.

Ginekolog će također procijeniti kako se cerviks priprema za porođaj. Ultrazvučni pregled u 9 mjeseci provodi se samo ako postoje sumnje o komplikacijama, na primjer, kada liječnik pretpostavlja zapletanje u pupčanu vrpcu.

Torbe u bolnicu

Sada vaša beba može u svako doba izjaviti svoju želju da se rodi :), pa ako niste pripremili vrećice u bolnicu, onda je vrijeme da se pobrinete za ovo važno pitanje.

Potrebno je prikupiti 3 vreće:

 1. za porođaj, za vas
 2. u postporođajnom odjelu. za tebe i dijete
 3. na otpust iz rodilišta u vas i dijete

Pročitajte popis što ćete staviti u svaki od njih, možete ovdje.

Pročitajte više o svakom od tjedana u mom kalendaru trudnoće, i uvijek stavite ličnosti i objavljujte članke na društvenim mrežama, ako su vam informacije u njima korisne.

Koliko u 9 mjeseci dana

9 mjeseci trudnoće - koliko tjedana?

Kao što je poznato, smatra se da normalna trudnoća traje točno 9 mjeseci. Međutim, s obzirom na činjenicu da primalje odbijaju od prvog dana posljednje menstruacije pri izračunavanju razdoblja, a da bi se pojednostavili proračuni, mjesec se uzima za 4 tjedna, trajanje gestacijskog razdoblja u ovom slučaju se povećava na 10 mjeseci. Pokušajmo razumjeti ovu situaciju i odgovoriti na žensko pitanje, koje se tiče 9 mjeseci trudnoće, koliko je tjedana.

Kako izračunati rok?

Da bi se utvrdilo opstetričko razdoblje trudnoće, ženi treba samo znati točan datum prvog dana njezine posljednje menstruacije. Od tog trenutka liječnici razmatraju trajanje trudnoće.

Da bi se mjeseci preveli u tjedne, dobiveni broj morate pomnožiti s 4. Ako brojite koliko je tjedana rok 9 mjeseci, onda je to točno 36 porodničkih tjedana.

Što se sada događa s fetusom?

Nakon što je riješeno koliko je tjedana trudnoće devet mjeseci, ispričat ćemo vam o promjenama koje se događaju u tijelu djeteta tijekom tog razdoblja.

Do kraja 36. tjedna trudnoće, fetus se smatra potpuno trajnim. Do tog vremena, njegovi organi i sustavi su u potpunosti spremni za život izvan majčinskog organizma. Dovoljno gusti sloj potkožnog masnog tkiva omogućuje vam reguliranje tjelesne temperature malog organizma, a također je izvor energije za nekoliko dana nakon rođenja.

Do tog vremena, tjelesna težina doseže 3000-3300 g, a rast je oko 52-54 cm.Površina tijela fetusa postupno počinje gubiti dlake, kosu ostaje samo na glavi.

Jetra aktivno skuplja željezo, koje je neophodno za normalno stvaranje krvi.

Sama beba zauzima svoje posljednje mjesto u maternici. Glava ulazi u karličnu šupljinu. Upravo je ova prezentacija ispravna. Do rođenja sama ostaje prilično malo. Podsjetimo da je izgled bebe u razdoblju 37-42 tjedna je norma.

26 tjedana trudnoće je već dugo vremena, ali koliko iznosi u mjesecima? Djevojke pokušavaju shvatiti, jer zbunjenost oko takvih izračuna često dovodi u zabludu buduće majke.

Kada izračunavaju svoju gestacijsku dob, ponekad se buduće majke pitaju zašto je opstetričko razdoblje, koje liječnici očekuju, toliko različito od njihovih zapisa. Pogledajmo koliko je mjeseci u 30 tjedana trudnoće.

Prevođenje tjedana trudnoće u mjesece, žene su često zbunjene, jer ne uzimaju u obzir neke nijanse kalkulacija koje vode liječnika, postavljajući vremensko ograničenje. Pogledajmo koliko je mjeseci 14 tjedana trudnoće.

Vrijeme isporuke je vrlo brzo, a sve misli žene su zaokupljene djetetom i nadolazećim majčinstvom. Znajući vrijeme u tjednima, žene često žele znati koliko je to mjeseci, au ovom slučaju porodilište.

9 mjeseci ili koliko tjedana traje trudnoća

Da biste pojednostavili ovaj zadatak, postoji poseban kalkulator na gotovo svakoj web stranici posvećenoj temi trudnoće i poroda, gdje unosite svoje podatke i dobivate broj u zamjenu (razdoblje trudnoće u tjednima). Je li to lakše? Odgovara li ova brojka na pitanje koliko tjedana traje trudnoća? Hoće li zadovoljiti mladu majku? Najvjerojatnije ne, jer ne razumije odakle je točno ta figura. Za nju se ne razlikuje od onog što piše na karti ginekolog-opstetričar.

Prvo morate shvatiti koliko dugo traje trudnoća osobe. Sve se izračunava prilično točno: 5600 sati, 280 dana ili 9 kalendarskih mjeseci.

Čini se, izračunati trajanje trudnoće je jednostavno i jednostavno, kao i odrediti datum rođenja. Zašto onda toliko konfuzije? Neke žene su promukle prepirke s liječnicima o vremenu, dokazujući da bolje znaju koliko tjedana traje njihova trudnoća, tvrdeći da se sjećaju dana začeća.

Ta konfuzija proizlazi iz činjenice da svaki sudionik u dijalogu odabire svoju referentnu točku. Žena računa od datuma začeća, jer je ona posve sigurna. Ali u ovom slučaju žene griješe. Maksimum koji žena može znati zasigurno je datum kada je imala seks sa svojim partnerom. I ne znajući, taj je datum taj datum jednak datumu začeća.

Da biste razumjeli što je pogreška, morate razumjeti fiziologiju procesa. Najpovoljnije vrijeme za začeće je dan ovulacije. Na taj dan zrelo jaje napušta folikul. Međutim, kretanje jajne stanice kroz jajovod traje nekoliko dana, a sve to vrijeme pogodno je za oplodnju. Spermije također mogu postojati u ženskom tijelu nekoliko dana. Zbog toga, stanice sperme mogu ući u maternicu jednog dana (njegova žena smatra da je to dan začeća) i oploditi jajnu stanicu u drugu. Tako se ispostavlja da je dan začeća nemoguće odrediti, osim što će žena biti stalno pod pištoljem moćne opreme.

Zato ginekolozi različito računaju pojam trudnoće. Oni računaju na dan kada je žena započela posljednju menstruaciju. Obično je taj datum ženama poznat točno, što znači da postoji čvrsta veza s određenim datumom. Ovaj sustav brojanja naziva se opstetričkim. Nije teško pretpostaviti da je standardnim ciklusom od 4 tjedna razlika između stvarnog gestacijskog perioda i opstetričkog perioda oko 14 dana. Koliko tjedana trudnoća uzima u akušerskim uvjetima? Odgovor je jednostavan - 40 tjedana. Opstetrijski mjesec je 28 dana, to je duljina prosječnog ciklusa žene. On je taj koji zauzima polazište.

Zadnje pitanje ostaje: kako specijalisti za ultrazvuk razmatraju trudnoću i zašto se ona tako često razlikuje od onoga što ginekolozi zovu? Još je lakše. Oni ga uopće ne smatraju. Fetalni razvoj je odavno zakazan tjedno, a broj u ultrazvučnom protokolu ukazuje na stadij fetalnog razvoja. To jest, rekord s određenim razdobljem znači da razvoj vaše bebe točno odgovara tom razdoblju. Zadatak vašeg liječnika je da usporedi procijenjeno vrijeme i razvoj i utvrdi je li to normalno u vašem slučaju, ide naprijed ili je zabranjeno.

Potreban je jedinstveni sustav za izračun vremena s obzirom na bilo koji točan datum kako bi ginekolog mogao usporediti gestacijsko razdoblje i stupanj razvoja fetusa kako bi shvatio koliko dobro trudnoća napreduje, bez patologije ili odgođenog razvoja. Stoga nema smisla raspravljati sa svojim liječnikom o tome koliko mjeseci vaša trudnoća traje, jer, prvo, pojam trudnoće je uvjetni koncept, a drugo, ne dopušta utvrđivanje točnog datuma rođenja. Pomaže samo otprilike zamisliti razdoblje u kojem očekujete pojavljivanje djeteta. I nema velike razlike koliko tjedana traje trudnoća.

7 zanimljivih ideja korištenja božićnih vijenaca Iznenadit ćete se saznanjem što vam jednostavni božićni vijenac može pomoći da postignete, a svjetla će vas zasigurno zadovoljiti i donijeti ugodna sjećanja djeci.

Što se događa s ljudskim tijelom koje nema spolni odnos? Seks je gotovo ista osnovna potreba kao i jelo. U najmanju ruku, počinjući to raditi, nećete prestati. Čak i ako se držiš.

Riječ programiranje nesreća ili Nikad reći to Jeste li svjesni da možete programirati svoj vlastiti život nesvjesno? Treba se samo naviknuti na korištenje nekih održivih izraza.

8 znakova da vas čovjek nikada neće voljeti Ljudi ne mogu uvijek izraziti svoju ljubav riječima. Neki od njih nisu obdareni rječitošću, dok drugi smatraju neprikladnim korištenje nepotrebnih slojeva.

Naši preci nisu spavali kao mi. Što radimo krivo? To je teško povjerovati, ali znanstvenici i mnogi povjesničari su skloni vjerovati da suvremeni čovjek uopće ne spava kao njegovi drevni preci. U početku.

50 stvari koje ne biste trebali imati ako ste u trideset. Ili možda već osjećate 50? Vrijeme je da ponovno razmotrite svoju garderobu i uklonite sve nepotrebne iz nje.

Koliko tjedana u mjesecu?

Mama neće propustiti

Novu godinu slavimo čuda! Kako svježe pečeni kolač smrdi! TEST: Koliko ste optimistični majka? Može li HB štetiti djetetu? Dijete je gladno šetalo, što učiniti? Koliko je POSEBNIH MOMA među nama? Napravite test na imunitet Priče majki Bebi.ru o zadivljujućim stvarima U putovanju s djetetom. Praktični savjeti Da, ja sam inovativna mama! Što je važnije: prehrana ili razvoj? Takve delikatne kao što su bebe povezuju Spoon za mamu, žlicu za tatu. Mama ili baka? Ispričajte svoju priču i poklonite se bajci! Kako odabrati pravu visoku stolicu? Imate li čarobne stvari?) Osjetljiva mama. Jesi li to ti? Govorimo o sastavu, ne skrivamo ništa... Kako podići malo gurmana? Nema iritacije, nema pelenskog osipa, nema nelagode, sada je u našoj kući čist zrak! Molim te, beba, čak i ako je alergičan Samo curi nos? Što ako je to alergija? Budite oprezni: odjednom to nije alergija! Koliko nježnosti u vašoj majčinskoj skrbi? Svjetska turneja fascinantnog svijeta aroma Koliko je važna majčinska nježnost? Teške priče o jednostavnim stvarima Koje opasnosti nose mješavine hrane? Sretna nova godina! Čestitajte svojim prijateljima na odmoru! Pokušajte s mliječnom kašom za bebe! U kojoj dobi možete dati medu svom djetetu? Postoje li mame za aybolite? Kako jesti zabranjen bez posljedica? Jesu li alergeni u hrani za životinje? 5 vrsta mama. Koji ste vi? Provedeno je testiranje mlijeka! Pročitajte recenzije bebe Podijelite svoju nevjerojatnu priču! Mame su bile dobrodošle! Kako je bilo testiranje mlijeka? Kako se Vanya s alergijama bori protiv alergija na životinje? Ne rečenica! Može li mama biti prijateljica? TEST za tendenciju alergija Kolobok je moj novi najbolji prijatelj! Je li dijete bolesno? Saznajte sve o njegovim simptomima! Pelena više ne klizi na guzicu! Ocjenjujem 5 od 5, idealni smo za vas! Kao što smo oprali zrak u rasadniku Evo ih, najdraže trake! Što dalje?