Forum roditelja:

Gestacijska dob se uvijek izračunava u tjednima. Početak trudnoće bilježi se prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. Daljnje pogrešne procjene su napravljene uz pomoć akušerskih tjedana i mjeseci. U jednom akušerskom mjesecu uvijek ima 4 tjedna, što ga razlikuje od uobičajenog mjeseca u kalendaru. Tako će 9 porodnih mjeseci trudnoće biti jednako 36 porodničkih tjedana. Postoji ukupno 40 akušerskih tjedana, tj. Opstetrijska vrijednost mjeseci je samo 10, ali u stvarnosti to je, prema kalendaru, 9 mjeseci. Stoga, za praktičnost, žene često koriste uobičajene izračune, nego kalendarske. Ako uzmete kalendar, 9 mjeseci će biti približno jednako 39-40 tjedana trudnoće.

9 porodnih mjeseci = 36 tjedana trudnoće.

9 kalendarskih mjeseci = 39-40 tjedana trudnoće.

Koliko je tjedana trudnoće 9 mjeseci

9 mjeseci - koliko tjedana?

Često je žena zainteresirana za izračunavanje trajanja trudnoće. 9 mjeseci - koliko tjedana?

Ako govorimo o trajanju trudnoće, ona iznosi u prosjeku oko 40 tjedana. Ali stvarno, prema kalendaru, 40 tjedana je 280 dana. Ako smo podijeliti s 30,5 - prosječan broj dana u mjesecu, ispada ne točno 9 mjeseci, ali nešto više - 9,18 mjeseci, to jest, 9 mjeseci i još jedan tjedan. Ako uzmemo u obzir 9 kalendarskih mjeseci, ispada oko 275 dana, podijelimo ih sa 7, dobivamo 39,21 tjedan, odnosno 39 tjedana i još 1-2 dana. To znači da se opstetrijski izračuni malo razlikuju od kalendara.

Autor pitanja odabrao je ovaj odgovor kao najbolji komentar.

Fetus nakon 36 tjedana. Deveti mjesec trudnoće

Trudnoća 36 tjedana završava lunarni 9. mjesec trudnoće, ali počinje kalendarski mjesec, deveti mjesec trudnoće.

Fetus u 36. tjednu već je nakupio određenu količinu potkožnog masnog tkiva, zahvaljujući kojem se lice fetusa zaokružilo, obrazi su postali istaknutiji i natečeni. Folds i bore nestaju. Dijete su sada dulje. Nokti na nogama rastu do vrhova prstiju.

U ovom trenutku, dijete već zauzima svoju konačnu poziciju u maternici. U maternici postaje sve bliže. Mnogo je porastao, blizak je, tako da nije vjerojatno da će promijeniti položaj, iako ponekad ima takvih slučajeva. Priroda je sve predvidjela. Maternica je organ koji se može rastegnuti, čime se bebi pruža dovoljno prostora za rast i razvoj. Obično se fetus nalazi u glavi maternice, s rukama i nogama pritisnutim uz tijelo, glavu savijenom i bradom pritisnutom na prsima. Ovaj položaj pruža najkompaktniji smještaj u vrlo ograničenom prostoru.

Kosti fetalne glave su dovoljno mekane, između njih su uski prorezi napunjeni elastičnim i elastičnim vezivnim tkivom. Ova struktura lubanje omogućuje vam da budete fleksibilniji, promijenite oblik u procesu prolaska kroz uski rodni kanal majke, koji štiti i fetalni mozak i rodni kanal majke od ozljeda.

Trudnoća 36 tjedana - respiratorni, kardiovaskularni centri i centri živčanog reguliranja disanja, cirkulacija krvi i termoregulacija već su dovoljno zreli da osiguraju funkcioniranje odgovarajućih organa u slučaju prijevremenog poroda u 36. tjednu. Pluća fetusa do ovog doba već su u potpunosti pripremljena za davanje kisika tijelu.

Svi se organi i dalje poboljšavaju. Svaki od njih je već dovoljno zreo da osigura održivost fetusa u slučaju porođaja, ali preostali tjedni su potrebni da se beba pripremi za stres, što ga neminovno čeka i tijekom rođenja i tijekom prvih tjedana života.

36 tjedana trudnoće, dijete teži od 2 kg 400 g do 2 kg 600 g. Duljina njegova tijela se ne povećava tako brzo kao težina, a kreće se od kosti od glave do repa - 34-35 cm, a puna visina - 46 cm.

Trideset šesti tjedan trudnoće - vrijeme je da se maksimalno pripremite za rođenje nove osobe.

Razgovarajte sa svojim liječnikom, poslušajte njegove preporuke o disanju, gimnastici, psihološkom stavu. Uzmite testove za određivanje krvne grupe, kao i Rh faktor. Osim toga, isti testovi moraju proći i vašem suprugu. Možete odabrati bilo koji rodilište u mjestu prebivališta, ili možete pronaći bolnicu koju želite u skladu s popularnošću i popisom usluga koje možete pružiti.

U tom razdoblju određuje se dno maternice u području rebarnog luka, jer u ovom trenutku maternica podiže dijafragmu, zbog čega disanje postaje brže, a prednje odstupanje povlači trbušni zid.

U posljednjim tjednima trudnoće liječnik je morao zabilježiti apsolutno sve promjene koje su se dogodile vama i bebi u sebi. Kopije svih tih podataka moraju se čuvati u bolnici ili rodilištu.

Razvoj fetusa tjednima. Tjedni kalendar trudnoće

Prvo tromjesečje trudnoće po tjednu

36 tjedan trudnoće - koliko mjeseci?

36 tjedan trudnoće... Još malo, i dugo očekivano i nezaboravno sakrament za ženu će se dogoditi - susret s već tako dragom bebom. "Vrlo malo"... Koliko je to vrlo malo? - bliže rođenju može se pitati, mama, potpuno upletena u izračune. Dakle, 36 tjedana trudnoće, koliko mjeseci to čini? Ako pretpostavimo uobičajeni lunarni kalendar, 36 tjedana završava 9 mjeseci. No, budući da je u opstetričkoj praksi uobičajeno raspadati mjesece na 4 tjedna, otvara se posljednji tjedan sa 36 tjedana - devetog mjeseca porodničnog mjeseca trudnoće.

Ultrazvuk u 36. tjednu trudnoće

Do 36. tjedna trudnoće, obično je završen posljednji planirani ultrazvuk. Međutim, u nekim slučajevima dodatno se vrši ultrazvučni pregled u 36. tjednu trudnoće. Stoga, liječnik može preciznije odrediti težinu i veličinu fetusa, u kojem je položaju, ako nema mjesta za uplitanje vrpce, te u kojem je stanju posteljica. Relevantni podaci omogućit će vam da odlučite o načinu isporuke i uklonite sve komplikacije koje se mogu pojaviti u procesu porođaja.

trbuh

Želudac u 36. tjednu trudnoće već je narastao na gotovo ogromnu veličinu. I, čak iu većini slučajeva, posljednji mjesec trudnoće postaje mjesec “strašnog” trbuha, u nekih žena trbuščić može izgledati mnogo manji nego kod drugih njihovih “kolega” u budućem majčinstvu. Ako se ne dijagnosticira oligopatija, isključuje se niska težina fetusa, kao i pogrešna prezentacija, nema razloga za zabrinutost. Najvjerojatnije, mali trbuh se onda čini zbog karakteristika tijela.

No, čak i sa relativno malim trbuhom, žena već ima osjećaj da trbuh u 36. tjednu trudnoće pada. To je posljedica snižavanja djeteta u maternici: beba se s glavom naslanja na dno zdjelice, pripremajući se za rođenje. Posljedice snižavanja abdomena mogu zadovoljiti ženu: s obzirom da se tlak maternice smanjuje, prolazi žgaravica, lakše je disanje.

Želudac u 36. tjednu trudnoće zahtijeva pažljivu brigu, kao i prije: kako bi se izbjegla pojava strija, još uvijek treba podmazati kožu trbuha posebnim sredstvima i nositi prenatalni zavoj. Usput, prenatalni zavoj je također dobar u tome što smanjuje oštrinu i učestalost borbenih treninga.

Fetus u 36. tjednu trudnoće gotovo je spreman za susret s vanjskim svijetom. Svi organi i sustavi u potpunosti funkcioniraju, genitalije su dostigle zrelost, formirana je potkožna celuloza, pojavila se masnoća, lice djeteta postalo je okruglo. U ovom trenutku, beba je već prilično velika i teška: dostiže 47 cm, a ponekad teži čak i više od 2,5 kg.

Pa ipak, dok trudnoća još traje, beba nastavlja poboljšavati: jetra skuplja željezo, imunitet, endokrini, živčani sustav, a regulacijski sustav se sve više otklanja. Obuka djeteta o sisanju dojke se nastavlja: sada dijete aktivno siše prste (i na nogama), proguta i ispljuna amnionsku tekućinu.

Dijete je sada preuzelo oblik u kojem će se pojaviti pred majkom nakon rođenja. A za uspješan prolaz kroz rodni kanal, kosti lubanje ostaju mekane i pokretne - zahvaljujući specijalnim izvorima, koji su slobodnija područja između kostiju. U skoroj budućnosti, nakon rođenja djeteta, fontane će se stegnuti, a kosti lubanje će se otvrdnuti, ali za sada bi trebale biti mekane i gipke.

U idealnom slučaju, fetus u 36. tjednu trudnoće već ima glavobolju. No, također se događa da se beba nalazi u maternici niz stražnjicu, rizik je oko 4%. I u ovom slučaju, nužno je razmotriti mogućnost porođaja carskim rezom.

Usput rečeno, porođaj u 36. tjednu trudnoće - pa čak i prirodno - nije neuobičajen. Štoviše, žena treba biti spremna na činjenicu da se, počevši od 36. tjedna, porođaj može dogoditi u bilo koje vrijeme - dovoljno veliki broj beba se rađa prije roka koji je odredio liječnik. A ako se to ipak dogodi, nema razloga za zabrinutost: beba je već sasvim spremna za život u novom svijetu.

Osjećaji na 36. tjednu trudnoće

Pa ipak, ako sve ide po planu, trudnoća se nastavlja i - oh da! - beba i dalje raste i dobiva na težini. I premda u maternici praktički nema mjesta za aktivne pokrete za dijete, fetus ne prestaje kretati se i koprcati se. Njegovi pokreti za njegovu majku su vrlo opipljivi i treba ih još uvijek pažljivo slušati. U prosjeku, za 12 sati, beba bi trebala znati za sebe najmanje 10 puta.

36 tjedan trudnoće fotografija

Što je trenutak rađanja bliži, moja je majka više alarmantna. Mnoge se žene boje pristupa "sata X", postaju razdražljive i hirovite, brinu se da je dijete zdravo i da imaju dovoljno snage i energije da se brinu za njega. Ti su osjećaji sasvim normalni, ali besmisleno je zadržavati se na njima: porođaj je prirodan proces, kvalificirano medicinsko osoblje uvijek čini sve što je u njegovoj moći kako bi pomoglo ženi da prođe ovu ključnu fazu u životu.

Posljednji tjedni trudnoće obično se daju mami nije lako: ona je već umorna od trudnoće, njezin veliki trbuh ometa kretanje, njezin hod postaje težak i težak, žena se osjeća neugodno...

Ostaje još malo patiti i bolje je da je preostalo vrijeme za trudnoću prošlo u mirnom i smirenom čekanju. Neprekidne šetnje na svježem zraku, pravilan san i dovoljno odmora, pozitivan stav će pomoći da se pričeka kraj trudnoće i dođe do poroda u miru i bez iritacije, što je važno za normalan protok rada.

Težina gestacije 36 tjedana

Određene nepogodnosti uzrokuju i pristojno povećavaju težinu u 36. tjednu trudnoće. U ovom stadiju, žena je već mogla dobiti težinu do 13 kg, a ta se težina ne može promijeniti čak ni prije rođenja. Iako, naravno, u većini slučajeva, težina i dalje raste do kraja trudnoće: beba nastavlja rasti, što utječe na težinu mame. U idealnom slučaju, prije isporuke, povećanje težine ne bi smjelo prelaziti 15-16 kg.

Bol u 36. tjednu trudnoće nije rijetkost. Druga stvar: mama sada mora u sebi nositi punopravnog malog čovjeka, maternica je narasla do ogromne veličine i ne prestaje vršiti pritisak na unutarnje organe, a veliki trbuh uzrokuje pomak u središtu gravitacije. Zbog toga bolovi u leđima i leđima postaju česti pratioci trudnoće u posljednjim fazama.

Osim toga, pod utjecajem hormona, ligamenata i zglobova opuštaju se i omekšavaju, što uzrokuje bol u 36. tjednu trudnoće u zglobovima pubisa i bedara, u području zdjelice. Bolne senzacije prate tako neugodne pojave, moguće u kasnijim razdobljima trudnoće, kao što su hemoroidi. S problemom hemoroida što je prije moguće, ne ustručavajte se posavjetovati se s liječnikom - on će preporučiti siguran prikladan lijek za liječenje.

Ako se bolovi u 36. tjednu trudnoće u leđima okarakteriziraju kao povlačenje, a prate ih i isti bolovi u trbuhu, osjećaj da je trbuh poput kamena, dodatno se konzultirajte sa svojim liječnikom. Vrlo je moguće da će se u ovom slučaju raspravljati o hipertoniji maternice, koja može uzrokovati rađanje prije određenog vremena.

U posljednjim tjednima trudnoće oticanje nogu može se pojaviti čak i kod žena koje prije nisu imale problema s oticanjem. To je zbog slabijeg isticanja krvi iz donjeg dijela tijela zbog kompresije zdjelične maternice. Treba promatrati prirodu edema: u nekim slučajevima oni postaju simptom razvoja teške komplikacije trudnoće nazvane gestoza.

Dakle, preeklampsija se, osim edema, također očituje povećanim tlakom i prisutnošću proteina u urinu. Ako noge nabreknu do kraja dana, nakon dugog boravka na nogama ili sjedenju - to je varijanta norme. U tom slučaju, trebate leći na kauč, podižući noge na brdo (valjak ili jastuk).

izbor

Iscjedak u 36. tjednu trudnoće ne nestaje. Štoviše, oni mogu postati obilniji i imati viskoznu mukoznu konzistenciju. Takvi sekreti ukazuju na postupan iscjedak čepa koji je prethodno zatvorio cervikalni kanal. Ako iscjedak u 36. tjednu trudnoće izlazi u obliku bezbojne ili ružičaste sluzi, mama bi trebala biti spremna na činjenicu da je porođaj već "nedaleko".

I pojava sirastog iscjedka, s mutnim nečistoćama sluzi, ugrušci gnoja ukazuju na razvoj infekcije u genitalnom traktu. Općenito, takvi sekreti su također popraćeni svrabom i peckanjem, te zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

Također trebate odmah nazvati ambulantni tim kada je krvavi iscjedak, bez obzira na njihov broj i intenzitet. Krvavi iscjedak u 36. tjednu trudnoće, koji je također praćen bolovima u trbuhu, znak je odvajanja normalno smještene posteljice. Ovaj fenomen predstavlja znatnu prijetnju za dijete i nužno zahtijeva specijaliziranu intervenciju.

Preporučljivo je ići u rodilište, čak i ako se u 36. tjednu trudnoće iznenada pojave tekuća vodena pražnjenja. Takav iscjedak, nalik žućkastoj ili bijeloj vodi, najvjerojatnije je amnionska tekućina. Voda ne mora nužno otjecati, nego se može i razdvojiti u malim količinama. U svakom slučaju, kako bi se razjasnila priroda takvog iscjedka, potrebna je procjena opstetričara-ginekologa.

Seks u 36. tjednu trudnoće, ako nema kontraindikacija za liječnika, u načelu nije zabranjen. To je samo mama treba znati da je orgazam u kasnoj trudnoći dovodi do ton maternice, što sada može dobro pokrenuti početak rada. Ali to se događa uglavnom u slučaju kada je maternica spremna za porođaj. Stoga, ako se trudnoća odvija normalno i tijekom redovitih pregleda liječnik ne čita kontraindikacije, možete prakticirati seks do kraja trudnoće. Ali: spremnost za početak rada svake minute.

Tjedni trudnoće po mjesecu

Unatoč činjenici da svi kažu da trudnoća traje 9 mjeseci, akušerski izračun se odvija svakog tjedna, a vrlo često se svi važni testovi i događaji u razvoju fetusa navode točno u tjednima.

Mnogi budući roditelji, posebno tate, na primjer, ne mogu odmah utvrditi: 7 mjeseci koliko je tjedana trudnoće? Kako to učiniti će vam reći u ovom članku.

Odgovarajući mjeseci i tjedni trudnoće

Fetalni razvoj i zdravlje majke (osobito težina) treba stalno pratiti, a budući da u mjesecu nema jednakog broja dana (od 28 do 31), liječnici su pronašli stalnu jedinicu - tjedan dana, koji uvijek traje 7 dana. Izbor ove jedinice mjerenja trudnoće povezan je s činjenicom da je riječ o relativno kratkom vremenskom razdoblju, tako da je lakše pratiti što bi se normalno trebalo dogoditi u razvoju djeteta. To je osobito važno za ultrazvuk i projekcije. Uostalom, stopa pokazatelja varira ovisno o trajanju trudnoće.

Dakle, gotovo svaki opstetrički mjesec ima 4 tjedna: na primjer: treći mjesec trudnoće je razdoblje od 9 do 12 tjedana. Ali nisu svi izvori dali iste informacije. Ponekad možete uvidjeti da je treći mjesec trudnoće vrijeme od 10 do 13 tjedana.

Zašto se javlja ova razlika? Da, jer prema kalendaru u mjesecu ima 4 tjedna i 2-3 dana, dakle treći mjesec trudnoće završava u 13 tjedana i 2 dana. I tako u svakom slučaju, što dovodi do činjenice da se kraj tjedna podudara s krajem mjeseca.

Koliko je lako odrediti trudnoću iz tjedna u tjedan?

Kako bi se utvrdilo koji je mjesec došao po tjednima, razvijene su tablice "Tjedni i mjeseci trudnoće". Postoji nekoliko opcija, ali najočitije je sljedeće:

Vrlo je lako odrediti, u odnosu na kraj prošlog mjeseca, koji se tjedan trudnoće odnosi na koji mjesec. Da biste to učinili, u prvom stupcu pronađite broj tjedna koji vas zanima i pogledajte kojem mjesecu pripada. Također je moguće odrediti iz ove tablice kada postoji DA.

Dakle, možemo lako odrediti koliko tjedana je 7 mjeseci trudnoće, prema tablici, ovo razdoblje odgovara razdoblju od 28 do sredine 32 tjedna.

Sposobnost da odredite koji tjedan odgovara kojem mjesecu će vam pomoći da pravilno izračunate navedeno vrijeme, čak i ako je vremensko razdoblje navedeno u različitim mjernim jedinicama. Također će vam pomoći da kažete svojim rođacima koliko ste dugo i kada je u oprezu čekati nadopunu u obitelji.

autor

Da biste pojednostavili ovaj zadatak, postoji poseban kalkulator na gotovo svakoj web stranici posvećenoj temi trudnoće i poroda, gdje unosite svoje podatke i dobivate broj u zamjenu (razdoblje trudnoće u tjednima). Je li to lakše? Odgovara li ova brojka na pitanje koliko tjedana traje trudnoća? Hoće li zadovoljiti mladu majku? Najvjerojatnije ne, jer ne razumije odakle je točno ta figura. Za nju se ne razlikuje od onog što piše na karti ginekolog-opstetričar.

Prvo morate shvatiti koliko dugo traje trudnoća osobe. Sve se izračunava prilično točno: 5600 sati, 280 dana ili 9 kalendarskih mjeseci.

Čini se, izračunati trajanje trudnoće je jednostavno i jednostavno, kao i odrediti datum rođenja. Zašto onda toliko konfuzije? Neke žene su promukle prepirke s liječnicima o vremenu, dokazujući da bolje znaju koliko tjedana traje njihova trudnoća, tvrdeći da se sjećaju dana začeća.

Ta konfuzija proizlazi iz činjenice da svaki sudionik u dijalogu odabire svoju referentnu točku. Žena računa od datuma začeća, jer je ona posve sigurna. Ali u ovom slučaju žene griješe. Maksimum koji žena može znati zasigurno je datum kada je imala seks sa svojim partnerom. I ne znajući, taj je datum taj datum jednak datumu začeća.

Da biste razumjeli što je pogreška, morate razumjeti fiziologiju procesa. Najpovoljnije vrijeme za začeće je dan ovulacije. Na taj dan zrelo jaje napušta folikul. Međutim, kretanje jajne stanice kroz jajovod traje nekoliko dana, a sve to vrijeme pogodno je za oplodnju. Spermije također mogu postojati u ženskom tijelu nekoliko dana. Zbog toga, stanice sperme mogu ući u maternicu jednog dana (njegova žena smatra da je to dan začeća) i oploditi jajnu stanicu u drugu. Tako se ispostavlja da je dan začeća nemoguće odrediti, osim što će žena biti stalno pod pištoljem moćne opreme.

Zato ginekolozi različito računaju pojam trudnoće. Oni računaju na dan kada je žena započela posljednju menstruaciju. Obično je taj datum ženama poznat točno, što znači da postoji čvrsta veza s određenim datumom. Ovaj sustav brojanja naziva se opstetričkim. Nije teško pretpostaviti da je standardnim ciklusom od 4 tjedna razlika između stvarnog gestacijskog perioda i opstetričkog perioda oko 14 dana. Koliko tjedana trudnoća uzima u akušerskim uvjetima? Odgovor je jednostavan - 40 tjedana. Opstetrijski mjesec je 28 dana, to je duljina prosječnog ciklusa žene. On je taj koji zauzima polazište.

Zadnje pitanje ostaje: kako specijalisti za ultrazvuk razmatraju trudnoću i zašto se ona tako često razlikuje od onoga što ginekolozi zovu? Još je lakše. Oni ga uopće ne smatraju. Fetalni razvoj je odavno zakazan tjedno, a broj u ultrazvučnom protokolu ukazuje na stadij fetalnog razvoja. To jest, rekord s određenim razdobljem znači da razvoj vaše bebe točno odgovara tom razdoblju. Zadatak vašeg liječnika je da usporedi procijenjeno vrijeme i razvoj i utvrdi je li to normalno u vašem slučaju, ide naprijed ili je zabranjeno.

Potreban je jedinstveni sustav za izračun vremena s obzirom na bilo koji točan datum kako bi ginekolog mogao usporediti gestacijsko razdoblje i stupanj razvoja fetusa kako bi shvatio koliko dobro trudnoća napreduje, bez patologije ili odgođenog razvoja. Stoga nema smisla raspravljati sa svojim liječnikom o tome koliko mjeseci vaša trudnoća traje, jer, prvo, pojam trudnoće je uvjetni koncept, a drugo, ne dopušta utvrđivanje točnog datuma rođenja. Pomaže samo otprilike zamisliti razdoblje u kojem očekujete pojavljivanje djeteta. I nema velike razlike koliko tjedana traje trudnoća.

9 mjeseci - koliko tjedana?

9 mjeseci - koliko tjedana?

Uvijek se smatralo da je normalna gestacijska dob 40 tjedana. Ili 280 dana. Uzimajući u obzir približno, dobivamo nešto više od 9 mjeseci.

Međutim, ljudi obično govore oko 9 mjeseci. Međutim, rijetko se bilo tko brine do 40 tjedana. Češće se rađaju nakon 36. tjedna.

Usput, iz nekog razloga, dijete rođeno 28. tjedna se smatra sedam mjeseci, iako je stvarno samo 6,5 mjeseci. A na 32. se smatra osam mjeseci, a taj pojam naziva se najopasnijim za rođenje djeteta.

Ako uzmemo da se u prosjeku u mjesecu od 30,5 dana i 9 mjeseci umnožava, tada dobivamo 274,5 dana. Prema tome, ova brojka podijeljena je na 7 dana - dobivamo 39,2 tjedna.

Ako se ovo pitanje odnosi na trajanje trudnoće - 9 mjeseci, onda u ovom slučaju trudnoća traje 40 tjedana. Ovo je najoptimalnije vrijeme za nošenje zdravog djeteta.

Ali sada postoje mnoga odstupanja od norme u jednom smjeru i drugom.

Obično se majke majke prenamjenjuju, rađaju se 41-42 tjedna. Djevojke su više disciplinirane u tome, pokušavajući se roditi na vrijeme.

9 mjeseci nije 40 tjedana. To je točno 9 mjeseci. A ovo je više predviđanje nego dijagnoza. Vrlo često ova prognoza nije opravdana, na primjer, moja voljena kćer rođena je nakon 38 tjedana. Ali događa se da je pošten. I to je dobro.

9 mjeseci - tako kažu stanovnici. U stvarnosti, prosječna gestacijska dob osobe je 40 tjedana. Svi ginekolozi ovu vrijednost koriste za izračun približnog datuma isporuke (DA). Ali normalno je rođenje djeteta u 38-42 tjedna.

Ako pitate za citat "trudna", 9 mjeseci, onda normalna trudnoća traje oko 38-42 tjedna. No, mnogi rađaju i na 36 i na 35, što se još uvijek smatra "trudnim u devet mjeseci"; Oni također jednostavno razlikuju porodničnu gestacijsku dob, to je 4 tjedna u 1 mjesecu, tj. Obična trudnoća navodno traje 10 mjeseci umjesto uobičajenih izračuna za nas u obliku devetomjesečne trudnoće 30-31 dana u mjesecu.

Budući da se trudnoća računa od prvog dana posljednje menstruacije, a to je maksimalno 2 tjedna prije trudnoće, tada se točno 40 tjedana treba dodati na dan posljednje menstruacije. Barem tako misle ginekolozi.

Ako govorimo o trajanju trudnoće, ona iznosi u prosjeku oko 40 tjedana. Ali stvarno, prema kalendaru, 40 tjedana je 280 dana. Ako smo podijeliti s 30,5 - prosječan broj dana u mjesecu, ispada ne točno 9 mjeseci, ali nešto više - 9,18 mjeseci, to jest, 9 mjeseci i još jedan tjedan. Ako uzmemo u obzir 9 kalendarskih mjeseci, ispada oko 275 dana, podijelimo ih sa 7, dobivamo 39,21 tjedan, odnosno 39 tjedana i još 1-2 dana. To znači da se opstetrijski izračuni malo razlikuju od kalendara.

Činjenica je da je dijete rođeno zdravo i snažno, morate ga nositi u maternici određeno vrijeme. u našem slučaju, liječnici često kažu ne 9 mjeseci, nego 40 tjedana. njima je lakše izračunati. zato je odgovor na vaše pitanje 40 tjedana.

9 mjeseci je oko 276-280 dana, što je u tjednima oko 39 i pol tjedana. Smatra se da je pojam trudnoće u svakodnevnom životu 40 tjedana, ali ne uvijek se to razdoblje zaista podudara s rokom trudnoće.

Ovo je 40 tjedana, ali općenito se dijete smatra 37-tjednom. Rodila sam 42 tjedna.

9 mjeseci trudnoće - koliko tjedana?

Kao što je poznato, smatra se da normalna trudnoća traje točno 9 mjeseci. Međutim, s obzirom na činjenicu da primalje odbijaju od prvog dana posljednje menstruacije pri izračunavanju razdoblja, a da bi se pojednostavili proračuni, mjesec se uzima za 4 tjedna, trajanje gestacijskog razdoblja u ovom slučaju se povećava na 10 mjeseci. Pokušajmo razumjeti ovu situaciju i odgovoriti na žensko pitanje, koje se tiče 9 mjeseci trudnoće, koliko je tjedana.

Kako izračunati rok?

Da bi se utvrdilo opstetričko razdoblje trudnoće, ženi treba samo znati točan datum prvog dana njezine posljednje menstruacije. Od tog trenutka liječnici razmatraju trajanje trudnoće.

Da bi se mjeseci preveli u tjedne, dobiveni broj morate pomnožiti s 4. Ako brojite koliko je tjedana rok 9 mjeseci, onda je to točno 36 porodničkih tjedana.

Što se sada događa s fetusom?

Nakon što je riješeno koliko je tjedana trudnoće devet mjeseci, ispričat ćemo vam o promjenama koje se događaju u tijelu djeteta tijekom tog razdoblja.

Do kraja 36. tjedna trudnoće, fetus se smatra potpuno trajnim. Do tog vremena, njegovi organi i sustavi su u potpunosti spremni za život izvan majčinskog organizma. Dovoljno gusti sloj potkožnog masnog tkiva omogućuje vam reguliranje tjelesne temperature malog organizma, a također je izvor energije za nekoliko dana nakon rođenja.

Do tog vremena, tjelesna težina doseže 3000-3300 g, a rast je oko 52-54 cm.Površina tijela fetusa postupno počinje gubiti dlake, kosu ostaje samo na glavi.

Jetra aktivno skuplja željezo, koje je neophodno za normalno stvaranje krvi.

Sama beba zauzima svoje posljednje mjesto u maternici. Glava ulazi u karličnu šupljinu. Upravo je ova prezentacija ispravna. Do rođenja sama ostaje prilično malo. Podsjetimo da je izgled bebe u razdoblju 37-42 tjedna je norma.

9 tjedna trudnoće

Otprilike, 9. tjedan trudnoće je sedmi tjedan od začeća. Razlika je u tome što je gotovo nemoguće utvrditi točan datum oplodnje jajeta, pa je uobičajeno izračunati trajanje trudnoće od prvog dana posljednje menstruacije. U većini slučajeva, trenutak začeća dogodio se prije samo sedam tjedana, ali to se moglo dogoditi prije 6 tjedana ili čak 8.

9 tjedna trudnoće, koliko mjeseci

Na devetom akušerskom tjednu počinje 3 mjeseca trudnoće, I trimestra. Naravno, rijetko bilo tko u blizini može primijetiti vanjske fiziološke promjene buduće majke. I još više otkriti tajnu brzih emocionalnih promjena raspoloženja. Samo rana toksoza, koja je u ovom trenutku česta pratnja, sposobna je izdati.

Međutim, sama žena već zna o trudnoći zbog niza specifičnih znakova. Moguće je da je već posjetila antenatalnu kliniku i da se uspjela registrirati u vezi s trudnoćom.

Što se događa s mamom?

Svaki tjedan trudnoće prati niz promjena. I deveti po redu, nije iznimka. Osjećaji žena postaju jasniji i svjetliji. Najvjerojatnije je trudnica već počela primjećivati ​​da je njezina omiljena odjeća postala pomalo tijesna, uglavnom u području struka. Ali, vizualno, trbuščić još nije vidljiv drugima. A to znači da je sada vrijeme za dobivanje kvalitetne kreme koja učinkovito sprječava stvaranje strija. Prednost daje kremi koja sadrži vitamine A i E.

Osim vanjskih promjena u tijelu trudnice za 9 tjedana trudnoće i unutarnje. Konkretno, maternica se blago povećava. Međutim, njezini se zidovi malo proširuju.

Budući da se ultrazvuk u tom razdoblju propisuje samo u rijetkim slučajevima, trudnoća se prati za hCG. Normalno, hCG u 9. tjednu je 45.000 - 233.000 mIU / ml. Tijekom trudnoće s blizancima - 55000 - 291000 mME / ml.

Želudac na 9. tjednu trudnoće

izbor

Bež i žućkasti iscjedak smatraju se normom u razdoblju od 9 porodničkih tjedana. Oni mogu biti vrlo obilni. Pojava svrbeža ili uključivanja krvi razlog je brzog liječenja liječniku. Bilo koji smeđi iscjedak može signalizirati rizik od spontanog pobačaja, pa se morate posavjetovati sa svojim liječnikom i proći potrebne testove.

Osjećaji u 9. tjednu

Ne rijetko se u ovom trenutku težina žene smanjuje. To je izravno povezano s prisutnošću toksemije koja je svojstvena prvoj polovici trudnoće. To fiziološko stanje prati mučnina, povraćanje, akutna netolerancija na miris hrane, omiljeni parfem itd. Sve to, naravno, dovodi do smanjenja apetita, a time i do gubitka tjelesne težine. Međutim, također se događa da trudnica ne zna "sve užitke" toksikoze. U nedostatku napada jutarnje mučnine, težina trudnice počinje postupno rasti. Međutim, oscilacija utega u "plusu" je još uvijek beznačajna.

Osim toga, u devetom tjednu fiziološka stanja kao što su neuobičajena:

  • povećan umor;
  • vrtoglavica koja se javlja u trenutku iznenadne promjene uobičajenog položaja tijela ili naglog okreta glave.

Početak 3 mjeseca trudnoće ima subjektivne znakove. Jedna od najupečatljivijih je iznenadna i dramatična oteklina mliječnih žlijezda. Tako se vaše tijelo postupno obnavlja i priprema se za budući proces dojenja djeteta. Nije neuobičajeno da dojke u 9. tjednu trudnoće postanu veće za punu veličinu. Ako su dojke natečene u kratkom vremenskom razdoblju, a žena nije imala vremena probuditi se i početi nanositi kremu za strije, sigurno će se "šepuriti" na poprsju. Nažalost, vrlo ih je teško riješiti zauvijek, ali ih možete učiniti manje vidljivima uz pomoć raznih krema.

Što se događa s djetetom?

Tijekom devetog tjedna trudnoće razvoj fetusa i dalje dobiva na zamahu. Postoji aktivan razvoj mozga. Glavna značajka razvoja je da već ima dvije hemisfere. Aktivno započinje formiranje cerebelarnog odjela, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta.

Povećanje volumena i mišića. Udovi se također mijenjaju - postaju deblji. Zbog toga pokreti budućeg djeteta više nisu kaotični, nego više koncentrirani. Dijete već počinje aktivno pomicati noge i ruke. Važno je napomenuti da se gornji udovi razvijaju mnogo brže od donjeg. To proizlazi iz činjenice da se u gornjem dijelu aktivnije razvija sustav opskrbe krvlju.

Prsti na rukama postaju duži. Osim toga, membrane koje su bile između njih nestaju. Počnite u potpunosti oblikovati dlanove. Druga značajna promjena u gestacijskoj dobi od 9 tjedana je ispravljanje leđa embrija, kao i nestanak repa.

Često postavljana pitanja na forumima

W: Saznala sam da sam bila trudna. Izraz pretpostavlja se 4-5 tjedana. Mogu li se okupati?

A.: Ako nema prijetnji pobačaja, možete se okupati, ali samo toplo, a ne vruće. U prvom tromjesečju topla kupka može loše utjecati na razvoj djeteta. Osim toga, nije preporučljivo dugo ostati u vodi.

W: Izrasla je u trbuh 9 tjedana. Je li prerano?

A.: Ako ova trudnoća nije vaša prva, tada se u tom trenutku može pojaviti mala, jedva primjetna čekić u donjem dijelu trbuha. Ako se prva trudnoća ili trbuh primjetno zaokruže, najvjerojatnije je to uobičajena oteklina. Zbog promjena u hormonalnoj pozadini, probavni sustav postaje uzrujan, pojavljuju se toksikoza, nadutost, žgaravica i zatvor. Da biste izbjegli sve te probleme, potrebno je prijeći na zdravu prehranu (bez pečenja, brze hrane, gaziranih pića) i uvijek pokušati jesti u isto vrijeme.

P: Je li moguće odrediti spol na ultrazvuku u 9. tjednu?

O.: Ne. Još je prerano dati čak i prognozu. Plod je još uvijek premalen, veličine je 2,5-3 cm. Budite strpljivi s do 1 probira.

Intimni odnos

U odsutnosti kontraindikacija, kao i moguća prijetnja pobačaja, sasvim je moguće nastaviti intimne odnose u ovom trenutku. No ipak, unatoč činjenici da seks u ovoj fazi nije zabranjen, bolje je suzdržati se od spolnog odnosa. Oni mogu izazvati krvarenje iz maternice, a također uzrokuju povećanje tonusa maternice. Iz tog razloga, preporuča se opreznost i pažljivo pratiti osjećaje za vrijeme i nakon spolnog odnosa, kao i izlučevine. S pojavom boli u donjem dijelu trbuha ili osjećaja petrifikacije, trebate ograničiti tjelesni napor (ni u kojem slučaju ne može podići težinu) i seksualnu intimnost, barem na neko vrijeme.

Prehrana trudna

Pri odabiru prehrane treba obratiti posebnu pozornost. Konkretno, ako tokikoz nervira. Savjet liječnika je jesti u malim količinama, ali često. Osobito u jutarnjim satima kada je mučnina najizraženija. Tradicionalni doručak može se podijeliti na nekoliko prijema. Dakle, ne samo da se možete nositi s toksemijom, već i organizmu osigurati esencijalne hranjive tvari. To nije neuobičajeno u ovom trenutku značajno promijeniti okus u prehrambenim navikama. To je zapravo norma.

9 mjeseci trudnoće: koliko je tjedana, seks, hrana

Trudnoća. S tim je povezano koliko strahova, radosti, neobičnih senzacija i radosnih trenutaka! A onda je došao deveti mjesec trudnoće, još uvijek prilično malo i vi ćete se susresti sa svojom bebom. Čini se da je ostalo još samo nekoliko tjedana, a većina puta je gotova, ali ipak ne odustaju od misli da trebate paziti na svoje zdravlje, biti pažljiviji na svoje stanje.

Čini se da su sve proučene točke, sve preporuke liječnika promatrane, a trudnoća se odvija normalno. Ali, ipak, što bi moglo biti obilježje posljednjih tjedana prije rođenja? Trebam li promijeniti svoju prehranu i način? Koje osjećaje prati buduća majka u tom razdoblju? Ova i mnoga druga pitanja muče mnoge od onih koji su u ovom položaju po prvi put.

Što se događa s tijelom u posljednjem mjesecu trudnoće?

Začudo, mnogi još uvijek ne predstavljaju 9 mjeseci - koliko je tjedana trudnoće. Neki su čuli da nošenje djeteta traje oko 40 tjedana, a za to vrijeme beba je potpuno spremna za rođenje. Općenito, jest. Deveti mjesec trudnoće je 37 - 41 tjedan, a do tog vremena dijete je potpuno zrelo i spremno za rođenje. Već je razvio sve organe, može samostalno disati, pojavio se refleks sisa. Sada postoji konačna priprema za rođenje. Kada se dječji živčani sustav u potpunosti formira, rodit će se dijete.

Mama u tom razdoblju, s jedne strane, već se osjeća mnogo bolje. U 9 ​​mjeseci trudnoće, osjećaji više nisu isti kao prije. Nema mučnine, disanje je lakše, kosa prestaje ispadati. No, s druge strane, težina u donjem dijelu trbuha pojavljuje se zbog činjenice da je fetus pao ispod, česta urinacija i konstipacija su ostali, a vrtoglavica se opet vratila. Potonji se javljaju iz razloga što dječja glava stisne genitalnu venu kada žena leži na leđima.

Osim uobičajenih uvjeta, postoje i novi. Trbuh počinje svrbjeti, rizik od strija je visok, žena postaje odsutna, zaborava, čak i letargična. S druge strane, u 9 mjeseci trudnoće, buduća majka može imati energiju, želju da opremi svoj dom. Općenito, u 9 mjeseci trudnoće, osjećaji su vrlo raznoliki. Nije uvijek ugodno, ali ne možete pobjeći. Devet mjeseci trudnoće je gotovo iza, samo malo je ostalo, i sve će se to završiti. I, ipak, ne smijete zaboraviti na pravilnu prehranu i pažnju na svoje tijelo.

Značajke prehrane prije porođaja

Prehrana u 9 mjeseci trudnoće nije se mnogo razlikovala od čitavog razdoblja. I dalje je potrebno jesti zdravu, svježu hranu i izbjegavati štetne namirnice. To jest, na stolu bi trebale biti ribe, nemasno meso, povrće i voće u velikim količinama. Sve to treba biti svježe, kuhano ili pečeno. Ali iz masne hrane treba napustiti prženu i dimljenu hranu, kao i brzu hranu i gazirana pića. Tako ćete pomoći vašem crijevu, a ne stvarno dobiti na težini.

Osim općih preporuka, prehrana u 9 mjeseci trudnoće ima neke osobitosti. Dakle, trebate smanjiti unos hrane koja sadrži kalcij. To će spriječiti prekomjerni rast proljeća kod djeteta. Meso se također treba jesti manje, jer smanjuje elastičnost tkiva perineuma.

Također morate iz prehrane isključiti hranu koja se smatra alergenom. Agrumi, jagode, med i slično mogu izazvati razvoj bolesti kod djeteta. Ostavite ove ukusne stvari dok se beba ne rodi, i bit će moguće postupno uvoditi poznatu hranu u svoju prehranu.

Kako se život mijenja bliže porodu?

Naravno, po ovom trenutku ste već kupili miraz, sakupili su mali kovčeg iu svakom trenutku se pripremaju otići u bolnicu. Jasno je da još uvijek postoji nekoliko tjedana prije porođaja. I često, trudnice imaju problem: 9 mjeseci trudnoće, što učiniti? Upravo sada postoji želja za obnovom stana, preuređenje namještaja. Ali nema vremena za početak nečega velikog opsega, poput popravka. No, moguće je postaviti novi prekrivač, promijenite zavjese, kupite novi luster i slično.

Osim rasporeda "gnijezda", također možete posvetiti vrijeme sebi. To jest, ići na pedikuru i manikuru, unatoč svim znakovima kako bi napravila lijepu frizuru. Uostalom, ti si žena, i ništa te ne bi trebalo spriječiti da budeš lijepa.


Vodite brigu o svom zdravlju više, jer prehlada u 9. mjesecu trudnoće nije ništa manje opasna nego na samom početku. Sigurno je vaš liječnik dao neke preporuke u vezi s tim pitanjem koje svakako treba slijediti: toplo se oblačite, dovoljno spavajte, pijte vitamine, izbjegavajte gužve i tako dalje.

Mnoge buduće majke također su zainteresirane za intimnu stranu. Da li seks u 9 mjeseci trudnoće nije štetan? U većini slučajeva, liječnici to ne zabranjuju i čak ga, naprotiv, preporučuju. Istina, ako nema kontraindikacija. Ako liječnik nije dao jasne upute o tom pitanju, onda je seks u 9 mjeseci trudnoće sasvim moguć. Samo odaberite položaje koji vam odgovaraju i one za koje neće biti pritiska na želudac.

Općenito, deveti mjesec trudnoće neće donijeti ništa posebno novo u vašem životu, osim što ste konačno spremni za porođaj. U bilo koje vrijeme, kontrakcije mogu početi, trebate uzeti torbu s stvarima i možete otići u bolnicu. Glavna stvar ovdje je ne paničariti, već znate sve i spremni ste za najugodnije razdoblje u vašem životu - postati majka.

Trudnoća po mjesecu. Treći mjesec (9-12 tjedana)

9 tjedna trudnoće
Činjenica da ćete uskoro postati majka poznata je samo rođacima do sada, dok je ostatak tajna iza sedam pečata. Još 3-4 tjedna i možete reći svima o tome. Čak i ako ste se oporavili, onda dosta malo (za 1,5 kg), za nepoznate, to nije vidljivo.
Zapamtite da težinu treba pažljivo pratiti, glavno povećanje pada na treće tromjesečje, što je praćeno aktivnim rastom djeteta. Pokušajte se ne prejesti. Za cijelu trudnoću, idealno bi trebali dobiti do 13 kg. Želudac još nije vidljiv, ali još uvijek možete spavati u bilo kojem položaju, čak i na želucu. Ne možete podići ništa teško, pa nemojte odbiti pomoć mame, djevojke ili svekrve. Mislite: “Želim trbuh! Kada će početi rasti? Lijepo je da se za mene brinu oni koji su upoznati s našom malom tajnom. Samo se kupam u njihovoj ljubavi. Za što biste ih još tražili? ”))))))))
Za žene, 9 tjedana trudnoće je razdoblje u kojem učinci toksikoze dosežu maksimum, a zatim počinju postupno smanjivati. Morate posjetiti liječnika koji promatra trudnoću. Ako postoji jaka toksikoza, liječnik vas može uputiti na hospitalizaciju - ni u kojem slučaju nemojte zanemariti ovu priliku, najčešće je to uvjetovano potrebom za poboljšanjem metabolizma.
Od ove točke, vi ćete početi primjećivati ​​značajne promjene koje se događaju s vašim grudima. Postao je gušći i teži, a također i osjetljiviji na dodir. Od tog trenutka, vaše grudi će početi rasti svaki dan. Njezina osjetljivost postupno će se smanjivati ​​oko 4 mjeseca trudnoće. Također možete primijetiti male izbočine na pigmentiranom dijelu dojke (tamni dio bradavice). Zovu se Montgomeryjevi Hillocksi. Njihova je funkcija oslobađanje maziva tijekom dojenja.

U bliskoj budućnosti, trebate kupiti kozmetiku za njegu kože tijekom trudnoće - barem kremu za dojke, kremu za rastezanje i kremu za lakoću. U ovom trenutku, možete početi osjećati težinu u nogama, pogotovo ako vas proširuju proširene vene. To je prirodno - maternica istiskuje krvne žile koje idu na noge, osim toga, volumen krvi se značajno povećao. Zajedno sa svojim liječnikom, flebologom ili vaskularnim kirurgom, odaberite specijalne "tajice za trudnice" s kompresijom.
Trudnoća nije bolest, morate voditi normalan život. Možete otići u kozmetički salon, samo svakako upozorite kozmetičara da ste trudni.
Ako vaš način života prije trudnoće nije bio toliko aktivan, vrijeme je da ga promijenite. Plivanje, hodanje i joga će biti idealna vježba za vas. Mnogi stručnjaci savjetuju kupanje, jer je to najprikladnija vježba za trudnice. Plivanje ne samo da ima pozitivan učinak na rad kardiovaskularnog sustava, već i blagotvorno djeluje na zglobove, čineći nadolazeći porod manje bolnim. Hormonski relaksin čini zglobove fleksibilnijim, što osigurava širenje zdjeličnih kostiju tijekom porođaja. Na temelju toga, trebali biste izbjegavati vježbe koje vrše prekomjerni pritisak na zglob kuka: čučnjevi i hodanje po prstima.
Možda ste sada previše emotivni, ali ne biste trebali biti izgubljeni od svoga muža. Biti suprug trudne žene također nije lako. Pronađite druge teme za večernji razgovor osim trudnoće. Pitajte o njemu.

Tvoja beba
Čestitamo! Od tada, embrij je dobio novo ime i sada se službeno zove fetus. I od tog trenutka, voće postaje sve manje i manje poput male ružičaste lopte. Ovaj tjedan veličina ploda je 2,5 cm, a težina je oko 5 grama. 9 tjedan trudnoće karakterizira ispravljanje leđa embrija i nestanak repa. Točnije, rep postaje manje vidljiv - dijelom zbog njegovog skraćivanja, dijelom zbog razvoja stražnjice koja ga skriva. Glava je i dalje čvrsto pritisnuta na prsima. Kapci su konačno formirani - sada su potpuno zatvoreni. Treptajuće dijete će naučiti ne uskoro - nakon otprilike 20 tjedana. Obrisi ušnih školjki, čak i ušne školjke, već su se pojavili. Ima nos s dobro vidljivim nosnicama. Tijekom trećeg mjeseca uglovi usta postaju tanji, rubovi se zgusnu, pretvaraju u usne. Ukusni pupoljci pojavljuju se na jeziku - to je budući organ okusa. Mišići usta počinju raditi, beba može nabirati usne, otvoriti i zatvoriti usta. Može sisati i progutati tekućinu u kojoj se nalazi. Refleks gutanja je jedan od najranijih refleksa djeteta.
Pojavila se prekretnica u razvoju nogu i ruku. Noge su dulje, a izbočine koje su se iznenada pretvorile u nožne prste počele su brzo rasti. Istodobno su ručke porasle i počele se savijati u zglobu lakta. Prsti su još više produženi, membrane između njih nestaju, formira se dlan. Kao rezultat zgušnjavanja epidermisa, beba počinje formirati neven, prvo se pojavljuje sa strane dlanova i stopala, a kasnije se pomiče do vrhova prstiju ruku i nogu.

Ovaj tjedan trudnoća nastavlja aktivno razvijati mozak fetusa - već postoje dvije hemisfere i sada postoji dio kao što je mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Uskoro će embrij osjetiti kako se njegovo tijelo kreće u prostoru, a malo kasnije će početi pokušavati kontrolirati taj proces. Povećava se broj skeletnih mišića, a zbog rasta mišića udovi se zgusnu. Pokreti fetusa dobivaju drugačiji karakter - on počinje pomicati ruke i noge. S obzirom na to da je gornja polovica tijela embrija bolje opskrbljena krvlju nego donjom i ta krv sadrži više kisika, gornji udovi se bolje i brže razvijaju.
Signali se aktivno šalju iz bebinog mozga majci, tako da on obavještava majčino tijelo o njegovom stanju i potrebama. Zato, kako znanstvenici objašnjavaju, majke imaju nerazumljive i ponekad bizarne ovisnosti za jednu ili drugu hranu, jedno ili drugo piće.
Srce nastavlja rasti, čini ga od 130 do 150 otkucaja u minuti i dovodi krv kroz već formirane krvne žile. Interatrijalni septum dovršava svoju formaciju.
U devetom tjednu trudnoće, vaša buduća beba brzo formira organe probavnog sustava, pa trbuh fetusa postaje sve okrugliji nego prije.
Nadbubrežne žlijezde položene su prošlog tjedna, a sada se nastavlja složenost njihove strukture - formiraju se kortikalni i cerebralni slojevi, gdje se proizvode hormoni kao što su adrenalin, norepinefrin, glukokortikosteroidi i spolni hormoni. To su vitalni hormoni koji nam pomažu da se prilagodimo ekstremnim situacijama (stres, bolest) i reguliramo metabolizam tijela.
Također, 9. tjedan trudnoće je vrlo važan za imunološki sustav fetusa - u tom razdoblju počinje stvaranje limfocita, glavnih stanica koje igraju zaštitnu ulogu. Limfociti koloniziraju jetru i timusnu žlijezdu (timusna žlijezda je imunološki organ koji postoji samo u djece i podvrgava se obrnutom razvoju kako sazrijevaju).

10 tjedana trudnoće
Držite se! Još malo, malo više... Znakovi rane toksikoze su se smanjili - mnogo manje bolesni, povratak apetita. U ovom trenutku, vrlo je važno pratiti pravilnu prehranu - zapamtite, funkcija placente nije bezuvjetna i mnoge tvari opasne za fetus mogu prodrijeti kroz nju. Ne ograničavajte se na sve - hrana bi trebala varirati. Međutim, treba izbjegavati eksplicitne "sintetičke" proizvode velikodušno začinjene konzervansima, zgušnjivačima, stabilizatorima i pojačivačima okusa.

Iako maternica u 10. tjednu trudnoće već ima dimenzije usporedive s veličinom jabuke, vaš je trbuh i dalje nevidljiv za druge. Hormoni koji se sada proizvode u velikim količinama - relaksin i progesteron, dovode do toga da se vaši mišići postanu opušteniji, a brojka se malo zamuti. Ti isti hormoni uzrokuju slabost, umor i pospanost.
Imate otečene grudi i postaju bolne, blago zamračene bradavice. Na dnu trbuha iz pupka može se pojaviti smeđa traka, kasnije će proći sama. Na licu se mogu pojaviti pigmentirana mjesta, njihov izgled povezan je s povećanjem proizvodnje melanina.
Količina amnionske tekućine u mjehuru je oko 20 ml.
Tijekom trudnoće, vi ste kontraindicirana dijeta za mršavljenje. Pazite na obroke i odmorite se, prošetajte na svježem zraku. Dijeta treba biti puno proizvoda koji sadrže kalcij: sir, mlijeko, jogurt.
Vaše srce radi u poboljšanom načinu rada, ispumpava jednu i pol litra krvi u minuti, broj kontrakcija prelazi 100.
Ako imate toksikozu, učvrstite je, budite strpljivi s 2 tjedna i stanje će se poboljšati. O načinima borbe protiv toksikoze napisali smo u članku: "Kako se nositi s toksikozom". Možda će ti načini poboljšati vaše stanje. Zbog visokog sadržaja hormona možete se osjećati loše, razdražljivost i promjene raspoloženja.
Tijekom tog perioda možete imati drozd (kandidijazu). Candida vrste su uvijek prisutne u tijelu žene, ali ne ometaju ga. Ako ste jako zabrinuti ili ste izgubili imunitet, gljivice kandide počinju brzo razmnožavati i imate bijeli iscjedak. Razgovarajte sa svojim liječnikom, on će vam propisati vaginalne pripravke.

Tvoja beba
Drugi kritični period trudnoće je završen, kada su učinci na fetus lijekova i kemikalija s teratogenim učinkom bili najopasniji. Možemo pretpostaviti da je 10 tjedan trudnoće nova faza u prenatalnom životu vašeg djeteta.
Mozak djeteta nastavlja se razvijati, u njemu se svake minute proizvodi oko 250 tisuća neurona.
Bebino srce je već potpuno formirano, aktivno radi, samostalno stvara 130-150 otkucaja u minuti.
Na desetom tjednu završava razvoj crijeva, rektuma, žučnih kanala i usne šupljine. Jetra se ubrzano razvija, gastrointestinalni sustav može apsorbirati šećer i glukozu.

Na kraju ovog tjedna, vanjski dio ušiju bit će potpuno formiran. Trenutno su vrlo niski, ali kako se njihove glave razvijaju, one će zauzeti svoje pravo mjesto. Uskoro će vaš glas biti najomiljeniji zvuk djeteta.
Vaša beba već ima formirane oči. Najjednostavnija optička struktura već je na mjestu, a kapci već počinju pokrivati ​​očne jabučice, koje se još uvijek nalaze na stranama glave.
Kosa na glavi još uvijek ne raste, a koža ima ružičastu nijansu, prozirna je, pahuljica se još nije pojavila, ali već počinje polagati. Krvne žile i mišići sjaje kroz kožu, a potkožna mast još nije formirana.
Prvi zub vaše bebe još ne može probiti gumu kako bi se izašao. To će se dogoditi nekoliko mjeseci nakon rođenja. No unatoč tome, u djetetovim su se ustima već počele stvarati sićušni brežuljci nalik zubima. Nakon što će imati 20 zuba koji čekaju da se pojave.
Kičma i živčani sustav također su već razvijeni. No, unatoč tome, živčani sustav će se nastaviti razvijati i nakon rođenja djeteta.

Masa ploda je 2,5 grama, a veličina 5 cm.

Do desetog tjedna trudnoće, svi organi su položeni, a sada će se nastaviti poboljšavati sve do rođenja, a neki poslije.
Tijekom tog perioda formira se posteljica i potpuno funkcionira.
O ulozi posteljice treba raspravljati detaljnije. On preuzima funkciju kontrole metabolizma majčinskog organizma, prilagođava ga potrebama fetusa u razvoju. Placenta je vrlo važan organ koji hrani i štiti dijete, pomaže u poboljšanju opskrbe djeteta krvlju i metaboličkim procesima. Rizik od pobačaja sada je znatno manji.
Placenta ima dvije površine: majčinsku (koja je okrenuta zidu maternice) i fetus (okrenut fetusu). Majčinska površina posteljice je gruba, sivo-crvene boje. Fetalna površina posteljice prekrivena je vodenom školjkom - amnionom, koji je ispunjen tekućinom. Amnionska tekućina štiti fetus od isušivanja, od mehaničkih oštećenja.
Trudnica i fetus mogu imati različite krvne grupe, ali posteljica je takve strukture da se ne miješaju i tako sprječavaju imunološki sukob. Funkcije posteljice ne završavaju se tamo - proizvodi veliku količinu hormona, među kojima posebno važnu ulogu imaju specifični hormoni trudnoće - humani placentni laktogen (PLC) i ljudski korionski gonadotropin (hCG).

11 tjedna trudnoće
Čini se da se vaš struk malo povećao. Na koži se mogu pojaviti pigmentirana mjesta. Ako se to dogodi, treba izbjegavati sunce i solarij. Ne brinite, nakon poroda nestaju bez traga. Ali glavna stvar koju ste možda naišli tijekom tog razdoblja bio je neugodan i delikatan problem, kao što je zatvor. Pogotovo ako uzimate dodatke željeza. Veličina struka će se smanjiti odmah nakon poroda (testirano vrijeme!), Posebna krema će se nositi s pigmentnim mrljama, kao posljednji izbor, stari ton kože će se vratiti nakon porođaja, ali morate se odmah boriti protiv zatvora - obavezno o tome obavijestite svog liječnika - kako kažu, višak hemoroida ne trebamo.
Ako ste zabrinuti za zatvor, nemojte sami eksperimentirati s laksativima - sve što poboljšava crijevnu funkciju utječe i na maternicu. I vrlo je štetno dugo sjediti u kupaonici i gurati.
Pokušajte jesti više šljive, suhe marelice, smokve, kruh od mekinja, puno povrća i voća. Jutro je dobro početi s čašom hladne vode na prazan želudac. Ili u večernjim satima stavite neke šljive u šalicu i na njih prelijte kipuću vodu, a ujutro popijte ovu tekućinu na prazan želudac. Premjesti više.
Ako, do jedanaestog tjedna trudnoće, još niste registrirani u antenatalnoj klinici, učinite to sada. Tijekom tog razdoblja očekuje vas ne samo skup potrebnih analiza, već i prvi planirani ultrazvučni pregled. Idealno vrijeme za njegovo držanje smatra se 10-11 tjedana trudnoće. Vrlo je važno proći točno do dvanaestog tjedna trudnoće iz nekoliko razloga. Prvo, već je moguće identificirati vjerojatne malformacije fetusa i biti će zbunjeni pitanjem ishoda trudnoće, a to se pitanje najbolje rješava u ranim fazama. Drugo, možete naučiti o takvim neugodnim patološkim procesima kao što su abrupcija posteljice, prijetnja prekida, povećan ton maternice, itd. U ovom slučaju, što ranije liječenje započne, veće su šanse za uspjeh. Konačno, samo trebate ući u prvi ultrazvuk kako biste bili sigurni da se vaše dijete uspješno razvija i prestaje brinuti o tome. Osim toga, ranu registraciju za trudnoću (do 12 tjedana) ohrabruje naša država s malom novčanom nagradom.
11. tjedan trudnoće je vrijeme kada će točno vrijeme trajanja trudnoće, do nekoliko dana, reći veličinu fetusa, kako je određeno na ultrazvučnom aparatu. Napominjemo da se nakon 12 tjedana smanjuje točnost vremena. Glavni pokazatelj ultrazvuka u prvom tromjesečju trudnoće je parcijalna veličina trtača, označena kraticom KTR. U 11. tjednu trudnoće iznosi 3,6, u 10. tjednu - 2,7, au 12. tjednu - 4,7 cm. Dužina femura fetusa (DLB) mjeri se istodobno - u ovom trenutku iznosi 7 mm, veličina biparietalne glave (BPR) je 18 mm. Također se mjeri i opseg abdomena (OJ), veličina humerusa je manje značajan pokazatelj, ali je također važno razmotriti.
Ponekad se pri izradi izvješća o ultrazvuku koristi druga, rjeđa metoda izračuna trajanja trudnoće - ne od prvog dana posljednje menstruacije, već od dana začeća. U tom slučaju, vrijeme će varirati za oko 2 tjedna. Takvi nesporazumi riješit će objašnjenja liječnika koji promatra vašu trudnoću.

Tvoja beba
Dijete brzo raste i razvija se, broj krvnih žila u posteljici se povećava kako bi zadovoljio potrebe malog organizma. Sada je beba relativno dobro zaštićena od vanjskih utjecaja i infekcija, s izuzetkom rubeole, može uzrokovati razvojne abnormalnosti. Budite izuzetno oprezni s rubelom.
Nakon desetog tjedna trudnoće, krvne žile i srce rade kao odrasla osoba. Krv se crpi kroz srce u svim važnijim organima. Srce fetusa je smanjeno s učestalošću od 120-160 otkucaja u minuti. Već ima četiri komore, ali još uvijek postoji rupa između desnog i lijevog dijela srca, te se zbog toga miješaju arterijska i venska krv. Prvi limfociti pojavljuju se u krvnim bijelim krvnim stanicama koje su odgovorne za imunološki sustav. Aktivira se endokrini sustav, izlučuju se bronhi i dušnik u plućima, a nastavljaju se formirati kapilare, vene i arterije.
Pokreti fetusa postaju sve jasniji i usredotočeniji. Ako dodirne tabane stijenke maternice, pokušat će se od njega odgurnuti. Također u 11. tjednu trudnoće, fetus počinje reagirati pokretima na podražaje kao što je vaš kašalj, drhtanje. Koža buduće bebe je još uvijek vrlo tanka i prozirna, kroz nju sjaje krvne žile. Palme se aktivno razvijaju - prsti su potpuno odvojeni jedan od drugoga i dobro razvijeni, pojavljuje se zahvatna reakcija. Dijete je aktivno, može se potpuno okrenuti za 2 sekunde. Vrhovi prstiju se stvrdnjavaju, nastavlja se skeletna osifikacija, rastu mišići i tetive. Volumen koštane srži doseže - 16 ml. Dijete počinje podizati glavu iz prsa, vrat postaje jači i razvija se.
U 11 tjedana trudnoće, fetus počinje mirisati - amnionska tekućina ulazi u nosne prolaze i može reagirati na promjene u sastavu hrane. Poboljšan je probavni trakt, dodan rektum. Dio crijeva još uvijek pada u pupčanu vrpcu, ali će se situacija poboljšati idućeg tjedna. Crijevo počinje svoju aktivnost, izvodi kontrakcije, poput peristaltike. Ovog tjedna, buduća beba često guta amnionsku tekućinu koja ga okružuje, može zeviti.
Već su formirani jajnici i testisi, ovisno o tome tko ste rođeni, djevojčica ili dječak. Ako su genitalije pravilno postavljene na ekran, ultrazvuk će pokazati spol djeteta.
pogodite tko je to
Veličina ploda do kraja jedanaestog tjedna trudnoće je već oko 5-6 cm, a težina mu je 8 g.


12 tjedana trudnoće

Čestitamo! Iza trećeg mjeseca, a najopasnija faza je gotova! Sada će sve biti u redu, jer počinje prekrasno razdoblje vaše trudnoće.
Ovo razdoblje obilježeno je činjenicom da posteljica sada proizvodi progesteron u dovoljnom volumenu, a korpus luteum se postupno smanjuje, istovremeno s izumiranjem njegove hormonalne funkcije. Trudnice koje su pretrpjele toksemiju prve polovice, napokon, doživljavaju olakšanje - bolesti potpuno nestaju. Mnogi se kasnije prisjećaju tog vremena kao najsretnijeg - ništa ne zamračuje osjećaje buduće majke, još uvijek nema nikakvih neugodnosti povezanih s povećanim trbuščićima, a još uvijek ima dovoljno vremena za sakupljanje mira i proučavanje literature.
Uterusa se povećava i ona se diže u trbušnu šupljinu, može se dobro palpirati. Dno maternice je iznad stidne kosti. Volumen maternice prije trudnoće iznosi oko 10 ml, a do kraja trudnoće volumen je 5-10 litara. Težina maternice prije trudnoće - 70 g, nakon poroda - 1100 g
Ako 12 tjedana niste bili “mučeni” toksikozom i povraćanjem, mogli ste dobiti jedan ili dva kg. Obično povećanje tjelesne težine za 12 tjedana trudnoće je 1,8-3,6 kg. Ukupni prosječni dobitak težine tijekom cijele trudnoće je 11-16 kg.
Neke žene imaju tamno smeđu prugu od pupka prema dolje. Na licu se mogu pojaviti starosne točke. Ne brinite o tim promjenama, obično nakon rođenja, sve će pasti na svoje mjesto.
Ako želudac počne svrbjeti, to je siguran znak pojave strija, počnite koristiti hidratantne kreme ili posebne kreme protiv strija.
Zbog povećanja volumena krvi, srce počinje češće tuknuti.
Uriniranje postaje rjeđe nego u prvim tjednima trudnoće.
Ipak, postoji akutni problem opstipacije i nadutosti, to je zbog činjenice da se tijekom trudnoće rad crijeva usporava. Da biste izbjegli zatvor, jedite hranu bogatu vlaknima (unosite ih postupno, kako ne biste brinuli o nadutosti), jedite više sirovog povrća i voća, sušeno voće, pijte izvarak od šljiva i suhe marelice.
U vašoj prehrani zbog povećane potrebe za kalcijem trebaju biti namirnice koje sadrže kalcij: mliječni proizvodi, jogurt. Jedite djelomice, male porcije 5-6 puta dnevno.

Tvoja beba
Beba raste i raste. Svi već postojeći sustavi već su postavljeni, formirani su unutarnji organi, mnogi funkcioniraju, u tijeku je poliranje udaraca. Razvijajte nokte na rukama i nogama. Crijevo zauzima svoje mjesto, a sada ne ide dalje od trbušne šupljine. U crijevima se pojavljuju periodične kontrakcije, što se naziva peristaltika. Klinac je u stanju progutati malu količinu tekućine - dio je odmah gurnut natrag, a dio se kreće uz jednjak, a zatim - tako započinje vježbanje probavnog aparata.
U koži djeteta počinju se pojavljivati ​​počeci dlačica. Puder (lanugo) pojavljuje se na razini obrva, na cilijima, na bradi i na gornjoj usni. Koža stopala bebe postaje osjetljivija. Svi slojevi epidermisa su već formirani, budući da nastaju dublji slojevi novih stanica, mrtve površine epidermisa se ljušte i oslobađaju u amnionsku tekućinu. Prsti djeteta prekriveni su svojim jedinstvenim uzorkom kože.
U timusu (timusna žlijezda), limfoidne matične stanice se diferenciraju u T-limfocite.
Iako je glava vaše bebe još uvijek velika, sve više izgleda kao mali čovjek. Dijete se aktivno kreće, prevrće se, okreće glavu, stisne i otpušta šake, nabira usne, siše i guta tekućinu, otvara i zatvara oči, mokri. Sve češće možete uhvatiti dijete kako sisa prste.
Mozak djeteta već je vrlo sličan mozgu odrasle osobe, samo što je mnogo manji.
12 tjedan trudnoće - vrijeme poboljšanja postojećih moždanih struktura. Najvažniji hormonski sustav, hipotalamus-hipofiza, počinje funkcionirati, a zatim kontrolira veliki broj tjelesnih funkcija. Sama hipofiza počinje proizvoditi potrebne hormone. Živčani sustav djeteta nastavlja se razvijati. Sama štitnjača može sintetizirati jod.
Jetra počinje proizvoditi žuč (tvar koja je odgovorna za probavu prehrambene masti).
12 tjedan trudnoće - vrijeme osifikacije kostura fetusa. Do sada se temeljio na hrskavici, koja se sada počinje zamjenjivati ​​s koštanim tkivom.
Dvanaestog tjedna možete čuti otkucaje srca pomoću posebnog uređaja - Dopplera. Danas se Doppler koristi u određivanju protoka srca djeteta i protoka krvi u velikim krvnim žilama.
Bubrezi fetusa već su malo napunjeni urinom i izlučuju se u plodovoj tekućini.
U 12. tjednu trudnoće postoji velika vjerojatnost pravilnog određivanja spola djeteta, genitalije su već dobro razvijene.
Kopchiko-parijetalna veličina (KTR) - 6,5-9 cm, težina - 10-15g. Volumen amnionske tekućine - 50 ml.
Ako je do ovog trenutka beba rasla za 1 mm svaki dan, onda se sada stope rasta ubrzavaju - u prosjeku, KTR se povećava za 1,5-2 mm dnevno. Maternica je već oko 12 cm duga i 9 cm široka - dospijeva u zglobnu artikulaciju i možete osjetiti njezin rub ako ležite na leđima.
Vrlo je važno proći prvi ultrazvuk fetusa prije dvanaestog tjedna trudnoće. Sada je studija otkrila ozbiljne malformacije koje je teško registrirati u kasnijoj trudnoći. Osim toga, moguće je s točnošću od nekoliko dana utvrditi trajanje trudnoće. Kako bi se izbjegli nesporazumi, u zaključku ultrazvučnog pregleda, naznačena su dva termina trudnoće - opstetričnost (računajući od posljednje menstruacije) i pojam začeća. Liječnik piše specifikacije u zagradama.
Do 12 tjedana, morate se prijaviti na antenatalnu kliniku kako biste dobili paušalnu naknadu za žene koje su se prijavile u zdravstvene ustanove u ranim fazama trudnoće.